magyarfutball.hu

Újpesti Dózsa SC - MTK 2 : 1 16:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2015.03.20, 18:38 (szerk.: 2015.03.21, 09:41)
    1968. szeptember 6.
    NB I. Tartalékbajnokság

    MTK- Újpesti Dózsa 2:2 (2:1)
    Hungária körút, 16 ó., 300 néző, V.: Pásztor.

    MTK: Lanczkor-Keszei,Mezei,Varga-Palicskó,Szűcs Á.-Straub,Takács,Stefán,Simon,Héger.
    Ú.Dózsa: Borbély-Sóvári (Kolár),Komáromi,Nyírő-Hartyányi,Horváth-Mohácsik,Pataki,Dunai III.,Kuharszki,Simon.

    A végig élénk iramú mérkőzésen a már 2:0-ra vezető MTK helyzetei alapján közelebb állt a győzelemhez.

    Gólszerző: Takács,Simon – Kuharszki (2).


    1968. szeptember 8.
    A Megyeri úton a hazaiak nagy szorgalommal készültek az MTK ellen. Van miért visszavágniuk a lila-fehéreknek, hiszen tavasszal az MTK győzött a Hungária körúton, utána pedig a Magyar Népköztársasági Kupában is kétvállra fektették a lila-fehéreket. Szini hosszú időre harcképtelen, ezért Sóvári játszik jobbhátvédet, s ha Nagy László nem jön rendbe, akkor Tóth András húzza fel a 11-es számú mezt.

    A mérkőzésnek az Újpesti Dózsa az esélyese, a lila-fehérek odahaza kitűnő eredményeket értek el, s most nyílván fűti a visszavágás Göröcséket az idén kapott nyolc gólért. Az tény, hogy az MTK-nak a nagy csapatok ellen jól megy a játék, de szerintünk ez sem akadályozhatja meg az Újpesti Dózsa vasárnap délutáni győzelmét. A tippünk: 1.

    Nehezen harcolta ki a győzelmet az Újpesti Dózsa

    Újpesti Dózsa- MTK 2:1 (0:0)
    Megyeri út, 16 ó., 15.000 néző, V.: Bíróczky (Szkokán,Kovács B.)

    Ú.Dózsa: Szentmihályi-Sóvári,Solymosi,Bánkuti-Noskó,Zámbó-Fazekas,Göröcs,Bene,Dunai II.,Tóth A. Edző: Baróti Lajos.
    MTK: Hajdú-Szántó,Dunai,Jenei-Strasszer,Csetényi-Török,Sárközi,Oborzil,Szuromi,Kiss. Edző: Kovács Ferenc.

    Csere: Sóvári h. Dunai III. (59p.), Oborzil h. Kékesi (75p.).

    Gólszerző: 1:0 Dunai III. (60p.), 2:0 Solymosi (70p.-11-es), 2:1 Kiss (74p.).

    Szögletarány: 7:10 (3:5)


    Az első percben Jenei rosszul adott haza, Bene elcsípte a labdát, kapura tört, aztán mintegy 8 méterről a keresztező Dunaiba rúgta a labdát. Mindjárt utána Göröcs iramodott meg az MTK kapuja felé, de 10 méterről a jobb kapufa mellé gurított. A 3. percben újabb hazai helyzet maradt ki. Fazekas tört kapura, s mintegy 14 méterről lőtt, de Hajdú kiütötte a labdát. Göröcs szóló következett, lerázta a védőket, de Csetényi az ötösön utolérte, megzavarta, s a csatár könnyelműen, ballal a kapu mellé gurított. Engedett az iramból az Ú.Dózsa, feljöttek a vendégek. A 16. percben Oborzil kapáslövését védte Szentmihályi, majd nem sokkal később újra Oborzil próbálkozott lövéssel 16 méterről, s Szentmihályi csak szögletre tudott menteni. A 30. percben Kiss labdájával Sárközi húzott kapura, 6 méterről a kifutó Szentmihályi lábát találta el a labdával. A 40. percben gyors egymásutánban Bene, Dunai II. és Göröcs próbálkozott lövéssel, de a tömörülő védőkről a labda mindannyiszor kipattant. A 43. percben Göröcs 18 méteres szabadrúgása messze a kapu mellé szállt.

    A II. félidőben két Dózsa szöglet következett, a védők hárítottak. A 49. percben Bene három csel után már az ötösön járt, de ügyetlenül Hajdúba rúgta a labdát, s az róla Tóth elé pattant, ő egyből kapura emelt, de a léc alá tartó lövést Hajdú hárította. Az 56. percben Oborzil 20 méterről megcélozta az újpesti kaput, Solymosi beletette a lövésbe a lábát, s róla a felső léc élére, onnan pedig Szuromi elé pattant a labda, de ő 5 méterről fölé helyezett. Az 59. percben Noskó összecsapott Szuromival, az MTK csatár ápolásra szorult. Cseréltek az újpestiek, Sóvári lement, Dunai III. jött be s azonnal gólt szerzett: a balösszekötő helyén húzott kapura, mintegy 25 méterről lőtt, a pattogó labda a meglepődő Hajdú mellett a jobb sarokban kötött ki. 1:0. A 66. percben Sárközi, Török adogatás után a kapura törő szélső elől Bánkuti nehezen tisztázott. Egy perc múlva Török szögletét Szuromi Szentmihályi kezébe fejelte. A 70. percben újpesti támadás futott a pályán, Fazekas már a 11-es tájékán járt, amikor Strasszer hátulról elhúzta a lábát. 11-es. A büntetőt Solymosi a kapu jobb oldalába rúgta. 2:0. A 72. percben Göröcs nagyszerű labdával futtatta Dunai II.-t, a csatár lefutotta a védőket és közvetlen közelről Hajdú kezébe rúgta a labdát. A 74. percben Sárközi átadásával Kiss húzott kapura, 18 méterről lőtt, a labda a meglepett Szentmihályi mellett a kapu jobb oldalában kötött ki. 2:1. A 77. percben Szuromi két lépésről Szentmihályi kezébe gurította a labdát. A 79. percben Kiss elfutott középen, 14 méteres lövését a Dózsa kapusa csak kiütni tudta. A 87. percben Dunai L. átadását Kékesi 12 méterről a jobb kapufa mellé küldte. Ezután még Benének akadt helyzete, de megint hibázott az ötösön.

    ×××

    Elég nehezen született meg a lila-fehérek győzelme, elsősorban azért, mert a belsőcsatárok, Dunai II. és Bene sok helyzetet elhibáztak. Úgy indult a találkozó, hogy a lila-fehérek alaposan visszavágnak az idén elszenvedett két vereségért. Hamar kialakultak a párok, Strasszer ügyelt Benére, Csetényi Dunaira, Oborzil pedig Göröcsöt tartotta szemmel, mögöttük pedig ott volt söprögető szerepkörben Dunai. A másik oldalon Noskó Szuromit, Zámbó Sárközit fedezte, Solymosi biztosított. Ez is mutatta, hogy mindkét csapat igyekezett biztonságossá tenni a védelmét. Göröcs ezúttal is kitűnő karmesternek bizonyult, de az előreadott labdákat Benéék nem tudták megjátszani, helyzeteiket kihagyták. Dunai III. gólja után változott a kép, a lila-fehérek ismét sokat támadtak, s végül a 11-es eldöntötte a találkozó sorsát. Az MTK végig igen lelkesen küzdött.

    Az Ú. Dózsa kapujában Szentmihályinak több ügyes védése volt, a gólt hárítania kellett volna. A hátvédsorból Solymosi és Bánkuti játéka dicsérhető. Göröcs az egész mérkőzés folyamán karmesternek bizonyult, nagyszerű labdákat adott társainak. Fazekas harcos, lendületes volt. Bene és Dunai II. nagyon mérsékelten játszott.

    Baróti Lajos: A vártnál gyengébben játszott a csapat, nehezen nyertünk.

    A Dózsának volt törleszteni valója az MTK-val szemben. Két rossz ízű vereséget kellett felejtetni a szurkolókkal. Nos, Újpesten ez sikerült, otthon maradt a két pont. A bajnoki cím szempontjából nagyon is fontos két pont, vigasztalódhattak a nézők… Pontosabban azok a nézők, akik egyhetes terminusokban gondolkodnak, s keveset törődnek a jövővel. Mert bizony a jövő ezzel a játékkal meglehetősen bizonytalan. A bajnoki címért folyó csatában ennél többet kell nyújtani. A Dózsa védelme továbbra is ingatag. Ez az alakzat nem javul, sőt, hétről-hétre romlik, s egyre bizonytalanabbá válik. A nagy nevekből álló csatársor pedig csak másodpercekig villog, képtelen folyamatosan jó játékra. Dunai II.-ről éppen mi írtuk meg, hogy örömmel készülődik az olimpiára, kár, nagyon nagy kár, hogy örömét a bajnoki mérkőzéseken ennyire palástolja. Az NB I. egyik legnagyobb karmestere: Göröcs, hiába játszik tüneményesen a középpályán, ha nem talál értő társakra, fondorlatos cseleit csak a közönség méltányolja, a pályán a partnerek nem értik. Az összhang hiánya képtelen játékot eredményez. Óriási űr tátong a csapatrészek között, a csapat egyik fele csak vágja a labdát, a másik fele pedig technikai trükkökön töri a fejét. Pedig nagy erő van ebben a csapatban, éppen a nagyszerű felvillanások igazolják, hogy többre képes a Dózsa.

    Ns,Ks.