magyarfutball.hu

Újpesti Dózsa SC - Budapesti Honvéd SE 3 : 1 16:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: heimo
  2016.01.15, 23:25
  1969. augusztus 20.

  MNK-döntő a Népstadionban: Újpesti Dózsa- Bp. Honvéd

  A 30. igazi küzdelmet ígér!

  A kupát hatvan éve írták ki. A szerdai csak a harmincadik. A két jelenlegi listavezető csapat mérkőzése egyben a kupa rangját, tekintélyét is visszaadhatja. Mindkét csapat rendkívüli becsvággyal készül: az Újpesti Dózsa még soha sem nyerte el ezt a kupát és egy éven belül két korábbi kupadöntőn hagyta el vesztesen a pályát. A Bp. Honvéd felfelé törő csapata a tavalyi balsiker feledtetése mellett a bajnokjelölt legyőzésével akar visszatérni a nemzetközi porondra.

  A Dózsában Nagy L. játszik és készenlétben Horváth

  A szombati rangadó két csapata, a bajnokságra törő Újpesti Dózsa és a mindjobban beérő fiatalokkal tele tűzdelt, feljavult Bp. Honvéd újra találkozik tehát.

  Az Újpesti Dózsa játékosai vasárnapra pihenőt kaptak. Hétfő délután kiadós edzést tartottak, majd a megszokott rejtekhelyre, a szabadság-hegyi síházba vonultak, ahonnan kedden jöttek csak le egy újabb edzésre. A válogatott múlt heti edzőmérkőzésén megsérült Zámbó nincs a többiekkel. Húzódása nem javult, csütörtökig teljes pihenőt kapott. Helyettese, akárcsak Kispesten a második félidőben, Nagy Laci lesz. Noskó gyengébb formája után szó lehet a fiatal, mindössze húszéves Horváth József szerepeltetéséről, aki csaknem igazi újonc, hiszen eddig csak egy ízben jutott szóhoz az első csapatban. A másik tartalék Juhász lesz.

  Baróti: Általános formajavulást

  A csapat két éven belül a KK és a VVK után most a harmadik kupában áll a győzelem kapujában. A csapat két sikertelen döntő után harmadszorra végre győzni akar. A játékosok küzdeni akarása szombaton sem lehetett kifogásolható. A sikeres szerdai szerepléshez azonban, általános formajavulásra volna szükség. A játékosok csaknem kivétel nélkül, mint ezt a Népsport osztályzatai is hűen tükrözték, közepes teljesítményt nyújtottak. S megvallom őszintén, ez az utóbbi időszakot tekintve ritkaság a Dózsa életében. Ami ezt az évet illeti, az is ritkaság, hogy most a kupadöntő előtt egy héten át együtt lehetett a csapat. A fiúkat, tudásuk alapján feltétlenül képesnek tartom a kupa megnyeréséhez szükséges formajavulásra. Egy biztos, a szerdai mérkőzés az utóbbi időszak legszínvonalasabb kupadöntőjét ígéri.

  Először került Újpestre a kupa

  Nem várt könnyű újpesti győzelem az MNK döntőben

  Magyar Népköztársasági Kupa döntő

  A piros-fehérek nem tudták megismételni a bajnoki mérkőzésen nyújtott teljesítményüket × Az újpestiek támadóbb szellemben játszottak, mint szombaton × 3:0 után már csak a győzelemre vigyáztak a lila-fehérek

  Újpesti Dózsa - Bp. Honvéd 3:1 (2:0)
  Népstadion, 16.30 ó., 15.000 néző, V.: Bíróczky (Schopp,Vincze dr.)

  Ú. Dózsa: Szentmihályi-Káposzta,Solymosi,Noskó,Bánkuti-Dunai III.,Göröcs-Fazekas,Bene,Dunai II.,Nagy L. Edző: Baróti Lajos
  Bp. Honvéd: Bicskei-Ruzsinszky-Kelemen,Tussinger,Marosi,Tajti-Tichy,Komora-Pusztai,Szurgent,Karakas. Edző: Preiner Kálmán

  Csere: Szurgent h. Tóth K. (szünetben), Pusztai h. Vági (55p.), Dunai III. h. Horváth (65p.), Fazekas h. Juhász (65p.).

  Gólszerző: 1:0 Dunai II. (40p.), 2:0 Bene (43p.), 3:0 Nagy L. (47p.), 3:1 Tussinger (83p.)

  Szögletarány: 7:5 (6:2)

  Szó, ami szó, Angliában, s a legtöbb európai országban bizony nagyobb tömegeket vonz a kupadöntő… Szerda délután a jó idő ellenére is nagy üres foltok tátongtak a Népstadion lelátóin. Az előmérkőzést a Szabad Föld Kupáért a Szentegáti MEDOSZ és az Üllői Kossuth TSZ csapatai vívták. A lényegesen ügyesebben, tetszetősebben játszó szentegátiak 3:0-ás félidő után 4:1 arányban győztek. Még jó néhány perc hiányzott a mérkőzés kezdetéig. Az újpesti öltözőben látszólag nagy volt a nyugalom. Baróti edző közölte, hogy Zámbó még érzi sérülését, s ezért pihen, helyettese Nagy László lesz. A másik öltözőben Preiner edző taktikai tanácsokkal látta el Szurgentet.

  - Kozma sérült, nem tud játszani, tehát Szurgent kezd…

  Bíróczki sípjelére kezdtek a csapatok, 15.000 néző előtt.

  A Dózsa kezdte a játékot, s az első akciókat az újpestiek vezették. Ahogy múltak a percek, mindinkább beigazolódott: a négy nappal ezelőtti találkozó lényegesen izgalmasabb, küzdelmesebb, élvezetesebb játékot hozott. A 15. percben Szurgent beadását Pusztai látványosan, félfordulattal próbálta kapura küldeni, de nem találta el jól a labdát. A 34. percben Bene tört előre, kicselezte Kelement, lőhetett volna, de Ruzsinszkyt is ki akarta cselezni, aki végül is leszerelte. A Dózsa támadgatott, s ennek a 40. perc hozta meg az első eredményét. Bene látványos csellel ment el a jobb oldalon. Az alapvonal közeléből pontosan Dunai II. lábára tette a labdát, aki 4 méterről a hálóba lőtt. 1:0. Három perc múlva újabb gólt ért el a Dózsa. Fazekas 16 méteres lövése nyomán a védőkön megpattant a labda, Bicskei a felső lécre nyomta, onnan levágódott a kapu elé, Bene kényelmesen odaért és 2 méterről belőtte. 2:0. A gól után még Kelemennek volt egy „látványos” megoldása, amikor páros lábbal belépett Nagy Lászlóba, s ezért figyelmeztetést kapott.

  Szünet után a 47. percben újabb gólt ért el a Dózsa. Fazekas a félpálya tájáról ugratta ki kitűnő labdával Nagy Lászlót, aki faképnél hagyta a védelmet, elhúzott a kifutó Bicskei mellett is és az üres kapuba vezette a labdát. 3:0. A gól után nem sokkal a Dózsa 16-osánál Solymosi Pusztaival szemben keménykedett. A szélső ápolásra szorult, később le is ment, s Vági jött be a helyére. A piros-fehérek támadtak. A Dózsa ekkor már jórészt átadta a teret ellenfelének, viszont előretolt csatárai révén gyors megugrások után alakítottak ki veszélyes helyzeteket. Az 57. percben Marosi léc alá tartó fejesét bravúrral ütötte ki Szentmihályi. Támadott a Honvéd, játéka azonban meg sem közelítette a szombatit. A 62. percben Benét kétszer is tévesen állította meg lesen a játékvezetői sípszó. A 71. percben Tussingert döntő helyzetben szerelte a kapu előtt Bánkuti. A 83. percben kapu előtti kavarodás után Tussinger közelről lőtte a piros-fehérek szépítő gólját. 3:1. Az utolsó percek is a Honvédé voltak. Karakas lövése, Szentmihályi szerencséjére, a felső léc alsó lapját érintve vágódott ki. Csak nagy nehezen tisztázódott a helyzet a lila-fehérek kapuja előtt.

  A kupadöntőt meglepő biztonsággal nyerte az Újpesti Dózsa. Az első félidőben hosszú ideig mérsékelt iramú és színvonalú volt a játék. A hajrában azonban a Dózsa két gyors góllal tulajdonképpen el is döntötte a találkozó sorsát. Szünet után ugyan többet kezdeményezett a Honvéd, csapatjátéka azonban erősen akadozott, s helyzeteit ezúttal sem tudta kihasználni.

  Az Újpesti Dózsa kapuját Szentmihályi nagy biztonsággal védte. A négytagú hátvédsorból most is Solymosi játéka emelkedett ki, de nagyon megbízhatóan játszott Bánkuti, s feljavult Noskó is. A fedezetek sok támadást indítottak. Ők és a csatárok is lényegesen jobban játszottak, mint legutóbb. Bene volt a legveszélyesebb a kapura.

  Baróti Lajos: Úgy érzem, megérdemelten győztünk. Nagyon boldog vagyok. A fiúk kedves születésnapi ajándékkal leptek meg.

  Káposzta Benő: Végre egy kupa, amiben nem másodikak, hanem győztesek vagyunk.

  Bene Ferenc: Sokkal nehezebb küzdelemre voltam felkészülve. A Honvéd nem tudta megismételni szombati játékát, mi viszont nagyon sokat javultunk. Úgy érzem, frissebbek, lendületesebbek voltunk ellenfelünknél, s akár több gólt is rúghattunk volna.


  Ésszerűbben, harcosabban játszott a Dózsa

  Nagy várakozás előzte meg az MNK döntőjét. Nagyobb, mint az utóbbi években bármikor. Miért? Mert négy nappal a végső finálé előtt a Bp. Honvéd remek mérkőzést vívott az Újpesti Dózsával. Ezt a találkozót sokan látták, hiszen a tv is közvetítette. Éppen ezért mindenki arra gondolt, hogy az MNK-ban még nagyobb lesz a versengés, hiszen a Honvéd győzelme esetén ott lehet jövőre a nemzetközi porondon, a KEK-ben. A közvélemény a Dózsától azt várta, hogy a szombati mérsékelt játék után lényegesen jobb teljesítménnyel rukkol ki. Hiszen ha a remények valóra váltak volna… De, sajnos, nem…
  Miért nem?
  Elsősorban azért, mert négy nap alatt eltolódtak az erőviszonyok. Egy kicsit előrelépett a Dózsa, a Honvéd pedig ezen a mérkőzésen nem volt képes a szokott játékára, így a két csapat győzelmi esélyei nem egyformán alakultak.

  Miben javult az Újpesti Dózsa?

  Játékfelfogásban, küzdőképességben, s erőnlétben.
  Játékfelfogásban, annyiban, hogy kötetlenebbül, szabadabban, okosabban játszottak, mint a bajnoki mérkőzésen. Megnyilvánult ez abban is, hogy védekezésből bátrabban támadtak, a labda birtokában ügyesebben elszakadtak a Honvéd játékosoktól, többet mozogtak, jobban passzoltak, bátrabban kezdeményeztek, s többet lőttek is.
  Akaratban, küzdőképességben, harcosságban is többet nyújtott az újpesti együttes, mint legutóbb. Ami lényeges: a múlt heti fásultság is feloldódott, s így a lila-fehérek frissebbek voltak, könnyebben, gyorsabban elérték a labdát. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy az Újpesti Dózsa igazi tudása szerint, legjobb formájában játszott.

  Emelni a kupa rangját!

  A mérkőzés után az újpestiek joggal örültek, hiszen először szerezték meg a kupát. Örömükben talán el is felejtették, hogy néhány héttel ezelőtt kisebb jelentőséget tulajdonítottak az MNK-nak. De mikor látták, hogy nem is olyan könnyű megszerezni, s a kupa védelme számos előnyt jelent, lehetőségeket biztosít számukra, más lett a véleményük, s mindent megtettek azért, hogy elhódítsák. Így helyes ez! Most joggal örülhetnek.


  Kupadöntő

  Ünnepelni többféleképpen lehet. Lehet lázas szívvel, kigyúlva, csattogó zászlókkal, durrogó rakétákkal. Lehet aztán családiasan, ingujjban nyújtózva a napon, na, ki oszt, emeljetek.
  A Dózsa és a Honvéd mindkét változatot bemutatta egymás ellen. Szombaton a bajnokin az elsőt, szerdán a kupadöntőn a másodikat. Szombaton törzstiszti rangra emelték az NB I.-et, szerdán újabb csillagot téptek le az MNK gallérjáról.
  Tussinger futott fel a labdával. Az alapvonaltól úgy harminckét méternyire hirtelen gondolt egyet és rászúrta. Szentmihályi repült és megfogta. A 30. percben történt az eset, felületes szemlélő számára nem is tűnt valami jelentősnek. Mégis fel kellett jegyezni, alá kellett húzni pirossal háromszor.
  Ugyanis ez volt az első kapura lövés a mérkőzésen.

  Szurgent jött fel a jobb oldalon, élesen, félmagasan a tizenegyes pont tájékára lőtte a labdát. Karakas jelentős akrobatamutatvánnyal ment fel érte. Afféle félcigánykerékkel, oldalt vetődve, ollózva, egyből akarta kapura suhintani Szurgent beadását. Láttunk ilyen gólokat, nagy és emlékezetes produkciók voltak, ostorcsapásként csapódtak a léc alá, a hirtelen irányváltoztatás semmi esélyt sem hagyott a kapusok számára. Hetekig lehetett ezekről a gólokról mesélni, a szent borzadály áhítatával, barátom, emlékszel…
  Karakas elrepült a labda alatt. A beadás ment tovább a maga útján, a szélső meg elterült a földön. Olyasféle érzés lehetett, mint amikor felfelé akarunk liftezni, a kuckó meg lefelé indul. Valami mégsincs rendben a magyar táncdal körül. Ha egy fiatal játékosnak ennyire sántít az ütemérzéke…

  Bene első gólját Dunai II. lőtte. Pontosabban: az utolsó mozdulatot a nyurga Anti végezte, de az egész a zömök Ferike érdeme volt.
  Bene a jobbösszekötő helyén jött fel a labdával, s a tizenhatos sarkánál tett még néhány lépést befelé. Átlósan, a kapu irányában. Közben felnézett, befelé tekintett. Logikus volt, hogy lövésre készül, vagy egy csel után befelé indul. A piros-fehér védelem is ezt várta. Bene abban a pillanatban felgyorsított és elszaladt kifelé. Repülőrajt volt, egy remek „szemcsel” és egy káprázatos ütemváltás kettős bravúrja. Tizedmásodperc alatt a piros-fehér fal mögé került. Akkor hirtelen arrafelé kezdett rohanni mindenki, és Dunai II. olyan árván maradt a tizenegyes pont táján, hogy szinte mulatságos volt nézni.
  Megkapta a labdát.

  Kelemen nem tartozik a bárányszívű védőjátékosok közé, ez most már világos. Nagy László a kilencven perc jelentős részét vízszintesben töltötte, sziszegve, hol a térdét, hol a bokáját tapogatva, mert az élet tele van változatosságokkal.
  A 47. perc aztán mindenért kárpótolta a szélsőt. A félvonalnál kiugrott és teljesen egyedül rohant Bicskei kapuja felé. A kapus kétségbeesetten száguldott elébe és az alapvonaltól vagy húszméternyire keresztbefeküdt a csatár előtt. Nagy László egy szökkenéssel rajta is túljutott s a következő pillanatban furcsa szituáció alakult ki. A modern játékban nem mindennapos eset, hogy a csatár a kapu torkában leállíthatja a labdát és nyugodtan körbenézhet, mert égen-földön sehol senki.
  Az ifjú szélső egy pillanatra megtorpant, tétovázott. Ezerféle lehetőség fordult meg a fejében. Fordítson hátat az egésznek és sarkalja a labdát unottan a hálóba, mint a kis Taki tette annak idején? Vagy feküdjön hasra és Cseh Matyi módjára gurítsa át fejjel a gólvonalon?
  Aztán inkább nekiállt és vidám, túláradó mozdulattal bombázott az oldalhálóba.
  Őt ugyan senki se nevezze patologikus exhibicionistának.

  Közben eszünkbe jutott, hogy tulajdonképpen születésnapot ülünk. Pontosan tizenhat éve jártunk itt először. Nagy szenzáció volt, százezer ember zsibongott körös-körül. Akkor avatták a Népstadiont. Még az a mérkőzés is forróbbnak, lázasabbnak, izgalmasabbnak tűnt.
  Lehet, hogy csak fiatalok voltunk?

  Népsport, Képes Sport

  hmgy
   
 2. avatar: heimo
  2015.05.31, 17:04 (szerk.: 2015.06.29, 21:20)
  Újpesti Dózsa - Bp. Honvéd 3:1 (2:0)
  Népstadion, 16.30 ó., 15.000 néző, V.: Bíróczky (Schopp,Vincze dr.)

  Ú. Dózsa: Szentmihályi-Káposzta,Solymosi,Noskó,Bánkuti-Dunai III.,Göröcs-Fazekas,Bene,Dunai II.,Nagy L. Edző: Baróti Lajos
  Bp. Honvéd: Bicskei-Ruzsinszky-Kelemen,Tussinger,Marosi,Tajti-Tichy,Komora-Pusztai,Szurgent,Karakas. Edző: Preiner Kálmán

  Csere: Szurgent h. Tóth K. (szünetben), Pusztai h. Vági (55p.), Dunai III. h. Horváth (65p.), Fazekas h. Juhász (65p.).

  Gólszerző: 1:0 Dunai II. (40p.), 2:0 Bene (43p.), 3:0 Nagy L. (47p.), 3:1 Tussinger (83p.)

  Szögletarány: 7:5 (6:2)
   
 3. avatar: fgymat
  2009.11.28, 21:23
  Út a döntőig:

  Negyeddöntő:
  Újpesti Dózsa - Volán SC 4-2
  MTK - Haladás 2-1
  Bp. Honvéd - Ózd 4-0
  Csepel - Pécsi Dózsa 2-1

  Elődöntő:
  Újpesti Dózsa - MTK 4-0
  Bp. Honvéd - Csepel 2-1