magyarfutball.hu

UTE - MAC 0 : 0 16:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1921/1922, 2. forduló
referee : Ujváry Ödön
attendance:
  1. Sporthírlap: 2.500
  2. nela: 3.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2022.03.20, 20:01 (szerk.: 2022.03.21, 12:25)
    UTE — MAC 0:0

    Népsziget, 2500 néző
    Biró: Ujváry Ödön

    Ritkán tapasztalt hevességgel és győzni akarással feküdt bele mindkét csapat a játékba. Ennek a tulhajtott iramnak a 26-ik percben történt saj­nálatos, véletlen baleset vetett véget. A két reprezentatív Bodnár Sándor és Vogl II. mérsékelt rohammal egyszerre futottak a labdára és egyidóben rug­tak a labdába. Az összecsapásból ki­folyóan Bodnár bal alsó lábszárán törést szenvedett. Fogl II.-t a baleset előidézésében a legcsekélyebb hiba vagy gondatlanság sem terheli. Az eset igen nagy hatással volt a játéko­sokra. Lenz a MAC jobbfedezete ön­ként elhagyta a pályát, annyira felin­dult a baleseten. A két csapat játéko­saira is hideg zuhanyként hatott az eset. Meg kell állapítanunk, hogy az UTE játékosokra nagyobb rázkódtatással járt a szerencsétlenség, mint a MAC játékosaira. Az UTE csapata egészen elvesztette a fejét, összezava­rodott és a hosszu ideig 9, majd később 8 játékossal küzdő kék-sárgák ellen képtelen volt eredményt elérni, annak ellenére, hogy térmészetszerüen nagy fölényben volt. Az ujpesti játékosok jóformán közelébe sem mertek menni a labdának. Bírálatot ez alkalommal nem is mondhatunk az UTE-ról, hacsak annyit nem, hogy Knoll egy pár veszélyes lövést a szokott bizton­sággal védett, mig Kelecsényi uj élet­hivatása következtében hétről-hétre vészit formájából.

    A MAC közvetlen védelme Kocsis középfedezettel az élén minden dicséretet megérdemel. Fehér élete legjobb védéseit produkálta. Szerencséje is volt nem kis mértékben, amelynek segélyével sikeresen hárította el a leg­veszedelmesebb helyzeteket Jancsár ma felülmulta Szafkát, pedig ö is tel­jesen kitogástalanul látta el feladatát. A kék-sárga csatársor addig sem mu­tatott semmit, ameddig komplett volt. Később természetesen szó sem lehe­tett csatárjátékról.

    Bodnár balesetét megelőzően egy­forma erejűek voltak az ellenfelek, az után érthetően az UTE volt a mér­kőzés végéig állandó éporthiréls döntő fölény­ben. A 3 MAC csatár csak itt-ott tudta lélekzethez futtatni a folytonos játékban volt védelmüket. A második félidő 12-ik percében a biró Kósát(UTE) és Omelkát (MAC) kiállította, mert kölcsönösen megrugták egymást. Ezután már csak az UTE küzdelmé­ről lehetett szó, nem annyira a MAC játékosok, mint inkább a balszerencse ellen, de hiába.

    Sporthirlap, 1921. szeptember 12.
     
  2. avatar: heimo
    2017.02.21, 18:31 (szerk.: 2017.02.21, 18:44)
    UTE — MAC 0:0
    Népsziget- Bíró: Újváry.

    Szomorú esemény tette nevezetessé ezt a mérkőzést: Bodnár Sándor, egyike a legkiválóbb játékosoknak, akiket a magyar humus kitermelt, Fogl II-vel való összecsapásnál lábát törte. Természetes, hogy Fogl II-nek nem volt szándékában ellenfele lábának eltörése, meg kell azonban állapítani, hogy Fogl II részéről jó adag gondatlanság volt az összecsapásban. Emellett szól az a körülmény is, hogy a labdát jobb lábbal rugó Bodnárnak a ballába tört el.

    A mérkőzés hangulata kezdés után hamarosan izzó lett. Veszélyes UTE-támadások leszerelése közben történt néhány MAC-foult, amelyek azonban túl őszinték és az ellenfélre nézve veszélytelenek voltak. Az UTE némi fölénye két kornerben nyilvánult meg. Az I. félidő 27. percében történt meg a fent megírt sajnálatos eset, aminek az a következménye is volt, hogy Lenz — állítólag fenyegetések hatása alatt — kiállt és az öltözőben idegrohamot kapott. Sírógörcsök közt kijelentette, hogy többé pályára nem lép. A MAC tehát már az első félidőt 9 emberrel játszotta végig. A szomorú eset láthatólag deprimálta az UTE játékosait, úgy, hogy a MAC-csapat csonkán is veszélyes támadásokat vezetett az UTE kapuja ellen. Omelka szabadrúgását csak Knoll bravúros védése tudta elhárítani. A MAC két korneren kívül többet elérni nem tudott.

    Szünet után természetesen erős UTE fölény jegyében folyt le a játék, azonban mindegyik MAC-ista három ember helyett dolgozott. Az első öt percet MAC-támadások töltik ki, a 6. percben Schaller éles lövését Fehér védi, a 10. percben Egyházi veszélyesnek látszó lövése kerül a kapu mellé. A 12. percben Kósa megrugja Omelkát, aki hasonlóval reagál, mire a bíró mindkettőjüket kiállítja. A MAC 8 emberrel emberfeletti módon, védekezik. Az UTE gyors egymásutánban két kornert ér el. A 21. percben Príboj éles, felsősarok-lövését Fehér gyönyörű robinzonáddal kornerre menti. Sorozatos UTE-támadások, amelyek azonban csak három sarokrúgást eredményeznek. Teljes sötétségben fújja le a meccset Újváry, aki több feltűnő hibát követett el.

    Az UTE-nál a közvetlen védelmen kívül csak Király játszott ki nagy formát. Kelecsényi csak az első félidőben volt jó. A csatársor nagyon idegesen és tulkombinálva játszott.

    A MAC-ban minden emberi tudása legjavát vitte a küzdelembe. Mindegyik megérdemli a dicséretet, különösen kiemelendő azonban Fehér, Szaffka, Kocsis és Krempels játéka.

    UTE: Knoll—Fogl II, Fogl III—Kelecsényi, Baubach, Király—Paulusz, Kósa, Priboj, Schaller, Egyházi.
    MAC: Fehér—Jancsár, Szaffka—Lenz, Kocsis, Omelka— dr. Lator, Bodnár I, Krempels, Szalay, Bodnár II.


    Nemzeti Sport, 1921. szeptember 12.