magyarfutball.hu

Magyarország - Írország 0 : 0 18:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése
Világbajnokság 1990, selejtező
630. hivatalos válogatott mérkőzés
játékvezető : Petrović Zoran (Jugoszlávia)
nézőszámok:
 1. nso.hu: 18.000
 2. MTI: 25.000
 3. soccerscene.ie: 33.966
 4. Népsport: 34.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: magyarfutball.hu
  2021.05.27, 17:03
  kép
   
 2. avatar: ingersheim
   
 3. avatar: fgymat
  2013.05.04, 07:51 (szerk.: 2021.05.27, 17:02)
  A harmadik erőpróba, Olaszországért

  1989. március 8. szerda (MTI) - Szerda este a Népstadionban 51. világbajnoki selejtezőjét vivta Magyarország labdarugó válogatottja, amely Irországgal nyolcadik alkalommal mérte össze tudását. Az 1990-es olaszországi VB-döntőbe jutásért ez volt a hazai válogatott harmadik összecsapása, tavaly hazai földön 1:0 arányban győzött Észak-Irország ellen, majd idegenben 2:2-őt ért el Máltával.

  Ami az előjátékhoz tartozik: a délelőtt során a magyar ujságiró válogatott a Hungária köruton 7:0 arányban verte az ir tollforgatók csapatát. Ami pedig az esti selejtező résztvevőinek szerdai, mérkőzés előtti óráit illeti: az irek sétával töltötték a délelőttöt, majd ebéd, pihenő következett, és a küldöttségeket szállitó autóbusz 17 órakor ért a Népstadion toronyépülete elé. Jack Charlton, a vendégek szövetségi kapitánya az öltözőbe vonulás előtt megjegyezte: ,,Most jobban izgulok, mint korábban, mert megfordult a fejemben, hogy a magyarok képesek lesznek huszáros rohamokra, amint azt mondták róluk korábban.,,

  Bicskei Bertalan a délelőtt edzést tartott azok számára, akik nem szerepeltek, és a kispadon sem kaptak helyet este. A hangulat nyugodt volt, ugy tünt, mindenki elfeledte már, hogy 24 órával korábban levélben fenyegetéseket kapott Détári Lajos, és a magyar kapitány kocsijának gumiját átszurták...

  Amikor a csapatok melegiteni jöttek, Bicskei Bertalan közölte: Bognár György helyett Gregor Józsefnek szavazott bizalmat. Hogy miért? Erre a szakvezető nem tudott érdemi választ adni, mindössze annyit jegyzett meg, ez megérzés dolga.

  Mintegy 20 ezren lehettek a lelátón, amikor a jugoszláv Zoran Petrovics sípjelére a két együttes a következő összeállításban kezdett:

  Magyarország:
  Disztl Péter - Kozma István, Disztl László, Bognár Zoltán, Sass János - Gregor József, Détári Lajos, Kovács Ervin, Hajszán Gyula - Kiprich József, Mészáros Ferenc

  Irország:
  Pat Bonner - Chris Morris, Mick McCarthy, Kevin Moran, Chris Hughton - Ray Houghton, Paul McGrath, Ronnie Whelan, Kevin Sheedy - John Aldridge, Tony Cascarino

  Az első három percben Détári négy mesteri labdát osztott ki, de az ír védelem mindannyiszor ,,lekapcsolta,, ezeket a támadási kísérleteket. Jórészt a mezőnyben folyt az egyenlő erők csatározása, és az is nagyon hamar kitűnt, hogy a vendégek nem akarnak csakis a védekezéssel törődni. Különösen Whelan hosszan előrevágott labdáival próbáltak lehetőséget keresni az ír ékek. A vendégek említett középpályása egyébként a magyar karmester Détárira is ügyelt fél szemmel. Friss, pezsgő volt a játék, a szurkolók nem unatkozhattak, de a két kapusnak szinte egyáltalán nem akadt dolga az első félórában. A második negyedóra tagadhatatlanul, egyértelműen a vendégeké volt. Az ír rohamok visszaverésében többször is jeleskedett az újonc Bognár Z., aki Kovács Ervinnel felváltva őrizte a hórihorgas Cascarinót és a Liverpool kiválóságát, Aldridge-ot. Időnként Détári próbálta addig dajkálni a labdát, amíg a két ék tiszta lehetőségig mozog, de a görögországi légiós magányosan harcolt, nem akadt társa.

  A 32. percben az írek pontosan, tetszetősen fejelgették a labdát egymásnak az ötösön, végül McGrath elvetődve célozta meg a hazai kaput, Disztl P. a léc fölé tolta a labdát. Két perc múlva Gregor a jobboldalon húzott el, visszaívelt, Mészáros fejjel Sass elé tálalt, de a védő 18 méteres lövését a Bonner előtt élő falat képező három vendégvédő az ötösről együttes erővel tisztázta.

  Az ír csapat igazolta jó hírét, az első félidőben egységesebb benyomást keltett.

  Félidőben:
  Magyarország - Irország 0:0

  A szünetben a dunántúli Cipőker Vállalat és a Népstadion SI által anyagilag támogatott futóversenyt bonyolítottak le három kilométeren, kilenc indulóval.

  A hidegben, a fordulás után a játékosokra is ráfért a futás, ha nem akartak megfázni. A magyar együttes cserélt, Mészáros helyett Bognár György lépett pályára. Az 50. percben Kiprich erőszakosan húzott el a jobboldalon, lerázta magáról Hughtont, de a nagy birkózásban kicsit mintha elfáradt volna, mert 8 méteres, lapos lövése alaposan elkerülte a bal alsó sarkot. Egy perc múlva Détári 40 méteres vágta végén úgy határozott, hogy 20 méterről ellövi a labdát, pedig jobban tette volna, ha a mellette futó Bognár Gy.-t választja átadásával. Détári lövése végül a jól helyezkedő Bonner zsákmánya lett. Bognár Gy. pályára léptével egyébként valamivel aktívabbá vált a hazaiak középpályás játéka, de az átadások pontossága mitsem javult, összességében a magyar válogatott nem mutatott több támadó kedvet, mint az első 45 percben. Igy azután nem is volt sok feljegyzésre méltó esemény. A 69. percben Kiprich az oldalvonal közeléből jól ívelt középre, a berobbanó Kovács E. fejese 8 méterről fölé került. A 78. percben Gregort Boda Imre váltotta fel, néhány másodperc múlva az írek is két embert cseréltek. Lement Aldridge és Cascarino, beállt Liam Brady és Niall Quinn. Az utolsó percek ugyan izgalmasak voltak, de látszott, hogy az írek megelégedtek az idegenbeli pontszerzéssel, már nem erőltették a támadásokat, a hazai válogatott viszont nem tudott pontos akcióval veszélyeztetni.

  Akik szépségdíjas találkozóra számítottak szerda este, azok csalatkoztak, hiszen a két pontért elemi erejű, jórészt taktikai jellegű csatározás folyt. Az ír válogatott felkészültebb, egységesebb benyomást keltett, nem véletlen, hogy játékosai az angol és skót ligában futballoznak. Tudnak bánni a labdával, lehetőleg egy érintés után szabadultak attól, több gólveszélyes megmozdulásuk volt, mint a magyaroknak. Az ír válogatottban McCarthy és Moran magabiztos védő volt, a középpályán pedig Sheedy tűnt ki szorgalmával, rengeteg futásával.

  A harmadik vb-selejtezője után a magyar válogatott még mindig veretlen az európai 6. csoportban, elvileg tehát mindkét válogatott megtalálta számítását a pontszerzéssel. Bicskei Bertalan szövetségi kapitány debütálása kísérletinek mondható csapatával félsikerű, amit jelez, a végeredmény, azaz a döntetlen is. A hazai együttesben Détári rendkívül sokat vállalt, indításai többnyire pontosak voltak, nem ő tehet arról, hogy csatártársai képtelenek voltak igazi helyzetbe kerülni.

  Az első játékrészben Sass és Bognár Z. bátorsága, néhány jó megoldása kitűnt, de azután ők ketten elszürkültek. Nem jelentett megváltást Bognár Gy. pályára hozatala sem. A magyar akciókból hiányzott az igazi átütőerő, s akit Détári mellett még dicsérni lehet, az Kovács E., aki a védekezésben jól kamatoztatta magasságát, fejelőkészségét, és volt egy olyan előretörése, fejese, amely majdnem góllal zárult.

  Vb-selejtező, európai 6. csoport:

  Magyarország - Irország 0:0
  Népstadion, 25 000 néző, V: Petrovics (jugoszláv)

  A csoport állása:
  1. Spanyolország 4 4 - - 10-0 8 pont
  2. Magyarország 3 1 2 - 3-2 4
  3. Észak-Irország 5 1 1 3 3-7 3
  4. Irország 3 - 2 1 0-2 2
  5. Málta 3 - 1 2 2-7 1

  A csoport következő mérkőzése: Spanyolország - Málta, március 22.

  Kiprich József:
  Jó ir csapattal kerültünk szembe, remekül védekeztek. Bár elmaradt a győzelem, továbbjutási esélyeink még nem szálltak el.

  Bognár György:
  Sajnálom, hogy csak a második félidőben kerültem pályára, s azt méginkább, kiujult a huzódásom a bal combomban. Minden szempontból csalódott vagyok.

  Disztl László:
  Ugy érzem jók voltunk, több biztató támadást vezettünk. Sajnos kevés gyors ellentámadást, ugynevezett kontrát tudtunk vezetni, pedig erre alapult a taktikánk. Bevallom, győzelmet reméltem, de főleg középen nagyon jól védekeztek a vendégek.

  Disztl Péter:
  Mindkét csapat nagy lendülettel, lelkesedéssel játszott, szerintem jó mérkőzést vivtunk. Ha Kovács Ervin befejelte volna... Ami engem illet, nem sok dolgom akadt, leszámitva azt a bizonyos első félideji hátrahuzásos lövést.

  Détári Lajos:
  Szerintem jobbak voltunk, az a baj, hogy kevés időt tudtam együtt gyakorolni a csapattal. Nagyszerü érzés volt ujra itthon játszani, a közönség is a várakozáson felül biztatott. Lesz ez még jobb is, ez a meggyőződésem. Ha április 12-én legyőzzük Máltát, négy mérkőzésből hat pontunk lesz, s abban az esetben nem behozhatatlan mostani pontvesztés.

  Kovács Ervin:
  Annál a bizonyos fejesemnél - amellyel győzhettünk volna - nem ugrottam elég magasra, s a labda is tul gyorsan jött. Nagyon bánt a kihagyott helyzetem.

  Daniel Jeandupuex, Svájc szövetségi kapitánya:
  Meglepett, hogy milyen gyenge a magyar játékosok technikai képzettsége, mennyi rossz passzuk volt, nem értették meg egymást. Meglátsszik a sok edzőváltozás, játékoscsere a csapat teljesitményén. Azt hiszem, április 4-én a jó eredmény reményében állhatunk ki ellenük a budapesti barátságos mérkőzésre.

  Az irek láthatóan boldogan jöttek le a pályáról.

  Pat Bonner: A mérkőzés közben valahogy nem tudtuk eldönteni, hogy győzelemre törjünk-e vagy megelégedjünk a biztos döntetlennel. Ugy érzem, többet volt a magyar térfélen a labda, gólhelyzetet viszont ritkán tudtunk kialakitani. Ezután hazai pályán fogadjuk selejtező ellenfeleinket, ahol bizhatunk fanatikus szurkolóinkban. Dublinban más lesz az eredmény.

  Mick McCarthy:
  Én is meg vagyok elégedve a pontosztoszkodással, ez a döntetlen még nagyon kedvező lehet számunkra. Odahaza legyőzzük a magyarokat.

  A találkozó után a két szövetségi kapitány rögtönzött sajtóértekezleten válaszolt a kérdésekre.

  Bicskei Bertalan értékelése:
  - Nagy csata folyt a középpályán, véleményem szerint nekünk több gólveszélyes megoldásunk volt, mint az íreknek.

  Jack Charlton, az írek kapitánya:
  - Három idegenbeli mérkőzésen két pontot gyűjtöttünk, nem rúgtunk még gólt, ennek ellenére várakozással tekintek a jövőbe, hiszen most következnek majd a hazai mérkőzéseink. Védelmünk jól helytállt, támadóink viszont nem sok vizet zavartak.

  Bicskeitől kérdezték, miért hagyta olyan sokáig a pályán Gregort, és miért csak a második félidőben hozta be Bognár Györgyöt?
  - Gregort gyors, jól képzett labdarúgónak tartom, s bár az első félidőben középpályás volt, meg akartam nézni, csatárként mire képes. A találkozó előtt volt egy olyan félelmem, hogy Bognár György lovaglóizom-húzódása kiújulhat. Ezért gondoltam, hogy csak a második játékrészben küldöm pályára. Az aggodalom valóra vált, sérülése hamar kiújult, és emiatt azután nem is volt teljes értékű harcos.

  A két kapitány még a következő közös kérdést kapta: hány ponttal lehet eljutni az olaszországi vb-döntőbe a spanyolok mögött?

  Bicskei Bertalan:
  - Fogalmam sincs, nem is nagyon gondolkodtam rajta, de sorsdöntő lesz a spanyol-magyar és magyar-spanyol.

  Jack Charlton:
  - Mint említettem, még négyszer otthon játszunk, hazai környezetben pedig illik minél több győzelmet szerezni.

  Spanyol vélemény

  Az utóbbi évek legrosszabb magyar csapata állt ki Budapesten az Irország elleni világbajnoki selejtező mérkőzésen - mondta a spanyol televízió kommentátora az élő közvetítés befejezésekor. A spanyol riporterek megállapították, hogy a magyar labdarúgás mélyponton van és Bicskei Bertalan rendkívüli nehézségek árán tudta csak felépíteni csapatát. Emlékeztették a spanyol nézőket arra, hogy a magyar labdarúgás élvonalából a bundabotrány miatt megannyi jó játékos hiányzik. A közvetítés során elhangzott, hogy a tavaszi jó idő, a kiváló pálya és a nemzetközi mérkőzés tekintélye meglepően kevés nézőt vonzott a Népstadionba.

  Megszólalt a műsorban Luis Suarez, a spanyol válogatott vezetőedzője, aki szerint szegényes volt a magyarok teljesítménye.
  - Nem ilyen látványhoz vagyunk szokva - mondta Suarez. Hozzáfűzte, hogy vereséggel ér fel a hazai döntetlen a magyarok számára. Aki a világbajnokságban való részvételt komolyan veszi, annak akarnia, küzdenie kell. Ezt szerdán a magyaroktól hiába várta bárki - mondta a spanyol kapitány.

  A kommentátorok véleménye szerint silány teljesítménnyel szerepelt a magyarok egyetlen sztárja, a Görögországban játszó Détári Lajos. Általában koncepció nélküli volt a magyar játék.

  MTI
   
 4. avatar: ingersheim
  2013.03.09, 14:03
  Az írek elleni, 1989. március 8-i, budapesti 0-0 Bicskei Bertalan első mérkőzése volt szövetségi kapitányként, Mezey Györgyöt váltotta, aki az 1988. decemberi, a bundabotrány miatt nem a legerősebb tizeneggyel elért, máltai döntetlen után lemondott. A Népstadionban a Disztl P. – Bognár Z., Disztl L., Sass – Kozma, Détári, Kovács E., Hajszán – Gregor (Boda), Kiprich, Mészáros (Bognár Gy.) összeállítású csapat játszott, a szombathelyi Bognár Zoltán debütált a csapatban. Az 1988-ban az Eb nyolcas döntőjében is szerepelt, aztán az 1990-es Mondialéra is kijutott írek között Bonner, Morris, Moran, McCarthy, Hughton, Houghton, Whelan, McCrath, Sheedy, Aldridge, Brady, Cascarino és Quinn is játszott.

  Kiss László az MLSZ gondozásában 2011 telén megjelent, Berci című könyvében felelevenítette a mérkőzés közvetlen előzményeit: „Előtte jószerivel már eldőlt, aligha leszünk ott Olaszországban, ám attól még a meccsnek nagy volt a tétje. Az új kapitány számára különösen nagy. Mert lehet ugyan magyarázkodni, hogy még vagy már a csapatkeresés időszakában vagyunk, most a csapatépítés a fontos, azért mindenki úgy volt vele, mintha tényleg a brazil kispadra érkezett volna Berci. Ráadásul ott volt még a bundabotrány kísértete, amely egyszeriben bombafenyegetésben manifesztálódott. Telefon és levél érkezett Bercinek Tatára, az edzőtáborozó csapathoz, hogy amennyiben meghívja az Olympiakoszból a bundaügyből kihagyott Détárit, a tábor a mennybe repül. Meghívta, igaz, a csapatot a Stadion Szállóba menekítette. „Ott is megtaláltak – mesélte a Szabó-könyvben. A meccs előtti este a nejem feljött meglátogatni, s amíg nálam volt, kiszúrták a kocsi jobb első gumiját. Lehet, hogy merő véletlen, lehet, hogy nem. Havasi Misi kereket cserélt, majd hazáig követett. Biztonsági okokból.”

  De hasonlóan érdekes volt a találkozó „utójátéka”. Idézet ismét Kiss László könyvéből: „Bár Berci elégedett volt a játékkal – ugyan, mint nyilatkozta, a színvonal nem verdeste az egeket –, ám a 0-0 láttán nem lehetett maradéktalanul boldog. És ez a valójában csalódást keltő döntetlen azt is elintézte, hogy az újonc kapitány másodszor sem kapta meg a mesteredzői címet. Először az ifi Eb megnyerése után terjesztették fel rá, s akkor azzal utasították el, hogy bár papírjai vannak, meg az Eb-arany sem rossz, de túl fiatal még, és a szakirodalomhoz sem tett eddig semmit hozzá. Most az ír meccs előtt kellett volna dönteni, de kivártak a sporthivatal vezérei, s vélhetően a 0-0 ejtett pacát a Bicskei névnél a listára. »Levelet kaptam az ÁISH-tól, s Lochmayer György aláírása felett azt olvashattam, hogy az eddigi, valóban értékes munkám ellenére sem kaphattam meg a mesteredzői címet, és ezért ők mély sajnálatukat fejezik ki. S majd akkor számíthatok rá, ha a felnőttekkel is olyan nemzetközi babért szerzek, mint 1984-ben az ifikkel. Kicsit cinikusnak éreztem a levelet, abban a helyzetben, a bundáktól megtizedelt sportágunkban, azzal a válogatottal aligha nyerhettem volna Európa-bajnokságot« – idézte fel később Berci a történteket.”

  kép
  www.mlsz.hu/2013/03/bombafenyegetes-detari-miatt/
   
 5. avatar: Giovanni
  2011.08.22, 01:59 (szerk.: 2021.05.27, 15:01)
  A névsor:

  kapusok: Disztl P., Gelei, Brockhauser
  mezőnyjátékosok: Farkas, Kozma, Disztl L., Herédi, Mészöly, Bognár Z., Keller, Gregor, Zsinka, Kovács E., Varga I., Zsivótzky, Petres, Sass, Hajszán, Kiprich, Plotár, Szekeres
  a külföldön játszó meghívottak: Kardos, Détári, Bognár Gy., Mészáros (Lokeren), Boda

  A délutáni edzést követően Bicskei Bertalan kijelölte kezdőcsapatát. A hazai együttesben két Bognár is szerepel, a Toulonban játszót Bognár György rutinos, ismert játékos, a Haladás VSE labdarugója, Bognár Zoltán (ő lesz a beállós) viszont először lép pályára a legjobbak között. A magyar futball történetében, ő a 706. válogatott játékos.

  Magyarország:
  Disztl Péter (28) - Kozma István (11), Disztl László (6), Bognár Zoltán (0), Sass János (10) - Kovács Ervin (9), Détári Lajos (32), Hajszán Gyula (31) - Gregor József (1), vagy Bognár György (23), Kiprich József (33), Mészáros Ferenc (17).

  A szerdán 18 órakor, a Népstadionban kezdődő selejtezőt a jugoszláv Zoran Petrovics vezeti.

  MTI 1989. március 7.
   
 6. avatar: magyarfutball.hu
   
 7. avatar: pancso
  2009.03.05, 16:48
  kép
   
 8. avatar: magyarfutball.hu
  2008.12.28, 15:01 (szerk.: 2021.05.27, 14:58)
  Öt mérkőzés után ismét új szövetségi kapitánnyal állt fel a válogatott.

  Az új összetételű magyar csapat lelkesen küzdött, a vendégek pedig elszántan védekeztek. De már senkit sem lepett meg, hogy a támadásaink eredmény nélkül haltak el. A mérkőzésen mutatott játék nem volt rosszabb sem és jobb sem mint amit a közelmúlt mérkőzésein láthattunk. Ez a döntetlenhez volt elég.

  A svájci szövetségi kapitány (a következő barátságos mérkőzésen az Ő csapatát fogadjuk majd Budapesten) véleménye sokunkéval találkozott: Meglepett, hogy milyen gyenge a magyar játékosok technikai képzettsége.

  forrás:
  mafoci