magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - MTK-VM SK 0 : 1 17:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2022.05.15, 20:42 (szerk.: 2022.05.15, 21:44)
    Szeibert „rápihent” a szabadrúgásra
    Békéscsaba - MTK-VM 0-1 (0-0)


    Békéscsaba, 10 000 néző.
    Vezette: Varga S. (*****) (Kurmai, Varga J.).
    Békéscsaba: Gulyás 5 — Szenti 6, Ottlakán 6, Csató 5, Fabulya 5 — Mracskó 4, Adorján 4, Gruborovics 6, Csanálosi 4 — Kurucz 4, Szekeres 4. Edző: Csank János.
    MTK-VM: Gáspár 6 — Farkas 7, Lőrincz 7, Szalai 5, Huszárik 6 — Talapa 4, Varga 6, Szeibert 6, Bognár 5 — Oroszki 6, Pölöskei 5. Edző: Verebes József.
    Csere: Csató helyett Kanál (—), Kurucz helyett Csernus (—), mindketten a 73., Bognár helyett Balogh (—) a 85., Oroszki helyett Kiss (—) a 87. percben.
    Gólszerző: Szeibert a 68. percben.
    Szögletarány: 11:4 (5:2) a Békéscsaba javára.

    Békés „botorkálással” indult a játék, és a kapusok jó tíz percig nem is értesültek arról, hogy már megy a mérkőzés. Akkor is Gáspárnak akadt feladata, le kellett tennie a labdát kapukirúgáshoz, mert előtte Csató tizenhatosról küldött lapos lövése fél méterrel eltévesztette a jobb sarkot.
    Aztán itt is, ott is rúgtak néhány szögletet, majd Gruborovics lőtt nagyot 30 méterről, de kapu fölé, s összesen ennyi esemény „zsúfolódott bele” fél órába.
    Az első igazi tapsot követelő futballjelenet a 34. percben adódott: Varga 20 méteres, szorgalmasan a bal alsó sarokba igyekvő labdáját szép vetődéssel fogta Gulyás.
    A másik oldalon Adorján nyolcméteres fejese ment el a jobb kapufa mellett.
    (Ha nem is volt vérfagyasztóan izgalmas a játék, azért a mezőnyben akadtak párviadalok. Például a közelmúlt két válogatottja, Farkas és Szekeres kimondottan változatos különmérkőzést vívott egymással. Farkas nagyon udvariasan kísérgette a szélsőt, de többször is arra a modortalanságra ragadtatta magát, hogy visszaélve a vendégjoggal, elszedegette tőle a labdát. És többnyire minden vita nélkül. Ám, ha mégis koccantak, Szekeres azonnal bepanaszolta ellenfelét a partjelzőnél vagy feljelentette a játékvezetőnél, vagyis sokat beszélt és igen keveset játszott.)
    A játékrész befejezése előtt Mracskó próbálkozott a jobbösszekötő helyéről, 25 méterről, ám élesen meglőtt labdája a bal alsó sarok mellett suhant el.
    SZÜNET UTÁN támadgattak a hazaiak, várható volt, hogy az MTK lekontrázza őket.
    Az 55. percben Talapa meg is lógott a jobbösszekötő posztján és a tizenhatosról zavartalanul lőhetett, de labdája középre tartott, és Gulyás a mezőnybe öklözte.
    Négy perccel később viszont a hazaiak szerezhettek volna vezetést, hiszen nagy tűzijátékot rendeztek Gáspár kapujánál. Előbb Adorján lőtt nyolc méterről, labdája Kurucz elé került, ő duplázott, a lövés Szekereshez pattant, akinek erőtlen próbálkozása szöglettel végződött.
    Egy órája játszottak a csapatok, amikor Szenti a jobb oldalon az alapvonalig cselezte magát, középre gurított, ahol Adorján várta a labdát, és miután megkapta, öt méterről nemes egyszerűséggel az üres kapu fölé vágta.
    Támadgattak a hazaiak, mégis a bajnokcsapat szerzett vezetést.
    A 68. percben Mracskó buktatta a tizenhatos előtt fél méterrel a balösszekötő helyén kitörni igyekvő Pölöskeit. Szeibert állt a labda mögé, és a jobb felső sarokba nyeste. 0-1.

    (Szeibert nyerőember? Mindenesetre, amit több mint egy órán át produkált, az szinte értékelhetetlen. Némi túlzással a szabadrúgásnál találkozott először a labdával. Ám amint találkoztak, kiderült, hogy régi barátok, s azonnal nyoma is lett egymásra ismerésüknek.)
    Tíz perccel a befejezés előtt Gruborovics jobbról küldött beadása után Szekeres kilenc méterről már Gáspár fölött is átfejelte a labdát, ám Huszárik ott őrködött a gólvonal előtti szögletre mentett.
    Az utolsó percre még egy laposan belőtt Gruborovics-labda maradt, amely aztán keresztben elsuhant a kapu előtt, mert lekéstek róla a hazai támadók.

    ★ ★

    Mint az erőművész, aki borzasztó nagy súlyokat szokott emelni, kijött a bajnok, és játszadozni kezdett a könnyű fajsúlyúnak ítélt hazai csapattal. De csak óvatosan, módjával, mondhatni kesztyűs kézzel, ezért aztán nem is volt a produkcióban izgalom. S amikor már-már úgy látszott, hogy a művész a lábára ejti a súlyt, a közönség nagy csalódottságára mély levegőt vett, és könnyedén mosolyogva, a feje fölé nyomta.
    Összességében idény eleji játékot produkált a két csapat az idény végén. Olyan kilencven percnek lehettek tanúi a nézők, amely alatt a mutatott játék alapján nehéz lett volna megmondani, hogy melyik együttes számára volt tétje a találkozónak.
    Hogy a Békéscsaba nem szupercsapat, azt már eddig is tudta mindenki, de hogy vészhelyzetben küzdeni sem tud, ez óriási csalódást jelentett a lelkes hazai publikumnak.
    A játék képe alapján így is talán a döntetlen lett volna igazságosabb, ám a pontokat nem igaz-nemigaz alapon osztják. Mindenesetre vereséget eredményező, erőtlen játékával nehéz helyzetbe került a Békéscsaba.

    Csank János: — Ezen a mérkőzésen még az üres kapu is legyőzhetetlen volt számunkra. Úgy tűnik, az angol bajnokságban még bent tudnánk maradni, de adjuk föl a reményt.
    (Kiss László)

    4. MTK-VM 28 14 4 10 51-45 32
    ...
    15. Békéscsaba 28 6 11 11 27-42 23

    Népsport, 1988. május 30. (Arcanum DT)
    Megszólalt a vészcsengő
    MTK-VM - Békéscsabai Előre Spartacus 1-0 (0-0)


    ...

    Már a 10. percen is túljutott az időmérő, amikor először veszélyeztettek kapura. Az első ilyen akció a Békéscsaba nevéhez fűződik, ám Csató 16 méterről eleresztett bombája fél méterrel a kapu mellé szállt.
    Megint csak jócskán előrehaladtunk az időben, amikor Gruborovics csaknem harminc méterről célzott, ám ezúttal is a labda a kaput elkerülve hagyta el a játékteret.
    A 34. percben Varga távoli lövését Gulyás vetődve hárította.
    A túloldalon Adorján közelről fejelhetett, ám ezúttal is baj volt az irányzékkal.
    Az első félidő lefújása előtt Mracskó a jobbösszekötő helyéről, mintegy 25 méterről célozta meg Gáspár kapuját, a pettyes azonban a bal alsó sarok mellett elszállt.
    A fordulás után az 55. percben Talapa iramodott meg, majd a 16-osról zavartalanul megcélozhatta a kaput, ám Gulyás a helyén volt, és a mezőnybe öklözte a labdát.
    A túloldalt előbb Adorján lőtt 8 méterről, labdája Kurucz elé került, ő ismételt, a lövés Szekereshez pattant, akinek viszont már gyengén sikerült a próbálkozás, így ideiglenesen felszabadult a fővárosiak kapuja.
    A mérkőzés legnagyobb gólhelyzetét hagyták ki a békéscsabaiak a 60. percben: Szenti a jobbszélső helyén az alapvonalig cselezte magát, aztán középre gurított, ahol Adorján senkitől sem zavartatva célozhatta meg a kaput, ám 5 méterről az őrző nélküli háló fölé vágta a labdát
    Meg is bosszulta magát az óriási kihagyott gólhelyzet, ugyanis a 68. percben megszületett az egyetlen gól, de az a vendégek nevéhez fűződik.
    Mracskó buktatta a kiugró Pölöskeit, miután megelőzni nem tudta, így szabadrúgáshoz jutottak a kék-fehérek a 16-os vonal előtt néhány centivel. Szeibert mintaszerű csavart lövése a sorfal mellett elsuhant és a békéscsabai kapu jobb felső sarkában kötött ki - Gulyás csak nézte, hogy mi történik kapuja előterében, 1-0.

    Megint csak békéscsabai helyzet maradt ki, amikor Gruborovics jobbról beívelt, Szekeres 9 méterről átemelte a kapus fölött a labdát, már mindenki gólt kiáltott, de a gólvonalon álló Huszárik szögletre mentett.
    Már az óráját nézte a játékvezető, de még megvárta míg Gruborovics céloz, ám lövése elsuhant keresztbe Gáspár kapuja előtt.

    Rendkívül nagy tétje volt a találkozónak. A fővárosiak még mindig abban bíznak, hogy dobogóra kerülhetnek, így álltak csatába a Viharsarokban, a békéscsabaiaknak azonban a 2 pont megszerzése a bennmaradáshoz lett volna szükséges.
    A mérkőzés fontosságát tekintve nem olyan iramban kezdődött a találkozó. Mindkét csapat csak a 16-osig jutott el, onnan tovább már elfogyott a tudományuk. Mindez tartott csaknem fél órán át, aztán valamelyest aktívabbak lettek az ékek, és gyakrabban meg tudták közelíteni a kapukat, de a befejezéssel továbbra is adósak maradtak.
    A fordulás után is szürke maradt a játék, habár valamivel több helyzetet jegyezhetett fel a krónikás. A fővárosiak gólja megpecsételte a békéscsabaiak sorsát, de lehet, hogy nem csak erre a 90 percre, ugyanis e vereség után alaposan lecsúsztak a tabellán, csupán a kaposváriak állnak mögöttük. S mint tudott, még két forduló van hátra, elég nehéz lesz onnan „elkecmeregni”. Annál is inkább, mert igencsak meglepő eredmények születtek a 28. fordulóban - gondoljunk csak a Zalaegerszeg győri győzelmére, vagy a Videoton sikerére a tatabányaiak ellen.

    Jó: Farkas, Lőrincz, Huszárik, Varga, ill. Ottlakán, Gruborovics.

    Nyilatkozatok
    Verebes József: — Ezzel a látványos szabadrúgásgóllal nyertünk a fülledt időben lejátszott, küzdelmes mérkőzésen, amelyen mindkét csapat számára nagy volt a tét.
    Csank János: — Ezen a mérkőzésen még az üres kapu is legyőzhetetlen volt számunkra. Ügy tűnik, az angol bajnokságban még bent tudnánk maradni, de nem adjuk fel a reményt.
    (Jávor Péter)

    kép
    E felvétel pillanatában még 0—0-t mutatott az eredményjelző óra, és ha Adorján (takarva fehér mezben) az 5-ösről betalál Gáspár hálójába, akár fordított eredmény is születhetett volna. Így azonban igen nehéz helyzetbe került a lila-fehér csapat az NB I-es bajnokság finisében (Fotó: Fazekas Ferenc)

    A szombati, hazai pályán, az MTK-VM-től elszenvedett vereség után ugyancsak elkeseredett hangulat uralkodik az Előre Spartacus háza táján. Ezt alátámasztja az a beszélgetés is, amelyet Annus Vincével, az Előre Spartacus^ ügyvezető elnökével folytattunk 24 órával a hétvégi találkozó lefújása után:
    — Ha így „alakítják” az eredményeket, abban az esetben nincs reális esélyünk a bentmaradásra - mondta bevezetőjében Annus Vince.
    - Persze korántsem akarom fölmenteni a saját csapatunkat, annál is inkább, hiszen az MTK-VM ellen is föl volt dobva plusz hivatalos, az egyesület pénztárából fölvehető összeg. S ez érvényes a soron következő találkozókra is. Mindenesetre többünk egészségére mentek az utóbbi hetek eredményei a bajnokságban, és nem értem, hogyan tartják elképzelhetőnek az önállósodott MLSZ vezetői egy-két csapat esetében a bentmaradáshoz szükséges „meglepetésszerű” pontszerzést...
    — A szerdai fordulóról? - folytatta az ügyvezető elnök.
    — Mi becsületesen játszunk tovább. Ha az MTK-VM ne adj isten „véletlen” megbotlik a Vác ellen a Hungária körúton, akkor a Debrecen és a Békéscsaba közül kerül ki a másik kieső. Ha mégis „papírforma”-eredmény születik, akkor a váciak is kieshetnek még. Mi most a bajnokságban a Hajdúságba utazunk, s már nyertünk korábban a nagyerdei stadionban. Mi több, az utóbbi négy esztendőben nem szenvedtünk vereséget a DMVSC-től, most is bízom a pontszerzésben. Ha nem: hát emelt fővel esünk ki a legmagasabb osztályból, mert mi betartjuk az MLSZ irányelveit, pedig ebben a bajnokságban nem mi vagyunk az igazi kiesők.

    Békés Megyei Népújság, 1988. május 30.