magyarfutball.hu

Ferencvárosi TC - Budapesti AK 2 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: tempofradi
  2017.11.01, 17:23
  Késmárky Ákos (SV19130714)
   
 2. avatar: tempofradi
  2017.11.01, 17:13
  Ludvig Gyula (SV19130714)
   
 3. avatar: tempofradi
  2017.10.31, 11:18 (szerk.: 2017.10.31, 11:23)
  BAK: György — Ludwig, Neubrunn Hugó — Szury, Károly, Rudas — Cseh, Salamon, Schaffer, Késmárky, Gállos

  http://www.tempofradi.hu/1913vii-mk-donto-ftc-bak-2-1
   
 4. avatar: ingersheim
  2015.02.07, 16:31 (szerk.: 2017.10.31, 11:22)
  kép
  hátoldal:
  https://www.magyarfutball.hu/data/upl/2015/02/1423323472_7297_2_big.jpg
  gyujtemeny.vatera.hu/kepeslap/motivumok/egyeb/ferencvaros_ftc_1913_es_bajnok_csapata_kepeslap_2032655912.html
  a második félidőben Weisz Medgyessy mellé állt segítőtársul

  az #1-es hozzászólásból. A képeslap hátoldalán Bródy szerepel Medgyessy helyett.
   
 5. avatar: fgymat
  2011.03.23, 20:47 (szerk.: 2011.03.23, 20:50)
  Osztályozó mérkőzések:

  Erzsébetfalvi Torna Club - Nemzeti Sport Club (utóbbi kizárva)
  Törekvés Sport Egylet - Újpesti Torna Egylet 4:2
  Budapesti Torna Club - „33” Football Clubja 1:0
  Terézvárosi Torna Club erőnyerő

  Minősítő mérkőzések (fővárosi és vidéki csapatok között):

  Terézvárosi Torna Club - Kolozsvári Kereskedelmi Akadémia SE j.n. Erzsébetfalvi Torna Club - Aradi Atlétikai Club j.n.
  Törekvés Sport Egylet - - Debreceni Kereskedelmi Alk. SE (Törekvés nyert)
  Tatabányai Sport Club - Budapesti Torna Club 2:0

  Középmérkőzések:

  Az előző évi bajnokság 1-4. helyezettje itt kapcsolódott be a kupába.

  Magyar Testgyakorlók Köre - Terézvárosi Torna Club j.n.
  Magyar Athletikai Club – Erzsébetfalvi Torna Club 10:0
  Budapesti Athletikai Klub – Tatabányai Sport Club 4:2
  Ferencvárosi Torna Club - Törekvés Sport Egylet j.n.

  Elődöntők:

  Ferencvárosi Torna Club –Magyar Testgyakorlók Köre 1:0
  Budapesti Atlétikai Klub - - Magyar Atlétikai Club 2:2, 4:1

  Döntő -1913. június 01.

  Ferencvárosi Torna Club–Budapesti Athletikai Klub 2:1 (2:0)
  Budapest; Üllői út, 6000 néző. Vezette: Izsó László
  A kupagyőztes FTC összeállítása: Fritz Alajos - Rumbold Gyula, Payer Imre, Weinber János, Medgyessy Jenő, Blum Zoltán, Weisz Ferenc, Tóth István, Pataki Mihály, Schlosser Imre, Borbás Gáspár dr. Gólszerző: Tóth, Schlosser, illetve Schaffer.

  Forrás: Földessy János dr.:A magyar futball és az MLSz. 1897-1901-1925.
  Nagy Z.-Bánki-Habán G.:A magyar labdarúgás történetei, eredményei 1900 – 1916.
  Az MLSz 1914-16. évi jelentése.
  Sporthírlap 1913., 1914.


  gaborpapi (fórum)
   
 6. avatar: magyarfutball.hu
  2010.01.03, 23:41
  Kimagasló jelenete alig volt a mérkőzésnek, szomorú incidense azonban igen. A második félidőben Schlosser megbosszulandó egy Ludwigtól kapott boxot, szándékosan és teljes erőből megrúgta Szurit, aki összeesett. A bíró a szándékos brutalitást nem torolta meg szigorúan, Schlossert nem állította ki, miért is teljesen eldurvult a játék.”
  A mérkőzés után:
  „Izsó Lászlót [a bírót – Sz. P.] Grünwald Miksa a BAK football-intézője megtámadta s a megfizetettség vádjával illette. Az izgatott vezető az inzultálásért bizonyára maga fogja megadni Izsónak a legteljesebb elégtételt. A másik botrány két hölgy körül játszódott le. A pályán Schlosser felesége megsértette György mennyasszonyát. Az öltözőben György emiatt kérdést intézett Schlosserhez, aki indulatosan válaszolt. Erre összefutottak, György az állán megütötte Schlossert, mire Györgyöt az FTC játékosai kiszorították a helyiségből.”

  S hogy miért érdekes mindez? Mert egy angol karikaturistát megihlette a magyar kupadöntő, elképzelte, ha ilyen a futball, milyen lehet a többi sportág Magyarországon. Rajza a Daily Mirrorban jelent meg:
  kép


  forrás:
  http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=7032&na_step=30&t=9065992&na_order= - Tempó Vasutas
   
 7. avatar: fgymat
  2009.11.25, 10:14
  Út a döntőig:

  Negyeddöntő:
  BAK - Tatabányai SC 4-2
  MAC - ETC 10-0
  Az FTC és az MTK ellenfél nélkül továbbjutott.

  Elődöntő:
  FTC - MTK 1-0
  BAK - MAC 1-0
   
 8. avatar: magyarfutball.hu
  2009.06.25, 17:10 (szerk.: 2017.10.31, 11:22)
  kép
   
 9. avatar: magyarfutball.hu
  2009.06.25, 16:55
  FOOTBALL.A Magyar Kupa 1912-13. évi döntője.

  FTC-BAK 2:1 (2:0).
  A múlt évben kellemetlen kudarc érte az MLSZ-t a kupadöntővel. Az FTC és az MTK összemarakodott a pályakérdésen s az ügy még most is várja elintézését – a belügyminisztériumban.

  Nagy erőfeszítések árán s ugyancsak forszírozott tempóval sikerült a szövetségnek annyira szorítani az egyesületeket a mérkőzések lejátszásával, hogy eljuthattunk végre az oly régen nélkülözött Kupadöntőhöz.
  Az egyesületek túlzsúfolt programja, egész sereg váratlan akadály, de főképpen az elődök körül történtek, már csaknem kizárttá tették a kupadöntőnek még a tavasz folyamán való lejátszását.

  Az MLSZ azonban súlyt helyezett rá, nyilván erkölcsi és anyagi szempontokból is, a megállapított napon tehát megtörtént a nagy eset, lezajlott a Kupa-döntő. Túlságosan nagy örömét nem találhatta a Szövetség a meccsben, amely sem erkölcsi, de még csak anyagi jóságokkal sem gazdagította footballsportunkat.
  Egész más tartalmat és más miliőt képzeltünk a döntőnek. Sajnos, a meccs nívója nem mozgott a magasabb régiókban, a látogatottság pedig egyszerűen meglepő volt. Alig 6000 főnyi közönsége volt a mérkőzésnek. A nagy hőség, a szezonvégi fásultság, vagy a botrányokon való elkeseredés szülte-e, nem tudhatni, de az FTC-BAK küzdelmére igen sokan az elmaradhatatlanok közül sem voltak kíváncsiak.
  No de valljuk meg, a játék maga nem is érdemelt dúsabb keretet. Sőt most utólag szinte örülnünk kell, hogy az igazi nagy tömeg nem volt része a klasszikusnak nem nevezhető küzdelemnek. Nagyobbára színtelen, egyhangú játék, a bíró egymásra halmozott tévedései és a szerencsésebb csapat fölülkerekedése jellemezte a mérkőzést. Láthattunk gyönyörű akciókat mind a két részen, de általánosságban még nem tudunk elragadtatással nyilatkozni a meccsről.

  A mérkőzésre gondosan preparált BAK-kal ismét megtörtént, amihez hozzá lehet szokva. A mezőnyben fölötte állott ellenfelének, ő volt a szemmel láthatóan jobb csapat, mégis vereséggel távozott.
  Úgy indult a játék, pozdorjává zúzza a BAK a zöld-fehérek nimbuszát. Gyönyörű kombinációkkal dolgozva hosszú időn át teljesen beszorítva tartották az FTC-t, amely elszánt védekezés után a legelső kiszabadulását goallá értékesítette. Rövid pár perc múlva megvolt a második goal és ezzel el is dőlt a Magyar Kupa sorsa. Hiába igyekezett a BAK érvényre juttatni nagy formáját, nem bírt megküzdeni az FTC erősen védőmunkára koncentrált játékával.
  Kimagasló jelenete alig volt a mérkőzésnek, szomorú incidense azonban igen. A második félidőben Schlosser megbosszulandó, egy Ludwigtól kapott boxot, szándékosan és teljes erőből megrúgta Szuryt, aki összeesett.
  A bíró a szándékos brutalitást nem torolta meg szigorúan, Schlossert nem állította ki, miért is teljesen eldurvult a játék. A jeladás a fair játék feladására a BAK goalja volt.

  A döntő ilyetén elcsúfításáért Izsó László bíró a felelős. Megbocsáthatatlan hibát követett el s nagyfokú gyámoltalanságának adta a jelét azzal, hogy Schlossert megtűrte a játékban. Emellett a hibája mellett eltörpült a többi, különösen az offside megítélése körül tanúsított abszolút fogyatékossága.

  A mérkőzésnek külön fejezetei játszódtak le a tribün alatt az öltözőkben.
  A meccs előtt Springer Ferenc Az FTC elnöke mindkét csapat játékosaihoz szép beszédet intézett s különösen a fair játékra figyelmeztette őket. Schlosser különösen megfogadta a jó tanácsot. A Ferencváros népszerű képviselőjét lelkesen megéljenezték.

  Egész más volt a hangulat az öltözők folyosóján a meccs után.
  Két súlyos incidens is történt. Izsó Lászlót Grünwald Miksa a BAK football-intézője megtámadta s a megfizetettség vádjával illette. Az izgatott vezető az inzultusért bizonyára maga fogja megadni Izsónak a legteljesebb elégtételt.
  A másik botrány két hölgy körül játszódott le. A pályán Schlosser felesége megsértette György menyasszonyát. Az öltözőben György emiatt kérdést intézett Schlosserhez, aki indulatosan válaszolt. Erre összefutottak, György az állán megütötte Schlossert, mire Györgyöt az FTC játékosai kiszorították a helyiségből.

  A mérkőzésről tudósítónk alábbiakban számol be:
  A támadások nagyobb részét a BAK vezette, azonban a túlságba vitt kombináció meddőségre vezetett. Nem voltak eléggé erélyesek a belső csatárok s a lövésre szánt labdákat rendszerint az ellenfélre rúgták. A két szélső igen hasznosan játszott, a becenterezett labdákat azonban addig adogatták egymásnak a belsők, amíg az ellenfél martaléka nem lett.
  Igen szép mezőnyjátékot produkált a csapat s ebben nagy része volt a valóban kitűnő fedezetsornak. Nagy talentumot árult el Rudas a balhalf, kitűnő volt Károly és jó volt támadásban és védekezésben egyaránt Szury. Határozottan elsőrangú munkát végzett a két back is.
  Az FTC az első húsz percben alig jutott át a félvonalon, hacsak Weiber a középre rúgott céltalan labdái nem terelik át egy pillanatra a játékot. Különösen a védőjátékosokon mutatkoztak az utóbbi időben erősen hangoztatott fáradság jelei. A jobboldal rendszertelenül játszott, Weisz sokat tartózkodott hátul, Pataky labdaosztogatása gyenge volt.
  A támadások főleg Borbás részéről indultak ki, akit Schlosser bőségesen látott el labdákkal. Meg kell azonban hagyni, hogy a kevés támadás némileg veszélyes volt.
  A friss formában és erélyesen játszó Borbás ezúttal nem elégedett meg a szélről való centerezéssel, hanem befelé víve a labdát, lövésre készítette elő a helyzetet. A belső csatárok hanyatlott formáját jellemzi, hogy ezeket a brilliáns helyzeteket nem tudták kihasználni.
  A két goal után az FTC inkább védő, mint támadó játékot folytatott, úgyannyira, hogy a második félidőben Weisz Medgyessy mellé állt segítőtársul, így még jobban megbénította a csatársor akcióképességét.
  A két kapus között Fritznek akadt több dolga. Feladatát jól oldotta meg, a kapott goal nem volt védhető. Rossz volt azonban György. Lanyhán és nemtörődömséggel védett. A legtöbb labdának utána sem nyúlt. Az első goal az ő hibája.

  A vezető goalt az FTC éri el a 18 p.-ben. Schlosser Tóthoz tolja a labdát, aki azt a bal kapufának lövi. A visszapattanó labda újból Tóthoz jut, de most az ellenkező sarokba talál elhelyezést. György nem is kísérelte meg, hogy a gyengén guruló labdát feltartsa. Öt percre rá Borbás offsidról indulva Schlosserhez juttatja a labdát, aki belövi.
  A második félidő 13 p.-ben éri el a BAK egyetlen goalját. Gálos szabadon fut a labdával, amelyet azonban nem centerezett, hanem a szabadon álló Schaffernek ad, aki remek csavart lövéssel helyezett goalt ért el.


  forrás:
  http://www.ftcbk.eu/2009/06/25/muzealis-lapszemle-sporthirlap-19130602-22szam/