magyarfutball.hu

VAC - MTK 0 : 1

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
Budapest, I. osztály, 1925/1926, 9. forduló
referee : Gerő Ferenc
attendance:
  1. nela: 7.500
  2. Sporthírlap: 8.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2022.06.16, 21:15
    MTK-VAC 1:0 (1:0)
    Lóversenytéri pálya. — 8000 néző. — Bíró: Gerő Ferenc
    A VAC-nak csak a védelme és halfsora volt méltó ellenfele a végig veszélyesen támadó bajnokcsapatnak.
    MIK : Remete— Mandl, Senkey—Nyul I, Weszter, Nyul II— Senkey II, Molnár, Orth, Opata, Jeny. — VAC: Fischer- Grosz II, Singer— Klopfer, Grünblatt, Havas— Haar, Löwy, Boross II, Lébi, Jocke.

    A VAC kezd
    de az MTK fedezetsor szerel, Nyul I. Molnárhoz passzol, ennek hosszu átadásával Opata kiugrik, azonban gyenge lövését Fischer védi. Orth egyéni kitörése eredménytelen marad, míg Senkey II. elveszti roham közben a labdát.
    Az MTK mindjobban belemelegszik a játékba, fedezetsora tömi labdával a csatársort, amely szebbnél-szebb akciókkal állandóan foglalkoztatja a Vívók védelmét.
    A 7. perc jelenti az első komoly veszélyt, amikor Opata átadását Orth fordulatból hatalmas lövéssel alig kapu fölé lövi. Orth ujabb lövése Groszról kornert eredményez, ezt Jeny kapu mögé rugja. Opata—Jeny akciójából utóbbi beadását Senkey II. fogja el, hátrahuzott labdáját Orth elől Singer a mezőnybe rugja.
    A 12. percben nyomul fel először a VAC Jocke lefutása révén, de átadását Boross kapu mellé lövi, míg Haar futás közben a büntetőterület szélén saját lábába botlik. Senkey I Nyul I- hez, ez Orthoz passzol, aki egyedül viszi a labdát, megtévesztő mozdulat után hosszu lövést küld kapura, Fischer a labdát kiejti, de idejében elfogja. Senkey I hibájából Boross jó helyzetbe kerül, de a labdára lép és Mandl felszabadít, ebből Grünblatt Haart szökteti, de a bíró offszeidet jelez.
    Az MTK most nyomasztó fölénybe kerül. Halfsora pompásan megállja helyét, Weszter intelligens játéka feltűnést kelt.
    Az MTK csatársor állandóan munkában van, de a mezőnybeli szép kombinatív játékot a belsők a kapuk előtt tulságba viszik és a két szélsőre hárítják a kapura lövést. De ebből Senkey II és különösen Jeny ugyancsak kiveszik részüket.
    A 20. percben Molnár lövése Haarról kornert eredményez, ebből Senkey II fejesét Fischer fogja, majd Nyul I —Molnár akciójából ugyancsak az ő lövése kapu fölött süvít el. Senkey hosszu szabadrugását Orth Molnár elé adja, aki a labdát kapu fölé küldi, míg szabadrugása Fischert foglalkoztatta.
    A 25. percben Senkey II száguld le a vonal mellett, beadását Opata fejjel elvéti, Jeny beadását pedig Grosz kifejeli. Molnár 30 méteres lövése nem jelent veszélyt, amikor a 27. percben Jeny beadását Orth átlépi és a labdát a kitűnő helyzetben álló Molnár közelről Fischer kezébe lövi. Majd Opata— Jeny akciójából utóbbi beadását Senkey II elfogja, befelé kanyarodva valótlan éles lövést küld a kapura és a labda hajszállal kapu fölött süvít el. Orth nagyszerű irányítása a legszebb részét képezi most a játéknak. Egy ideális előreadott labdáját Molnár későn veszi észre, oldalt a kaputól elfogja, hátraadja Senkey II-nek, de ez élesen kapu fölé lő.
    A 34. percben jut másodszor komolyan szóhoz a VAC, de Lébi-Jocke akciójából Boross primitív lövése kapu mellé döcög. A kapurugásból Orth szökteti Jenyt, ennek beadását Grosz kornerre védi, majd Singer ujabb kornere után Opatát leszerelik.
    Ezt követi az MTK csatársor ujabb akciója, amikor
    a 35. percben Orth mesteri szöktetésével Molnár kicselezi Singert és a jobb sarokba helyezett védhetetlen lövéssel eldönti a mérkőzés sorsát. (1:0).
    Az akció annyira megnyerte Molnár tetszését, hogy a gól után Orthnak melegen gratulált. Ujrakezdés után Jeny fut le a félpályáról, beadását Opata fejjel csusztatja Molnár elé, de Fischer idejében elkapja. A 37. percben Orth hosszu szabadrugását Fischer védi, amikor a 29. percben Orth csodálatos átadásából Molnár a 15-osről élesen kapura lő és a labda a kapufa éléről perdül a kapu elött a tulsó oldalon a kapu mögé. Orth egyéni akciója sikerrel kecsegtet, amikor a lövés pillanatában Opata leveszi a labdát lábáról. Az utolsó percben jut szóhoz ismét a VAC: Boross—Löwy akciójából Haar váratlanul küldött éles saroklövéset Remete csak kornerre tudja menteni. Haar beadja a labdát, kavarodás közben a bíró a félidő leteltét jelzi.
    A másoduk félidőben
    a VAC változott összeállításban áll fel: Klopfer helyet cserél Jockeval. A játék rossz ómennel kezdődik az MTK-ra nézve : Nyul I az első percben keresztülesik Boross II lábán és oly szerencsétlenül esik bal karjára, hogy könyökben ficamot szenved és a pályát elhagyni kényszerül. Helyét Molnár foglalja el, aki onnan pompás labdákkal látja el csonka csatársorát, amely Jeny lefutása révén rögtön támadólag lép fel, beadását Orth elszalasztja, míg Senkey II a labdát kapu felé lövi. A kapurugásból Lébi—Löwy szép akcióját Senkey I szétrombolja, kirugásával Klopfer Haart szökteti, ennek precíz beadását Lébi kapásból Remete kezébe lövi. Az akció növeli a VAC önbizalmát, kapkodó csatárai azonban nem tudnak veszélyes helyzetet teremteni. Pedig a fedezetsor most kitűnően funkcionál, de érthetetlenül a formán kívüli balszárnyat forszírozza. Boross— Lébi összjátékából Jocke jut szóhoz, de a belsők nem követik, míg lövése kapu mellé megy, ujabb lefutását pedig Mandl az utolsó pillanatban szereli. Haart Senkeyt teszi ártalmatlanná, míg Jocke kitörését az ötös vonalon szereli
    Nyul II. A 13. percben Singer szabadrúgása Remetének ad könnyebb munkát, amikor a 17. percben Jeny könnyen megsérül és kiáll.
    A 9 emberrel játszó MTK hősiesen küzd a végzet ellen, amikor Orth Opata váratlanul rajtaüt a VAC védelmen, Opata lövés közben Grosszal összeütközik és Orth offszeidje felszabadítja a Vivók kapuját.
    Jeny, majd Nyul I. beállása helyreállítja az önbizalmat. Jeny Opata szép labdájával máris rohan a VAC kapu felé, összeütközik Grosszal, de a labda nála marad, Grosz kézzel visszarántja és Klopfer ment. A bíró nem ítéli sulyosnak a helyzetet.
    Az eddig négy halffal játszó MTK most átcsoportosítja a csatársort, amely a jobbszélen statisztáló Nyullal Orth— Opata—-Jeny—Senkey II összeállításban veszi fel a további küzdelmet, míg Molnár marad a balfedezet helyén.
    A 25. percben Havas nem veszi figyelembe Nyul I. sérült állapotát, erős belemenésére Orth kézzelfoghatólag hívja föl a figyelmét. Opata kiszökése kapu mellé küldött lövésével végződik, ujabb akciójából Jeny lő élesen kapu fölé.
    A játék hullámzó jelleget ölt, de az MTK támadásai sokkal egységesebbek és ezért veszélyesebbek. A 33. percben Opata ellenállhatatlan rössel oldalt kitör, éles beadását Jeny
    kapásból alig kapu fölé lövi. A VAC támadása Jocke, majd Lébi lövésében nyer kifejezést, amelyből Nyul II kornert vét. Ebből Senkey I felszabadít, de Molnár hibája ujabb kornert eredményez anélkül, hogy Haar kihasználná. A kitörő Opata elől Fischer kapja el a labdát, amikor a 42. percben Grosz faultolja Senkey II-t. A szabadrugást bátyja Fischer kezébe lövi. Az utolsó percben Boross—Lébi összjátékát Molnár hidegvérrel szereli, de már ujabb akcióját a bíró sípja szakítja meg.

    Sporthirlap, 1924. november 24.
     
  2. avatar: heimo
    2017.10.07, 12:13 (szerk.: 2017.10.07, 12:14)