magyarfutball.hu

MTK - Újpesti Dózsa SC 0 : 6 17:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2015.08.10, 08:10
    1969. június 21.

    NB I. Tartalékcsoport

    MTK- Újpesti Dózsa 0:1 (0:0)
    Hungária körút, 15.45 ó., 400 néző, V.: Bodon

    MTK: Brünyi-Szántó,Keszei,Varga (Straub)-Sas,Stefán-Tanka,Kékesi,Kunszt,Szűcs A.,Tóth.
    Ú. Dózsa: Borbély-Komáromi,Horváth,Szini-Hartyányi,Simon-Nagy J.,Hegyi,Kolár,Nyírő.Kellner.

    Gólszerző: Nyírő

    Kiállítás: Szántó (76p.)

    Mindkét csapat bátran, teljes erőbedobással támadott. Az MTK körülményes támadásait a Dózsa védelem a kitűnően játszó Szini vezérletével biztosan rombolta.

    Baróti: Háromesélyes a mérkőzés

    Farsang Endre, az Újpesti Dózsa szakosztályvezetője, derűlátóan tekint a találkozó elé.

    - Egyszer már meg kell, hogy törjön a jég a Hungária körúton is – jegyezte meg. – Remélem, ez éppen most következik be.
    - Mi a helyzet? Kipihente a csapat a fáradalmakat?
    - Öt nap óta együtt készül az együttes. Úgy érzem, ez elegendő volt arra, hogy rendbe jöjjön a gárda. Sajnos, Dunai Antal nem játszhat. Helyére Nagy László kerül. A többi poszton változatlan az összeállítás. Most nehéz sorozat vár ránk: szombattól jövő vasárnapig három bajnokit játszunk. Ma az MTK, aztán a Rába ETO és végül az Eger következik. Ha jó rajtot veszünk, akkor megnyílhat előttünk az út a tavaszi elsőség felé.

    És mi a véleménye Baróti Lajosnak.

    - Háromesélyesnek érzem a rangadót. A kék-fehérek csatársora rendkívül veszélyes, védelmük is kitűnő. Szoros eredményre számítok.

    A nyilatkozatokból ítélve a két csapat szakvezetői rendkívül óvatosak az esélyeket illetően. Nem is csoda! Annyi minden történt a legutóbbi forduló óta. Vajon hogyan mentették át a formát a csapatok, milyen lesz a talaj, kipihenték-e fizikailag és idegileg magukat a Dózsa játékosai? És sorolhatnánk még tovább.
    Mit várunk mi? Az MTK pihent csapat. Ha legjobb összeállításában játszik, akkor odahaza tarthatja akár mindkét pontot. A Dózsa válogatottjai fogadkoznak, hogy most megmutatják, mit tudnak. Ha kijön a lépés, akkor győzhetnek is a Hungária körúton. De sok tényezőnek kell közrejátszania ahhoz, hogy egyik, vagy másik fél oldalára billenjen a mérleg nyelve. Szerintünk döntetlen lesz. Tehát: X.

    Kiütéses győzelem

    Jól kezdett az MTK, de miközben támadott, a Dózsa rúgta a gólokat – Az újpestiek összjátéka végig pontosabb, szellemesebb, támadójátéka veszélyesebb volt – Az MTK elügyetlenkedte helyzeteit – A féltucat gólon Bene, Fazekas és Nagy L. osztozott.

    MTK- Újpesti Dózsa 0:6 (0:3)
    Hungária körút, 17.30 ó., 5.000 néző, V.: Bircsák (Szlávik,Balla B.)

    MTK: Lanczkor-Oborzil,Dunai,Salánki,Csetényi-Sárközi,Szucsányi-Török,Takács,Szuromi,Kiss.
    Edző: Kovács Ferenc
    Ú. Dózsa: Szentmihályi-Káposzta,Solymosi,Noskó,Bánkuti-Dunai III.,Göröcs,Zámbó-Fazekas,Bene,Nagy L.
    Edző: Baróti Lajos

    Csere: Kiss h. Mártha (58p.), Fazekas h. Juhász (78p.), Zámbó h. Tóth A. (78p.)

    Gólszerző: 0:1 Bene (4p.), 0:2 Nagy L. (41p.), 0:3 Nagy L. (44p.), 0:4 Bene (64p.), 0:5 Fazekas (68p.), 0:6 Fazekas (71p.)

    Szögletarány: 7:9 (4:7)

    A mérkőzés előtt az MTK az újságírók részére tájékoztató jellegű értekezletet tartott. Ezen megjelent néhány percre Baróti Lajos és Farsang Endre is. Megkérdeztük, mit várnak?

    - Magam sem tudom, mire képes jelenleg a csapat, hiszen olyan ritkán vagyunk együtt- mondta az újpestiek dereshajú mestere.

    A szakosztályvezető pedig határozottan kijelentette, hogy újpesti győzelmet vár.
    Bánhalmi Ferenc, az MTK elnöke pedig tréfálkozva megjegyezte:

    - Olyan mérkőzés legyen, amelyen az MTK nem marad alul.

    Már az első negyedórában feltűnt, hogy a felázott, síkos, de azért nagyon jó talajú pályán a vendégek jobban feltalálják magukat. Igaz, hogy kezdetben az MTK sokkal többet támadott, de ez nem vezetett eredményre, mert a hazai játékosok rosszul alkalmazkodtak a síkos talajhoz, főleg Sárközi, aki rendre pontatlanul továbbította a labdát.
    Már a 4. percben az MTK hálójában táncolt a labda: Göröcs átadásával Bene elviharzott, s aztán mielőtt még Dunai közbeléphetett volna, 13 méterről nehéz szögből nagy lövést zúdított a kapu közepe táján a léc alá. 0:1.
    Az MTK egyenlíthetett volna, de Sárközi szögletrúgása után a kapu előtt háromméternyire elsuhanó labdát Török fejjel nem találta jól el. A 10. percben egy nagyszerű Zámbó-Dunai III.-Fazekas-Bene támadás után Nagy L. nyolc méterről óriási helyzetben rosszul találta el a labdát. A játék nagyon jó iramú, elég változatos volt, a Dózsa támadásai mindig több gólveszélyt jelentettek. Az MTK előtt is adódtak lehetőségek, mint például a 31. percben is, amikor Török beadását Kiss 4 méterről mellé fejelte. A 38. percben Bene beadása után Nagy L. százszázalékos gólhelyzetben a kapu torkából belsővel kapásból fölé emelt. A másik kapunál Török ugyancsak kitűnő helyzetben hét méterről azért hagyott ki gólhelyzetet, mert a labda a bal lábára jött!
    A 41. percben Zámbó futott el a bal szélen, begurított Nagy L.-nak, aki röviden maga elé tette a labdát, aztán a vetődő Lanczkor fölött hét méterről félmagasan a jobb sarokba bombázott. 0:2.
    A félidő utolsó percében Dunai hibájából Benéhez került a labda, aki egy lövőcsel után Nagy L.-hoz gurította s a fiatal csatár zavartalanul, közelről a bal sarokba helyezte. 0:3.

    Szünet után jelentősen változott a játék képe, mert amíg az első félidőben az MTK mezőnyben egyenrangú ellenfél volt, a játékidő második felében az újpestiek teljesen átvették a játék irányítását, s voltak időszakok, amikor az ötletesebben, szellemesebben, gyorsabban, kapura veszélyesebben játszó lila-fehérek döntő fölényt harcoltak ki, szinte macska-egér harc folyt a pályán.
    A 64. percben Fazekas remekül helyzetbe hozta Benét, s a csatár 12 méterről bombagólt lőtt a bal felső sarokba. 0:4.
    Egy gyors támadás végén Zámbó kitűnő helyzetbe hozta Nagyot, aki ügyetlenül mellé lőtt.
    A 68. percben Bene Fazekashoz adta a labdát, aki egy cseles mozdulat után négy méterről a kimozduló Lanczkor mellett a jobb alsó sarokba helyezte a labdát. 0:5.
    Az újpesti szurkolóknak érthetően nagyon tetszett a játék, mert miközben az MTK játékosok idegességükben egyre többet hibáztak és ráadásul még küzdőkedvük is alábbhagyott, a Dózsa mesteri támadásokat vezetett.
    A 71. percben Bene egy csel után középre adott, Nagy L. lövése kipattant a védőkről, s Fazekas hat méterről a kapuba vágta a labdát. 0:6.
    Miután Fazekas a bokáját fájlalta, Baróti játéklehetőséget adott két fiatalnak is, beküldte Juhászt és Tóthot. A hajrában a Dózsa már lefékezett, az MTK is szerezhetett volna gólt. Mártha lövése a jobb oldali kapufán csattant. Az újpestieket a nagyarányú győzelem és a tetszetős játék után ütemes tapssal köszöntötte a közönség.

    ××××

    Az Újpesti Dózsában sokan játszottak az átlagosnál jobban, Fazekas és Bene tűnt ki leginkább, mindketten remekül cseleztek, gólhelyzeteket készítettek elő és gólokat is lőttek. Göröcs az első félidőben kitűnően szervezte a játékot. Említést érdemel, hogy a fiatal Nagy László milyen mozgékony volt, milyen nagy akarattal játszott, két gólt is lőtt, de helyzetei alapján egy fél tucatot is lőhetett volna.

    Baróti Lajos: Minden csapatrészben jobbak voltunk. Az MTK védői a síkos talajon nem találták fel magukat a mi gyors csatárainkkal szemben.

    ns