magyarfutball.hu

Szolnok, MTE-pálya (demolished ground)

 1. 1 user was here.
 2. alias
  1. Mátyás király úti pálya
  2. Ifjúsági Sporttelep
 3. tags
 4. address
  5000 Szolnok Mátyás király utca Jász-Nagykun-Szolnok megye
   
 5. map, route
 6. capacity
  altogether : ?
  seats: ?
  stands: ?
 7. population
  Szolnok: 69.725 (2021)
 8. home club
   dissolved / recently playing elsewhere
   1. Szolnoki MTE (? - ?)
  1. attendance record
   12.000
   Szolnoki MTE - Vasas SC 0:1
   MNK elődöntő
   1973.03.14
  2. pitch size
  3. pitch type
   natural grass
  4. score board
  5. floodlight
   n/a
  6. running track
   cinder track
  7. year of surrender
  8. lebontás éve
   2000
  9. first match
  10. related matches
  11. help
   
   

  új hozzászólás

  Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  comments

  1. avatar: Garullus
   2022.07.08, 20:23
   Girgily-nek válaszolom magam is Kispest szurkolóként, hogy lehetett némi hasonlóság. Bár nekem a fekvése miatt inkább a Fáy utcai Vasas pálya hangulatát jobban idézte.
    
  2. avatar: Garullus
   2022.07.08, 20:18
   Én is sokat futkároztam itt a salakon. A füves pályának volt egy nagy hibája. Igen ritkán engedtek rá minket kiskölköket. Általában a nagyok edzettek rajta, mi meg a hátsó salakoson nyomtuk.
   Egyik alkalommal - akkoriban szombat reggel is volt edzésünk - direkt jó korán érkeztünk, hogy a még teljesen üres pályán focizzunk egy jót. (Nem tudom, a mai focipalántáknak mennyire értelmezhető ez: foci edzés előtt focizni.) El is kezdtük, lehetett vagy fél nyolc, sehol egy lélek rajtunk kívül. Egyszer csak megjelent az irodaházból az elnök néni (igen, néni!) aki leparancsolt minket a gyepről, talán ha nem engedelmeskedünk olyan megszeppent ábrázattal még rendőrt is hívott volna. Na, valahol ott kezdtem megérteni, miért beteg a magyar futball...
   Az előttem szóló Pancsónak köszönet a részletes bemutatásért, amit Kósa Karcsi helytörténész munkája segített, így őt kell kissé kiigazítanom. Az általa citált régi térképen valóban Viktor János utcára nyílt a pálya kapuja, de az én időmben már a chilei író nevének eredeti spanyol neve volt az utcatáblán Victor Jara.
    
  3. avatar: pancso
   2021.09.09, 15:56 (szerk.: 2021.09.09, 15:56)
   kép
   ...Persze érdemes egy picit a Városi Sporttelep fölött is elidőzni. Ez egy közel száz évet megélt spotpálya volt, aminek a helyén bő évtizede az Interspar és a parkolója található. Mielőtt megépült volna a Tisza-ligeti stadion, lényegében a Mátyás király úti sporttelep volt a "szolnoki stadion", ahol olykor legendás csapatok és játékosok is megfordultak. Engem kevésbé prózai emlékek fűznek hozzá: jó párszor körbefutottam tornaórákon. Sőt, egyszer talán motorversenyt is láttam itt. Így felülről nézve, el kell ismerni, hogy a pálya Mátyás király út felőli vége nagyon belelógott a belső körútba. Jól látszik, hogy a Szántó körút folytatása megépíthetetlen lett volna legalább a pályát kiszolgáló épületek elbontása nélkül...
   forrás: http://www.blogszolnok.hu/felenk_szolnok_1992ben_felulrol
    
  4. avatar: pancso
    
  5. avatar: pancso
   2016.07.30, 10:18
   kép
   forrás: Szolnok Megyei Néplap, 1980. május 30.
    
  6. avatar: fgymat
   2016.04.10, 21:01
   A nézőcsúcs:
   kép

   Szolnok Megyei Néplap
   1973.03.15
    
  7. avatar: sztavrogin
   2016.04.10, 19:43
   A Szolnok Megyei Néplap archív tudósítása a Vasas elleni MNK-elődöntőről 1973-ból, 12 ezer néző (gyanítom, ez a csúcs) előtt:

   http://library.hungaricana.hu/hu/view/SzolnokMegyeiNeplap_1973_03/?pg=113&layout=s
    
  8. avatar: pancso
   2015.08.20, 14:01 (szerk.: 2015.08.20, 14:36)
    
  9. avatar: pancso
   2015.01.29, 17:29
   Nem tudom megállni, hogy írjak az egykori Mátyás király úti sporttelepről, ami ha jól gondolom, 2000 körül tűnt el Szolnok térképről, hogy áruház és parkoló épüljön a helyén, illetve kiegészüljön a Szántó körút folytatásaként a városi körgyűrű. Írok róla, pedig a létrejötte sem világos.

   Túlzás lenne azt állítanom, hogy középiskolás éveim kedvenc helyszíne lett volna a Mátyás király úti sporttelep. Az azonban tény, hogy szerves része volt az életemnek, hiszen sok környékbeli iskoláshoz hasonlóan, nem egy testnevelési órát és tömegsport rendezvényt töltöttem ott. Ha jól sejtem, a nyolcvanas évek közepén már csak ilyen célokat szolgált a pálya - beleértve salakmotor versenyeket is -, illetve különböző sportszervezetek székeltek a Mátyás király úttal párhuzamos, egyszintes épületében.

   Maga a pálya a nyolcvanas években a Viktor József - ma Levente -, a Rudas László - ma ismét Szent István -, a Schönherz Zoltán - ma Geleji Katona István - és a Mátyás király út által határolt telket foglalta el. Azaz valamivel kisebb területet, mint az áruház és a parkolója, hiszen ahhoz még hozzácsapták a Mátyás király és Thököly út sarkán lévő csücsköt, ahol annak idején a Verseghy könyvtár hangtára működött. Viszont lemetszették róla nagyjából az irodaházzal azonos méretű területet, amire a Mátyás király út kiszélesítése miatt volt szükség.

   A nyolcvanas évek második felében a Mátyás király úti sporttelep állt egy ápolt focipályából, körülötte salakos futókörből, atlétikai részből, illetve földkupacokra épített beton "lelátóból". A jó tíz évvel korábban készült fotón is látható jegenyefák még az én emlékeimben is megvannak. Illetve valami romos téglakerítés, és a Károly Róbert utca végén lévő, mindig nyitva álló vaskapu is rémlik. Persze akkor meg sem fordult a fejemben, hogy egy legalább hatvan éves pályán, a város egyik régi csapatának az otthonában futom a köröket.

   Mert, amit eddig sikerült kiderítenem a pályáról, az alapján úgy gondolom, hogy valamikor a múlt század húszas éveiben jött létre itt az első "sportlétesítmény". Előtte talán az Eötvös tértől induló és a vasúti sínekig tartó hatalmas vásártér része lehetett a hely, amiből a folyamatos beépítés közben sikerült a Munkás Torna Egyletnek (MTE) kimetszenie a focipályányi helyet. Merthogy a pálya az 1919. március 15-én alapított, piros-fekete színű egylet otthona volt 1979-ig.

   A nagyjából hatvan évet megélt csapat is megér legalább egy bekezdést. Az 1919-ben létrehozott egyletből 1922-ben egyesület lett - rövidítése nem változott -, ami 1938 és 1945 között valamiért szüneteltette a működését. Még ropogtak a fegyverek a Dunántúlon, amikor a Szolnoki MTE feléledt, igaz 1945 augusztusában - talán nem teljesen önként - egyesülniük kellett a Rendőr Atlétikai Klubbal, így egyetlen évig ők voltak a Szolnoki Rendőr és Munkás Testedző Egyesület. Aztán újabb háromesztendőnyi MTE korszak következett, hogy 1949-ben a Cukorgyár SE-vel és a Papírgyár SE-vel "egyesülve" létrejöjjön a Szolnoki Szakmaközi Munkás Testedző Egyesület. Úgy tűnik, nem volt szerencséje a piros-feketéknek ezekkel az egyesülésekkel, mert két év múlva nemcsak szétváltak, de törölték is a klubot a magyar bajnokságból. A Szolnoki MTE csak 1957-ben alakult meg ismét, és 1979-ig párhuzamosan működött a kék-fehér Szolnoki MÁV mellett. Ez pedig azt is jelentette, hogy komoly városi rangadókat lehetett rendezni a Mátyás király úti vagy a Véső úti pályákon. Mindaddig, míg a két csapat - párt utasításra - össze nem olvadt, és megalakult a Szolnoki MÁV MTE, aminek a nevéből 1996-ban tűnt el az 1919-ben alapított klub nevének rövidítése.

   A különböző korú térképeken eltérő néven szerepel a sporttelep. A harmincas években például MOVE sporttelep, ami a Gömbös Gyula miniszterelnökhöz köthető Magyar Országos Véderő Egyletre utal. A hatvanas évek közepén Városi sporttelep a neve, ami nem is csoda, hiszen a hatvanas évek elején a tiszaligeti pályák még nem voltak meg. Tíz évvel később MTE Sporttelep az elnevezés, és az akkori térkép egy Foci falatozót is jelöl a pályán. Újabb tíz esztendő múlva, a nyolcvanas évek közepén pedig már Ifjúsági Sporttelep megnevezéssel találkozhatunk. Azt hiszem, a pálya igazán két lépésben veszthette el az eredeti funkcióját és jelentőségét. Először, amikor 1974 decemberében átadták a Tiszaligeti Stadiont, majd öt évvel később, amikor a sporttelepet használó MTE egyesült a Szolnoki MÁV-val. A pálya nyilvántartott nézőcsúcsa egyébként 1950. május 3-ára datálódik, amikor a magyar válogatottal játszott a Szolnoki MTE, és 6 ezren - a város lakossága akkor húszezer körül lehetett - voltak kíváncsiak a végül 0:11-es vereségre.

   A Mátyás király úti sporttelep eladásáról az ezredforduló környékén döntött a helyi önkormányzat azt az ígéretet téve, hogy az értékesítésből befolyó pénzt részben sportpálya építésére fordítják. A pálya helyén 2001-ben nyílt meg a bevásárlóközpont és a parkoló, így az egykori sporttelepre ma már csak a Levente és a Mátyás király út sarkán álló "Sporthíradó" hirdetőtábla emlékeztet. Ám a beruházás igazi jelentőségét nem az áruház adja, hanem a Mátyás király út kiszélesítése, hiszen a sporttelep miatt a Levente utcánál kétsávosra szűkült az utca. A négysávosítás pedig azt is lehetővé tette, hogy kiépüljön a hatvanas évek óta tervezett, városon belüli körút.

   forrás: http://www.blogszolnok.hu/1xvolt_szolnoki_hazak_34_matyas_kiraly_uti_sporttelep
    
  10. avatar: pancso
   2012.01.26, 16:18 (szerk.: 2018.02.18, 17:18)
   kép
   forrás: MÁV-MTE Krónika' 75
    
  11. avatar: magyarfutball.hu
   2011.02.28, 12:26
   Girgily:
   Ma hallottam egy Szolnokról Kispestre származott figurától, hogy volt egy harmadik is a mai szolnoki Interspar helyén. Emlékei szerint ez egy Bozsik kaliberű stadion volt.