magyarfutball.hu

Wales - Magyarország 2 : 1 19:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése
világbajnokság 1958, Svédország, csoportmérkőzés
354. hivatalos válogatott mérkőzés
helyszín : Solna, Råsunda Fotbollstadion
játékvezető : Latychev Nikolai (Szovjetunió)
nézőszámok:
  1. allworldcup.narod.ru: 2.823
  2. Népsport: 4.000
  3. fifa.com: 20.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: magyarfutball.hu
     
  2. avatar: Zsorzsinju
    2017.12.11, 13:13
    Wales 2 Hungary 1
    Råsunda Stadium, Solna (35,000)
    17 June 1958

    Trailing 1-0 at half-time, Wales were magnificent in the second half. Hungary tried to defend their lead by hacking and body-checking their opponents but the Welsh players kept their heads and Ivor allchurch leveled the score ten minutes after the break. Hungary's rough play led to Sipos being sent off and Wales took advantage with a second goal in the 76th minute.

    (André Silva)

    http://www.historicalkits.co.uk/international/tournaments/fifa-world-cup/1958/1958-group-3.html
     
  3. avatar: Zsorzsinju
    2017.12.10, 16:17
    Az első mérkőzésen Piros - Fehér - Zöld volt a magyar szerelés.
    A második mérkőzésen tiszta fehérben játszott a magyar csapat. (ingersheim képén látszik is.)
     
  4. avatar: Zsorzsinju
    2017.12.10, 16:12
    A két kép az első, 1:1 -es mérkőzésen készült.
    A csapat képen Hidegkúti Nándor a csapatkapitány. (az első mérkőzésen Ő volt, de itt nem játszott. Csapatkapitány ezen a mérkőzésen Bozsik József volt.)
    Az alsó képen Bozsik gólja, amit az első mérkőzésen szerzett. (a képe lévő Sándor Károly szintén az elsőn játszott).
     
  5. avatar: Longinus
    2017.12.10, 08:24
    képKét kép a mérkőzésről. Forrás: fanpictures.ru
     
  6. avatar: ingersheim
     
  7. avatar: ingersheim
    2011.04.09, 22:40
    Sokáig folyt a svédországi világbajnokság értékelése,kritika érte a szövetséget, a válogatottal foglalkozó szakembereket, a játékosokat, és mindegyikben volt némi igazság. Egy biztos: nem sikerült a magyar csapat felkészülése, formájának időzítése, ezt sok mindennel magyarázták. Pedig az akkori szakvezetés mindent megtett,hogy az együttes eredményesen szerepeljen a skandináv országban. A bajnokság korán véget ért, edzőtáborban folyt a felkészítés, erről a munkáról később az a megállapítás született, hogy kevesebb jobb lett volna... A szakemberek ugyanis arra a megállapításra jutottak, hogy túl sokáig voltak együtt a játékosok, automatikussá, monotonná vált a munka, 12-14 napos edzőtábor sokkal jobb lett volna az igazi felkészüléshez. Több olyan nyilatkozat is elhangzott, amelyet akár ma is mondhatnának az akkori szakvezetők.
    Baróti Lajos volt a szövetségi kapitány, aki kifejtette, miszerint a kapott elképesztő potyagólokon felül szerkezeti hiányosságai is voltak a csapatnak, no meg túlságosan lassúnak és körülményesnek bizonyult. A magyar válogatott tagjai mindent technikával akartak megoldani, és szembetalálták magukat olyan kemény védőkkel, akik sem időt, sem helyet nem hagytak a labda kezelésére, továbbítására. Baróti mondotta:
    - Ha eredményesebben akarunk szerepelni a jövőben, gyorsítani, korszerűsíteni kell játékunkat. Hogy ez utóbbi mit jelent? A támadás befejezése után például a csatárjátékosok nem maradhatnak az ellenfél térfelén, azonnal emberfogásra kell állniuk a mezőny közepén, de még jobb, ha visszajönnek saját térfélre, a védelem erősítésére. Meg kell tanulnunk embert is fogni, hiszen a második walesi mérkőzésen az első gólt úgy kaptuk, hogy két csatárral szemben öt védőnk állt... Nem értik a mieink a testtel való játékot sem...
    Sós Károly volt ekkor a pályaedző, ő így összegezte véleményét:
    - Nem lehet elhallgatni, hogy Grosics mindvégig hihetetlen rossz formában volt, ez sorsdöntőnek bizonyult, s emiatt az egész csapat idegessé vált. De: a szakmai hiányosságok legalább ilyen mértékben hozzájárultak a balsikerhez.A lassú oldalpasszos játékkal már nem lehet sokra menni, lehetetlen rést ütni az ellenfél védelmében, gólhelyzetet kialakítani. Taktikailag is hatalmasat kell javulni, hiszen láthattuk, hogy az új futballt játszó csapatok milyen kifinomultan alkalmazzák az emberfogást és a területvédelmet, és mindig a célnak megfelelően. Ha kell, hét-nyolc ember védekezik, majd támad, persze mindehhez erő, technikai-taktikai tudás, gyorsaság és állóképesség is kell.


    Labdarúgás -különkiadás 1978
     
  8. avatar: magyarfutball.hu
    2011.02.08, 11:12 (szerk.: 2018.02.01, 22:04)
     
  9. avatar: Giovanni
     
  10. avatar: magyarfutball.hu
     
  11. avatar: fgymat
    2009.05.20, 21:14
    A csoportban valamennyi lejátszott mérkőzés után a következőképpen alakult a sorrend.
    Svédország 5 pont (5-1)
    Magyarország 3 pont (6-3)
    Wales 3 pont (2-2)
    Mexikó 1 pont ((1-4)
    A sorrend ilyen alakulása a magyar csapat gyenge szereplésén kívül a svéd-walesi összecsapás 0-0-ás döntetlen eredményének volt köszönhető. No és annak, hogy akkor a jobb gólarány nem számított. A világbajnokság szabályai értelmében ugyanis, " ...ha a 2. és a 3. helyen két csapat áll egyenlő pontszámmal, de a gólarányuk különbözik, a két csapatnak új mérkőzést kell játszani a továbbjutásért.) De ne másokban keressük a hibát. Ha a leggyengébbnek tartott csoport három mérkőzésén csak 3 pontot tudunk szerezni, akkor nálunk van komoly javítani való.
    A Mexikó ellen pályára lépett csapat négy helyen lett lényegesen megváltoztatva, nyílván a jobbítás szándékával.

    A mérkőzés legfontosabb eseményei.
    33. perc: Jött előre a labda. Bundzsák-Budai II.-Fenyvesi-Tichy volt a sorrend. Már csak kilenc méterre jártunk a walesiek kapujától, de a szög meglehetősen nehéz volt. Tichy mégis lövésre szánta el magát és a labda a bal kapufa mellett félmagasan a hálóba vágódott. A vetődő kapus nem érhette el. 0-1
    56.perc: Támadásunk elhalt a walesi védelmen és már jött is az ellen akció. John Charles a jobboldalról továbbított a 16-os bal sarkára Allchurch elé. Védelmünk úgy ítélte meg, hogy a csatár lesen volt és bár jelzés nem hangzott el leálltak. A játékvezető nem úgy látta, mint a mi labdarúgóink. Allchurch két lépés után 14 méterről a kapu bal oldalába lőtt. 1-1
    77.perc: Grosicsnál volt a labda. Adom a labdát!-kiálltotta Sárosinak. Ne add!-válaszolta a védő. De adom!-Ne add! Ez a " párbeszéd" hangzott el a kapus és a védő között többször is. Végül Grosics úgy döntött nem vitatkozik. Adta a labdát, de túl röviden. Medwin lecsapott és neki sikerült elcsípnie, majd tizenhárom méterről a kapu bal oldalába lőtt. 2-1
    85.perc: Hevit támadott, Sipos pedig szabálytalanul állította meg. A csatár összeesett és levitték a pályáról. A játékvezető Sipost kiállította.

    A magyarok ezen a továbbjutást eldöntő mérkőzésen az kezdő sípszótól erőtlenül, lassan, gyengén minden elképzelés nélkül játszottak. Még annál is sokkal gyengébben, mint az első alkalommal. Egészen elképesztő labdakezelési hibákat vétettek, nem volt ritka, hogy még a legtapasztaltabbaktól is elpattant a labda. A csatáraink körülményesen játszott, a védelem pedig tartott John Charlestől, aki rendre elfejelte előlük a labdákat és egyébként is sok kellemetlenséget okozott.
    Csak két vélemény:
    Markos Imre, aki Svédországban dolgozott edzőként: " Ezt a mérkőzést művészet volt elveszíteni. Még sohasem láttam ilyen primitíven játszó magyar csapatot."
    Az egyik svéd lap pedig így írt: " A magyarok sok könyvet írtak a technikáról, taktikáról, ezeket az egész világon olvassák, tanulmányozzák. Úgy látszik, éppen a magyar labdarúgók nem forgatják e műveket, mert különben nem lenne olyan hajmeresztően rossz a magyar válogatott; gyenge, csak csontváza a réginek."

    A szerényebb képességű, de lelkes szigetországiak megérdemelten jutottak a VB legjobb nyolc csapata közé. Ezzel a walesi foci legnagyobb sikerét érték el. Tegyük hozzá: a mi segítségünkkel. Az elődöntőben, balszerencséjükre a későbbi világbajnokkal, Brazíliával került szembe a gárda és 1-0 arányú vereséget szenvedtek. Ez sem volt szégyellni való eredmény.


    forrás:
    mafoci