magyarfutball.hu

Kispest FC - Sabaria LSZ 3 : 0

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1927/1928, 7. forduló
nézőszámok:
  1. Nemzeti Sport: 5.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.09.29, 23:11
    A Sabaria nem tudott megbirkózni a kispesti pálya rossz talajával és Kispest kíméletlenül gólratörő játékával .

    — Kispest—Sabaria 3:0 (3:0)

    Kispest: Dénes — Raix, Dudás — Gregor, Mondovics, Csendes — Senkey II, Szabó, Fürstner, Czétényi, Jeszmás. — Sabaria: Weinhardt - Nagy Prém — Pesovnik, Vámos, Bass — Buresch, Mészáros, Stofián, Holzbauer, Tárnok.

    A Sabaria múlt vasárnapi nagy győzelmére gyászos vereség következett. Gyászos a szombathelyi csapat veresége a szó igazi értelmében, mert nemcsak egy mérkőzést s ezzel együtt két bajnoki pontot veszített el, nemcsak a bajnokság megszerzéséhez fűződő reménységei csorbultak ki, de elvesztette úgyszólván egész csapatát. Weinhardtot, Sfofiánt és Basst a mentők kórházba szállították.
    El kell elsősorban mondani, hogy Kispest csapata ádáz kiméletlenséggel, a futballjáték nemesebb értelmezését megcsúfoló vad indulatokkal tiporta maga alá ellenfelét. Tehette pedig ezt annál nyugodtabb lelkiismerettel, mert Ivancsics bíró részéről semmiféle féket magán nem érezhetett. A legszembeötlőbb rúgások is hidegen hagyták, csaknem minden durvaságot megtorlatlanul hagyott, ellenben ártatlan szabálytalanságokért éppen úgy megállította a játékot, mint offszájd címén olyan esetekben is, amikor a szükséges két ellenfélbeli játékos ott volt a támadó határ és a kapu között. Ivancsicsnak ezek a hibái azt a látszatot keltették, mintha nemzetközi bíránk nem vette volna még tudomásul, hogy megváltoztatták a régi offszájd szabályt s most már nem három ellenfél szükséges, de kettő is elegendő ahhoz, hogy offszájdállás esete fönn ne forogjon. Ivancsics Mihály tévedései az első félidőben a Sabariát károsították, de a második félidőben Kispestet is sújtotta hasonló tévedéssel.
    A Sabaria kezd,
    de a nagy lendülettel játszó kispestiek kerülnek frontba. Czétényinek már a második percben pompás gólhelyzete adódik, azonban két lépésről a kapu mellé lövi a labdát. Sabaria-lefutás után ismét Kispest támad és Bass hibájából kornert ért el. A 4. percben Mészáros a kapu fölé lő, majd Jeszmás lövését Weinhardt Senkey elé ejti, aki a kapu fölé küldi a labdát Ezután a Sabaria többször indít szép akciókat, ám a bíró érthetetlenül valamennyit lefújja vagy offszájd, vagy faul címén, ezzel több gólhelyzet sikeres befejezését akadályozza meg. A 8. percben Tárnok beadása kornerre jut és a sarokrúgást Dénes lehúzza. A 16. percben Buresch éles lövését Dénes pompásan védi és a kirúgott labdával Kispest indít támadást
    . Jeszmás keresztülmegy Prémen, Szabóhoz passzol, aki visszaadja a labdát, Jeszmás orrheggyel a kapuléc alsó oldalára lövi, ahonnan a hálóba pattan. (1:0).
    Kispest ekkor hatalmas erővel ostrom alá fogja a Sabaria kapuját s a szombathelyiek csak két ellentámadást tudtak vezetni, amelyek egyikéből Mészáros a kapu fölé lő. A kispesti támadások eredménye mindössze egy korner és egy sérülés. Weinhardt rádobja magát a kiszökő Fürstner lábára, Fürstner megsérül és egy percre elhagyja a játékteret. Ekkor felszabadul a Sabaria kapuja, de a szombathelyiek támadásait a bíró ismét sorra lefújja.
    Egy alkalommal Stofián kerül tiszta gólhelyzetbe, amikor megszólal a bíró sípja és offszájd címén szabadrúgást ítél a szombathelyiek ellen. A szabadrúgásból Kispest vezet támadást, Jeszmás lő, Weinhardt a kapufára üti a labdát, amely onnan Czétényi elé pattan, aki a kapuba rúgja. (2:0).
    A gól után hullámzó játék következik, amely alatt Jeszmás lerúgta Prémet.
    A 37. percben a kapu előtti homokban elakad a labda, Weinhardt, hibásan kifut kapujából, előle Jeszmás Senkey II.-höz passzol, aki az üres kapuba gólt rúg. (3:0).
    A 40. percben Gregor csúnyán arcba rúgta Basst, akit kivisznek a pályáról.
    Szünet után
    Kispest négy csatárral és négy fedezettel játszik, hogy megakadályozza ellenfelét a góllövésben. Ugyanekkor kemény játékba fog, amelynek eredménye rövidesen mutatkozik is, a Sabaria játékosok egymásután sántulnak le. A bíró most már mindkét oldalon sok mindent elnéz. A 9. percben Prém hendszet vét, a szabadrúgásnál Nagy, Weinhardt, Jeszmás és Fürstner összefut, Nagy lábszárával fejberúgja Weinhardtot, mindketten összeesnek, percekig feküsznek eszméletlenül, végül is Nagyot kiviszik a pályáról, Weinhardt pedig elfoglalja a helyét a kapuban.
    A 15. percben Nagy visszajön, közben azonban Weinhardt összeesik a kapuban, kiviszik és helyére Bass áll. Egy perc múlva Weinhardt visszatér s a sérülések miatt átcsoportosított Sabaria ismét a rendes összeállításban játszik.
    Dénesnek most néhány nehéz helyzetet kell tisztázni, de feladatának remekül megfelel. A 31. percben Stofián fejelni akar egy labdát, Csendes aláfekszik és Stofián a magasból hanyatt esik. Eszméletlenül marad fekve, úgy viszik le a pályáról, ahová vissza sem tér és a mérkőzés után mentők szállítják kórházba.
    A bíró a sérülések miatt, 6 perccel meghosszabbította a mérkőzést. Az 51. percben Nagy kornert vét, s sarokrúgás után a bíró a mérkőzés végét jelzi.

    Sporthirlap, 1927. november 7.
     
  2. avatar: erdosor
    2018.12.04, 10:53 (szerk.: 2018.12.04, 11:30)
    Kispest. Bíró: Iváncsics. 5000 néző.

    Kispest: Dénes — Raix, Dudás — Gregor, Mondovics, Csendes — Senkey, Szabó, Jeszmás, Fürstner, Czétényi.
    Sabaria: Weinhardt — Nagy, Prém — Pesovnik, Vámos, Bass —- Buresch, Mészáros, Stofián, Holzbauer, Tárnok.

    1:0 Jeszmás (17 p.)
    2:0 Czétényi (34 p.)
    3:0 Senkey (38 p.)

    Nemzeti Sport, 1927.11.07.