magyarfutball.hu

Ferenczvárosi TC - Budapesti AK 4 : 1 16:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.07.15, 21:30
    FTC — BAK 1 : 1. (?)

    Még a nemzetközi mérkőzés forró hangulatában izzott a közönség kedélye, a mikor a pályára léptek a bajnoki mérkőzés szereplői. Ezt a lármás, izgatott kedélyhangulatot feltaláljuk , közönségünk körében újabban mindenkor, valahányszor a bajnok Ferenczvárosi Torna Club ellen erélyes pályázó veszi fel a küzdeémet. A nézők valami szenzácziót várnak, a küzdelem előrelátható heves­sége megfesziti az idegeket és a ki a publikum hangulatát meg tudja figyelni, ilyenkor már előre tisztában van azzal,hogy a csapatok között elszánt, kemény, a közönség ré­széről hangossá, lármássá tett mérkőzés következik.
    • S a BAK kétségtelenül erélyes pályázó volt. Csapatá­ban sok nagynevű játékos, egykor más egyesületeknek dédelgetett primadonnái egyesülten a régi BAK csapat két-három emberével. A csapat tehát kiváló erőkből van összeállítva, de hijjával a legfontosabbnak, a hosszú esz­tendők által fejlesztett összetartozandósg érzésének. És valóban ez volt a vesztük. Az ellenfél kemény munkája, a játékbiró egy nekik nem tetsző, de indokolt és feltétlenül helyes ítélkezése csakhamar megbontotta soraikban az egységet,' a csapat tagjait egymás között czivakodásra, a bíróval szemben folytonos protestánsra, az ellenféllel szemben pedig sokszor1 tiltott eszközök használására ve­zette és nem volt egyetlen ember a' csapatban, a ki a fegyelem helyreállítására kísérletet tett volna. Szury,a csapat kapitánya, a legkevésbé volt arra képes,' sőt őmaga járt elől az éppen nem követendő példával. így két­szeresen érezte a csapat Károly hiányát, egyrészt azért, mert Fürst sehogysem tudta őt pótolni, másrészt, mert nem volt, a ki a csapattal fegyelmező kezét éreztesse.
    A csapat legjobb emberei a régi BAK-játékosok :Gállos és György voltak. Gállos az ő nagy gyorsaságával számos nagyszerű támadást vezetett, György pedig oly kiválóan védett, hogy a november harmadiki magyar-osztrák mérkőzés kapuvédjéül a legesélyesebb pályázó lesz.Szépen és fairül játszott Korda. Wolenszky nincs formában,Schaffer pedig csak a szélsőkhöz preczizen juttatott lab­dáival produkált figyelemreméltót, egyébként azonban a sokat hangoztatott reprezentatív kvalitásai közül semmitsem árult el.
    \ A FTC csapatáról kritikánk csak a régi és meg­szokott lehet. A mi a csapatot oly tekintélyes ellenféllel szemben, mint a BAK, ily nagyarányú győzelemhez jut­tatta, az éppen fegyelmezettsége, a küzdelemben való lankadatlansága voltáé. BAK vezető goalja a ferencz-városiakat nem csak hogy el nem csüggesztette, hanemmég hevesebb, még odaadóbbb küzdelemre serkentette. Régi tulajdonsága ez a zöld-fehéreknek, a mely annyi szép diadalt hozott már és bizonynyal fog is még hozni színeik­nek. Egyedül Schlosser feledkezett meg magáról néhányszor és rendkívül csúnya modorban viszonozta az ellenfél gáncsait. Másrészt azonban ismét legjobb embere volt csapatának és Borbással együtt, a ki szintén briliáns kondíczióban játszott, támadást támadás után vezettek. A csatársort Kórody—Pataki—Weisz egészítették ki (Tóth nem játszott). A védelem legjobb embere Payer volt, nekünk azonban úgy tetszik, hogy nincsen a legjobb formájában. A kapuban ismét Ungár állott, kitünően isvédett, bár igazán nehéz dolga csak kevésszer akadt.
    A publikum a mérkőzést mindvégig rendkívüli zajjal és lármával kisérte ; parlamenti mintára trombiták és kereplők is előkerültek.
    A BAK heves ostromával kezdődik a játék és az FTC-nek még alig van ideje magát összeszedni, máris a hálójában a labda, a melyet Schaffer szép beadásából Kézsmárky ügyesen fejelt (7. p.) Ekkor fejlődik ki a mérkőzés legszebb része. A zöld-fehérek ostromolják a BAK kapu­ját, a kiegyenlítésért, de György oly bravúrosan véd, hogy játéka a zúgó. tapsot vált ki a nézőkből. Egy ízben a lövések egész sorozatát védi. Közben a BAK részéről a labdával Schaffer révén jól ellátott Gálos vezet veszélyes támadásokkat. Végre a 18.-ík perczben Schlossernek egy, a kapuléczről visszapattant labdáját a berohanó Kórody a hálóba juttatja. Mind a két részen több korner, Györgynek néhány megismételt bravúrja jellemzik a félidő hátralevő részét.A félidő utolsó perczében egy labdát állítólag már a vonalon belül védett volna, de a biró a közelben álló határbiró, — Lázár József — a MAC igazgatója — meg­kérdezése után a goalt nem téli meg.
    Félidő 1:1.
    Szünet után FTC fölényben van. A BAK már ekkor kezdi elveszteni önuralmát és midőn Borbás villámgyors lefutásából Schlosser a 10-ík perezben a vezető goalt lövi, FTC végig ura marad a helyzetnek. A BAK szívósan védekezik, többször támad is, de láthatólag kedvetlenül.Schlosser, majd Kórody négyre szaporítják az FTC goaljait, s nem sokkal később a bíró befejezi a mérkőzést,a minek legfőbb ideje is volt, mert ekkor már teljes homály uralkodott.
    Biró : Sugár István.

    Az Újság 1912 október 8.
     
  2. avatar: heimo
    2017.08.20, 13:10 (szerk.: 2017.08.20, 13:11)
    Jv.: Sugár István