magyarfutball.hu

Ferencvárosi FC - Sabaria FC 5 : 1

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2023.11.17, 14:30
    Ferencváros —Sabaria 5:1 (2:0)
    Turay nélkül a Ferencváros nehezen lendült játékba s a Sabaria az 5:1 dacára is a régi nehéz ellenfél volt
    Góllövő: Takács II., Toldi, Kovács II., Szedlacsik, Kohut, Toldi
    Üllői út, 3800 néző. Bíró: Gellért.
    Kora délután már sokan állnak sorba az FTC-pálya pénztárainál. Nem sietnek.
    A folyosón végig süvít a bírói síp hangja s a két csapat indul kifelé.
    Ferencváros: Angyal — Takács I., Papp — Laky, Sárosi, Lázár — Táncos, Takács II., Szedlacsik, Toldi, Kohut.
    Sabaria: Vermes — Kovács I., Janzsó — Sárközi, Vámos, Szaniszló — Boda, Seper, Kovács II., Borbély, Belkó.
    A Ferencváros választ anappal szemben. Szél is van, de az keresztben fúj. Hajrá Fradi! — zúg a B-közép, de a csapat nem fogad azonnal szót. Egész szépen passzolnak a szombathelyi kék-sárgák s „Mari néni” kap tapsot, mert elhalássza előlük a labdát a 16-oson. Fokozatosan élénkül a lanyhán kezdő Ferencváros, de a vezetést mégis váratlanul szerzi meg a Vámos hendsze miatt ítélt 18 méteres szabadrúgásból, az 5. percben:
    Takács II. bombája utat talál a sorfalban s a felső kapufáról hálóba vágódik (1:0).
    \"A Sabaria nem csügged, támad s a 8. percben a Sabaria élénksége révén újabb bírói csodabogárhoz jutunk: a Sabaria-jobbszárny lesben áll, Vámos passza azonban balra száll Borbélyhoz, aki nincs túl Pappon, a bíró engedi is futni a csatárt, a védelem már nem ér a csatár nyomába s sima gól száll a bal alsó sarokba.
    A bíró gólt jelez, a középre mutat,
    de mert közben a Ferencváros reklamált, megkérdi a határbírót, aki nála sokkal kedvezőtlenebb helyzetben volt s akinek jelzését ő kézlengetéssel fogadta, jeléül annak, hogy nem ért egyet a lesállást illetőleg a határbírói véleménnyel.
    A taccsbíró kitart a véleménye mellett, a bíró azonban nem meg: semmisíti a már megadott gólt.
    A bírói következetesség karrikatúrája! A Sabarián most a tiltakozás sora, de az ő tiltakozásuk már hiábavaló. Folyik tovább a játék, az iram megérzi az incidens hatását. A 13. perc hoz újra eseményt: Kohut jó beadását merész rávetéssel szerzi meg Takács II. elől Vermes. Táncos beadására öles léptekkel rohan rá Toldi, de nála sem minden fejes gól. Lanyha a játék. A Ferencváros csatársorának egyelőre nem megy, viszont a Sabaria olykor-olykor szóhoz jut. A 20. percben Kovács I. hatalmas szabadrúgása ragad Angyal kezében, majd pár perc múlva Boda a kapufa közelében veszélyes helyzetbe jut,
    de a kiugró Angyalnak vágja a labdát!
    A Sabaria formásan, szépen játszik a mezőnyben s többet van a labda nála, mint a még döcögő ferencvárosi gépezetnél. Jól futballozik a Sabaria, nem kell ezzel a játéktudással félteni! A Ferencváros támadásai csak kornert hoznak, viszont ennyire a Sabaria erejéből is telik: a 31. percben Belkó kornere kellemetlen pillanatokat okoz.
    A Ferencváros-halfsor kezdi előrenyomni a csatársort, de abban Szedlacsik lassan forgó kerék s Takács II. is várja, hogy társai csináljanak számára valamit, de nincs itt Turay. Szedlacsik jó fejesével Táncos frissen elfut, de nagy lövése kapu mellé talál.
    A ferencvárosi támadásokban kevés a tervszerűség.
    A Sabaria indőnként szépen támad. A 36. percben Laky hazaadását Angyal nem tudja visszakaparni, viszont Toldi menti Belkó kornerét, szépen felhozza a labdát, amelyből Kohut nagyot lő, de egy kicsivel a sarok mellé. Táncos frissen mozog a jobbszélen s ő indítja el a legtöbb ferencvárosi akciót. A 40. percben Szedlacsik nagyszerű Táncos-beadást hibáz s Toldi hiába próbál javítani, a védelem jókor belép. A 43. percben megismétlődik a dolog — javított kiadásban. Most — ez is szenzáció! — Takács II. verekszi ki a labdát és ő adja be, Szedlacsik most jól lő, de pont Vermesnek s a kapus markából kipattan a gyors lövés.
    Toldi megint jó helyen áll s most Vermes hiába fut már a csatár elé, Toldi közelről úgy bevágja, hogy csak úgy ropog (2:0).
    Sabaria most is nekilendül a gól után: Seper pompás szöktetésével Kovács II. kiugrik a hátvédek közt és — úgy látszik elérhetetlenül tör a kapura, de Papp — nem éppen sportszerű módon — kézzel elkapja derekát, még a 16-os előtt. Papp jó üzletet csinált, mert a szabadrúgás elakad a sorfalban s vége a félidőnek.
    Kissé lehangoltan ülnek a Ferencváros játékosai szünet alatt az öltözőben. De egyszer csak feltűnik Mailinger elnök s amint megszólal, nevetésre változnak az arcok.
    — Hát fiúk — szól Mailinger —, én nősültem meg, nem ti...— aztán hozzáteszi — ne ti veszítsétek el a fejeteket...
    Heves iramban indul a II. félidő. Angyal kap először labdát, de az övé könnyű. Sokkal több és nehezebb munka következik azonban szombathelyi kartársára. Szedlacsik lábáról szedi le a labdát, majd öt percig egykapura játszik a Ferencváros, de Vermessel az élen szívósan küzd Szombathely védelme. Most a meglepő fordulat

    szombathelyi nézőknek szerez örömet: a 6. percben taccsdobás után balról a 16-osra száll a labda,
    Kovács II. átveszi s hamisan pergő lövése meglepi Angyalt, mozdulatlan nézi, ahogy a labda hálójába akad a balkapufa mellett (2:1).
    Toldi majdnem góllal válaszol: Vermesről lövése az üres kapura perdül, de a kapus még a vonal előtt utoléri! hiába reklamálja a gólt a B-közép! Most a Sabaria percei vannak soron.
    A Ferencváros öt percen át szabályszerűen beszorul s Lázár néhány meleg helyzet tisztázásával tűnik ki. Boda beadása egyenlítést ígér, hiszen
    Kovács II. teljesen tisztán fut rá a kapu elé szálló labdára, de - botlik
    s kapu mellé rúgja a bőrt. A 14. percben Táncos hozza előre a Ferencvárost, de ez a támadás csattan is:
    Táncos beadása Toldi fejéről Szedlacsik elé esik és ő kapásból a sarokba helyez (3:1).
    Most fokozódik az iram. Toldi bődületes lövését Vermes bravúrosan tolja kornerre, a kornert is ő tisztázza szépen. Az iram nagyon jó most. Mind a két csapat kiveszi részét a játékból. A Ferencváros fölényét pompás szombathelyi kombinációk szakítják meg. Kovács II remek kiadásával Boda elfut, a beadása kivételesen jól száll, de Angyal résen áll s elcsípi a labdát a fejelni készülő Belkó elől. Az iram egyre fokozódik: Toldi — mindig Toldi ! — kitör. Vermes jól fogja a lövést.
    A Ferencvárosi csatársornak kezd menni a játék. Táncos remekül húzza vissza a kapu mögé tartó labdát, de Takács II-nek elég a 30 gól is. A Sabaria most is nagyon szépen játszik a mezőnyben. Ő is támad , Angyalnak lábbal kell mentenie a rohamozó Kovács II. elől. Kohut is kezd játékba jönni. A 35. percben jó labdát kap, a szombathelyi védelem későn akarja ofszájdra tenni,
    Kohut szabályosan indul, akadálytalanul sétálhat a kapura s lövése pontosan száll a túlsó sarokba (4:1).
    Most megismétlődik a megsemmisített Sabaria-gólt követő „cirkusz”, de most fordított szereplőkkel, most a Sabaria tiltakozik s ő citálja a bírót taccsbírája elé. A taccsbíróban azonban most sem telik sok öröme a Sabaria-játékosoknak, mire mondhatnak neki valamit, mert a bírósegéd nagyon integet a zászlóval főnöke felé, aki azután lecsillapítja a kedélyeket. A 37. percben Boda megint jól ad be, Belkó kapásból elsietve fölé durrant. A 38. percben Kovács II és Vámos egymásra fut, Szedlacsik elszedi a labdát a meg nem értő klubtársaktól, kiadja Kohutnak, ez pompásan centerez, Takács II. kapásból gyönyörű gólt lőhetne, de az nem biztos, ő inkább hátraejti a labdát a jóval mögötte érkező
    Toldi elé, aki a 16-osról szörnyű erővel lő a jobb sarokba. Vermes hiába dobja magát utána (5:1).
    A „szabályos” öt már megvan, most már van hangulat a pályán és a nézőtéren s most a Ferencváros rámegy a folytatásra. Kohut bombája alig csúszik a sarok mellé, Táncos bravúrosan húz el Szaniszló mellett, bent Kohut lövéséből korner lesz, Toldi lövése Vermesé, Táncos centerbe fut, onnan lő, szóval van néznivaló, van játék. Takács II. nagyszerű labdát kap, a bíró túlbuzgalommal lesállást fúj, pedig nem volt az. Kohut viszont lesből fut el, őt hagyja a bíró, de Vilit bizonyára furdalja a lelkiismeret, mert nem lő „szigorúan”. Még egy Sabaria-roham, de „Mari néni” nagy úr hátul s a „szabályos” eredmény marad.

    Nemzeti Sport, 1932. április 8.