magyarfutball.hu

VAC - MTK 1 : 5

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1922/1923, 14. forduló
ground : ?
referee : Iváncsics Mihály
attendance:
  1. Sporthírlap: 4.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2022.04.12, 18:07 (szerk.: 2022.04.13, 10:04)
    MTK — VAC 5:1 (2:0)

    Amerikai-uti pálya, 4000 néző
    Bíró: lváncsícs Mihály

    Megtört a jég. Amit több mint másfél éven at hiába kísérelt meg az MTK csapata, az ma teljes sikerrel járt; magas nívóju, minden izében klasszikus játék keretében megsemmisítő fölénnyel bánt el a VAC csapatával. Technikai tudás és készültség dolgában klasszisokkal állott a kék-fehérek együttese a VAC-é felett és sikerének értékét csak emeli az a körülmény, hogy a rendkívül mély és sáros talajon is kifejezésre tudta juttatni a futball igazi szépségeit. Különösen az alsó kapu előtti rész mély talajának leküzdése rótt igen nehéz feladatot a csapatokra, s az MTK ezt a nehéz feladatot a legteljesebb sikerrel oldotta meg.

    Platkónak a kapuban nem nyílt szenzációs védésekre alkalma, de labdafogásával, mozgásának könnyedségével, minden mozdulatával, a legnagyobb klasszist állitotta elénk. A hátvédek közül ezuttal Mandl kifogástalanul látta el szerepét. Kovács egy kissé darabos volt, bár nem csinált, nagyobb hibákat. A fedezetsor javuló formát mutatott, amiben feltétlenül része volt az előtte tökéletesen működő csatársornak, amely a munka oroszlán részét maga végezte el. Egyénileg ismét Nadler centerhalf volt a legjobb. Technikai tudása talán egyedül álló ezen a poszton, s ha gyengébb testalkata a párharcoknál hendikepet is jelent a számára tudásával és leleményességével teljesen pótolni tudja testi hátrányát, Vágó frissen és agilisán játszott. Kertész II az első félidőben csapatának leggyengébb embere volt, szünet után azonban megemberelte magát és kiválót nyujtott.

    A csatársor a legtökéletesebb kombinációs játékkal egyszerűen lehengerelte a VAC-ot, amely a szebbnél-szebb fordulatokban bővelkedő akciókkal szemben tehetetlen volt. A támadások lelke Orth volt, aki nagy kedvvel és ambícióval látta el szerepét, s ha maga nem is lőtt gólt. a legszebb labdákat tálalta összekötői elé. A Braun—Molnár jobbszárny fitt kondícióban, kiválóan működőtt. Kitűnő napja volt Siklóssinak, akit a VAC védelem feltűnően elhanyagolt, \' s ezt a körülményt Orth kiiünö paszszai révén eredményesen kihasználta. Senkey II. gyors lefutásait ezuttal jó beadásokkal fejezte be, amit eleddig nem igen állapíthattunk meg róla.

    A VAC csapata bár Singerrel megerősítve állott fel, már a startnál elvesztette minden győzelmi esélyét. A nehéz, mély talajon a csapat legfőbb erénye, a fanatikus lelkesedés nem igen érvényesülhetett a nagyobb tudással szemben, s ha ideig-óráig ellen is tudott állni a megujuló támadasoKnak, végül mégis csak össze kellett roppannia.

    Á csapat legjobb része a Fischcr—Grosz—Singer összeállításu közvetlen védelem volt. míg a halfsorban Weisz dolgozott önfeláldozóan. Visszatetszést szült Hermann durva játéka, aminek megérdemelt büntetése volt kiállítása. A csatársor csak egyéni lefutásokkal kísérletezett, s ezen a téren Jocke és Boros produkált említésre érdemeset.

    Az első percekben változatos játék, majd lassan az MTK fölénybe kerül s negyedóra: játék után diszponálja a helyzetet. A 13. percben kornert követöleg nagy tumultus támad a VAC kapuja előtt: lövést lövés követ, hol Fischerben, hol a hátvédekben akad meg a labda, mindenki gólt vár, amikor Vágó lövése kapufáról pattan a mezőnybe. Ujabb MTK korner után Orth szökteti Braunt, és Molnárhoz juttatja a labdát, akinek éles lövése a kapufáról Siklóssi elé pattan, s megszerzi a vezető gólt (33. p.). Engel éles szabadrugását Platkó kornerre védi. A 40. percben éri el az MTK a második gólt. Braun négy-öt védő játékost kidriblizve a kapu előtt Molnárhoz tolja a labdái, aki az ellenkezősarokba védhetetlenül belövi. A 42. percben Ivancsics biró ismételt figyelmeztetés után kiállítja Hermannt. MTK kornerrel végződik a félidő.

    A második félidő ötödik percében Orth magára vonva a VAC egész védelmét a szabadon hagyott Siklósi elé tálalta a labdát, akinek éles lapos lövése Fischer kezét érintve jut a VAC kapujába. A 16. percben éri el a VAC egyetlen gólját. Szabadrugást követőleg kavarodás támad az MTK kapuja előtt, miközben Engel labdája Vágó lábát érintve a hálóba jut. Két perccel
    később már a VAC kapujában van a labda ; Braun kapufát ért labdájából Molnár lövi a negyedik gólt. A 20-dik percben kiviszik a pályáról a megsérült Singert s a VAC ettől kezdve kilenc emberrel küzd. Az MTK látva ellenfele meggyengülését, enged a tempóból, inkább iskolajátékra fekteti a fősulyt s igv csak a 32. percben ér el további eredményt; Vágó szabadrugását Siklóst befejeli.

    MTK: Platkó— Mandl, Kovács- Kertész. II., Nadler, Vágó— Braun, Molnár, Orth, Siklósi. Senkey II.
    VAC: Fischer— Grósz, Singer— Klopfer, Weisz, Hermann—Engel II., Engel 1,, Boros, Köves, Jocke.

    Sporthirlap, 1923. február 26.