magyarfutball.hu

Írország - Magyarország 2 : 0 16:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése
Világbajnokság 1990, selejtező
634. hivatalos válogatott mérkőzés
helyszín : Dublin, Landsdowne Road
játékvezető : Nervik Egil (Norvégia)
nézőszámok:
 1. Népsport: -
 2. cantab.net: 48.600
 3. soccerscene.ie: 49.600
 4. nso.hu: 50.000
Telt ház!

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: magyarfutball.hu
  2021.05.27, 14:56
  kép
   
 2. avatar: ingersheim
   
 3. avatar: magyarfutball.hu
  2014.06.22, 18:22
  Up for auction is a match worn Kevin Sheedy Republic of Ireland home football shirt. Sheedy worn this shirt against Hungary in the home World Cup qualifier match. It was exchanged by Tibor Csehi who was a midfielder in Hungary.

  Heavily used, match worn. There are many bobblings on the shirt and few larger pulls. Washed several times, the sizing is faded on the neck. Very rare shirt which was used by Sheedy several times before he exchanged with Csehi after the match.

  kép
  kép
  forrás:
  http://www.ebay.com/itm/MATCH-WORN-Ireland-KEVIN-SHEEDY-home-football-shirt-Adidas-1989-06-04-v-HUNGARY-/111388405813
   
 4. avatar: fgymat
  2013.05.04, 09:58 (szerk.: 2021.05.27, 14:52)
  Olaszországért, ötödször

  1989. junius 4. vasárnap (MTI) - Vasárnap délután a dublini Lansdowne parkban, telt ház, 50.000 néző előtt lépett pályára Magyarország labdarugó válogatottja, amely a jövő évi olaszországi vb 24-es döntőjébe jutásért ezuttal játszott selejtezőt ötödik alkalommal az európai 6. csoportban. Az ellenfél az az ir válogatott volt, amellyel március 8-án a Népstadionban 0:0-t ért el a magyar együttes.

  Vasárnap délelőtt Bicskei Bertalan szövetségi kapitány az egyetlen összeállitási kérdőjelet is ,,eltüntette,,, Vincze István és Csehi Tibor közül utóbbira szavazott. Az irek a már korábban közzétett összetételben kezdtek. A himnuszokat megelőzően Dublin polgármestere köszöntötte a 22 labdarugót, s amikor Houghtonhoz ért, egy diszes ajándékot adott át neki abból az alkalomból, hogy a középpályás 25. válogatottságát ünnepelte a magyarok ellen.

  A két nemzeti együttes igy kezdett:

  Irország:
  Bonner - Hughton, O,Leary, Moran, Staunton - Houghton, Townsend, McGrath, Sheedy - Aldridge, Cascarino

  Magyarország:
  Disztl P. - Kozma, Disztl L., Bognár Z., Keller - Fitos, Garaba, Détári, Csehi - Mészáros, Boda

  Az első három percben két veszélyes ir helyzet jelezte, hogy mire számithatnak a magyar labdarugók. Az elsőnél Disztl P. lábbal mentett, majd a 10. percben a másik Disztl, László jeleskedett. Remekül kapott vissza egy kényszeritő átadást Mészárostól, és 17 méteres, jobblábas bombáját Bonner gyors balra vetődéssel kiütötte. Garaba Aldridge-ot, Bognár Z. pedig Cascarinót igyekezett kikapcsolni a játékból, bár hamar kiderült, hogy a jobban fejelő ir ékek sok veszélyt jelentenek.

  A 16. percben Cascarino fejelt McGrath elé, akinek lövése kevéssel csuszott el a jobb kapufa mellett. Jelentős volt a hazaiak nyomása, amely ellen ugy-ahogy tartotta sáncait a magyar válogatott. Néhány jó Fitos-szerelés tünt ki, de a görögországi légiósnak számos pontatlan inditása is akadt, és az is a negativ oldalra tartozik, hogy Csehi szinte alig kapcsolódott be a játékba. A 19. percben Houghton egyedül huzott kapura, tiz méteres lövését azonban Disztl P. szépen védte. Egy-két keményebb belemenés is előfordult, igy Boda Stauntontól, Aldridge pedig Fitostól kapott ,,tüskét,,. A 23. percben Cascarino elrugta Disztl P. mellett és alatt a labdát, amely gólba tartott, de Keller szép becsuszással az oldalvonal felé tisztázott.

  A második negyedóra végére ugy festett, az irek egy kicsit visszafogtak a tempóból. Igy történt, de csak egy rövid lélegzetvételre volt jó alkalom. A 33. percben Disztl L. elesett, Aldridge kibujt mellette, 15 méteres bombáját a magyar kapuvédő látványos repüléssel kiütötte, Garaba végleg tisztázott. A 35. percben egy baloldali beadás után Garaba fejese McGrath-hoz került. Az ir játékos 12 méteres, lapos lövése a magyar kapu jobboldalában kötött ki (1:0). Középkezdés után a Fitos elleni szabálytalanság miatt Townsend kapott sárga lapot. Két perc mulva Détári jobblábas szabadrugása a sorfalról Keller elé perdült, aki szelesen és magasan a kapu fölé emelt, holott Boda és Mészáros jó helyzetben számitott a beadására.

  Félidőben:
  Irország - Magyarország 1:0
  Gólszerző: McGrath (35. p.)

  A 48. percben egy jobboldali beadást Moran nyolc méterről veszélyesen fejelt a földre, Disztl P. azonban a gólvonalon tisztázott. Az irek nyomása valamelyest enyhült, olykor szinte nem is volt érezhető, de a középpályán felkinált lehetőséggel a magyar csapat nem élt, egyáltalán nem vált gólveszélyesebbé csatárjátéka. Egyhanguan csordogáltak az események, egyik kapu előtt sem alakult ki komolyabb helyzet. Igy azután csak a cserék jelentettek eseményt. A 68. percben Csehit Bognár Gy. váltotta, öt perc mulva Mészáros ment le, Vincze állt be. A 76. percben Aldridge helyett Brady jött be, és ezzel ir csucstartóvá lépett elő, mert 70. válogatottságát ünnepelte pályára léptével.

  A 77. perc azért volt érdekes, mert ekkor rugta a vendég-válogatott első szögletét. Igaz, ez veszélyesnek bizonyult, mert a beivelés után Garaba 20 méterről, férfordulattal alig küldte a léc fölé a labdát. Három perc mulva Détári cselesen Garaba elé pöccintett egy szabadrugást, a Rennes légiósa 19 méterről nagy erővel megcélozta a kapu jobb oldalát, labdáját azonban Bonner a jobb kapufa segitségével szögletre tolta. Már-már azt lehetett hinni, hogy a magyaroknak van halovány reményük az egyenlitésre, amikor a 83. percben Houghton a jobboldali 16-os vonalánál ellökte Garabát, az igy megszerzett labdát középre adta. A beadás Disztl L. lábán megpördült, ezzel Disztl P. is zavarba jött, és a jól érkező Cascarino a gólvonalról az üres kapuba fejelt (2:0). A 85. percben reklamálás miatt Détári kapott sárga lapot.

  Jack Charlton, az irek angol szövetségi kapitánya betartotta kora tavaszi igéretét, amikor azt mondta, hogy hazai pályán, Dublinban minden egyes vendégegyüttest kétvállra fektet majd válogatottja. A sorból már csak Észak-Irország hiányzik, hiszen az irek 1:0-ra verték a spanyolokat, majd Málta és Magyarország ellen egyaránt 2:0-ra diadalmaskodtak. A vasárnapi 90 perc első félidejében óriási fölényt harcolt ki a zöldmezes hazai csapat, a magyar kapus több bravurjára volt szükség ahhoz, hogy csak 1:0 legyen az állás. Az irek sorozatban nyerték meg a légipárbajokat, több helyzetük volt, és bár a második góljukat nagy szabálytalanság előzte meg, teljes mértékben örülhetnek annak, hogy a sportág történetében először győzték le Magyarországot, és hogy nagyot léptek előre a jövő évi olaszországi döntő felé. A hazai csaptban McGrath, Cascarino és Houghton játszott kimagaslóan, Townsend rengeteg futásával, hasznos mezőnymunkájával hivta fel magára a figyelmet. A magyar válogatottban a két Disztl és Keller dicsérhető, a második félidőben Bognár Z. és Garaba is valamivel többet nyujtott a közepesnél.

  Labdarugó vb-selejtező, európai 6. csoport:

  Irország - Magyarország 2:0 (1:0)
  Dublin, Lansdowne park, 50.000 néző, v.: Nervik (norvég)

  Gólszerzők: McGrath (35. p.), Cascarino (83.)
  Sárga lapok: Townsend (36.), illetve Détári (85.)
  Cserék: Aldridge helyett Brady (76.), McGrath helyett Morris (82.), illetve Csehi helyett Bognár Gy. (68.), Mészáros helyett Vincze (73.)

  A csoport állása:
  1. Spanyolország 6 5 - 1 14-1 10 pont
  2. Irország 6 3 2 1 5-2 8
  3. Magyarország 5 1 3 1 4-5 5
  4. Észak-Irország 6 2 1 3 5-7 5
  5. Málta 7 - 2 5 3-16 2

  A csoport következő mérkőzése: Észak-Irország - Magyarország, Belfast, szeptember 6.

  Amikor a kedélyek már megnyugodtak, és a vacsorán is tul volt a magyar válogatott, a Berkeley Court szállodában kért két telefonnyilatkozatot az MTI munkatársa magyar részről.

  Bicskei Bertalan szövetségi kapitány véleménye a 0:2-ről:
  - Az első 20 perc során az irek egyértelmüen ránk erőltették stilusukat, utána lazitottunk a szoritáson, majd a második félidő már kiegyenlitett játékot hozott. Akkor mi legalább olyan jól játszottunk, mint a házigazdák. A sportban ugyan nincs ,,ha,,, de hadd vessem fel, mi lett volna, ha a 3. perc körül Houghton 16-oson belüli kezezése miatt 11-est ad a norvég biró, és ha a második ir gól előtt belefuj a sipjába, amikor Garabát fellökték. Nem vitatom, az irek egy kicsivel jobbak voltak.

  A saját együtteséről milyen bizonyitványt állit ki?
  - Volt tartása a csapatnak, olykor visszajött az az önbizalom, amit olyan sokáig hiányoltak a játékosok részéről. Mennyivel másként állnánk a csoportban, ha az eddigi öt selejtezőn csak megközelitőleg azonos összetételü válogatottakkal állhattunk volna ki. Meggyőződésem, most is számos olyan labdarugó hiányzott, akiket az ismert vesztegetési ügy miatt nem vethettem be. Két vagy három ponttal többel rendelkeznénk, ha mindazok közül válogathattunk volna, akik a nemzeti szinek viselésére kiérett tudásuak.

  Ezek szerint a vesztegetési ügyek, illetve az azt követő több
  hónapos ,,üresjárat,, miatt jutott ide a magyar válogatott?
  - Nem vitatom, hogy szükség volt a bundaügyek tisztázására, de csak akkor igazolhatók az eljárások, ha a magyar labdarugásban ezentul valóban minden rendben lesz. Efelől nem vagyok teljesen meggyőződve. Másrészt ha azok, akik a vesztegetési ügyekben tiszta helyzetet akartak teremteni, következetesek maradtak volna, akkor megint más lenne ma a helyzet.

  Miféle következetességre gondol?
  - Arra, hogy a jövő pénteki MLSZ-küldöttközgyülésen olyan elnökjelöltet is elnöki cim közelébe segitettek, aki már előzetes nyilatkozataiban azt igéri, hogy ő majd mindent ujjáformál, és azzal kezdi feltételezett tevékenységét, hogy jó pár embernek utilaput köt a talpa alá.

  Van-e még esély Olaszországra, a vb-döntőre?
  - Matematikailag igen.

  Garaba Imre nyilatkozata:
  - Egy vereség után nem lehet azt mondani, hogy helyt állt a csapat, mégis én jó érzésekkel eltöltve játszottam ismét a magyar válogatottban. Aldridge ellen nehéz volt, de minden brit támadó ellen összetett feladat az embervédelem. Az első gólnál a 16-os felé próbáltam kifejelni a labdát, balszerencse, hogy McGrath azonnal és jó helyre lőtte vissza. Megpróbáltam a combommal menteni, sikertelenül. A második gól előtt nem lökött nagyot rajtam Houghton, de pontosan annyira megtaszitott, hogy egyensulyomat veszitettem tőle. Ami a kapufámat illeti: legalább a mezőnybe pattant volna vissza a labda, mert akkor valamelyik társam értékesiti a helyzetet. A reálisabb végeredmény 1:2 lett volna. Lelkesedésből jelesre vizsgáztunk, de azt nem jegyzik az évkönyvekben. Az olaszországi vb-döntő messze került tőlünk, egyetértek a kapitánnyal, csakis papiron van reményünk a fináléra.

  A francia bajnokságban most szünet van. Ezt kihasználja-e arra, hogy komolyabb tárgyalásokba kezd a görög Olympiakosz Pireusszal?
  - Détári Lajos ajánlott a pireuszi elnök figyelmébe, tárgyaltunk is már, egyelőre semmi biztosat nem tudok mondani. Én már szeptemberre gondolok, Észak-Irország ellen is szeretnék pályára lépni Belfastban, a sors nagy adományának fognám fel, ha elérném a 75. válogatottságot, és egyszer ugy vonulhatnék vissza.

  forrás:
  MTI
   
 5. avatar: Giovanni
  2011.08.22, 01:42 (szerk.: 2021.05.27, 14:39)
  A 17 utazó névsora:
  kapusok:
  Disztl P., Gáspár, Gulyás

  mezőnyjátékosok:
  Kozma, Disztl L., Bognár Z., Garaba, Keller, Limperger, Mészáros, Gregor, Fitos, Détári, Bognár Gy., Vincze, Csehi, Boda

  Pénteken reggel, a Ferihegy-2 repülőtéren tizennyolcadikként ott volt Herédi Attila, az Ú. Dózsa labdarúgója is. Kardos József helyett, akit a görög Kalamaria nem engedett el.

  MTI 1989. június 2.
  1989. május 27. szombat (MTI) - Bicskei Bertalan, a magyar labdarugó válogatott szövetségi kapitánya kijelölte az irek ellen készülő keretet, valamint azokat a játékosokat, akik az olimpiai együttesnél jönnek számitásba. A junius 4-i, dublini világbajnoki selejtezőre 22 játékos, közte 9 idegenlégiós kapott meghivásst.

  A névsor:

  Kapusok: Disztl Péter (Bp. Honvéd), Gulyás István (Békéscsaba), Gáspár József (MTK-VM)

  Mezőnyjátékosok: Farkas Tibor (MTK-VM), Róth Antal (Feyenoord), Disztl László (Bp. Honvéd), Garaba Imre (Rennes), Kozma István (U. Dózsa), Keller József (Ferencváros), Csehi Tibor (Bp. Honvéd), Bognár Zoltán (Haladás), Kardos József (Kalamaria), Fitos József (Panathinaikosz), Détári Lajos (Olympiakosz Pireusz), Bognár György (Toulon), Limperger Zsolt (Ferencváros), Petres Zsolt (Videoton), Vincze István (Lecce), Mészáros Ferenc (Lokeren), Gregor József (Bp. Honvéd), Boda Imre (Volosz), Hajszán Gyula (Rába ETO)

  A VB-selejtezőre 18 játékos utazik. A keret vasárnap délelött 11 órakor találkozik a Stadion szállóban, s csütörtök estig Budapesten edzőtáboroznak a jelöltek. Dublinba pénteken (9.55 óra), a MALÉV járatával, Londonon keresztül utazik a válogatott.

  1989. május 13., szombat (AP) - Május 28-án Dublinban fogadja Írország labdarúgó-válogatottja Málta együttesét a vb-selejtezők európai 6. csoportjában. Jack Charlton, az írek angol szövetségi kapitánya ismét számíthat John Byrne-re, a Le Havre játékosára, aki 9 hónapot hagyott ki lábtörése miatt.

  Az ír keret:

  kapusok: Pat Bonner, Gerry Peyton

  mezőnyjátékosok: Mick Morris, Chris Hughton, Mick McCarthy, Kevin Moran, Steve Staunton, Paul McGrath, Ronnie Whelan, Ray Houghton, Kevin Sheedy, Tony Galvin, Frank Stapleton, Liam Brady, Niall Quinn, David Kelly, Tony Cascarino, Andy Townsend, John Aldridge, David O,Leary, John Sheridan, John Byrne.
   
 6. avatar: magyarfutball.hu
  2010.04.01, 14:43 (szerk.: 2021.05.27, 14:42)
  kép
  forrás:
  Action Images
   
 7. avatar: magyarfutball.hu
   
 8. avatar: magyarfutball.hu
  2008.12.28, 14:22 (szerk.: 2021.05.27, 14:42)
  Írország válogatottja jó sorozat közben volt. Sorozatban már kilenc mérkőzésen arattak otthon győzelmet. Ezt a remek szériát nekünk kellett volna megszakítanunk.

  A magyar válogatottnak mindenképpen nyernie kellett, hogy reális esélye maradhasson a továbbjutásra. Bár a realitásokról annyit, hogy a könnyebb ellenfelek után még hátra volt Spanyolország együttese.

  Az ír győzelmi szériát ezen a mérkőzésen nem fenyegette veszély. A hazai csapat biztosan és megérdemelten győzte le a komolyabb ellenállásra képtelen magyar csapatot. Igaz, hogy a második találatuk előtt a gólpasszt adó Houghton "szabályosan" ellökte Garabát és tette büntetlen maradt, de ez nem változtatott a fent említetteken. Legfeljebb kicsit szerényebb mértékben szenvedtünk volna vereséget.

  Ezután már csak matematikai maradt az esélyünk a továbbjutásra.

  forrás:
  mafoci