magyarfutball.hu

Norvégia - Magyarország 0 : 0 19:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése
Európabajnokság 1992, selejtező
646. hivatalos válogatott mérkőzés
helyszín : Bergen, Brann Stadion
játékvezető : Spillane John (Írország)
nézőszámok:
  1. football.ch: 8.000
  2. nso.hu: 8.000
  3. MTI: 20.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: magyarfutball.hu
     
  2. avatar: fgymat
    2013.05.04, 20:08 (szerk.: 2020.10.21, 17:58)
    A 11. norvég - magyar, Bergenben - Keresztúri balszerencséje

    Szabó Sándor, az MTI kiküldött munkatársa jelenti:

    1990. október 10. szerda (MTI) - Amikor esik az eső és süt a nap, arra odahaza sokan azt mondják: ördög veri a feleségét. Nos, az időjárás továbbra is szeszélyes maradt Bergenben szerdán, amikor a labdarugó Európa-bajnokság harmadik selejtező csoportjában Magyarország bemutatkozó összecsapásán volt érdekelt Norvégia ellen. Délelőtt még örömmel vették tudomásul Mészöly Kálmán szövetségi kapitány játékosai, hogy a nap hétágra süt a második legnagyobb norvég város felett. Ám amikor három órával a kezdés előtt Mészöly megtartotta a szokásos taktikai értekezletet, óriási felhőszakadás volt, s emiatt ismét komorrá váltak a magyar arcok, hiszen nyilt titok: nem nagyon szeretnek mély talajon futballozni.

    A játékra, sőt, a cserepados helyre sem maradt esélye ezen az estén a jó formában lévő ferencvárosi Keresztúri Andrásnak, mert a keddi edzésen csúnyán kifordult a bokája, szalagjai alaposan meghúzódtak. A sérült testrészt jegelték, fáslizták - de a debütálás lehetősége odébb tolódott a tehetséges középpályás számára. A magyarok közül egyébként Kovács Kálmán volt a legszótlanabb, délelőtt elmélyülten etette az Edvard Grieg nevét viselő szálloda üveggel fedett belső udvarán a díszhalakat. Pintér Attila oda is szólt neki:

    - Látom Kálmán, jó formában vagy. Remélem, este majd a norvég védőket is ugyanígy ,,eteted,,.

    Az Auxerre légiósa erre mit sem válaszolt, de ez nem csoda, mivel híres arról, hogy nem nagyon fogadkozik.

    A magyar válogatott két órával a kezdés előtt ült buszba, csaknem húsz kilométert kellett megtenni a szállodából a Brann-stadionba vezető úton, oda, ahol este a 11. norvég - magyar találkozót játszották le.

    A két csapat, mintegy húszezer néző előtt, az alábbi összeállításban kezdett az ír játékvezető, Spillane sípjelére:

    Norvégia:
    Thorstvedt - Halle, T. Pedersen, Bratseth, Lydersen - E. Pedersen, Ahlsen, Brandhaug, Jakobsen - Sörloth, Fjörtoft

    Magyarország:
    Petry - Pintér - Limperger, Lőrincz - Mónos, Kozma, Bognár Gy., Kovács E., Szalma - Kiprich, Kovács K.

    Szakadó esőben, csúszós talajú pályán kezdődött a mérkőzés. Bemutatkozásként Sörloth bombázott a kapu mellé. Már az első percekben látszott, hogy a legveszélyesebbnek tartott hazai támadó, Fjörtoft a Belgiumban vendégeskedő Lőrincz személyében kapott külön őrzőt. Még tíz perc sem telt el, amikor E. Pedersen jobboldali beadása Fjörtofthoz került, a csatár elesett a 16-oson belül, de az ír játékvezető továbbot intett. A 12. percben Fjörtoft célozta meg a kaput, lövése fölé szállt. Idegesen kezdtek a magyarok, alig tudták tartani a labdát, a vendéglátók viszont elég higgadtak adogattak. Három perccel később Ahlsen 32 méterről váratlanul lövésre szánta magát, a nagy bomba meglepte Petryt, csak röviden mentett, de szerencséjére érkezett Limperger, s szögletre tisztázott. Azután Bratseth csapott le egy balról beívelt labdára, de nem tudott pontosan célozni, a jól helyezkedő Petry vetődve fogta a nem túl erős lövést. A másik kapu előtt Kiprich beadása nem jutott el Kovács Kálmánig. A hazaiak szinte minden labdával Fjörtoftot keresték, de a csatár nem boldogult az őt mindenhova követő Lőrincz-cel. A másik oldalon ismét Kiprich került helyzetbe, de addig cselezgetett, amíg szögletre szerelték. A norvégok többet birtokolták a labdát, a piros mezes magyarok jobbára csak védekeztek. A sorozatos hazai támadások jegyében Ahlsen küldött kapu fölé egy távoli szabadrugást, majd ugyan ő messziről elhamarkodottan ellőtte kapu mellé a labdát, pedig sokkal veszélyesebbnek igérkezett ez az akció. Valamivel később Kiprich harcolt ki egy szabadrugást a 16-os sarkánál, a karmesteri feladattal nehezen megbirkózó Bognár beívelése elszállt a fejek mellett. A 38. percben Brandhaug jobboldai szögletét Petry elvétette, a labda Jakobsen elé került, de ő éppen a kapus kezébe emelt. Ezt követően Pintér kényszerült cipőcserére, azt az időt használta ki, amíg Kozmát ápolták. A félidő hajrájában Lydersen röviden adott haza, ám Kovács Kálmán későn rajtolt, így az időben eszmélő Thorstvedt kapus kifutott a 16-oson kívülre, s lábbal tisztázott. Közvetlenül a lefújás előtt Bratseth az oldalvonal mellől kapura tűzte a labdát, az megpattant Petry előtt, nem is tudta megfogni a labdát, ám Limperger ismét jól helyezkedett, s szép mozdulattal felszabadított.

    Félidőben:

    Norvégia - Magyarország 0:0
    Bergen, 20 000 néző, V: Spillane (ír)

    Fordulás után a skandinávok léptek fel kezdeményezőleg, s egyre-másra dolgozták ki helyzeteiket. Előbb Jakobsen húzta meg a bal oldalon, egy ügyes csellel becsapta Pintért is, de lövésébe belenyúlt Lőrincz, s róla a labda szögletre szállt. Egy hosszú kapuskirugás után Fjörtoft kicsit kisodródva, már éles szögből célozta meg a kaput, Petry szögletre ütötte a labdát. Közben feltűnt, hogy Lőrincz egyre nehezebben boldogul a rábízott Fjörtofttal, sorozatban csak szabálytalanul tudta szerelni. Egyre nagyobb lett a norvég nyomás, ám a hazai játékosok sem jeleskedtek a támadások befejezésénél. Egy alkalommal például Jakobsen hibázott nagyot, amikor már a magyar kapu előtt pontatlanul továbbított. Az 57. percben Jakobsen iramodott meg a jobb oldalon, de beívelése túl magasra sikeredett, Fjörtoft már csak nehezen érte el, fejéről fölé szállt a labda. Két perccel később Bratseth mintegy 20 méterről vállalkozott lövésre, azonban ezúttal is baj volt az irányzékkal. A magyarok erejéből csak annyira futotta, hogy megszűrjék a támadásokat, sokszor minden mindegy alapon csak kivagdosták a labdákat. Valamivel később E. Pedersen verekedett ki egy lehetőséget a 16-osnál, de rosszul célzott, gyatra lövése a kapu mellé szállt. Azután egy jobboldali szöglet okozott zavart, Petry röviden ütötte ki a labdát, a visszaemelésnél azonban javította korábbi hibáját, szép robinzonáddal tisztázott. A másik oldalon egy Kiprich - Kovács Kálmán összjáték után Kiprich akár a kapuig vezethette volna a labdát, de 16 méterről gyengén a kapus kezébe gurított. Óriási ziccer maradt kihasználatlanul A 64. percben Ahlsen 23 méteres szabadrugása kerülte el a jobb alsó sarkot. Azután Kovács Kálmán hívta fel magára a figyelmet, az oldalvonalnál megszorongatta az egyik hazai védőt, ellopta tőle a labdát, azonnal középre ívelt, de a társak nem követték a támadást, így odalett a helyzet. A magyar csatároknak lett volna keresnivalójuk, bizonyítja ezt egy újabb szép Kovács Kálmán - Kiprich adogatás, amelynek végén Kiprich elől az utolsó pillanatban mentett a visszafutó Halle. Majd ismét a legveszélyesebb magyar játékos, Kiprich jeleskedett, de 17 méteres, lapos lövését vetődve fogta Thorstvedt. A 72. percben Jakobsen helyére J. Andersen állt be, majd a 83. percben Fjörtoftot Dahlum váltotta fel. A hajrában Brandhaug labdáját a friss játékos, Dahlum próbálta kapura küldeni, ám Petry jól helyezkedett, védett. A végére egy magyar csere maradt, Kiprich ment le, helyét Fodor foglalta el, sőt, Urbányi is készülődött, de ő már nem léphetett pályára.

    Norvégia - Magyarország 0:0
    Bergen, 20 000 néző, V: Spillane (ír)

    Mészöly Kálmán a taktikai értekezleten ezzel búcsúzott a játékosoktól: ,,Higgyetek magatokban, és akkor az októberi három EB-selejtezőn olyan eredményeket értek el, amelyekkel önmagatoknak is sokat bizonyíthattok,,. A lelkesítő szavak hatottak is, hiszen ami az első félidőt illeti, különösebb zavar nem mutatkozott a gépezet működésében. Bognár az első 15 percben szorgos méhecskeként gyűjtögette be a labdákat, bár később alaposan eltűnt. Hamar kiderült, hogy a védelem és talán az egész csapat vezéregyénisége Pintér - öröm volt nézni erőtől és önbizalomtól duzzadó játékát. Tiszta szerelései mellett tért ölelő indításokkal ,,próbálgatta,, a két éket. A ferencvárosi középhátvéd mellé felnőtt klubtársa, Limperger, de tagadhatatlan, Lőrincznek jelentős gabalyodásokat okozott az agilis Fjörtoft. Ez az egyik oldal. A biztonságé. Ám - annak tudatában, hogy Mészöly akciók vezetéséért is könyörgött - a támadások felépítésével bajok voltak. Legfőképpen azért, mert Mónos és különösen Szalma egyszerűen nem mert elszakadni emberétől, Kiprich és Kovács K. egyéni megugrásai pedig nem nagyon sikerültek. A norvég csapat mindazonáltal előzékeny vendéglátónak bizonyult, mert túl sok fantáziával átitatott játékkal nem kápráztatta el szurkolóit. (Így azok legfeljebb egy amatőr beat-együttes alkalmi koncertjét hallgathatták a lelátón, no meg, a szünetben gyepre lépő csinos lányok gimnasztika-bemutatóját élvezhették.)

    Aki hiányolta az átütő erőt a norvégok játékából, az olyan pergő tüzet láthatott részükről a folytatás első 15 percében, hogy a hideg bergeni estében megfagyott a vér a magyarokért drukkolókban. Petry néhány káprázatos védésére olyan szükség volt, mint egy falat kenyérre. A viking rohamoknak szerencsére vége szakadt, akkor következett néhány titkon remélt magyar kontraakció. Kiprich három alkalommal is szélsebesen kilőtt, de az Angliában védő Thorstvedt bebizonyította, hogy igencsak képzett kapus. A kritikus időszak elteltével kiviláglott, hogy a hazaiak alaposan kifutották magukat, ám összességében így is kétségkívül közelebb álltak a győzelemhez. Az idegenbeli pontszerzés mögött jelentős akarat és jó adag szerencse is fellelhető.

    A döntetlen kiharcolásában ezúttal is (csakúgy, mint szeptemberben a Wembleyben, az angolok ellen) oroszlánrészt vállalt az acélidegzetű Petry, továbbá sziklaként őrizte a 16-os környékét a két ferencvárosi védő, Pintér és Limperger. Ők hárman magasan kiemelkedtek, de a második félidőben azért mindenki megtette a magáét. Ami a hazaiakat illeti, ők komolyan csalódhattak, és ami furcsa, legjobbjukat, Fjörtoftot a hajrában lecserélték, noha - ahogy mondani szokás - ,,benne volt a gól,,.

    Rajta kívül Bratseth igazolta, hogy nem véletlenül egyik erőssége a német Werder Bremennek.

    A jövő héten, szerdán a Népstadionban már fogósabb feladat elé néz a magyar gárda, hiszen a világbajnoki bronzérmes olasz válogatott játszik Budapesten.

    A 3. EB-selejtező csoport állása:

    1. Szovjetunió 1 1 - - 2-0 2 pont
    2. Magyarország 1 - 1 - 0-0 1
    3. Norvégia 2 - 1 1 0-2 1

    (Olaszország és Ciprus még nem játszott.)
    Laczkó Mihály, az MLSZ elnöke:

    - Számomra nagyon értékes ez az eredmény, volt tartása a
    csapatnak.

    Kozma István:

    - Nekem nem volt újdonság a mély talaj, Skóciában rendre ilyen
    körülmények között játszom, de talán mintha többet törődtünk volna a
    biztonsággal, mint amennyit illik. Dehát idegenben már csak így
    gondolkodik egy magyar futballista.

    Ingvar Stadheim norvég szövetségi kapitány: Furcsa érzéseim voltak a szerda este előtt, hiszen olyan hírek érkeztek a magyarokról, hogy mély hullámvölgyben vannak, s egyszerűen nincs ütőképes csapatuk. Nem tagadom, ebből kiindulva győzelemre számítottam, és több helyzetünk alapján - ha jobb viszonyban vagyunk Fortunával - nyerhettünk is volna. Ám elismerem, a magyarok a második félidőben három olyan helyzetet hagytak ki, amellyel viszont ők vihették volna haza a másik pontot is.

    Mészöly Kálmán szövetségi kapitány: - A bergeni talajviszonyokhoz nem vagyunk hozzászokva, és egyébként is, idegenben raboltunk pontot - ez feltétlen elégedettséggel tölt el engem. Most sokkal nyugodtabban összpontosíthatunk az olaszok elleni mérkőzésre, mert nem tagadom, ha Bergenben kikapunk, az hosszú hónapok munkájára hatott volna károsan. Ilyen a sors, a norvégok valóban veszélyesen rohamoztak a második félidő nyitányán, de ha Kiprich jobban összpontosít, győztesen utazhattunk volna haza.

    forrás:
    MTI
     
  3. avatar: Giovanni
    2011.08.22, 14:22 (szerk.: 2020.10.21, 17:52)
    Szerdán 19 órakor Bergenben játsszák le a Norvégia - Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőt.

    A norvég keret névsora:
    Jörn Andersen (Fortuna Düsseldorf), Per Egil Ahlsen (Fortuna Düsseldorf), Stig I. Björnebye (Kongsvinger), Sverre Brandhaug (Rosenborg), Rune Bratseth (Werder Bremen), Tore Andre Dahlum (Start), Jan Öge Fjörtoft (Rapid Wien), Tom Gulbrandsen (Lilleström), Gunnar Halle (Lilleström), Jan Halvor Halvorsen (Hertha BSC), John Ivar Jakobsen (Rosenborg), Paal Lydersen (Start), Erik Pedersen (Tromsö), Tore Pedersen (IFK Göteborg), Einar Rossbach (Tromsö), Bent Skammelsrud (Malmö FF), Göran Sörloth (Rosenborg), Erik Thorstvedt (Tottenham Hotspur).

    A magyar keret:

    kapusok:
    Brockhauser István (Ú. Dózsa), Petry Zsolt (Bp. Honvéd)

    mezőnyjátékosok:
    Simon Tibor (Ferencváros), Pintér Attila (Ferencváros), Kovács Ervin (Bp. Honvéd), Aczél Zoltán (Siófok), Limperger Zsolt (Ferencváros), Szalma József (Tatabánya), Keller József (Ferencváros), Balog Tibor (MTK-VM), Fodor Imre (Bp. Honvéd), Urbányi István (Bp. Honvéd), Duró József (Vasas), Keresztúri András (Ferencváros), Gregor József (Bp. Honvéd), Rugovics Vendel (Veszprém)

    Később csatlakoznak: Mónos Tamás (Ekeren), Kozma István (Dunfermline), Bognár György (Standard Liége), Lőrincz Emil (Molenbeek), Kiprich József (Feyenoord), Kovács Kálmán (Auxerre)
    Détári Lajos (Bologna) sérülés miatt nem játszhat.

    MTI 1990. 10. 06.
     
  4. avatar: magyarfutball.hu
    2008.12.14, 15:44 (szerk.: 2020.10.21, 17:51)
    A legutóbbi két alkalommal, egyszer idegenben és egyszer itthon, 0-0-ás döntetlent játszott a két válogatott. Most sokat jelentett volna egy győzelem, különösen a selejtező sorozat jó kezdése érdekében.

    A mérkőzésre zuhogó esőben került sor.

    A mérkőzés háromnegyed részében szinte csak védekeztünk. Hősiesen, elkeseredetten, az "el a kaputól" régi jelszavát szem előtt tartva. A hazai támadások különösebb akadály nélkül jutottak el a kapunk előteréig. Szerencsére a norvég csatárokban nem volt annyi átütőerő, hogy feltörjék a védelmünket. Támadásokra nem is gondolhattunk, hiszen a középpályán nem tudtunk labdát szerezni és a hosszú indítások nem találták meg két támadónkat.

    A második félidő közepére a norvégok belefáradtak a hiába való rohamozásba és végre mi is vezethettünk néhány akciót. Helyzeteket is kialakítanunk, de egyiket sem sikerült értékesíteni.

    A megszerzett egy pontot sikerként könyvelhettük el.

    forrás:
    mafoci