magyarfutball.hu

ŠK Slovan Bratislava - Ferencvárosi TC 4 : 1 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

mérkőzés: 3 (1 szavazat)

játékvezető: 1 (1 szavazat)

hangulat: 4 (1 szavazat)

1...5
Bajnokok Európai Kupája, 1. forduló
helyszín : Pozsony, Tehelné Pole Stadion
játékvezető : Muhmenthaler Serge (Svájc)
nézőszámok:
  1. sport-forum.de: 23.121
  2. web.telecom.cz: 25.000
  3. Magyar csapatok kupamérkőzései: 28.000
  4. MTI: 32.000
Telt ház!

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: fgymat
    2015.01.04, 15:13 (szerk.: 2022.07.16, 16:21)
    Budapest, 1993. szeptember 14. hétfő (MTI) - Nem valószinü, hogy ezekben a napokban sokan irigyelnék Nyilasi Tibort, a Ferencváros labdarugó bajnokcsapatának vezetőedzőjét. Az NB I. legutóbbi fordulójában, szombaton hazai pályán a Pécstől 2:0 arányú vereséget szenvedett a Fradi, s ezzel megszakadt hosszú időn át tartó bajnoki veretlenségi sorozata. A kudarc soha nem párosul örömmel, de a mostani fiaskó talán a lehető legrosszabbkor jött, mert szerdán igen fontos erőpróba következik, az együttes megkezdi küzdelemsorozatát a BEK-ben, Pozsonyban a csehszlovák Slovan Bratislava ellen mutatkozik be. S nem elég a sikertelen bajnoki szereplés okozta sokkhangulat, a szakvezetőnek még egy kiadós sérüléshullámmal is meg kell birkóznia.

    - Nagyon sokáig biztam abban, hogy a legjobb összeállításunkban léphetünk pályára, de a hetek múlásával egyre inkább szertefoszlottak reményeink. Előbb Szergej Kuznyecovról és Sorin Ciganról derült ki, hogy sokáig harcképtelen, aztán Fodor Imre és Nagy Zsolt dőlt ki a sorból, szombaton pedig Vaszil Gyula és Gregor József is megsérült, előbbi húzódást szenvedett, utóbbi pedig rugást kapott a térdére - mondta Nyilasi Tibor. - Közülük Kuznyecov, Cigan, Fodor és Nagy semmiképpen sem játszhat, Vaszil és Gregor szerepeltetése pedig egyelőre kérdéses. Még szerencse, hogy Lipcsei Péter és Páling Zsolt eltíltása csak a bajnoki mérkőzésre vonatkozott, így ők ott lehetnek a pozsonyi kezdő csapatban.

    A szakvezető készségesen megmutatta az utaslistát, amelyen az első 16 név után négy kérdőjeles játékos következett, Vaszil Gyula, Fonnyadt Zsolt, Deszatnik Péter és Sorin Cigan. A vezetőedző elmondta, hogy vasárnap fürdőben voltak, masszázson vettek részt, a bajnoki találkozót kihagyók pedig edzettek is. A hétfői program megbeszéléssel kezdődött, Szepessy László és Mucha József edzők személyes tapasztalataik alapján vázolták a Slovan erényeit és gyengéit, majd egyórás, taktikai jellegű foglalkozás következett.

    A zöld-fehérek kedden délelőtt kelnek utra, s délután a 47 ezer néző befogadására alkalmas Slovan-pályán edzenek. Nyilasi azt igérte, hogy közvetlenül a gyakorlás után hírdeti ki a kezdő tizenegyet, bár valószinüleg csak a ,,Gregor vagy Schneider,, dilemmát kell eldöntenie. Ezek alapján a várható összeállítás így fest:

    Balogh T. - Simon, Telek, Szekeres, Keller - Páling, Albert, Szücs, Lipcsei - Gregor (Schneider), Wukovics. Készenlétben áll: Szeiler (kapus), Balogh G., Szenes és Vanicsek (mezőnyjátékosok), igy áll össze a 16-os keret.

    A Pécs elleni mérkőzés ismételten bebizonyította, hogy nagyon hiányoznak sérült kulcsjátékosaink, gondolok itt Kuznyecovra, Fodorra és Nagyra - folytatta Nyilasi. - Ha nincs az a vereség, akkor most optimistább lennék, de persze a kedvezőtlen előjelek ellenére sem adjuk meg magunkat. Szeretnénk kiharcolni a továbbjutást, ám ahhoz az kell, hogy az első mérkőzésen, idegenben se ijedjünk meg a nagy feladattól, s bátortalan játékkal ne hozzuk magunkra az ellenfelet, amelyről nemcsak nekem, hanem kollégáimnak is nagyon jó véleményük van. Úgy itéljük meg, hogy játékban, profi szellemben is előttünk járnak, s ráadásul náluk nem kell hetente ujraformázni a csapatot, amelynek egyik vezéregyénisége a több nyugat-európai klub figyelmét felkeltő Dubovsky. Talán mindennél többet elmondanak a Slovanról a váci mester, Csank János kollegám szavai, ő úgy fogalmazott: ha nem lenne a pozsonyi futballistákon a Slovan-mez, teljesítményük alapján akár azt is godolhatná, hogy a holland szupercsapat, az Ajax képviselői vannak a pályán.

    A 24 bajnoki címmel és 15 hazai kupagyőzelemmel büszkélkedő Ferencváros hatodszor indul harcba a Bajnokcsapatok Európa Kupájáért. 1963-ban már az első fordulóban kiesett a török Galatasaray ellenében, az 1965/66-os sorozatban két ,,körön,, jutott túl, majd a legjobb négy közé jutásért alulmaradt az olasz Internazionaléval szemben. Az 1969/70-es kiírásban a második ellenfél, az angol Leeds United jelentette a végállomást, majd 1976-ban ugyancsak a második fordulóban a keletnémet Dynamo Dresden bucsúztatta a csapatot. A legutolsó fellépés 11 éve, a mostanihoz hasonlóan szeptember 16-án és 30-án egy csehszlovák együttes, a Banik Ostrava ellen volt, az első fordulóbeli párharcból 5:3-as összesítéssel az ellenfél jutott tovább.

    Az FTC a BEK keretében eddig 18 mérkőzést vívott - a jelenlegi mester, Nyilasi Tibor öt összecsapásnak volt részese játékosként -, abból 9 győzelmet aratott, kétszer döntetlenre végzett, hét alkalommal pedig vereséget szenvedett, a gólarány 39:33. Idegenben csak az izlandi Keflavikot, a görög Panathinaikost, és a luxemburgi Jeunesse Esch-t sikerült legyőznie, ugyanakkor Isztambulból, Milánóból, Leedsból, Dresdából és Ostravából egyformán súlyos (3 gólos vagy annál nagyobb arányú) vereséggel tért haza. Ezek sem kedvező előjelek... A Slovan Bratislava elleni BEK-mérkőzés szerdán 17 órakor kezdődik Pozsonyban, a 90 percet a svájci Muhmenthaler játékvezető dirigálja.

    Mészáros István, az MTI kiküldött munkatársa jelenti:

    Pozsony, 1992. szeptember 15. kedd (MTI) - Megkülönböztetett érdeklődés előzi meg a Ferencváros labdarugócsapatának szerdai pozsonyi vendégjátékát, amikor a BEK első fordulója keretében a csehszlovák Slovan Bratislava ellen lép pályára. A 17 órakor kezdődő dunamenti rangadót jónéhányan aggódva várják, hiszen két olyan együttes csap össze, amely egyformán fanatikus szurkolótábort tudhat maga mögött.

    Ezek után nem véletlen az sem, hogy a Pozsonyban megjelenő magyar nyelvű napilapok keddi beharangozójukban elsősorban még nem a csapatokkal foglalkoznak. A 80 ezer példányszámu Uj Szó ,,maximális biztonsági intézkedések,, című írásában Rudolf Jurcak, a nyolcszoros bajnok Slovan vezetőségi tagja arról nyilatkozott, hogy összesen 450-en vigyáznak majd a rendre, a téglamezei Nemzeti Stadionban. A lényegesen kisebb példányszámu Szabad Ujságban Anton Urban, a hazai gárda szakosztálytitkára, egykori válogatott kapusa a ,,Fradi-várás lovasrendőrökkel,, című cikkben említette, hogy százzal több rendőr lesz a megszokottnál. Tíz rendőrkutya és hat lovasrendőr is készenlétben áll. Rajtuk kívül 100 biztonsági ember teljesít szolgálatot a nézőtéri szektorokban, 50 pedig a kapuknál. Az egyik cikkben leszögezik: a Fradi-drukkerek Európa-szerte hirhedtek, s ez bizony már sokba került a klubnak. Majd rögtön utána megállapítják: a Slovan hívei sem angyalok, Dusan Galis vezetőedző szavai szerint ,,nem báránykák, és senkinek sem maradnak adósai, ha ugy hozza a sors,,.

    Ami a Slovan csapatát illeti: a kékek utoljára 1975-ben indulhattak harcba a Bajnokcsapatok Európa Kupájáért, s a Ferencvároshoz hasonlóan egy ízben már elhódították az egyik európai trófeát - csak nem a VVK-t, hanem a KEK-et.

    A pozsonyiak az 1992/93-as bajnokságból eddig öt mérkőzést játszottak le. Valamennyit megnyerték, s így százszázalékos teljesítménnyel, 10 ponttal listavezetők. A legutóbbi fordulóban idegenben léptek pályára, s Dubovsky kettő, valamint Maixner egy találatával 3:1 arányban verték a Ceske Budejovicét.
    Az akkorihoz képest a kezdő összeállításban nem várható változás. Csak a hadrend módosul, nem 4-3-3-as, hanem 3-4-3-as feállásban veszik fel a küzdelmet. Méghozzá a következők:

    Vencel - Stupala, Glonek, Kinder - Klinovsky, Dubovsky, Juriga, Kristofik - Maixner, Timko, Gostic.

    A hátvédsorból Juriga huzódik előre egy sorral, mivel a ferencvárosiak csak két ékkel játszanak.

    A bajnoki találkozón két cserejátékos is szóhoz jutott, Pecko és Haraoui. Közülük előbbi semmiképpen sem szerepelhet a Ferencváros ellen, mert most tölti két mérkőzésre szóló UEFA-eliltását. Viszont utóbbi, az algériai játékos, az együttes egyetlen idegenlégiósa valószínűleg a szerdai BEK-összecsapáson is számot ad tudásáról. A ferencvárosi labdarugók kedden délután csak villámlátogatást tettek Pozsonyban, hiszen a pályával való ismerkedés, az egyórás foglalkozás után azonnal autóbuszba ültek, s visszamentek a határhoz közeli Mosonmagyaróvárra, ahol erre a két napra a Hotel Szent István nagyvonalu meghívásának eleget téve főhadiszállásukat ütötték fel.

    Az edzésen 18-an vettek részt, a térdsérüléssel bajlódó Gregor József a kispadról figyelte a társakat,, míg a huzódást szenvedett Vaszil Gyula nem is tartott a többiekkel, ő Budapesten maradt.

    Némi meglepetésre a gyakorlók között volt az Ujpestről igazolt román Sorin Cigan, aki épphogy felépült sérüléséből, s a ferencvárosi első csapatban még egyetlen percet sem játszott. Hiába a kényszer az nagy ur ...

    A foglalkozást követően Nyilasi Tibor vezetőedző arra is szakított időt - nem is keveset -, hogy találkozzon az ujságírókkal, s tájékoztassa őket csapata összeállításáról a várható esélyekről. A látottak után már nem okozott meglepetést, hogy Gregor kimarad, s helyét a támadósorban Schneider Gábor foglalja el.

    Tehát az összeállítás így alakul:

    Balogh T. - Simon, Telek, Szekeres, Keller - Páling, Szűcs, Albert, Lipcsei - Schneider, Wukovics

    A kispadon: Szeiler (kapus), Szenes, Fonnyadt, Deszatnik és Cigan vagy Vanicsek (mezőnyjátékosok) kap helyett.

    - A Slovan nagyszerű mérleggel zárta a legutóbbi bajnokságot, amely valjuk be erősebb mint a magyar, s azt a formát remekül átmentette, az őszi bajnoki pontvadászatot ott folytatta, ahol tavasszal abbahagyta. Ugy érzem, ők az esélyesebbek, s ráadásul az is mellettük szól, hogy legerősebb összeállításukban léphetnek pályára. Így aztán döntetlennel, vagy akár egy minimális arányu vereséggel is boldogan kiegyeznék - jelentette ki Nyilasi Tibor.

    Az edzésen - a szurkolók és az ujságírók népes hada mellett - még ott volt Dusan Galis, a Slovan vezetőedzője is, de ő nem vállalta a szereplést, nem állt az ujságírók rendelkezésére, sőt, a kezdő 11-et firtató kérdésekre sem válaszolt.

    A mérkőzésről még annyit, hogy a labda 17 órakor indul utjára (játékvezető a svájci Muhmenthaler) a téglamezei Nemzeti Stadionban, amelynek az átépítését a közelmultban kezdték meg, megszűnnek az állóhelyek, s így a befogadóképesség 47 ezerről 35-36 ezerre csökkent. Az előrejelzések szerint nem lesz teltház, mintegy 28-30 ezer szurkolót - köztük többezer magyart - várnak.+++

    Keszeli Ferenc, az MTI tudósítója jelenti:

    Pozsony, 1992. szeptember 16. szerda (MTI-tud) - Kedden éjszaka az Aranyhomok nevű pozsonyi üdülőtelep bárjában nem egészen tisztázott körülmények között kialakult incidens következtében huszonegy magyar állampolgárságu Ferencváros-drukkert állított elő a pozsonyi rendőrség. Szerdán hajnalban a jegyzőkönyv felvétele után valamennyiüket szabadon engedték. Négy személyt könnyebb sérülések miatt orvosi ellátásban kellett részesíteni.

    Ellentmondásos és nem eléggé egyértelműen ,,tisztázott,, körülmények között kedden éjszaka az üdülőtelep bárja előtt ,,valamilyen,, incidens kezdődött a magyar futballszurkolók és néhány helyi civil személy, illetve a pozsonyi városi rendőrség jelenlévő rendőrei között. Ennek során riasztólövést is leadtak a rendőrök. Ezután a ,,csetepaté,, elcsitult, a városi hatóságok mégis a Belügyminisztérium rendőrségétől kértek erősítést.

    A helyszínen rövidesen megjelent egy különleges rendőri kommandó, amelynek tagjai nem tudtak bejutni a bárba. Egyes állítások szerint azért nem, mert valakik eltorlaszolták a bejáratot. Hitelesebbnek látszanak azok az állítások, amelyek szerint a bár bejáratának ,,ajtórácsa,, becsapódott, és azt kulcs hiján nem lehetett kinyitni. A különleges kommandó tagjai az ablakokon keresztül jutottak be a helyiségbe, ahol körülbelül negyven magyar szurkoló tartózkodott. A helyiségben lévő más személyek közül csak a bár alkalmazottjai voltak csehszlovák állampolgárságuak.

    Az éjszaka során elővezetett magyar állampolgárok vallomása szerint az ablakon behatoló kommandó tagjai felszólítás nélkül kezdték el a jelenlévők ,,ártalmatlanítását,,.

    Váradi Lajos, a Magyar Köztársaság pozsonyi konzulja még az éjszaka során a helyszínre érkezett, tájékozódott a történtekről, majd jelen volt a hajnalig tartó kihallgatásnál is. Közbenjárására az elővezetetteket hajnalban elengedték. Az MTI pozsonyi tudósítójának érdeklődésére a konzul ugy fogalmazott, hogy ,,a kommandó fellépése talán nem minősíthető eléggé megfontoltnak,,. Ismeretei szerint ,,a bárban nem történt olyan esemény, ami miatt indokolt lett volna a szokásostól eltérő rendőri beavatkozást alkalmazni,,. helyszínre kivonult kommandóhoz rendőrkutya is tartozott, a négy könnyebb testi sérülést szenvedett magyar állampolgárok egyikét kutyaharapásból származó sérülés miatt kellett orvosi ellátásban részesíteni.

    Miután a rendőri kommandó tagjai ,,ártalmatlanná tették,, a bárban tartózkodó magyar szurkolókat, elő is állították őket. Összesen huszonegy embert szállítottak be. Az előírások szerint megbilincselve. Közvetlenül ezután, a rendőrségen levették róluk a bilincseket. A kihallgatásnál is jelenlévő pozsonyi magyar konzul elmondta, hogy ,,a kihallgatás során semmilyen atrocitásra nem került sor, és a rendőrség csupán magyar állampolgárságu személyeket állított elő,,. A beszállított huszonegy magyar szurkoló közül egy személy tett vallomást. Ennek alapján készült el a rendőri jegyzőkönyv is. ,,Az érintettek vallomása szerint, az esemény helyszínén intézkedő rendőrök indokolatlanul durván bántak velük.,,

    Az MTI pozsonyi tudósítója szerdán a déli órákban próbált tájékoztatást szerezni Angyal Imre alezredestől, Pozsony város rendőrfőkapitányától, akinek hivatalában azt az információt kapta, hogy Angyal Imre Budapesten tartózkodik, visszatérése a szerdán délután 17 órakor kezdődő pozsonyi Slovan - Ferencváros mérkőzés napján még nem várható.

    Mészáros István, az MTI kiküldött munkatársa jelenti:

    Pozsony, 1992. szeptember 16. szerda (MTI) - Szerdán a szlovák főváros, Pozsony valóságos magyar ,,népvándorlás,, tanuja lehetett, Budapestről és más városokból - a határon innen és tulról - ezrek kerekedtek fel, hogy a helyszínen, a téglamezei Nemzeti Stadionban tekintsék meg a nagy érdeklődéssel várt Slovan Bratislava - Ferencváros labdarugó BEK-mérkőzést, amelyet az első forduló keretében játszottak le.

    Már órákkal a kitűzött kezdési időpont előtt tömött sorokban érkeztek zöld-fehérbe öltözött Fradi-hívek, s hiába voltak a maximális biztonsági intézkedések, nem maradtak el az összecsapások a drukkerek és a rendfenntartó erők között. Ennek pedig az lett az eredménye, hogy néhány ferencvárosi szurkolót már a délelőtt folyamán letartóztattak.

    A vezetőedzők, Dusan Galis (Slovan), illetve Nyilasi Tibor (Ferencváros) nem szolgáltak meglepetéssel, a várt összeállításban küldték pályára csapatukat. A mérkőző felek a svájci Muhmenthaler játékvezető sípjelére így kezdték a 90 perces csatát:


    Slovan Bratislava:
    Vencel - Stupala, Glonek, Kinder - Klinovsky, Juriga, Dubovsky, Kristofik - Maixner, Timko, Gostic

    Ferencváros:
    Balogh T. - Simon, Telek, Szekeres, Keller - Páling, Albert, Szűcs, Lipcsei - Schneider, Wukovics

    A zöld ruhába öltözött fekete álarcos kommandósok a stadionban ott folytatták, ahol kint, a kapukon kívül abbahagyták. Azonnal ütöttek gumibotjukkal, senkit sem kíméltek, többen is sulyosan megsérültek, így a mentősöknek is akadt dolguk. Közben durrogtak a peterdák, a hazaiak jártak az élen a rendbontásban.

    A Slovan játékosai óriási lendülettel kezdtek, de említésre méltó helyzetet nem tudtak összehozni. A másik oldalon Schneider, majd Wukovics távoli kísérlete hozta lázba a többezer Fradi-drukkert. A 10. percben Glonek buktatta a meglóduló Albertet, jogosan járt a szabadrugás, és az elkövetőnek a sárga lapos figyelmeztetés. A pontrugást Lipcsei végezte el, a sorfalon megpattanó labdája szögletre került. Négy perccel később Lipcsei szerelte szabálytalanul Dubovskyt, ő is megkapta a sárga kártyát. A 17. percben Juriga előívelését a hazaiak karmestere, Dubovsky fejelte kapu fölé. Aztán Telek vívott nagy párharcot a fürge Maixnerrel, a Ferencváros válogatott hátvédje az utolsó pillanatban becsuszva, szögletre mentett. A 19. percben Keller hibázott, saját 16-osa előtt elveszítette a labdát, Timko huzott el, átadását Gostic közelről értékesítette (1:0). A csapatkapitány biztosan nem tette zsebre, amit játékostársától, Simontól kapott. A hazaiak ütemes vastapssal buzdították kedvenceiket, de időnként hallatszott a ,,Hajrá Fradi,, is, amire persze azonnal érkezett a válasz: a füttykoncert. Nem sokkal később Dubovsky fejelt le egy hosszan előreívelt labdát, Maixner jókor érkezett, ám lövése elkerülte a kaput. Feltűnt, hogy a ferencvárosi középpályások csak nagyon rövid ideig tudták birtokolni a labdát, így ujra és ujra jöhettek előre a vendéglátók, a kékek. Végre Páling megunta a tehetlenséget, messziről célozta meg a kaput. Bárcsak az irányzék pontosabb lett volna A hajrában ujból megingott a magyar védelem, ám Telek az utolsó pillanatban beérte, és becsuszva szerelte a kapura törő Gosticot. Válaszként Wukovics próbálta bekanalazni a labdát közelről, de Vencel ujjheggyel mentett.

    A félidőben:
    Slovan Bratislava (csehszlovák) - Ferencváros 1:0
    Pozsony, Nemzeti Stadion, 32 000 néző, V: Muhmenthaler (svájci)
    gólszerző: Gostic (19.)

    Fordulás után előbb Gostic bombázott közelről kapura, lövését blokkolták a védők, majd egy szögletrugás után a válogatott Glonek maradt őrizetlenül, ám fejese célt tévesztett. Az 50. percben Gostic helyére az egyetlen idegenlégiós, az algériai Haraoui állt be. Három perc mulva Klinovsky verekedte magát keresztül a védőkön, továbbítását Timko bombázta kapura. A pontatlan lövésbe Dubovsky belenyult, s lábáról a labda a hálóba vágódott (2:0). A gól után azonnal cserélt a magyar bajnok, Wukovics helyén Szenes folytatta a játékot. A zöld-fehérek még fel sem ocsudtak, jött az ujabb hazai találat: Timko előreívelését az ,,ügyeletes,, pozsonyi csillag, Dubovsky kapásból bombázta a kapuba (3:0). Közben ujabb és ujabb szektorokban léptek akcióba a rendfenntartó erők, gumibotot használva. A háromgólos előnyt felvillanyozta a Slovant, szinte levegőhöz sem engedte jutni a Ferencvárost. Egy ízben sakk-matt helyzetbe kerültek a védők, de az algériai Haraoui ezuttal kegyes volt, közelről csunyán kapu fölé bombázott. Ekkor már sokan a nézőtér történéseit figyelték, hogy a magukból kivetkőzött kommandósok miként ütik-verik, rugdalják a ferencvárosi híveket. A 65. percben az indiszponált Schneidert a hórihorgas Balogh Gábor váltotta fel. Rá egy percre Simon iratkozott fel a sárga laposok közé, mert leszakította Haraouiról a mezt. A játékos kényszerhelyzetből a 12-es mezt öltötte magára, holott ő a 15-ösben kezdte szereplését. Aztán Juriga bombázott kapu mellé. A 68. percben ujabb csere következett: Maixner ment le, helyét Moravec foglalta el. Azután Balogh Gábor került igéretes helyzetbe, közeli fejesét mentette Vencel, majd Lipcsei vágott kapu fölé egy kapáslövést. A 75. percben szemfüles gólt szerzett a Ferencváros: Szenes villámgyorsan legurított egy szabadrugást, Lipcsei kilépett az elalvó védők közül, s higgadtan a kapu jobb alsó sarkába helyezett (3:1). Fokozódtak az izgalmak. Egyes szektorokből teljesen kiszorultak a nézők. Közben persze a pályán sem állt meg az élet. Balogh Gábor távoli jól eltalált bombája adott munkát Vencelnek, majd Szenes jobboldali beívelése suhant el a lábak előtt. A pozsonyiak csak nem nyugodtak bele a számukra nem tul kedvező eredménybe, tovább ,,hajtottak,,. Előbb Dubovsky vágott le nagy szólót. Őt még időben megállította Szűcs, de a 83. percben Moravec száguldott végig a pályán - Telek nem érte utol, Balogh Tamás rosszul jött ki, a cserejátékos valósággal a hálóba vezette a labdát (4:1).

    Két perc mulva Moravec lépett ki, Szenes hátulról elkaszálta, a svájci játékvezető kezében villant a piros lap, Szenest kiállította.
    Bekövetkezett, amitől tartani lehetett: a Slovan hajtós, darálós játékkal megadásra késztette a Ferencvárost. A budapesti zöld-fehérek adósak maradtak a jó teljesítménnyel. Középpályásaik gyenge napot fogtak ki, támadóik pedig erőtlenül, elképzelés nélkül ,,lézengtek,, a pályán. A Slovan megérdemelt győzelmet aratott, így a Ferencvárosnak nem sok esélye maradt a két hét mulva esedékes visszavágón.

    (Ami mindenképpen szomoru, az a ,,körítés,,, a nézőtéren és a pályán kívül történtek...)

    A labdarugó BEK első fordulójában:

    Slovan Bratislava (csehszlovák) - Ferencváros 4:1 (1:0)
    Pozsony, 32 000 néző, V: Muhmenthaler (svájci)
    gólszerzők: Gostic (19.), Dubovsky (53., 55.), Moravec (83.), illetve Lipcsei (75.)
    sárga lap: Glonek (10.), illetve Lipcsei (14.), Simon (66.)
    piros lap: Szenes (85.)
    cserék: Gostic helyett Haraoui (50.), Maixner helyett Moravec (68.), illetve Wukovics helyett Szenes (53.), Schneider helyett Balogh G. (65.)
    jók: Dubovsky, Kinder Moravec, illetve Lipcsei, Szűcs

    A drámai 90 pecet követően sajtótájékoztatót tartottak, amelyen csak Dusan Galis, a Slovan vezetőedzője jelent meg, kollégája, Nyilasi Tibor kimentette magát, mondván: meg sem hívták, ráadásul a nézőtéren történtek után nincs is mit nyilatkoznia...

    Dusan Galis így értékelt:
    - Minden elismerésem a csapaté, nagyszerű teljesítményt nyujtottak a fiuk, valamennyien a legjobb osztályzatot érdemlik. A három gól tekintélyes előnynek tűnik, de még semmi sem dőlt el. A visszavágón bármi megtörténhet, ebben rejlik a kupasorozat szépsége. Én csak a játékkal törődtem, a nézőteret nem figyeltem. Ennek ellenére csak azt mondhatom, le a kalappal szurkolóink előtt, minden támogatást megadtak a sikeres szerepléshez.

    Később Nyilasi Tibor az öltőzőben a magyar ujságírók rendelkezésére állt, így fogalmazott:
    - Jól kezdtünk, sokáig jól tartottuk magunkat, de az első gól, amelyet szerintem lesállás előzött meg, megtörte ellenállásunkat. Később nem tudtuk tartani a lépést az ellenféllel.

    forrás:
    MTI
     
  2. avatar: ingersheim
     
  3. avatar: ingersheim
     
  4. avatar: magyarfutball.hu
    2011.05.11, 10:18
    kép
    forrás:
    Győr Béla - email
     
  5. avatar: magyarfutball.hu
    2010.09.25, 09:21 (szerk.: 2015.01.04, 14:06)
     
  6. avatar: magyarfutball.hu
    2010.01.26, 23:41 (szerk.: 2015.01.04, 14:05)
    Mérkőzésre kiadott képeslap:
    kép
    kép
     
  7. avatar: magyarfutball.hu
    2009.07.09, 20:41 (szerk.: 2022.07.27, 19:21)
    kép
    kép
    forrás:
    Futball '93
    Keringett abban az időben, hogy az akkori belügy adta ki a ,,balhés,, Fradisták adatait a tótoknak, s így kiszedték őket a határon. Lehetett benne valami, mert pár ,,kemény,, gyerek itt ment át újhelynél a határon, s még a meccset megelőző napon. Az útlevél ellenőrzést is komolyan vették, amikor feljöttek a buszra. Mindenkit alaposan megnéztek, s összehasonlították az útlevélben lévő képpel. Én sokat jártam át előtte is, mert mamám Felvidéken született, de ilyen alapossággal soha nem vizsgáltak.

    "nem osztogattak, hanem fosztogattak."
    kevered a két dolgot.
    Kónya valóban felszólalt az ügyben a parlamentben, talán még a nagykövetet is bekérették, de különösebb diplomáciai követkzmény nem lett.
    De! az igaz, hogy a meccs előtt a magyar rendőrök figyelmeztték a szlovákokat, hogy vigyázzanak a balhés fradistákkal. Akkoriban a rendőrök mindenkinél jobban gyűlöltek minket. Éppen ezért valóban felelősek voltak ők is mindezért.
    Amúgy a hazai szolidaritásrólannyit, hogy évekig kint volt a deák téri metró aluljáróban egy graffiti: "szép volt szlovák rendőrök"

    A 92-es incidens főszereplői nem a tót szurkolók voltak, hanem az állam által kivezényelt, felső parancsra cselekedő kommandósok

    Hát őőő...én ott voltam, csinálták a cirkuszt a drukkereik is.(pl frankón dobáltak bennünket mindennel,üveg,kő etc)

    Azt nem lehet elfelejteni. A magyar rendőrség még adta is a lovat alájuk. Én őrjöngtem a képernyő előtt a tehetetlenségtől. Nem csoda, hogy egyetlen szurkolójuk mert eljönni a visszavágóra. Az egyik dolgozómat majdnem agyonverték, ráadásul szegény rosszul hallott és azért (is) kapott.

    emlekeztetoul az ujsagokban leirtakon felul, a kutyakat rank uszitottak a magyar parkoloban, sokunk szelvedojet betortek, tengernyi embert elvittek mar az elozo ejsakan, ill. a meccs elott es a fogdakon mocskosul elvertek oket. lattunk mentost egy tarsunkat ujraeleszteni. emlekeim szerint 10-20 emberunk tobb nappal a meccs utan tert haza korhazakbol. ami a meccs alatt volt, az csak az, ami megmaradt a tudatokban.

    https://ulloi129.hu/2022/07/17/remelem-a-maiak-a-palyan-vesznek-elegtetelt-amire-ugy-latom-most-jo-esely-is-van/
    Én ott voltam 92 ben, kétféle élmény volt, ha a meccs előtt nem kerültél a rendőrök elé, hanem mögöttük voltál, erre volt minimum 50 % esélyed, és a meccsen nem abban a szektorban voltál amibe a rendőrök bejöttek, a Stadion két külön részén voltunk, és a többség nem abban volt, akkor egy életre szóló élmény volt, nem vertek meg, ellenben a meccs után elkaptunk egy egy leszakadó egyedül boklaszo komandost, akikről leteptuk az álarcot és nagyon megvertük őket. Kemény nap volt de a nagy többség egy karcolás nélkül ment haza, én is.

    Ha a meccs előtti komando rohamban a rendőrök előtt voltál az utcán, vagy a meccsen a peches szektorba szólt a jegyed, az nagy szopás volt, az nagyon nagy.

    Hogy mi zajlik a másik szektorban a tobbiekel a helyszínen akkor ott nagyon keveset érzékelünk. Ment a meccs, már a második félidő volt, szoptunk már 3 góllal, nem volt jó hangulat, nagyon nagy volt a távolság, mesze voltak tőlünk, és nagyon gyorsan zajlott le minden, keveset lehetett látni belőle, utólag a TV ben sokkal rondabb látvány volt.

    Számunkra az volt a kemény ami kb másfél órával a meccs előtt történt, komando érkezik, ki az autókból, akik előttük volt azt ütötték válogatás nélkül, aki mögöttük volt, azok megúszták, végig taroltak egy 8 sávos utat, pillanatok alatt, arról nincs Tv felvétel, ott nem volt kamera, azt csak mi éltük át mi láttuk csak. Pont a legkemenyebbeket kapták telibe, talán ezért sem beszélt erről senki utána, na szóval, kellemetlen amikor azokat verik, akik élet halál urai voltak a lelátón.

    Magára a mérkőzésre, a gólokra egyáltalán nem emlékszem.
    Autóval mentünk, a belvárosba tettük le a kocsit majd enyhe alapozás után taxival mentünk ki a meccsre. A stadionhoz érve már érezni lehetett a feszültséget, autókból szlovák kutyák ordibáltak felénk, annyi rendőrt, kommandóst, rendfenntartót sosem láttam még, egymás hegyén- hátán. Mi viszonylag gyorsan bejutottunk.
    A kanyarban álltunk, sok-sok fradista társunk körülöttünk, de vegyülve a szlovákokkal. Úgy emlékszem, mellettünk az oldallelátón kezdődtek a bajok, pár helyen elcsattant egy-két pofon, ordibálások, fenyegetések. Meg kell hagyni, itt a Fradi szurkolói voltak a kezdeményezők. Egyszer csak láttuk valami nagyobb megmozdulást a másik kapunál, de ugyan azon az oldalon ahol mi álltunk. És akkor a kapu mögött levő szlovák kemény mag elkezdett felénk dobálni. Persze visszakapták amit odaküldtek, de nem sokáig tartott a dobálózás, már nálunk is beözönlöttek a kommandósok, ütöttek akit értek, akik az útjukba került. A dobálózós szlovák tábor felé szinte oda sem tekintettek, mi voltunk a célszemélyek, a fradistákat akarták(sikerült is nekik) móresre tanítani.
    Aki magára a mérkőzésre emlékszik az nem tudom honnan, hogy nézte, az eredményt sem tudtam mennyi lett csak hogy kikaptunk. Annyira nem a futballról szólt az a pozsonyi csata.

    http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9018131
    https://ulloi129.hu/2022/07/27/nehany-szo-es-lendultek-a-gumibotok/