magyarfutball.hu

MTK-VM SK - Békéscsabai Előre Spartacus SC 2 : 3 17:00

   
   
Upload your own photos! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2022.03.09, 22:53 (szerk.: 2022.03.09, 23:20)
    MTK-VM - Békéscsa­ba 2-3 (0-0)

    Hungária körút, 3000 néző
    Vezette: Molnár L. (****), (Szilágyi S. Márton S.)
    MTK-VM: Gáspár 5 — Farkas 4, Híres 5, Lőrincz 5, Szalai 5 — Horváth 4, Szeibert 6, Katzenbach 5 — Ké­kesi 5, Balog 5, Pölöskei 4. Edző: Verebes József.
    Békéscsaba: Gulyás 5 — Szenti 6, Mracskó 6, Fabu­­lya 7, Bánfi 6 — Belvon 5, Csató 6, Csanálosi 6, Kanál 6 — Oroszki 5, Szekeres 8. Edző: Csank János.
    Csere: Pölöskei helyett Vadász (6), Horváth helyett Talapa (5), mindketten a szünetben, Belvon helyett Gru­­borovics (—) a 74., Oroszki helyett Horváth (—) a 87. percben.
    Gólszerző: Szeibert a 64., Lőrincz a 67., Csató a 72., Katzenbach (öngól) a 80., Szekeres a 91. percben.
    Sárga lap: Bánfi a 23., Fabulya a 67. percben.
    Szögletarány: 9:3 (5:3) az MTK-VM javára.

    (Az öltözőfolyosón Szei­bert mosolyogva mondta, hogy mindenki elfelejtette már a zalaegerszegi vere­séget, és ezúttal többgólos győzelemnek örülhetnek majd az MTK-szurkolók.
    A vendégek vezető edzője, Csank János úgy nyilatko­zott, hogy nem sok esé­lyük van a Hungária kör­úton, csapata tart is a mér­kőzéstől. Aztán halkan megjegyezte, többször elő­fordult már, hogy amikor a Békéscsaba félre lépett pá­lyára, jó teljesítménnyel rukkolt elő.)
    Elmaradtak a várt hazai rohamok az első percekben.
    Meglepetésre a vendégek akár gólt is szerezhettek vol­­na a 2. percben. Szekeres bal oldali szöglete után Bánfi 8 méteres lövésében Híres csak az utolsó pillanatban tudott belelépni.
    A másik oldalon Balog ment volna el a jobb oldalon, de az ötössel egy ma­­gasságban Mracskó felvágta, Szeibert ívelt a túlsó ötösre, ahonnan Pölöskei fejelhetett volna, de felugrás közben el­lökte Mracskót, így felszaba­dulhatott a vendégek kapuja.
    A 17. percben Szeibert vég­zett el a jobb oldalról szög­letrúgást, a nagyszerűen be­lőtt labdát Balog fejelte 7 m-ről a kapura, amely már túljutott Gulyáson, de Szen­ti a gólvonal elől kifejelte a labdát.
    A 20. percben gólhelyzetet hagyott ki az MTK-VM. Ba­log a leshatárról indulva ma­ga mögött hagyta a csabai védőket, elhúzta a labdát a kifutó Gulyás mellett, majd elesett. A közönség tizen­egyest reklamált, de Molnár játékvezető, helyesen, továb­­bot intett.
    (Balog megmozdulása nagy vitát váltott ki a né­zőtéren, sőt, tizenegyest ítélt volna a „szenvedő fél", Balog Tibor is. Mol­nár játékvezető azonban egészen másként véleke­dett:
    - Az esetet közelről, há­tulról láttam, határozottan állítom, hogy nem volt ti­zenegyes. Balog hosszan szöktette magát.)
    A 23. percben Kékesi haj­tott labdát a jobb oldalon, kicselezte Bánfit, aki vissza­húzta a kék-fehérek játéko­sát, s ezért sárga lapot haj­tott.
    Katzenbach remek csel­el ment el a bal oldalon, be­­adását Szeibert 5 méterről fejelte kapura, de a léc alá tartó labdát Gulyás bravúr­ral szögletre tolta.
    Az ellen­támadás nyomán Szekeres rázta le Farkast a bal olda­lon, középre lőtt, és Híres kétségbeesetten rúgta szög­letre a labdát a berobbanó Oroszki elől.­
    ­(Meglepően ügyesen és minden félelem nélkül ját­szott a Békéscsaba. A vé­dők szorosan fogtak em­bert, a középpályások, ha kellett, megtartották a lab­dát, de ha lehetőségük volt, gyorsan indították a vil­lámgyors Szekerest.
    Az MTK-sok csak erőlködtek. Sokat tartogatták a labdát, kevés elképzelés volt fel­fedezhető támadásvezeté­­­­seikben.)­
    ­ A 40. percben Híres sarok­­­­kal akarta kiemelni a labdát Oroszki elöl a tizenhatos vo­­­­nalánál, de nem sikerült nek­i, ám a csabai csatár el­­ügyetlenkedte a lehetőséget.
    Két perccel a félidő lefújása­­ előtt újabb csabai gólhely­­­­zet maradt kihasználatlanul.­
    ­Ismét Szekeres hagyta állva­­ Farkast a bal oldalon, kö­zépre adott, Oroszki a tizen­­­egyes pontnál mellel letette­­ a labdát Csatónak, aki tiszta­­ helyzetből, 10 méterről mes­­­­sze kapu mellé lőtt.
    SZÜNET UTÁN az MTK-VM játékosai rend­kívül felpörgették a ritmust. Hosszú percekre a kapujuk­­­hoz szorították a vendégeket, de mindig volt egy békés­csabai játékos, aki az utolsó pillanatban menteni tudott.
    Az 54. percben tudott először kijönni a szorításból a Bé­késcsaba,­ és mindjárt gól­helyzetet teremtett az MTK-­­VM kapuja előtt. Csató Csa­nálosi ívelését Szekeres elé fejelte a tizenhatoson belül, a válogatott csatár már csak Gáspárral állt szemben, aztán 8 méterről csúnyán a kapu fö­lé lőtt.
    A 64. percben aztán meg­szerezte a vezetést az MTK-­­VM. A csereként beállt Va­dász verekedte le magát a bal oldalon, remekül adott középre, és Szeibert 7 mé­terről a bal alsó sarokba csúsztatta a labdát. 1-0.
    Három perc múlva újabb hazai gólnak örülhetett a közönség. Kékesit vágta fel Fabulya a tizenhatos jobb oldali sarkánál, amiért sárga lapot kapott. Szeibert lőtte középre a szabadrúgáshoz le­tett labdát, Lőrincz érkezett, és 5 méterről nagy erővel fejelt a bal sarokba. 2-0.
    A 72. percben szépített a vendégcsapat. Szekeres Csa­nálosi kitűnő labdájával el­jutott a bal szélen, az alap­vonaltól középre gurított, és az érkező Csató 2 méterről Gáspár mellett a jobb sarok­ba helyezett. 2-1.

    Két perc múlva Katzen­­bach lökte fel Csanálosit 20 méterre az MTK-VM kapu­jától. Csató végezte el a szabadrúgást, de a bal alsó sarokba tartó labdát Gáspár szép vetődéssel védte.
    A 80. percben aztán el­csendesedett a stadion. Ismét Szekeres keverte meg az MTK-VM védelmét, majd a tizenhatos vonalánál össze­csapott Lőrinczcel. A labda balra Kanálhoz került, aki csinált egy cselt, majd 14 méterről kapura lőtt. Kat­zenbach belelépett a labda útjába, amely így a kiinduló Gáspár felett a kapu köze­pébe hullott. 2-2.
    Elkeseredetten támadott az MTK-VM, még a középhát­véd Híres is előrement kö­zépcsatárnak, de a csabai já­tékosok óriási lelkesedéssel védekeztek.
    Az utolsó perc­ben Csató majdnem öngólt rúgott. A saját tizenhatosá­nál Vadász elől úgy rúgta el a labdát, hogy az csak centi­méterekkel kerülte el a jobb alsó sarkot.
    Már a 91. percben járt a mérkőzés, amikor megszerez­te a győzelmet jelentő gólt a vendégcsapat. Egy hosszan előrevágott labdáért Horváth és Katzenbach futott. Gáspár is kijött mintegy 30 méterre a kapujából, becsúszva men­tett, de a labda nem hagyta el az oldalvonalat. Bánfi azonnal középre lőtt, Szeke­res érkezett, és Farkassal szinte egyszerre nyúlt a lab­dához, amely magasan fel­­perdült, és végül az MTK­­-VM kapujában kötött ki. 2-3.
    (Gáspár kapus joggal ke­sergett a mérkőzés végén:
    Úgy éreztem, hogy szemtől szemben könnyeb­ben tudok tisztázni, mint az ellenféllel futó Katzen­bach. Sajnos, egyetlen gon­dolattal elkéstem, így csinnbe mentem Horváth­­tal, akiről balszerencsénkre befelé perdült a labda. Rá­adásul Farkas Tibi sem tu­dott tisztázni.)
    képEz a helyzet is kimaradt. Balog (sötét mezben) Csanálosi­­tól szorongatva kapura perdít. Fabulya még nem tudja, hogy a labda elsuhan a jobb kapufa mellett .(Záhonyi Iván felvétele)

    ★ ★ ★

    A zalaegerszegi súlyos vereség után általános volt a vélemény a szurkolók között, hogy annak a le­vét a Békéscsaba issza majd meg. Aztán a mér­kőzésen a vendégek maga­biztosan, vita nélkül győz­ték le a hazai csapatot.
    Csank János fiai már az első félidőben rendkívül fegyelmezetten játszottak. A védők szorosan fogtak embert, a középpályások, ha kellett, lassították, ha kellett, felgyorsították a játékot. Elöl pedig a nagy formában játszó Szekeres szinte azt csinálta, amit akart, mert Farkas képte­len volt tartani a csabai játékost.
    Az MTK-VM csak szen­vedett ezen a mérkőzésen. Hiányzott a játékosokból a frissesség és az elképzelés. Sok volt az egyéni próbál­kozás, a labdacipelés, így mindig volt egy békéscsa­bai játékos, aki közbe tu­dott lépni.
    Szünet után annyiban változott a helyzet, hogy az MTK-VM öt percig jól játszott. Két gólt lőtt, és akkor úgy nézett ki, eldőlt a mérkőzés. A Békéscsaba padlóra került, de nagyon gyorsan feltápászkodott, szépített, majd - ha sze­rencsés góllal is -, de egyenlített. Ezután a ha­zaiak fejveszetten rohan­tak a győztes gól után, de ekkor már a vendégek irá­nyítottak, és a 91. percben Szekeres eldöntötte a mér­kőzést.
    A békéscsabaiak teljesen megérdemelten vitték el a három bajnoki pontot a rendkívül gyengén játszó MTK-VM otthonából. A vendégek minden csapat­részükben jobbak voltak, és még azt is meg merem kockáztatni, hogy jobban akarták a győzelmet. Ami­re senki sem számított, bekövetkezett...

    Verebes József:
    — A mér­kőzést meg fogjuk nézni vi­deón, s majd utána értékel­jük az eseményeket. Ez már a második mérkőzés, ahol érzünk egy bizonyos tenden­ciát, amely az MTK-VM el­len irányul. Ennek ellenére nekünk kétgólos vezetésről nem szabad kikapnunk. Gra­tulálok a Békéscsabának!
    Csank János:
    — Taktikus játékkal sikerült három pontot szerezni az otthoná­ban rendkívül veszélyes MTK-VM ellen.
    (Zombori Sándor)

    1. MTK-VM 17 9 4 1 3 30-23 36
    ...
    8. Békéscsaba 17 7 1 2 7 25-22 25

    Népsport, 1989. március 2. (Arcanum DT)
    Szekeres megadta a „kegyelemdöfést”
    Bravúr a Hungária körúton

    Bcs. Előre Spartacus - MTK-VM 3-2 (0-0)


    Továbbra sincs igazán kiemelkedő formában a listavezető MTK-VM. A mérkőzés nagy részében ezúttal is csak görcsösen erőlködött, nem nyújtott bajnokaspiránshoz méltó teljesítményt. A fővárosiak tulajdonképpen csak öt percig remekeltek, azonban úgy tűnt, ennyi is elég a biztos győzelemhez, mert három perc alatt kétszer is bevették fejjel a sokat bizonytalankodó Gulyás kapuját.
    Már-már összeroppant a Békéscsaba, s ekkor a szurkolók többsége kiütéses hazai győzelmet várt, de a „rövidzárlat” nem tartott sokáig. A második félidőre az erősen feljavult Szekeres vezérletével sorba vezették veszélyes ellentámadásaikat a vendégek. A gyors csabai szélső, akit Farkas szinte egyáltalán nem tudott tartani, előbb két gól előkészítéséből vette ki a részét, majd közvetlenül a lefújás előtt, amikor már mindenki a 11-eseket várta, kihasználta a meggondolatlan Gáspár ordító hibáját - 30 méterre kifutott kapujából, s elveszítette a labdát -, és 14 méterről a hálóba pörgette a labdát.
    Az utolsó percekben a hazaiak mindent egy lapra föltéve támadtak, a középhátvéd Híres is elhagyta posztját, s előretört, csatárként próbált ügyeskedni. Ez a taktika azonban nem vált be, s így nagy meglepetésre a kék-fehérek hazai környezetben sem tudtak pontot szerezni.
    A békéscsabaiak az első félidőtől kezdve egyenrangú ellenfelei voltak a nagymúltú fővárosi gárdának. Sőt, a fordulás után sokkal szervezettebbnek, erőszakosabbnak, s ami még fontosabb: tudatosabbnak tűnt a viharsarkiak játéka. Mindössze egy kis időre ingott meg a csapat, de ezt hamar átvészelték, s nem vesztették el a fejüket. Mi több, inkább ők jöttek tűzbe, s a már az első fordulóban is gyengélkedő MTK-VM-nek alaposan visszavágtak az őszi fiaskóért.
    Szekeres a csapat egyéniségévé vált ezen a 90 percen, beváltotta ígéretét, miszerint eljött a „bölcs bosszú”, ami egy nagvon fontos gólban nyilvánult meg - három pontot hozva a lila-fehéreknek. Nem véletlen figyelt föl rá és válogatta be az új szövetségi kapitány.
    De nem lennénk igazságosak, ha nem írnánk le azt is: ez az egész csapat diadala volt, mindenki szívvel-lélekkel játszott, hatalmasat javult a gárda játéka a néhánv nappal ezelőtti produkcióhoz képest.
    A viharsarkiak mindenképpen rászolgáltak a győzelemre a Hungária körúton.

    Jó: Fabulya, Csató, Szekeres, ill. Katzenbach.

    Békés Megyei Népújság, 1989, március 2.