magyarfutball.hu

Kispest FC - Sabaria FC 0 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1930/1931, 10. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 300

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.08.19, 19:02
    Sabaria—Kispest 1:0 (1:0)
    A formán alul játszó Sabariának már a 2. p-ben elért gólját Kispest a hátralévő 88 p. alatt csaknem állandóan támadva sem tudta kiegyenlíteni
    Góllövő: Iglódy
    Sárkány utca, 800 néző. Bíró: v. Karsay.
    Sabaria: Vermes — Kovács I., Prém — Sárközi, Vámos, Bass — Iglódy, Borbély, Kovács II., Hollós, Belkó.
    Kispest: Dénes — Rozgonyi, Császár — Keresztes, Purczeld, Csendes — Senkey II., Paczolay, Harmat, Darvas, Steiner.
    Az utolsó helyen álló kispestiek ezúttal sem tudtak pontot szerezni! Pedig a piros-feketék ezúttal az elsőperctől az utolsóig határtalan lelkesedéssel és elszántsággal küzdöttek és a mérkőzés legnagyobb részében ők támadtak. A kapu előtt feltűnően bizonytalan csatáraik azonban sorra elidegeskedtek mindent. Semmi sem sikerült nekik!
    Pedig ezúttal könnyen szerezhettek volna nemcsak egy, de talán két pontot is, mert a Sabaria mélyen az utolsó mérkőzésein mutatott formája alatt játszott. Úgy látszik, hogy az első percekben elért gól némileg elbizakodottá is tette őket, majd pedig a Kispest minden labdáért megküzdő játéka zavarta meg a szombathelyieket.
    Nyolcszáz főnyi közönség előtt, melynek többsége általános meglepetésre Sabatia híveiből rekrutálódott, ez a csapatok buzdítása közben hamarosan kiviláglott, a Sabaria kezd. Az első támadás azonban Kispesté. Senkey II. centerét azonban a teljesen tisztán álló Darvas közelről pont Vermesbe lövi. Vermes kiadásával támadásba lendül a szombathelyi csatársor is és máris megszületik — a 2. percben — a szombathelyiek vezető és egyben győzelmet jelentő gólja. Hollós labdájával
    Kovács II. balra kitör, a kornervonalról élesen centerez és a befutó Iglódy közvetlen közelről védhetetlenül a bal sarokba vágja a labdát. 1:0.
    Kispest elkeseredett ellentámadással válaszol és már a következő percben csaknem kiegyenlít. Steiner centerét ugyanis Paczolay a teljesen szabadon hagyott Harmat elé tolja, aki ahelyett, hogy nyugodtan leállítaná, idegeskedve kapásból öt méterről mellé gurít.
    Hevesiramú, izgalmas, kemény küzdelem fejlődik most ki. Belkó szabadrúgását Kovács II. kapásból kapu mellé továbbítja (7. p.). A következő percben Vermes a fejelni akaró Darvas elől az utolsó pillanatban húzza le a labdát. Kispest mindent belead, de hiába. A 10. percben Darvas húszméteres bombáját a kézsérülése miatt kezdetben feltűnően bizonytalan Vermes csak nehezen védi. A 15. percben Darvas újabb lövését Vermes csak kiütni tudja és Kovács I. csak nehezen tud kornerra menteni. A sarokrúgást Kovács I. újabb korner árán parírozza. A 17. percben Paczolay váratlan erősen csavart labdáját majd hogy elnézi Vermes, de vetődve mégis fogja. A rátámadó Steinerrel összekoccan, de bírói figyelmeztetéssel elsimul az affér. A Sabaria csak szórványosan veszélyeztetett, de a játéknak ebben a periódusában még elég szép akciókkal, ezeket a döntő pillanatban mindig parírozza a kispesti védelem. Kétszer pedig tévesen állítja meg ofszájdért a Sabaria-csatársort a bíró sípja. A 21. percben Steiner centerét Senkey II. az ötösről élesen a jobbsaroka fejeli, már mindenki bentlátja a labdát a hálóban, amikor Vermes vetődve mégis kiüti. A következő percben ismét kornert forszíroz ki a kispesti balszárny, de ez sem hoz eredményt. A 26. percben Csendes hosszú, ívelt lövését Vermes fogja ugyan, de kiejti, Steiner azonban idegességében az üres kapu helyett a fekvő kapusnak gurítja a labdát. A 27. percben Belkó fut le, ideális centerét Purczeld az utolsó pillanatban menti a szombathelyi belsők elől. A 28. percben Darvas a tizenhatosról hatalmas bombát irányít a balsarokra, a magára talált Vermes azonban rég látott szenzációs robinzonáddal, a levegőben úszva csípi el és húzza magához a labdát. Most a Sabaria is veszélyeztet néhányszor, Rozgonyi hatalmas „luft”-ja után nagy a veszedelem, de Dénes kifutással ment. A 33. percben Hollós ravaszul pergő labdáját Dénes kornerre tudja csak feltolni. A sarokrúgást Dénes kiboxolja. A 35. percben Iglódy centerét Hollós tiszta helyzetben kapásból fölé vágja. Ismét a Kispest lendül támadásba ezután. A 40. percben Steiner lefut, ideális centerét azonban a befutó Paczolay a felső lécnek lövi. A gólelőny birtokában természetesen semmi sem sürgős most a Sabariának és midőn a labda a vonalon kívülre kerül, mindig, „húzzák az időt” a szombathelyiek a kispesti érzelmű publikum élénk „pfujolása” közepette. A 42. percben megint Steiner fut le, lövése azonban hajszálnyira a túlsó léc mellé fut. Vermes véd meg egyszer a rátámadó kispesti belsők elől és vége is a félidőnek.
    Kispesti támadással kezdődik a második félidő is. Az ofszájdról induló Steiner azonban mellé lő. Válaszul Belkó fut le, hatalmas lövése azonban csak a hátulsó kapufát döngeti meg. Kispest támad továbbra is. Csendes szabadrúgása a kifutó Vermesé, Darvas fölé lő. A 8. percben a labdát elcsípő és a kapuból balra kifutó Vermest kornerre nyomják a kispesti csatárok, amit azonban a határbíró bemondására ad meg a bíró. Belkó újabb lefutása végén fölé lő, majd Paczolay ront nagy helyzetben. A 12. percben Csendes szabadrúgását Senkey II a szabadon álló Darvas elé fejeli, aki elidegeskedi az újabb nagy helyzetet. A 13. percben Purczeld kornert vét. A 17. percben Kovács II. váratlan negyvenméteres bombája csak kevéssel kerüli el a kaput. A következő percben a Sabariának marad ki nagy helyzete. Belkó centerével Kovács kiugrik, egyedül tart a kapu felé, lövése azonban a kiugró és vetődő Dénesről az üres kapu mellé kornerre pattan. A 22. percben Steiner centerét Purczeld élesen mellé fejeli.
    Az idegesség válik lassan kint úrrá a csapatokon. Most már nemcsak a kispesti csatársor, hanem a Sabaria védelme is idegesen kapkod. Alig látni valamirevaló akciót. Nívótlan csapdosássá, vagdosássá válik egyideig a játék
    amely meglehetősen keménnyé is fajul, úgyhogy az izgalom a pályán és a tribünön állandóan fokozódik. A 26. percben nagy izgalmat kelt a Sabaria hívei körében, hogy Belkót kézzel fogja le a kispesti védelem és ezt a bíró nem veszi észre. A 30. percben viszont a Kispest reklamál eredménytelenül tizenegyest. Steiner ugyanis lefut és a tizenhatoson belül átesik azőt szerelő Sárközi lábán.
    Darvas és Steiner helyet cserél most a kispesti csatársorban, de ez sem segít. A 39. percben Belkó lefutása jelent a Kispestre veszélyt, de Dénes jó tempóérzékkel idejében kifutva ment. Iglódy lefutása végén pedig a túlsó léc mellé lő. A 40. percben csaknem megszületik mégis a kiegyenlítés. Darvas centerét Senkey II. visszahúzza a kapu elé és Steiner közvetlenközelről kapásból hajszálnyira a léc fölé továbbítja a labdát. A másik oldalon Belkó centerét fejeli még fölé Borbély. Utána kispesti támadás közben a mérkőzés végét jelzi a bíró.

    Nemzeti Sport, 1930. december 1.