magyarfutball.hu

Magyarország - Uruguay 4 : 2 18:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
 1. Magyarország - Uruguay 1954
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: magyarfutball.hu
   
 2. avatar: Zsorzsinju
  2017.12.11, 13:09
  Hungary 4 Uruguay 2 (after extra time)
  Stade Olympique de la Pontaise, Lausanne (37,000)
  30 June 1954

  One of the best match matches in the history of the World Cup saw Hungary go 2-0 up just after half-time but in the final quarter of an hour, Uruguay came back to level the scores and force extra-time. Kocsis scored the goals that finally took Hungary through.

  http://www.historicalkits.co.uk/international/tournaments/fifa-world-cup/1954/1954-knock-out-stages.html
   
 3. avatar: magyarfutball.hu
   
 4. avatar: heimo
  2015.10.10, 19:16 (szerk.: 2016.08.19, 13:10)
  A magyar válogatott a világbajnoki döntőben!

  Százezrek ültek feszült izgalommal a rádiókészülékek mellett, százezrek sóhajtoztak és nevettek, aggódtak vagy vigadtak aszerint, ahogyan Szepesi György a lausannei stadion mikrofonján keresztül az éter hullámain át továbbította a magyar-uruguayi mérkőzés páratlanul izgalmas jeleneteit. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy az egész ország szíve ott dobogott labdarúgóinkkal abban a szinte emberfeletti küzdelemben, amellyel fiaink végül is kiharcolták a nehéz, de megérdemelt győzelmet.

  Büszkék lehetünk a magyar 11-re, amely nem kisebb ellenfelet késztetett megadásra, mint a kétszeres világbajnok Uruguay csapatát, a világbajnoki cím jelenlegi védőjét, a délamerikai kontinens legjobb együttesét. Büszkék lehetünk labdarúgóinkra, akik ismét megmutatták, hogy a legválságosabb pillanatokban is helyén van a szívük s akkor nyújtják a legnagyobb teljesítményt, amikor arra a legnagyobb szükség van. Nagy akadályon jutottunk túl. Hatalmas lépést tettünk a világbajnoki cím elnyerése felé. Minden dicséret a magyar labdarúgóknak, akik a rendkívül kemény, de mindvégig példás, sportszerű keretek között lefolyt nagy csatában diadalra vitték a magyar színeket.

  Magyarország csapata a világ- bajnoki döntőben! A magyar futballsport újabb világraszóló diadala ez. Köszöntjük a magyar labdarúgókat, akik küzdőképességükkel az első perctől az utolsó percig erejüket nem kímélve, minden tudásukkal harcoltak — és győztek! Köszöntjük őket és reméljük, hogy a vasárnapi döntőben újabb győzelemmel, a magyar sport újabb nagy diadalával örvendeztetik meg a sportszerető magyar közönséget.

  Magyar idő szerint 7 óra előtt néhány perccel vonult ki a két csapat a pályára. A játékosok felsorakoztak a gyepszőnyeg szélén és felhangzott a két ország himnusza. A csapatkapitányok kezet fogtak egymással, majd Griffith játékvezető sípjelére felállt a két csapat.

  Magyarország: Grosics — Buzánszky, Lóránt, Lantos — Bozsik, Zakariás — Budai II., Kocsis, Palotás, Hidegkúti, Czibor.

  Uruguay: Maspoli — Andrade, Santamaria, Croz — Carballo, Martinez — Souto, Ambrodis, Schiaffino, Hohberg, Borges.

  Magyar támadásokkal kezdődik a játék. Kocsis már az első percben meredeken szökteti Budait, de a labda a szélső elől az oldalvonalon kívülre csúszik. Beadás után azonnal az uruguayiak törnek előre. Borges Schiaffinóhoz játszik, aki Carballót ugratja ki.

  A 13. percben megszületik a magyar válogatott első gólja. Kocsis ragyogóan ugratja ki Czibort a balszélső egy pillanatig kivár, majd bal lábbal Maspoli mellett a hálóba rúgja a labdát.

  Sűrű cseppekben esik az eső, amikor a második félidőben a pályára lépnek a csapatok. Schiaffino indítja el a labdát, de a következő pillanatban már Czibort szereli az uruguayi védelem. A második percben nagyszerű magyar gól születik.

  Kocsis remek szöktetésével ragyogóan fut el Budai. Az alapvonal közeléből bead; Hidegkúti a jobbalsó sarokba fejeli a labdát (2:0).

  A 31. percben gólt érnek el az uruguayiak. Ambrois hozza fel a labdát, Schiaffinóhoz játszik, a bal- összekötő elgurít Lantos mellett és az átadásra pompás ütemben kiugró Hohberg a magyar kapuba lő (2:1).

  Már csak néhány perc van hátra s úgy látszik, a magyar csapat győztesen hagyja el a pályát. A 40. percben azonban a magyar védelem pillanatnyi megingását a ragyogóan játszó Schiaffino kihasználja és a kifutó Grosics mellett gólt ér el (2:2).

  A meghosszabbítás: Kocsis két góljával győzünk!

  A 22. percben a magyar csapat ismét megszerzi a vezetést. Palotás szöktetésével Budai szélsebesen elszáguld és mintaszerű beadását Kocsis védhetetlenül fejeli a hálóba (3:2).

  A gól szárnyakat ad a magyar játékosoknak. Egymást átölelve vonulnak középre az újrakezdésre. Ismét több szép magyar támadás fut a pályán. Két perccel a mérkőzés végleges befejezése előtt

  Hidegkúti pompásan ível előre egy labdát, amely Kocsis fejéről védhetetlenül száll a hálóba (4:2).

  Közben erősen besötétedett. A közönség szállingózik kifelé. Még néhány veszélyes magyar támadás és — vége!

  Magyarország labdarúgócsapata legyőzte az 1950. évi világbajnok Uruguay válogatottját s ezzel biztosította a döntőbe jutását!

  Népszava 1954. július 1.

  hmgy
   
 5. avatar: ingersheim
   
 6. avatar: ingersheim
   
 7. avatar: bd10
  2013.06.07, 17:18
  és mi voltunk az első európai válogatott akik le tudták győzni Uruguayt smiley
   
 8. avatar: ingersheim
   
 9. avatar: magyarfutball.hu
  2011.01.17, 12:44 (szerk.: 2018.02.01, 18:42)
  kép
  forrás:
  Szűcs Balázs - email
   
 10. avatar: chinaglia
  2010.08.16, 21:50
  Egy 40 perces összefoglaló a meccs tévéközvetítéséből 4 részben, igaz hang nélkül:

  1. rész:

  http://www.youtube.com/watch?v=tXruEfzlRH4

  2.rész:

  http://www.youtube.com/watch?v=E24NFksm9Jg

  3. rész:

  http://www.youtube.com/watch?v=9xmQkwv3lpI

  4. rész:

  http://www.youtube.com/watch?v=YueT7_66Jes
   
 11. avatar: fgymat
  2009.05.19, 21:38
  Válogatottunknak elég sok problémával kellett szembe néznie a mérkőzésre készülve. Puskás után most már Tóth II. helyettesítését is meg kellett oldani a csatársorban (mindketten sérültek voltak). Szerencsére Bozsikot az előző mérkőzésen történt kiállítása miatt nem tiltották el, mert végül is elfogadták, hogy gyakorlatilag vétlen volt az esetnél. A játékosokra fizikailag és pszichikailag is nagy nyomás nehezedett a két előző találkozón. Most pedig a világbajnoki cím védőjével, a kétszeres világbajnokkal kellett szembenézniük. Tudták azt is, hogy az uruguayiak nem csak saját csapatukért hanem, miután Brazília kiesett, Dél-Amerika tekintélyének megvédéséért is küzdeni fognak. Ismét alapos lelki és taktikai felkészítés folyt. A mérkőzés napján végig esett az eső és játékosaink úgy gondolták a csúszós talaj nekünk kedvez.
  Sokaknak volt az a véleménye, mint az uruguayi csapat orvosának, Juan Carlos Bracce-nak: " Szerintem ez a mérkőzés lesz a világbajnokság döntője."
  A pályát ismét nagyon sok dél-amerikai szurkoló vette körbe, hiszen az uruguayiak mellett természetesen most is ott voltak a brazilok.

  Nézzük a találkozó eseményeit.
  Mind a két csapat vállát nyomta a ránehezedő felelősség súlya. Ennek volt az eredménye a kezdeti idegesség kapkodás. Már az első pillanatoktól futottak ugyan gyönyörű támadások, de a védelmek időben avatkoztak be és tisztázni tudtak.
  14. perc: Palotás, Hidegkuti, Kocsis volt a labda útja. Ő fejjel tette Czibor elé, aki vagy húsz méteren keresztül vágtatott előre, majd hat-hét méterről gyenge lövést küldött kapura. A lövés olyan volt, mintha lecsúszott volna, mindenki erősebbre számított. Talán maga a kapus is és a lapos, pattogó labda kicsit meglepte. Későn vetődött és a labda a kapu bal sarkába került. 1-0
  A gól végre megnyugtatta játékosainkat és könnyedébben, folyamatosabban kezdett működni a gépezet. Szép támadások bontakoztak ki mind két oldalon, de a védelmek kiválóan dolgoztak.
  Szünet után nem vártunk semmire, nagy iramban kezdte a játékot csapatunk.
  47.perc: Budai II. Bozsik pontos labdájával tört előre. Az alapvonal közeléből beadott, de Martínez bele tette a lábát. A labda magasan felpattant és a kapu jobb sarka felé szállt. Carvallo és Máspoli egymásra vártak, a támadást követő Hidegkuti viszont nem tétovázott, háromméteres előrevetődéssel a kapuba juttatta a labdát. 2-0
  Most már a legtöbben a közönség soraiban biztosra vették a magyar csapat győzelmét. Sajnos így tett a pályán csapatunk is. Csakhogy az uruguayiak nem úgy viselkedtek, mint az előző találkozón a brazilok. Ők nagy akarással, rendkívül fegyelmezetten és iszonyatos iramot diktálva játszottak tovább.
  76.perc: Schiaffino remek labdával ugratta ki Hochberget, aki a kifutó Grosics mellett 12 méterről a jobb alsó sarokba lőtte a labdát. 2-1
  A dél-amerikai csapatot nagyon " földobta" a gól. Változatos játék következett és az idő is gyorsan fogyott. Már csak pár perc volt hátra, ráadásul az " uruk" a saját térfelükön jutottak bedobáshoz. A védelmünk megfeledkezett a szokásos óvatosságáról és nem fedezett le gondosan minden embert.
  86.perc: A bedobásból az uruguayiak támadásba lendültek. Soutohoz került a labda, aki a befutó Hochberg elé tette. Grosics kifutott, de nem érte el a labdát. A védőink közbe avatkoztak, de a labda ismét Hochberg elé került. Most 10 méterről lőtte kapura és Lóránt fölött talált a hálóba. 2-2
  A szabályok értelmében most 2*15 perc hosszabbítás következett!
  Természetes, hogy a pihenő időben a magyar játékosok voltak rosszkedvűbbek, hiszen biztos győzelmet engedtek ki a kezükből. Az uruguayiaknak viszont erőt adhatott az egyenlítés. Nem volt egyszerű feladat fiainkba lelket verni, a rendelkezésre álló pár perc szünetben felkészíteni Őket a hátra lévő, mindent eldöntő félórára.
  Amint megkezdődtek a hosszabbítás percei az uruguayiak nagy lendülettel kezdtek támadni. Gólhelyzetet is sikerült kialakítaniuk, de ezt sikerült hárítanunk. Fokozatosan válogatottunk kezébe került a kezdeményezés. Az első tizenöt perc után még mindig döntetlen volt az eredmény. Következett a mindent eldöntő negyedóra.
  112.perc: Hidegkuti szöktette Budai II.-t, aki a labdával előre tört. Az alapvonalról beívelt, a kaputól öt méterre várakozó Kocsishoz. Kocsis magasra emelkedve fejelt a bal alsó sarokba. 3-2
  117.perc: Most Bozsik ívelt előre a kaputól hat méterre álló Kocsishoz, aki ismét fejjel juttatta a bal sarokba az újabb gólt. 4-2

  A magyar öltözőben leírhatatlan volt az öröm. A hatalmas feszültség, ami a játékosokat nyomta, most hírtelen felszabadult, de csak nehezen tudott oldódni. Grosics elájult, többen képtelenek voltak vacsorázni.
  Most a dél-amerikaiak sem verekedést provokáltak, hanem az uruguayiak hihetetlen sportszerűségéről bizonyságot téve csapatuk kapitánya látogatta meg a magyar labdarúgókat és szó nélkül kezet szorított minden játékossal. Egyébként is az egész mérkőzésre a rendkívüli sportszerűség volt a jellemző.

  Uruguayi vélemények a mérkőzésről.
  Luis Troccoli, az uruguayi csapat vezetője: " Drámai küzdelemben meg kellett hajolnunk ellenfelünk nagyobb tudása előtt."
  Andrade, az uruguayiak egyik legjobbja: " Még sohasem játszottam ilyen erős ellenfél ellen. Csodálatosan játszanak a magyarok."

  További vélemények.
  " Az uruguayiak legszebb győzelmüket aratták ezen a mérkőzésen: uralkodni tudtak az idegeik felett."
  " Több helyen lehetett hallani ezt a kérdést: játszottak-e valaha ennél jobb futballt?"
  " Az uruguayi csapatnak ez volt az első veresége az eddigi világbajnoki küzdelmek során, de a világbajnokhoz méltóan vesztettek. A magyaroktól elszenvedett vereségük után nyugodtan megállapíthatjuk, hogy talán még sohasem nyertek ennyit, mert az egész világ rokonszenvét megnyerték."
  " A magyar csapat megmutatta mit tud. Az együttes tagjai kitűnően szervezett vonalakat alkottak, mindegyikük egyszerűen, de magabiztosan, szinte felsőbbrendűen játszott és ez csapatjátékuk és sikereik titka. Egyszerű, de gyors összjáték, állandó helyezkedés, bátor gólra törés. Ez jellemzi a magyar csapat játékát."

  A mérkőzésről Bozsik azt nyilatkozta: " Szerintem egyetlen csapat sem tudott eddig Uruguay stílusában veszíteni. A magyarokat nem érhette nagyobb sportmegtiszteltetés annál, hogy ezt a tizenegy sportolót sikerült legyőzniük."


  forrás:
  mafoci