magyarfutball.hu

portré: Tichy Lajos
© mlsz.hu
alias
Louis Tichy
nemzetiség
Magyarország
életkor
† 63 évesen elhunyt
(89 éve született)
poszt
csatár
kapcsolódó weboldalak

játékos

pályafutás
Budapesti Lokomotív
1952 - 1954
Budapesti Honvéd
1954 - 1971
eredmények / elismerések
EB-bronzérmes (Magyarország 1964)
2-szeres magyar bajnok (Budapesti Honvéd 1954, 1955)
Magyar kupagyőztes (Budapesti Honvéd 1964)
Közép-európai Kupa-győztes (Budapesti Honvéd 1959)
5-szörös magyar gólkirály (1958-1959, 1960-1961, 1961-1962, 1963 ősz, 1964)
Ifjúsági UEFA-torna (U19-es EB)-győztes (Magyarország 1953)

edző

pályafutás
Budapesti Honvéd - ifjúsági és tartalékcsapat edzője
1971 - 1976
Budapesti Honvéd
1976 - 1982
al-Shabab - Kuvait
1982 - 1984
Budapesti Honvéd - utánpótlás szakágvezető
1985 - 1989
Budapesti Honvéd/Kispest-Honvéd - szaktanácsadó
1989 - 1999
eredmények / elismerések
Magyar bajnok (Budapesti Honvéd 1979-1980)
fénykép helye

Budapesti Lokomotív, 1952-1954

...

Budapesti Honvéd, 1954-1971

...
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: magyarfutball.hu
  2024.01.07, 15:01
  18 év klubhűség! 4 meccsenként 3 gól! - ha a győri Keglovich nem rúgja szét, jobb is lehetett volna. Jobbal, ballal, fejjel egyaránt veszélyes volt.
  Góljai 80%-át 16-osról, vagy azon túlról szerezte. A kapás lövés és bombagólok királya. Feldobott 2 forintos oxival ingzsebbe. Dekázgatva futotta körbe a pályát. Stb, stb..

  Elképesztően gazdag a magyar futball történelem hálistennek,van bőven kikre büszkének lennünk,klubszimpátiától függetlenül.Tichy az egyik legnagyobb volt,bár sajnos csak felvételekről láthattam őt játszani.Igazi,vérbeli támadó,az a típus lehetett,akinek minden porcikájáról is a kapuba pattant a labda,és brutális rúgótechnikája és játékintelligenciája volt.Láttam vele egy régi Szepesi interjút,az alapján ritka szerény és normális ember lehetett.

  Nyugodj békében, Lali, atyai barátom!
  Ezer és ezer emlék fűz össze veled, onnan kezdve, hogy gyerekként a nyakadba vettél és úgy vittél végig az öltözőfolyosón. Ember még olyan boldog nem volt, mint akkor én, az a kisfiú.
  Láttalak Kispesten, amikor fogadásból 5-ből négyszer találtad el a felső lécet a 16-osról. Láttam vagy 300 gólodat a Honvédban és a válogatottban. A Fradi elleni 7-2 után hajnalban vártam a Képes Sportot az újságosnál, még mindig megvan az a lap, a címlapon a fotóddal.
  Sosem feledem a kedvenc szólásodat, amikor vacsora k9zben azt mondtad egy ellenfélről, hogy "figyelj, ezeket te, én és nagyanyám, 3-an megverjük".
  Az a 4-es Svájc ellen a Népstadionban...
  A meg nem adott gólod az 1962-es chilei vb negyeddöntőjében, amikor a szabadrúgásod után fél méterrel a gólvonal mögé pattant a labda Csehszlovákia ellen.
  Zárójel. A meccset az a szovjet (orosz) Nyikoláj Latisev vezette, aki pikkelt a magyarokra, mert Sipos Feri (született Sipszky) egy korábbi meccsen elküldte az any..ába (job tvoje maty). Nem csak Tichy szabályos gólját nem adta meg, de a csehek gólja előtt, Lali állítása szerint lesről engedte el a győztes gólt szerző Scherer.t. Pedig az a csapat vb-döntőt játszhatott volna a brazilokkal. Zárójel bezárva.
  Sírtam a búcsúmeccseden (Tamásnak rúgtál egy bődületes kapásgólt), a temetéseden mellettem zokogott válogatottbeli társad, a fradis Rákosi Gyula és a 85 éves Baróti Lajos. Faragó Lajos, a Honvéd legendás kapusa egy pöttyös focilabdát gurított a kiásott sírodba.
  10 évvel voltál idősebb nálam, most már az öcsém lehetnél. Sosem feledlek, te voltál az ideálom. Cucu (Bozsik), Öcsi (Puskás), Lali (Tichy), nálam örökre a három legnagyobb magyar futballista marad.

  én csak 73-tól járok Honvéd meccsre, de apukám sokat mesélt róla, neki Ő volt a legnagyobb focista. Ma már nagyon kevesen vannak akik látták játszani. Rongyosra olvastam a ferde fák könyvet, képes voltam elmenni megnézni a Jász utcát, és elképzeltem, hogy ott fociznak.

  Nekem Ö volt a legnagyobb!!!
  Akkor Flóri és Lajos között választottunk, ki ki lesz a pályán. Én Tichy rajongó voltam, már a tartása miatt is!
  Ma is emlékszem, a búcsúmeccsen a helyszínen látott kapásgóljára.
  Latisevnek meg, ...

  Baróti zokoghatott - talán lelkiismeret-furdalása volt? -, de ettől még Tichyt jó néhány válogatottságtól, a nemzeti tizenegyet pedig jobb szerepléstől fosztotta el azzal, hogy kihagyta, majd csak a játékosok követelésére vitte ki őt a világbajnokságra, ahol aztán nem játszatta (...).
  .
  Egykori társak között is volt olyan, aki szerint Lajos 'bá volt az, aki Alberttal összeugratta, de ha csak nem tudta összebékíteni őket, már azzal is nagy hibát követett el.
  .
  Más idők voltak, más foci járta akkoriban, az azonban vitathatatlan, hogy korszakos játékos volt, akinek lövéseit rettegték a kapusok. Később a Honvédban az is kiderült róla, hogy nemcsak a góllövéshez ért: Kozma Misi és a többiek mesélhetnének róla, milyen labdákat kaptak tőle...

  A 31 éves Tichyt Baróti nem akarta kivinni az 1966-os angliai vb-re. Lajos végül a hórihorgas győri védőre, Orbán Árpádra szabott formaruhában utazott, mert Baróti elképesztő döntését az MLSZ felülbírálta.
  Baróti aztán azzal vágott vissza, hogy sem Tichyt, sem a 21 éves fiatal csillag Varga Zoltán nem játszatta. Kérdésemre, hogy miért, azzal védekezett. hogy mindketten sérültek voltak. Ez Tichy esetében biztosan nem igaz, ezt magától, Lajostól tudom. Varga Zoli esetében sem vagyok biztos az állításában.
  Baróti utálta a Honvédot, amivel nem volt egyedül, a Kádár korszakban 25 évig nem lehetett bajnok a kispesti csapat, "bűnhődnie" kellett az 50-es évekért. Kádár a Vasasnak szurkolt, a Fradit az élelmiszeripar, (akkor vezető iparág), az Újpesti Dózsát a belügy támogatta.
  Végül negyedszázad múltán, 1980-ban, pont Tichy edzősége alatt lett újra bajnok a Honvéd. Az akkori csapat tagja volt többek között, Gujdár, Kocsis István, Nagy Antal, Garaba, Lukács, Varga, Gyimesi, Dajka, Pintér, Bodonyi, Kozma, Esterházy, Weimper, valamennyien magyar válogatottak.

  https://www.nemzetisport.hu/nso_cikkhozzaszolas/?cikk_id=2996809
   
 2. avatar: HSV
  HSV
  2015.11.20, 08:52
  Az év játékosa (1958-1959): Tichy Lajos

  Puskásék távozása és Hidegkuti kiöregedése után a magyar labdarúgás egyik legbecsültebb, legértékesebb és leggólképesebb tagjává Tichy Lajos emelkedett. Amikor a BVSC-ből a Honvédba került, még vitáztak, ki álljon Puskás és Kocsis közé: Machos vagy Tichy. A két nagyszerű játékos közül Tichyt becsülték többre. Nemcsak nagy sikerű bombázónak bizonyult, mint irányító is felvette a versenyt Machossal, sőt, néha Szuszára emlékeztető nagyvonalúsággal vezette támadásba társait. Rövid adogatásai, pontosan irányított, hosszú passzai egyaránt könnyen kezelhetők, továbbíthatók voltak. Mindkét lábával tökéletes biztonsággal játszott és bombázott. Sokan a lassúságot, bizonyos körülményeskedést, túl sokáig tartó tájékozódást vetették a szemére. Holott csak óvatosan szervezte a játékot, sohasem akart hebehurgyán félmegoldásokkal, bizonytalanságokba torkollva adogatni.

  Ez az éve különösen jól sikerült. Nemzetközi szereplései közül kiemeledett a Jugoszlávia ellen 4:0-ra megnyert mérkőzésen mutatott játéka, s két hatalmas gólja. A bajnoki mérkőzéseken is végig jól, okosan és eredményesen játszott. Nem rajta múlt, hogy a Honvéd egyetlen ponttal lemaradt a Csepel mögött a bajnokságról! (Az MTK-t már megelőzte volna jobb gólaránnyal!) Ez az egy pont elveszett - amikor Tichy nem játszhatott. (Néhány mérkőzésről hiányzott - ismerjük el - saját hibájából is!) Bajnoki mérkőzései közül kiemelkedett a bajnokcsapat elleni 4:1-es győzelmük alkalmával mutatott teljesítménye. Góljai közül pedig az kapta a legnagyobb tapsot, amit egy szögletrúgás nyomán a Vasasnak vágott be a szintén 4:1 arányban megnyert mérkőzésen. Ez évi elsősége - Machos jó éve ellenére - vitathatatlan.


  Forrás:
  Hoppe Pál-Szabó Ferenc: Labdarúgó bajnokságaink 1945-1986
   
 3. avatar: ingersheim
  2015.09.27, 01:56 (szerk.: 2017.06.13, 13:52)
  kép
   
 4. avatar: magyarfutball.hu
   
 5. avatar: pirospont
   
 6. avatar: fgymat
  2013.02.23, 17:44 (szerk.: 2019.03.21, 11:04)
  TICHY Lajos (1935), a Bp. Honvéd belsőcsatára, 1955 és 1964 között 70 alkalommal játszott a legjobb tizenegyben (szerk.: 72] és 49 gólt szerzett. (Tichy Lajos mérkőzései a Magyar Válogatottban)

  Tagja volt az 1958. és 1962. évi világbajnokságon szerepelt magyar együttesnek.

  – A piros-fehérek középcsatára – Machos Ferenchez hasonlóan – kiváló társak között fejleszthette ki nagyszerű képességeit. Már ifjúsági játékos korában a Bp. Honvéd „aranycsapatába" került, nevelő egyesületéből, a BVSC-ből. Új környezetében, Bozsik, Puskás, Kocsis és Czibor mellett, rengeteget tanulhatott. A tanultakat azután pályafutása során jó tanítványhoz illően hasznosította is.

  A válogatottban legtöbbször (48 mérkőzésen) a balösszekötő helyén szerepelt. Erőteljes fizikumú, lendületes, robbanékony, gólképes játékos. Mindkét lábbal jól kezeli a labdát, ötletesen osztogat. A mezőnyben is mozgékony, de legnagyobb erénye a határozott, eredményes befejezés, a gólveszélyesség. Gyorsasága és fejjátéka nem kifogástalan. Említett jó tulajdonságai miatt fénykorában Európa legjobb csatárai között emlegették. 1964-ben meglehetősen váratlanul került ki a válogatott csapatból. Az ott rábízott előkészítő szerepkör akkoriban nemigen felelt meg játékstílusának. Csaknem másfél évtizedes élvonalbeli pályafutásának legsikeresebb mérkőzését 1959. október 25-én, a svájciak ellen (8:0) játszotta. Ekkor négy góllal terhelte meg a vendégek hálóját.

  forrás:
  Antal Zoltán és Hoffer József - Alberttől-Zsákig