magyarfutball.hu

Magyarország † Bindl Jenő (? ? - 1924.07.04)

alias
"Bindl Rudolf"
nemzetiség
Magyarország
poszt
kapus

játékos

pályafutás
?
? - ?
Hoffher és Schrantz gép­gyári SC
? - 1923
Zuglói AC
1923 - 1924
eredmények / elismerések
?
0 nemzetközi kupa
0 hazai kupadöntő
1 elsőosztályú bajnoki

Bindl Jenő magyar bajnoki mérkőzései:

I. osztály 1923/1924

# dátum ford. mérkőzés csere lap gól eredmény
1 1923.11.11 11 Ferenczvárosi TC - Zuglói VII. Ker. AC 3 : 0
1 mérkőzés
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: magyarfutball.hu
    2018.10.23, 09:06 (szerk.: 2018.10.23, 09:22)
    kép
    Élek. Vasárnap délután terjedt el a hír, hogy Bindl Jenő, a Zuglói AC kapusa, akit a múlt vasárnapi MTK—Zugló mérkőzés után súlyos vesesérüléssel szállítottak a Poliklinikára, meghalt. A hírnek hitelt adtak a tribünökön, mert a pályákon mindenfelé tényleg emberremenő, kíméletlen és erőszakos játék folyik és ennek a hatása alatt fogékonnyá vált a közönség a rémhírekre. Másnap szerencsére kiderült, hogy Bindl kilábolt 40 fokos lázából, sőt már operációra sem lesz szüksége. Rajzolónk ma felkereste Bindl Jenőt és a még mindig nagybeteg futballjátékost lerajzolta a Magyarország részére. Bindl tudatában van annak, hogy komoly veszedelemben forgott és talán azért illa rá a rajzra, hogy "...Élek..." Bindl orvosa úgy informálta tudósítónkat, hogy az erőteljes játékos edzett szervezete leküzdötte a bajt és így majdnem bizonyos, hogy teljesen meg fog gyógyulni.

    Magyarország, 1923. december 12.
     
  2. avatar: magyarfutball.hu
    2018.10.23, 09:02 (szerk.: 2018.10.23, 09:23)
    Nyolc napig feküdt Bindl a kórházban, azután elbocsátották és hónapokig nem is tudott rendszeresen dolgozni a rúgások okozta sérülések következtében. Később több futballmérkőzésen vett még részt, de betegeskedett és 1924 július 4-én meghalt. A boncolás azt állapitoíta meg, hogy a halál közvetlen oka a gyomor átlyukadása folytán a hashártyában bekövetkezett fertőzés volt és megállapította azt is, hogy a jobboldali vese alsó felerésze elpusztult állapotán volt.

    Pesti Hírlap, 1928. március 10.
     
  3. avatar: magyarfutball.hu
    2018.10.23, 09:00
    Bindl zuglói kapus özvegye perii .az MTK-át.

    Százmilliós kártérítést igényel az MTK-tól és Opatától.
    A budapesti királyi törvényszéken dr. Kéry János biró előtt egy érdekes kártérítési pör tárgyalása kezdődött. Özv. Bindl Jenőné szerepel felperesként a pörben, aki százmillió korona ká.térítési összeg erejéig indította meg a pürt Opata Zoltán, a Magyar Testgyakorlók Köre és a Zuglói Atlétikai Klub alperesek ellen. A mai napon megtartott perfelvételi tárgyalás alkalmával az asszony ügyvédje előterjesz'.ette a keresetet, amelyben az özvegy előadta, hogy férje a zuglói klub futballcsapatának a kapusa volt és 1923 december 2 án résztvett abban a mérkőzésben, amely az MTK csapatával lolyt le. Bajnoki mérkőzésről volt szó, amelyen néhai Bindl Jenő a zuglóiak kapuját nagy sikerrel védelmezte. Az MTK sokszoros bajnokcsapata sehogysem tudott a zuglóiak kapujába gólt lőni. Az MTK játékosait felbőszítette a kudarc s izgalmukban elkezdtek erőszakoskodni és hallatlanul durva játékra ragadtatták maglikat. Néhai Bindl a kapura rúgott labdát e küzdelem során is kifog a, mire Opata, alci az MTK balösszekötője volt, nikiszaladt a földön fekvő Hindinek és vad dühvel elkezdte rugdalni, úgyhogy Bindl elvesztette az eszméletét, ájult állupotban vitték ki a játszótérről• Kórházba került és az orvosi vizsgálat megállapította, hogy jobboldali vesezuzódást és vesevérzést kapott. Hónapokon keresztül betegeskedett és 1924 július elején meg is halt. Felboncolták és a bonc jegyzőkönyv a halál okát hashártyagyulladásban állapította meg, de kiemeli ez a jegyzőkönyv azt is, hogy a halál bekövetkezésénél jelentős szerepe volt a jobboldali vese korábbi elpusztulásának s ezért nem tiulott az elhalt szervezete a később fellépő bajjal megküzdeni- Az özvegy keresetlevelének további részében előadta még, hogy a zuglóiak többször igéitek neki kártérítést, de az ígéretüket nem tartották be. Bejelenti mint köztudomás ti tényt, hogy a budapesti elsőosztály u futballcsapatok egy-egy mérkőzésből horribilis összegii bevételekre tesznek szert, az ú köztudomású, hogy a jobb futballcsapatok játékosait megfizetik, minélfogva ezen csapatok tagjai tulajdonképen nem is amatörök, akik pusztán testedzés céljából és passzióból űzik a sportot, hanem ezek a játékosok mind professzionisták, akik élethivatásból és kenyérkereseti érdekből futballoznak. Az asszony ép ennek folyományaképen lép fel kártérítési követelésével, azt vitatván, hogy az okozott baleset folytán elpusztult családfenntartója s igy kenyér nélkül áll, tehát az érdekeltek őt és gyerekeit kártalanítani tartoznak- A kereset előterjesztése után az alperesként perbevontakat utasította a biróság, hogy védekezésüket előkészítő iratba foglalják és annak beérkezése után tartják meg
    ebben az ügyben az érdemleges tárgj-alást, ahol kártérítés kérdésén felül abban a R portszem pontból is érdekes kérdésben döntenek, hogy a játékosok profik-e.

    Pesti Hírlap, 1926. április 17.
     
  4. avatar: erdosor
    2018.10.22, 20:30 (szerk.: 2018.10.22, 20:44)
    Az 1923.12.02-i, MTK elleni mérkőzésen ütközött Opatával és megsérült a veséjén. Ezután két hír jelent meg a Sporthírlapban:
    Hétről hétre gyarapodik a sérült játékosoknak a száma úgy hogy valósággal kórházi jelentést lehet róluk készíteni íme a legújabb hírek a durva játék áldozatainak az állapotáról Bindl Rudolf a Zuglói VII. ker SC jeles kapusa akinek vasárnap már halála hírét is terjesztették elhagyta a Poliklinikát ahol eddig ápolták Bindl állapotában éppen vasárnap állott be a kedvező fordulat s most már egészen bizonyos hogy szerencsétlen sérüléséből rövidesen teljesen fölépül

    (1923.12.13.)
    bizottság Grosz Lajos VAC és Bindl Jenő ZAC játékosok balesete ügyében az eljárást Kenyeres György III TVE és Opata Zoltán MTK játékosok ellen megszüntette mert a megejtett vizsgálat alapján a bizottság megállapította hogy mind a két sérülés sajnálatos véletlen következménye volt.

    (1923.12.20.)