magyarfutball.hu

Budapesti TC - UTE 5 : 1 15:15

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1913/1914
referee : Korkes Mór
attendance:
  1. Sporthírlap: 1.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2021.12.06, 18:38
    BTC—UTE: 5 : 1. (1 : 0).

    (Millennáris-pálya.) Mintegy kétezren voltak szemtanui a fenti két csapat bajnoki küzdelmének. Bár­milyen reális körülmények között érte el a BTC. a fen­ti respektalis eredményét, még sem érdemelte meg az UTE. ezt a nagyarányu vereségét, mert a mezőnyben mindvégig teljesen egyenrangu ellenfele a BTC.-nek, amely különben csak a második félidő közepe táján ját­szotta ki a formáját. A BTC. uj összeállításu csatársor­ral kísérletezett és ha a második félidőben nem helyezi vissza Poótz-ot a jobb összekötő helyére, alighanem ve­reségébe került volna ez a kísérlete. Dobó unalmas já­téka sem üti meg a Tornaclub jelenlegi klasszisát, mert hogy valaki csak az eléje tányérozott labdákat játssza meg, az kevés teljesítmény egy első osztályú csatárnak, pláne, ha az illető reprezentatív is szeretne lenni. A fe­dezetsorban Einvagon traininghiány észlelhető, Rauchmaulból tapintatosság és erőbeosztás hiányzik, mert a második félidő közepe felé még eddig minden mérkőzé­sén kidült. A közvetlen védelem Kőszegivel az élén ki­tünően állotta meg a helyét. Az UTE. csapatában Vá- rady kapus uj ember, minden rutin nélkül. A hátvédők kitűnőek, a fedezetsorban csak Kuschner állotta meg a helyét, mig ‘a csatársor összeállítása nagyon is hibás. Goda középcsatárnak fogalma sincs a footballjátékról, a halszélső meg fél, ha a labda közelébe kerül. Ilyen rossz csatársora az UTE.-nak még nem volt.
    A három órára jelzett mérkőzést háromnegyed 4 órakor kezdette el Korkes Mór. BTC. támadással kez­dődik a játék s előbb Kertész gyönyörű lövését fogja Várady, majd Póotz két méterről a kapu mellé lő. Né­hány percig az UTE. a támadó fél, de ugy Molnár, mint Goda labdájával könnyen elbánik Bihari. A 19-ik perc­ben Mészáros csavart lövését, Késmárky már a kapuban várja, hová egy UTE. back lódította be Késmárkit. Vál­tozatos játék következik ezután, melyben az UTE. a töb­bet támadó fél, de eredményt ebben a félidőben egyik csapat sem tud elérni.
    A második félidőben a BTC. csatársora rendesen áll föl, Dobó szabadabb labdákat kap és állandóbb BTC. támadásban telnek el az első percek. Az állandó véde­kezés kimeríti az UTE. védelmet és a 11-ik percben handset vétenek, amit Késmárky goallá értékesít, Vál­takozó támadások következnek ezután, amiből Mészáros a 23-ik percben goalt ér el. A 26-ik és 28-ik percekben Mészáros lefutásaiból Poótz két goalt ér el s ezzel ötre szaporítja a BTC. goaljainak a számát. A BTC. center­fedezete ezután megelégeli a játékot, s inkább sétál, miközben az UTE. felszabadul és Besenci révén a 34-ik percben goalt rug. Ezután csak unalmas mezőnyjáték folyik, leginkább a középen, amelyből javarészt a BTC. támadósora veszi ki Horváthtal az élén a részét. Korkes Mór biró sok jóakarattal pártatlanul vezette a mérkő­zést, de többet kell futnia a játékkal, ha kifogástalanul akar bíráskodni
    .

    Pesti Hirlap, 1914 március 17.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.07.30, 21:00
    BTC—UTE 5:1.

    Nehezen tudja megtörni a Torna-Club a lelkesen játszó újpesti csapatot, mely — nagy meglepetésre — nem szorult állandó védekezésre, sőt a mérkőzés fele­részében támad fél volt. Hogy mégis ilyen nagyarányú vereséget szenvedett az UTE, annak oka talentumos kapusának indiszpozicziójában, másfelől a csatársor terv­szerűtlen és kapkodó játékában keresendő. Goda közép­csatár kezdő játékos, a ki sehogysem tudta a bal- ésjobboldal támadásait összekötni, s igy Molnár III. és Besenczi egyéni támadásai a BTC kapuja előtt Goda révén teljesen megsemmisültek. A dicséret hangján kell megemlékeznünk az UTE csapatáról, hogy mindvégig lelkes és fair játékot produkált és egyetlenegyszer semszolgáltatott okot játékával bírói közbelépésre.
    A Torna-Club csapata az első félidőben unottan játszott, és csak a második goal után mutatott az elmúlt vasárnapihoz hasonló értékű játékot. Dobó a jobbszélen formájában mindinkább visszafejlődik, és tudás helyett erőszakkal akar ellenfelén átjutni. Poótz az első félidőben középcsatárt játszott, de Késmárky mint jobbösszekötő oly félénk volt, hogy miatta Dobó sem tudott érvénye­sülni. A második félidőben azután helyet cseréltek és hogy ez mennyire kívánatos volt, mutatja az a négy goal,a melyet a BTC negyedórán belül elért. Rauchmaul kényelmesen, Einwag pedig ambiczió nélkül játszott a jól működő közvetlen védelem előtt.
    Fél perczczel a kezdés után már az UTE kapusának a kezében van a labda, a ki Kertész lövését önfeláldo­zással védi. Majd Poótz két méterről a kapu fölé rúg,és ezzel meg is szakad a BTC támadása. Az UTE Molnár III., a BTC pedig Dobó révén próbál eredményt elérni,de mind a ketten oly erőszakosan és önzőén akarnak áttörni az ellenfél védelmén, hogy kísérletük mindenkor meddő marad. Az állandó középjátékot Mészáros pompás egyéni lefutása váltja fel, a mely a 20-ik perczben meg­hozza a BTC vezető goalját. Az UTE-t cseppet sem kedvetleniti el a kapott goal, sőt olyan vehemencziával támad, hogy ugyancsak hiba nélkül kellett a BTC védel­mének dolgoznia, hogy goalt nem kapott. A félidő hátra­levő részében az UTE a támadó fél, de eredményt elérni Goda miatt nem tudnak. Félidő 1:0.
    A 12-ik perczben Mészáros beadását az állandó védelemre szoruló UTE egyik hátvédje kézzel védi s a megítélt tizenegyest Késmárky értékesíti. Az UTE szívó­san védekezik, de a Torna-Club a 23-ik perczben Mészáros egyéni támadásából harmadik goalját éri el, a mit a 26. és 28-ik perczben Póótz még kettővel szaporít. Azután a BTC középfedezetének hibájából az UTE jut támadá­sokhoz, és sikerül is a 34-ik perczben Besenczi révén egyetlen goalját elérnie. Korkes Mór igen jól bíráskodott.

    Az Újság 1914 március 17.
     
  3. avatar: heimo
    2017.09.17, 10:58 (szerk.: 2017.09.17, 10:58)
    BTC-UTE 5:1 (1:0).
    Millenáris. — 1500 néző. — Biró: Korkes Mór.

    Lelkes és fair játékot produkált az UTE. Az első félidőben sokat támadott is, de csatársorának a kapu előtt tanúsított bizonytalansága miatt végül mégis súlyos vereséget szenvedett. A BTC csatársora — amelyben Dobó formán alul játszott — pompás, de szerencsés is volt a helyzetek kiaknázásában.

    BTC támadással kezdődik a játék s előbb Kertész lövését lógja Váradi, majd Pócz a kapu fölé lő. Most néhány perc az UTE-é, de Molnár lövése magas, Goda labdáját pedig Bihari fogja. A 19. p.-ben Mészáros lövését Váradi fogja, a labdát Késmárky elő dobja, aki a kapuba nyomja (1: 0). Változatos játék folyik ezután, UTE két kornert ér el s a félidő végén Fekete lövése kétszer egymásután a kapu fölött megy el.

    A második félidőben a BTC erős ostroma Kemény munkát ad UTE védelmének. A 12 p.-ben a handsért megítélt 11-esből Késmárky goalt lő (2:0). Késmárky helyet cserél Póczczal s állandó támadásba jut a BTC. Számos eredménytelen kísérlet után a 23 p.-ben Mészáros éles lövése hálót ér. (3:0). A 26 p.-ben Mészáros centerét Pócz védhetetlenül goallá értékesíti (4:0). A 28. p.-ben Mészáros beadását Pócz befejeli (5:0). A 34 p.-ben éri el UTE egyetlen goalját Besenczy réven (5:1).

    Sporthírlap, 1914. március 16.
     
  4. avatar: heimo
    2017.09.17, 10:54 (szerk.: 2017.09.17, 10:54)
    Budapesti Torna Club— Újpesti Torna Egyesület 5:1 (1:0).

    A meccs a Millenáris-pályán folyt le 1500 főnyi közönség előtt. Az újpesti csapat nem szolgált rá a lesújtó vereségre. Az első félidőben sokkal jobban kombinált, lelkesebben játszott, fürgébben mozgott ellenfelénél s csak a balszerencsén múlt, hogy nem csinált gólt. Különösen a csatázósora volt szembetűnőén jobb a piros-fehér csatázó-sornál, de csak a kapuig. Ott mintha elvágták volna, kapkodássá változott a tudás. Viszont a BTC, noha védekezésre szorult, szerencsésebb volt a kapu előtt. Mészáros egy élesen lőtt labdáját kiejtette kezéből az újpesti kapus, mire a résen álló Késmárky ügyesen gólt csinált. Szünet után is az UTE volt rövid ideig a többet támadó fél. Lassan azonban kifulladt a halfsora s ez a vesztét okozta. Előbb Késmárky lőtt gólt egy hands miatt megítélt tizenegyesből, majd Mészáros lövése talált utat a kapuba. Ettől kezdve a BTC kerekedett fölül s Pócz center még két gólt csinált. Az UTE a 34-ik percben érte el az egyetlen gólját Besenczy révén. Biró Korkes Mór volt.

    Budapesti Hírlap, 1914. március 17.