magyarfutball.hu

Szolnok, MTE-pálya (lebontva)

 1. 1 felhasználó járt itt.
 2. alias
  1. Mátyás király úti pálya
  2. Ifjúsági Sporttelep
 3. címkék
 4. cím
  5000 Szolnok Mátyás király utca Jász-Nagykun-Szolnok megye
   
 5. térkép, megközelítés
 6. befogadóképesség
  összesen : ?
  ülőhely: ?
  állóhely: ?
 7. lakosság
  Szolnok: 69.725 (2021)
 8. hazai csapat
   megszűnt / már más pályán játszó
   1. Szolnoki MTE (? - ?)
  1. nézőcsúcs
   12.000
   Szolnoki MTE - Vasas SC 0:1
   MNK elődöntő
   1973.03.14
  2. pálya mérete
  3. talaj típusa
   természetes füves
  4. eredményjelző tábla
  5. világítás
   nincs
  6. futópálya
   salakos
  7. átadás éve
  8. lebontás éve
   2000
  9. nyitómérkőzés
  10. kapcsolódó mérkőzések
  11. segítség
   
   

  új hozzászólás

  Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  hozzászólások

  1. avatar: Garullus
   2022.07.08, 20:23
   Girgily-nek válaszolom magam is Kispest szurkolóként, hogy lehetett némi hasonlóság. Bár nekem a fekvése miatt inkább a Fáy utcai Vasas pálya hangulatát jobban idézte.
    
  2. avatar: Garullus
   2022.07.08, 20:18
   Én is sokat futkároztam itt a salakon. A füves pályának volt egy nagy hibája. Igen ritkán engedtek rá minket kiskölköket. Általában a nagyok edzettek rajta, mi meg a hátsó salakoson nyomtuk.
   Egyik alkalommal - akkoriban szombat reggel is volt edzésünk - direkt jó korán érkeztünk, hogy a még teljesen üres pályán focizzunk egy jót. (Nem tudom, a mai focipalántáknak mennyire értelmezhető ez: foci edzés előtt focizni.) El is kezdtük, lehetett vagy fél nyolc, sehol egy lélek rajtunk kívül. Egyszer csak megjelent az irodaházból az elnök néni (igen, néni!) aki leparancsolt minket a gyepről, talán ha nem engedelmeskedünk olyan megszeppent ábrázattal még rendőrt is hívott volna. Na, valahol ott kezdtem megérteni, miért beteg a magyar futball...
   Az előttem szóló Pancsónak köszönet a részletes bemutatásért, amit Kósa Karcsi helytörténész munkája segített, így őt kell kissé kiigazítanom. Az általa citált régi térképen valóban Viktor János utcára nyílt a pálya kapuja, de az én időmben már a chilei író nevének eredeti spanyol neve volt az utcatáblán Victor Jara.
    
  3. avatar: pancso
   2021.09.09, 15:56 (szerk.: 2021.09.09, 15:56)
   kép
   ...Persze érdemes egy picit a Városi Sporttelep fölött is elidőzni. Ez egy közel száz évet megélt spotpálya volt, aminek a helyén bő évtizede az Interspar és a parkolója található. Mielőtt megépült volna a Tisza-ligeti stadion, lényegében a Mátyás király úti sporttelep volt a "szolnoki stadion", ahol olykor legendás csapatok és játékosok is megfordultak. Engem kevésbé prózai emlékek fűznek hozzá: jó párszor körbefutottam tornaórákon. Sőt, egyszer talán motorversenyt is láttam itt. Így felülről nézve, el kell ismerni, hogy a pálya Mátyás király út felőli vége nagyon belelógott a belső körútba. Jól látszik, hogy a Szántó körút folytatása megépíthetetlen lett volna legalább a pályát kiszolgáló épületek elbontása nélkül...
   forrás: http://www.blogszolnok.hu/felenk_szolnok_1992ben_felulrol
    
  4. avatar: pancso
    
  5. avatar: pancso
   2016.07.30, 10:18
   kép
   forrás: Szolnok Megyei Néplap, 1980. május 30.
    
  6. avatar: fgymat
   2016.04.10, 21:01
   A nézőcsúcs:
   kép

   Szolnok Megyei Néplap
   1973.03.15
    
  7. avatar: sztavrogin
   2016.04.10, 19:43
   A Szolnok Megyei Néplap archív tudósítása a Vasas elleni MNK-elődöntőről 1973-ból, 12 ezer néző (gyanítom, ez a csúcs) előtt:

   http://library.hungaricana.hu/hu/view/SzolnokMegyeiNeplap_1973_03/?pg=113&layout=s
    
  8. avatar: pancso
   2015.08.20, 14:01 (szerk.: 2015.08.20, 14:36)
    
  9. avatar: pancso
   2015.01.29, 17:29
   Nem tudom megállni, hogy írjak az egykori Mátyás király úti sporttelepről, ami ha jól gondolom, 2000 körül tűnt el Szolnok térképről, hogy áruház és parkoló épüljön a helyén, illetve kiegészüljön a Szántó körút folytatásaként a városi körgyűrű. Írok róla, pedig a létrejötte sem világos.

   Túlzás lenne azt állítanom, hogy középiskolás éveim kedvenc helyszíne lett volna a Mátyás király úti sporttelep. Az azonban tény, hogy szerves része volt az életemnek, hiszen sok környékbeli iskoláshoz hasonlóan, nem egy testnevelési órát és tömegsport rendezvényt töltöttem ott. Ha jól sejtem, a nyolcvanas évek közepén már csak ilyen célokat szolgált a pálya - beleértve salakmotor versenyeket is -, illetve különböző sportszervezetek székeltek a Mátyás király úttal párhuzamos, egyszintes épületében.

   Maga a pálya a nyolcvanas években a Viktor József - ma Levente -, a Rudas László - ma ismét Szent István -, a Schönherz Zoltán - ma Geleji Katona István - és a Mátyás király út által határolt telket foglalta el. Azaz valamivel kisebb területet, mint az áruház és a parkolója, hiszen ahhoz még hozzácsapták a Mátyás király és Thököly út sarkán lévő csücsköt, ahol annak idején a Verseghy könyvtár hangtára működött. Viszont lemetszették róla nagyjából az irodaházzal azonos méretű területet, amire a Mátyás király út kiszélesítése miatt volt szükség.

   A nyolcvanas évek második felében a Mátyás király úti sporttelep állt egy ápolt focipályából, körülötte salakos futókörből, atlétikai részből, illetve földkupacokra épített beton "lelátóból". A jó tíz évvel korábban készült fotón is látható jegenyefák még az én emlékeimben is megvannak. Illetve valami romos téglakerítés, és a Károly Róbert utca végén lévő, mindig nyitva álló vaskapu is rémlik. Persze akkor meg sem fordult a fejemben, hogy egy legalább hatvan éves pályán, a város egyik régi csapatának az otthonában futom a köröket.

   Mert, amit eddig sikerült kiderítenem a pályáról, az alapján úgy gondolom, hogy valamikor a múlt század húszas éveiben jött létre itt az első "sportlétesítmény". Előtte talán az Eötvös tértől induló és a vasúti sínekig tartó hatalmas vásártér része lehetett a hely, amiből a folyamatos beépítés közben sikerült a Munkás Torna Egyletnek (MTE) kimetszenie a focipályányi helyet. Merthogy a pálya az 1919. március 15-én alapított, piros-fekete színű egylet otthona volt 1979-ig.

   A nagyjából hatvan évet megélt csapat is megér legalább egy bekezdést. Az 1919-ben létrehozott egyletből 1922-ben egyesület lett - rövidítése nem változott -, ami 1938 és 1945 között valamiért szüneteltette a működését. Még ropogtak a fegyverek a Dunántúlon, amikor a Szolnoki MTE feléledt, igaz 1945 augusztusában - talán nem teljesen önként - egyesülniük kellett a Rendőr Atlétikai Klubbal, így egyetlen évig ők voltak a Szolnoki Rendőr és Munkás Testedző Egyesület. Aztán újabb háromesztendőnyi MTE korszak következett, hogy 1949-ben a Cukorgyár SE-vel és a Papírgyár SE-vel "egyesülve" létrejöjjön a Szolnoki Szakmaközi Munkás Testedző Egyesület. Úgy tűnik, nem volt szerencséje a piros-feketéknek ezekkel az egyesülésekkel, mert két év múlva nemcsak szétváltak, de törölték is a klubot a magyar bajnokságból. A Szolnoki MTE csak 1957-ben alakult meg ismét, és 1979-ig párhuzamosan működött a kék-fehér Szolnoki MÁV mellett. Ez pedig azt is jelentette, hogy komoly városi rangadókat lehetett rendezni a Mátyás király úti vagy a Véső úti pályákon. Mindaddig, míg a két csapat - párt utasításra - össze nem olvadt, és megalakult a Szolnoki MÁV MTE, aminek a nevéből 1996-ban tűnt el az 1919-ben alapított klub nevének rövidítése.

   A különböző korú térképeken eltérő néven szerepel a sporttelep. A harmincas években például MOVE sporttelep, ami a Gömbös Gyula miniszterelnökhöz köthető Magyar Országos Véderő Egyletre utal. A hatvanas évek közepén Városi sporttelep a neve, ami nem is csoda, hiszen a hatvanas évek elején a tiszaligeti pályák még nem voltak meg. Tíz évvel később MTE Sporttelep az elnevezés, és az akkori térkép egy Foci falatozót is jelöl a pályán. Újabb tíz esztendő múlva, a nyolcvanas évek közepén pedig már Ifjúsági Sporttelep megnevezéssel találkozhatunk. Azt hiszem, a pálya igazán két lépésben veszthette el az eredeti funkcióját és jelentőségét. Először, amikor 1974 decemberében átadták a Tiszaligeti Stadiont, majd öt évvel később, amikor a sporttelepet használó MTE egyesült a Szolnoki MÁV-val. A pálya nyilvántartott nézőcsúcsa egyébként 1950. május 3-ára datálódik, amikor a magyar válogatottal játszott a Szolnoki MTE, és 6 ezren - a város lakossága akkor húszezer körül lehetett - voltak kíváncsiak a végül 0:11-es vereségre.

   A Mátyás király úti sporttelep eladásáról az ezredforduló környékén döntött a helyi önkormányzat azt az ígéretet téve, hogy az értékesítésből befolyó pénzt részben sportpálya építésére fordítják. A pálya helyén 2001-ben nyílt meg a bevásárlóközpont és a parkoló, így az egykori sporttelepre ma már csak a Levente és a Mátyás király út sarkán álló "Sporthíradó" hirdetőtábla emlékeztet. Ám a beruházás igazi jelentőségét nem az áruház adja, hanem a Mátyás király út kiszélesítése, hiszen a sporttelep miatt a Levente utcánál kétsávosra szűkült az utca. A négysávosítás pedig azt is lehetővé tette, hogy kiépüljön a hatvanas évek óta tervezett, városon belüli körút.

   forrás: http://www.blogszolnok.hu/1xvolt_szolnoki_hazak_34_matyas_kiraly_uti_sporttelep
    
  10. avatar: pancso
   2012.01.26, 16:18 (szerk.: 2018.02.18, 17:18)
   kép
   forrás: MÁV-MTE Krónika' 75
    
  11. avatar: magyarfutball.hu
   2011.02.28, 12:26
   Girgily:
   Ma hallottam egy Szolnokról Kispestre származott figurától, hogy volt egy harmadik is a mai szolnoki Interspar helyén. Emlékei szerint ez egy Bozsik kaliberű stadion volt.