magyarfutball.hu

Magyarország - Ciprus 4 : 2

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése
Európabajnokság 1992, selejtező
648. hivatalos válogatott mérkőzés
játékvezető : Kotherja Plarent (Albánia)
nézőszámok:
  1. nso.hu: 4.000
  1. 1' Lőrincz Emil 1 - 0
    1 - 1 13' Xiouroupas Panikos
    18' Hristodoulou Giorgos (öngól) 2 - 1
    19' Kiprich József (11-es) 3 - 1
    67' Kiprich József (11-es) 4 - 1
    sárga lap 69' Xiouroupas Panikos
    4 - 2 90' Tsolakis Angelos
Ott voltak:
  1. driszabo
  2. Feyyaz
  3. huták

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: magyarfutball.hu
    2021.04.27, 20:31
    kép
     
  2. avatar: magyarfutball.hu
     
  3. avatar: fgymat
    2013.05.04, 21:56 (szerk.: 2021.03.30, 20:11)
    Októberben harmadszor - Ciprus ellen ötödször

    1990. október 31. szerda (MTI) - Amitől Panikosz Jakovu ciprusi szövetségi kapitány tartott, bekövetkezett: Budapesten, az MTK-VM pályáján szakadó eső fogadta a csapatokat az Európa-bajnoki labdarúgó selejtező mérkőzésen. A sorozatban a magyar csapat harmadik találkozóját játszotta, eddig két összecsapáson két pontot szerzett.

    Sokan megjegyezték, hogy most hasonló időjárási viszontagságok között kell helytállni, mint három héttel ezelőtt Bergenben, amikor Norvégia volt az ellenfél. Balog Tibor, az MTK-VM csatára szerint a Hungária körúti pálya talajának még jót is tett a csapadék, hiszen a gyep az elmúlt hetekben kőkemény volt.

    Az MTK-VM stadionjában nagy volt a hangzavar, amiről főleg a Szőnyi úti ifjúsági válogatott mérkőzésről érkező ciprusiak gondoskodtak. A két ország labdarúgásának történetében ez volt az ötödik találkozó, eddig a magyarok még csak pontot sem veszítettek a szigetországiakkal szemben. Ami Mészöly Kálmán csapatát illeti, Kovács Kálmán, a francia Auxerre játékosa vállát fájlalta, míg Fischer Pál, a ferencvárosiak támadója nehezményezte, hogy nem kapott helyet a kezdő tizenegyben. Véleménye szerint a ciprusiakkal szemben a szövetségi kapitány megkockáztathatta volna, hogy három támadót küld a pályára.

    Az albán Kotherja játékvezetésével a csapatok a következő összeállításban kezdtek:

    Magyarország:
    Petry Zsolt - Disztl László - Garaba Imre, Limperger Zsolt - Mónos Tamás, Kozma István, Bognár György, Lőrincz Emil, Szalma József - Kiprich József, Kovács Kálmán

    Ciprus:
    Mariosz Onisziforu - Avraam Szokratusz - George Hrisztodulu, Szpirosz Kasztanasz, Kosztasz Konsztantinu, Kosztasz Miamiliotisz - Jiannosz Kaloteu, Jiannakisz Jiangudakisz, Pavlosz Szavva - Nikosz Kantilosz, Panajiotisz Hsziuruppasz

    Hungária körút, 3000 néző

    Pillanatokkal a középkezdés után bebizonyosodott, hogy a vendégek nem alaptalanul féltek a csúszós pályától: rögtön az első magyar támadás eredményesen végződött, Bognár baloldali szögletét Lőrincz a védőket megelőzve öt méterről a kapu baloldalába fejelte (1:0). A váratlan előny birtokában felbátorodott a hazai együttes, sorra vezették veszélyes akcióikat. A 10. percben Bognár végezhetett el szabadrúgást 25 méterről, s lövése nem sokkal kerülte el a bal felső sarkot. Úgy tűnt, csak a gólarány javítása lehet már a tét Mészöly Kálmán csapatának, de a 14. percben ezt a reményt a ciprusiak - egy időre - kérdésessé tették. A csúszkáló magyar védők között Hsziuruppasz megtalálta a rést, s 10 méterről Petry felett emelt a hálóba (1:1).

    Csak pár percig tartott a dermedtség, s az, hogy a kedélyek hamar lecsillapodtak, elsősorban az egyetlen ciprusi idegenlégiósnak, Hrisztodulunak köszönhetően. A görög Olympiakos Pireus védője ugyanis előbb Lőrincz fejesébe ért szerencsétlenül, s lábáról a labda a hálóba pattant (2:1). A vendégek még az öngól miatt bánkódtak, amikor Hrisztodulu újabb szarvashibát vétett, ezúttal a veszélyesen betörő Kovácsot vágta fel a büntetőterületen belül. A tizenegyest Kiprich a jobbra vetődő Onisziforu mellett a bal sarokba helyezte (3:1).

    Meglepő, de a csúszós pályán is látványos játékot produkált a magyar válogatott. A 23. percben akár tovább növelhette volna előnyét, Mónos kitűnő beadását azonban Onisziforu látványos repüléssel ütötte ki a jó ütemben érkező Limperger elől. Nem sokkal később Kozma ugratta ki nagyszerűen Kiprichet, a magyar csatár viszont kissé kisodródott, egyensúlyát veszítette, s így labdája épphogy a bal kapufa mellé gurult. Valamivel gyengébb lett az iram, de változatlanul a hazai támadások voltak ígéretesebbek. Az első félidő utolsó percében Kozmát egyértelműen buktatta Szokratusz, Kotherja játékvezető azonban úgy gondolta, egy tizenegyest már adott, így inkább továbbot intett.

    Félidei eredmény:

    Magyarország - Ciprus 3:1
    gólszerzők: Lőrincz (1. p.), Hrisztodulu (19. - öngól), Kiprich (21. - 11-esből), illetve Hsziuruppasz (14.)

    Az 53. percben Kovács pazarul fordult le őrzőjéről, de lapos, 14 méteres lövését az eléje kifutó ciprusi kapus hárítani tudta. Ha lehet, még tovább fokozódott a magyarok nyomása, több trükkös, egyérintéses akció melengette tovább a szurkolókat. Olykor kifejezetten egyirányú játék folyt a vendégek kapuja felé, akik - ha ez a sportágban lehetséges lenne - bizonyosan többször is időt kértek volna... A gólkülönbség javítását követelő közönség nagy örömére játéklehetőséghez jutott a ferencvárosiak gólzsákja, Fischer, öröm volt nézni, mennyire jól bírja a nehéz talajt és a rohanás megpróbáltatásait a magyar válogatott. A 65. percben Bognár harcosan megszerzett egy labdát a 16-oson, egyedül ugrott ki, de szépségdíjas gólt akart szerezni, és a kifutó kapus lábát találta el. Egy perc múlva Kiprich rakétaként indult el, a 16-oson belül Miamiliotisz csak elkaszálni tudta. Erre a szabálytalanságra - nem úgy, mint az első félidő hajrájában - az albán bíró igent bólintott, újabb tizenegyest adott. Kiprich ezúttal is könnyedén vágta a labdát a kapu baloldalába (4:1). Kezdés előtt a Feyenoord légiósa jelezte, cserét kér. Mészöly megadta a lehetőséget Rugovics Vendelnek, a Kiprich helyére beállt veszprémi labdarúgó újoncként játszhatott tovább. A 75. percben Bognár óriási erejű lövése a kapu jobboldalában kötött ki, de a bíró úgy látta, hogy Kovács testén megpattant a labda, márpedig szerinte Kovács lesen állt. Lehet, hogy igaza volt. Alig egy perc volt hátra, amikor a kicsit önfeledt mámorba ,,feledkezett,, magyar védelmen Tszolakisz átkígyózott, és a kapu baloldalába helyezett (4:2).

    Október, egyben az év harmadik Eb-selejtezője olyan játékkal és eredménnyel zárult, amire a magyar futball-válogatott iránt kifejezett rosszindulattal viseltetők is csak egy dolgot tehetnek: megemelhetik a kalapjukat. Az eső által bőven öntözött talaj okozta nehézségnek fittyet hányva a Mészöly-legénység habozás nélkül rohamozni kezdett, hogy gyors döntést harcoljon ki. Ez egy gyors fejessel sikerült is, és bár egy védelmi rövidzárlat még egyenlítő gólhoz juttatta Ciprust, 1:1 után már nem volt vitás, melyik a jobb csapat.

    Mindenféle derekas igyekezete ellenére a ciprusi válogatott védelmére pergőtűzszerű csapások zúdultak. A kiváló magyar csapatteljesítmény kicsiholásában oroszlánrészt vállalt két ,,hazajáró lélek,,, két volt MTK-VM labdarúgó, Lőrincz és Bognár, akik ismét a Hungária körúton léphettek fel. Lőrincz nagy akarattal, az egész pályát bejátszva vezéregyéniséggé nőtte ki magát, Bognár pedig gyakran a most hiányzó karmester Détárit is feledtetve irányított. Persze a dicséretből mindenkinek kijár, de ők ketten kiemelkedtek társaik közül. Amit ezen az estén a magyar válogatott mutatott, az az úgynevezett egyenes letámadásos harcmodor mintapéldánya. Mit lehet még ehhez hozzátenni? Hasonlóan eredményes folytatást 1991-re. Mert a három idei kontinensbajnoki selejtezőn eggyé kovácsolódott a válogatott - csak így tovább


    Európa-bajnoki selejtező, 3. csoport:

    Magyarország - Ciprus 4:2 (3:1)
    --------------------------------
    Hungária körút, 4000 néző (javított nézőszám), V: Kotherja (albán)
    gólszerzők: Lőrincz (1. p.), Hrisztodulu (19. - öngól), Kiprich (21., 66. - mindkettőt büntetőből), illetve Hsziuruppasz (14.), Tszolakisz (89.)
    csere: Kozma helyett Fischer Pál (56.), Kiprich helyett Rugovics Vendel (75.), illetve Kantilosz helyett Angelosz Tszolakisz (59.), Konsztantinu helyett Panajiotisz Orfanidesz (72.)
    sárga lap: Hsziuruppasz (69.)

    A 3. csoport állása:

    1. Magyarország 3 1 2 - 5-3 4
    2. Szovjetunió 1 1 - - 2-0 2
    3. Olaszország 1 - 1 - 1-1 1
    4. Norvégia 2 - 1 1 0-2 1
    5. Ciprus 1 - - 1 2-4 0

    A mérkőzés utáni vélemények:

    Panikosz Jakovu ciprusi szövetségi kapitány:
    - Nem ok nélkül, és nem ,,porhintésből,, mondtam, amikor Budapestre érkeztünk, hogy tanulni jövünk. Úgy is éreztem. Tanultunk is, de két gólt lőni idegenben, ez mindennél többet jelentő érzés számunkra, hiszen a ciprusi válogatott továbbra is amatőr játékosokból áll, egy-két kivételtől eltekintve.

    Mészöly Kálmán magyar szövetségi kapitány:
    - Ezen az irreális talajon bármiféle eredmény előfordulhatott volna, értem ez alatt azt, hogy ugyanúgy nyerhettünk volna 6:1-re vagy 7:2-re, és ezért sajnálom roppant mód a hajrában bekapott második gólt. A csapat ezzel együtt is remekelt, ősszel megszereztük azt a négy pontot, amelyet elterveztem. A válogatottaknak köszönöm az idei kitartásukat, lendületüket, hitüket, amellyel 1990-ben a tíz mérkőzésen kiálltak mellettem is.

    Dr. Laczkó Mihály, az MLSZ elnöke:
    - Azt hiszem, megerősíthetem, amit az olaszok elleni mérkőzés után is nyilatkoztam, tehát hogy jó úton haladunk.

    Kozma István:
    - Most már csak a szovjet labdarúgással kell sikeresen felvennünk a harcot a selejtező csoportban - róluk annyit, hogy tudnak nagyon jól játszani, de képesek gyengén is. Ez a négy pont három mérkőzésből nem rossz teljesítmény.

    Szalma József:
    - Mindenki tudja, az év elején honnan indultunk, és most itt vagyunk... úgy érzem, szerda este sokaknak okoztunk 90 percnyi felszabadultságot.

    Kiprich József:
    - Helyenként igencsak jól ment a játék, még én is szórakoztam egyes időszakokban. Azért kértem cserét, mert egy korábbi húzódásom kiújult.

    Fodor Imre:
    - Most ,,csak,, kerettag voltam, nem jutottam szóhoz, de kívülről is jó érzés egy ilyen felszabadult játékot látni.

    forrás:
    MTI
     
  4. avatar: Giovanni
    2011.08.22, 14:01 (szerk.: 2021.03.30, 20:04)
    Mészöly Kálmán kerete:

    kapusok: Petry, Brockhauser

    mezőnyjátékosok: Mónos, Garaba, Disztl L., Limperger, Szalma, Kozma, Bognár, Lőrincz, Kirpich, Kovács K., Fodor, Urbányi, Aczél, Gregor, Simon, Keller, Balog, Duró, Kereszturi, Rugovics, Pintér, Fischer.

    MTI 1990. október 27.
     
  5. avatar: ingersheim
    2010.05.11, 22:32
    Xiuruppasz a 69.percben sárgult be,a cserék rendben vannak.
     
  6. avatar: fgymat
    2009.05.24, 09:30 (szerk.: 2021.03.30, 20:04)
    Csak az elmúlt hat év tétmérkőzésein találkoztunk a ciprusi válogatottal. Eddig mind a négy alkalommal legyőztük Őket, de két gólnál többet sohasem sikerült rúgnunk nekik.

    A találkozót a Hungária körúton rendezték, ahol legutóbb 1939-ben volt válogatott találkozó.

    Nagyszerű, mondhatni elsöprő volt a kezdés. Az első percben már a vendégek hálójában táncolt a labda. Alig tíz perc múlva még egyenlítettek, de a szűnni nem akaró rohamok teljesen összezavarták a ciprusi védelmet. Idegesen, kapkodva játszottak és ennek eredményeként egy öngóllal és egy büntetővel növelhettük előnyűnket.

    Az egész találkozó alatt rengeteg helyzetet hagytunk ki és még a negyedik gólunk is " csupán" 11-esből született. Végül az utolsó percben a vendégek szépítettek egy kicsit az eredményen.

    Nem volt nehéz mérkőzés és akár kétszer ekkora különbséggel is győzhettünk volna.

    forrás:
    mafoci