magyarfutball.hu

fénykép helye
alias
Kozma I. Mihály
Kozma Misi

Kozma György testvére
nationality
Magyarország
age
74 years
poszt
csatár
related person
related websites

játékos

pályafutás
Szegedi EAC
1967 - 1969
Budapesti Honvéd
1969 - 1981
Thor Waterschei
1981 - 1982
Budapesti Honvéd
1982 - 1984
eredmények / elismerések
Olimpiai ezüstérmes (Magyarország 1972)
EB 4. helyezett (Magyarország 1972)
2-szeres magyar bajnok (Budapesti Honvéd 1979-1980, 1983-1984)
Belga kupagyőztes (Thor Waterschei 1982)
3-szoros magyar gólkirály (1971, 1974, 1975)

edző

pályafutás
Budapesti Honvéd - utánpótlásedző
1984 - 1986
Kispest-Honvéd FC
1995
Érdi VSE
1997 - 1999
eredmények / elismerések
?
fénykép helye
Szeged mellett, Tápén született, és ma is egyik legkedvesebb emléke, hogy az általános iskolai csapatával megnyerték a megyei bajnokságot úgy, hogy 25–0 volt a gólkülönbségük. Kozma Mihály gólerős játékára hamar felfigyeltek Budapesten is, s így került a Honvédhoz. Visszavonulását követően vezetőként dolgozott, majd egyik napról a másikra eltűnt a labdarúgásból.
Ha mondjuk tíz évvel ezelőtt valaki a magyar futball vezetéséből veszi a fáradságot, és megkérdezi, lenne-e kedvem továbbra is a labdarúgásban dolgozni, akkor minimum elgondolkodtam volna. De ma már nem gondolkodnék, megköszönném az érdeklődést. Sajnálatos, de fokozatosan eltávolodtunk egymástól, a futball meg én. Nem csömörlöttem meg, de csaknem nyolc és fél évig dolgoztam vezetőként. Azt hiszem, a Honvéd egyik legsikeresebb időszakában irányítottam a klubot. Ez idő alatt négy bajnoki címet és egy kupagyőzelmet szereztünk. A legeredményesebb időszakban voltam tehát vezető, ám mivel nekem kellett pénzért kuncsorognom, ráadásul olykor megalázó módon, ez felemésztette az idegrendszeremet, így aztán 1995-ben elköszöntem.1


Szegedi EAC, 1967-1969

A SZEAC másodosztályú csapatában rúgtam a labdát. Rosszul kezdtük a bajnokságot, ezért mint fiatal suhanc már a negyedik fordulóban bemutatkozhattam a felnőtteknél. Az akkori éllovas Debrecent idegenben többek között az én két gólommal 3–1-re győztük le. 17 évesen 21 találattal a második helyen végeztem a góllövőlistán. Teljesítményemre felfigyelt a Honvéd, ahova 1969-ben vonultattak be.2


Budapesti Honvéd, 1969-1981

Abban az időszakban, amikor megkeresett a Honvéd, Tichy volt a leggólerősebb magyar futballista. Azt is mondhatnám, ő volt a példaképem. Így amikor a Honvéd vezetői lejöttek, és megkerestek, nem sokat gondolkodtam, azonnal elfogadtam ajánlatukat, sőt büszkén újságoltam mindenkinek, hogy a Honvéd futballistája leszek. Több fővárosi klub is szeretett volna leigazolni, de ahogy az előbb mondtam, Tichy Lajos miatt esélytelenek voltak. Ma sem bántam meg, jó döntést hoztam akkor.
A Honvédban, Puskás és Bozsik után, én játszottam a legtöbb meccset, s Puskás és Tichy rúgott csak valamivel több gólt nálam. A válogatottban valamiért nem nyújtottam azt, amit magamtól is elvártam. Valahogy nem úgy ment, görcsöltem, bizonyítani szerettem volna, pedig már maga a meghívás ténye is egyfajta bizonyíték arra, hogy ott az ember helye a legjobbak között. De azért büszke vagyok klubkarrieremre, mert kétszer bajnoki címet nyertem, háromszor gólkirály voltam, és tíz éven át én lehettem a Honvéd csapatkapitánya.1


Thor Waterschei, 1981-1982

Most tízéves kisgyerekek is mehetnek külföldre, a mi időnkben viszont még az volt a szabály, hogy csak az mehetett, aki betöltötte a harmincat. Térd- és két Achillesín-műtéttel a lábamban annak is örülhettem, hogy 32 évesen kikerülhettem Belgiumba. Úgy maradtunk benn az élvonalban, hogy a Cercle Bruges-t az én három gólommal vertük 3–2-re. A francia Marseille felfigyelt rám, már alá is írtam a kétéves szerződést, de a kontraktusban volt egy pont, amely kimondta, csak akkor lép életbe, ha megfelelek a tüzetes orvosi vizsgálaton. Nem feleltem meg. Visszamentem a Waterscheibe, csakhogy oda már igazoltak egy másik külföldit a helyemre, és mivel honvágy is gyötört, hazajöttem. Hát ennyi a légióskodásom története.2


Budapesti Honvéd, 1982-1984

...
Ha valaki magyar labdarúgóként olimpián másodikként végez, és Európa-bajnokságról is van egy negyedik helye, az igenis büszke lehet. A '72-es belgiumi kontinensviadal négyes döntőjében ráadásul a torna válogatottjába is beválasztottak. De az is büszkeséggel tölt el, hogy tíz évig lehettem a Budapest Honvéd csapatkapitánya.2
forrás
Készült az
1 - archivum.magyarhirlap.hu
2 - http://www.delmagyar.hu/sport/golvadasznak_szuletett/2116716/
írásainak, interjúinak felhasználásával.
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

 1. avatar: Longinus
  2018.10.17, 19:42
  kép1980-ban, egy Dunaújváros elleni bajnokin. Kép: Képes Sport archívuma
   
 2. avatar: Zsorzsinju
  2018.07.27, 22:40 (szerk.: 2018.07.28, 11:26)
  Szeptemberben született.
  A valaha élt egyik leghíresebb szegedi labdarúgó, Kozma Mihály a közelmúltban ünnepelte 60. születésnapját. Ipari mennyiségben termelte a gólokat, bajnoki meccsein 239-szer ünnepelhetett! A vele készült beszélgetésből az is kiderül, csodálatos pályafutásából egyedül azt sajnálja, hogy csak egy évet futballozhatott külföldön.

  2009.09.26
  http://www.delmagyar.hu/sport/golvadasznak_szuletett/2116716/
   
 3. avatar: Longinus
  2016.09.22, 11:14 (szerk.: 2017.11.01, 10:37)
  képKozma Mihály 1969-ben, első válogatott mérkőzésén Írország ellen. Nagyon jó érzékkel került gólhelyzetbe, viszont rengeteg ziccert elhibázott. Ennek ellenére háromszor lett magyar gólkirály. Kép: nemzetisport.hu
   
 4. avatar: heimo
  2015.12.28, 20:42 (szerk.: 2017.04.10, 14:36)
  A gólkirály távol került a futballtól

  Kozma Mihály mérlege nem teljes

  Szeged mellett, Tápén született, és ma is egyik legkedvesebb emléke, hogy az általános iskolai csapatával megnyerték a megyei bajnokságot úgy, hogy 25–0 volt a gólkülönbségük. Kozma Mihály gólerős játékára hamar felfigyeltek Budapesten is, s így került a Honvédhoz. Visszavonulását követően vezetőként dolgozott, majd jó tíz évvel ezelőtt egyik napról a másikra eltűnt a labdarúgásból. Mi most megkerestük.

  – Mi van önnel, mit csinál?
  – Itthon vagyok, nyugdíjas vagyok.
  – Nem hiányzik a futball?
  – Néha kijárok a Bozsik stadionba, de manapság már egyre ritkábban. Valahogy így alakult. Ha mondjuk tíz évvel ezelőtt valaki a magyar futball vezetéséből veszi a fáradságot, és megkérdezi, lenne-e kedvem továbbra is a labdarúgásban dolgozni, akkor minimum elgondolkodtam volna. De ma már nem gondolkodnék, megköszönném az érdeklődést. Sajnálatos, de fokozatosan eltávolodtunk egymástól, a futball meg én.
  – Visszavonulása után rögtön főnök lett a Honvédnál?
  – Nem. Először még a serdülők edzője voltam, és amikor Komora Imre elment, szövetségi kapitány lett, felkértek, legyek a klub igazgatója.
  – Úgy emlékszem, ön kezdeményezte, hogy a Budapesti Honvédból kiválva Kispest–Honvéd FC néven játsszanak a bajnokságban.
  – Igen, így volt. Erre büszke is vagyok. Az akkori klubelnökkel, Szabó Tiborral dolgoztuk ki a válás részleteit. De itt nem válásról volt szó, hanem arról, hogy a rendszerváltozás után megalapítottuk az első önálló profi futballklubot.
  – És miért volt ez olyan fontos, mármint a kiválás?
  – Azért, mert a Honvéd vezetése olyan elképzelést dolgozott ki, hogy minden szakosztály próbáljon meg önállóan megélni. Voltak persze nehézségek, de így utólag is visszagondolva, azt hiszem, jó döntést hoztunk.
  – Vezetői karrierjének elején történt az emlékezetes bundabotrány, ahol jó néhány Honvéd-játékost letartóztatott a rendőrség.
  – Ne is mondja. A fél csapat a börtönben volt, a tartalék csapatból töltöttük fel a keretet. De amire megint csak nagyon büszke vagyok, így is sikerült megnyernünk a bajnokságot és mellé a kupát.
  – Talán most már elárulhatja, hogy volt-e alapja az akkori bundabotránynak.
  – Komolyan mondom, a mai napig sem tudom, de hogy őszinte legyek, ha tudnám sem mondanám meg. Nem volt kellemes időszak.
  – Játékosként és vezetőként is sok szakemberrel dolgozott együtt. Kik azok, akiktől a legtöbbet tanulta, kinek köszönheti a legtöbbet?
  – Sorrendiség nélkül mondom: Preiner Kálmán nagyon rendes ember volt, aztán Lakat Karcsi bácsinak is sokat köszönhetek, és Mezey György, amikor a Honvédhoz szerződtettem, kétségtelenül ő volt a legfelkészültebb szakember az országban. Sajnos olyanok is akadnak, akikre nem szívesen gondolok vissza, de őket nem nevezném meg, ennek már semmi értelme.
  – Akad olyan döntése, amit megbánt, amit a mai eszével másként csinálna?
  – Talán az, hogy azt a nyolc és fél évet, amelyet a Bozsik stadionban vezetőként töltöttem, nem biztos, hogy újra végigcsinálnám. Pedig a legeredményesebb időszak volt pályafutásom során. De amin keresztülmentem, azt még az ellenségeimnek sem kívánom.
  – Mi a véleménye a mai Honvédról, a vezetésről, a tulajdonlásról, a játékosokról?
  – Isten ments, hogy beleszóljak George Hemingway munkájába, de ha már megkérdezett, két dolgot elmondanék. A szurkolókkal meg kell találni a hangot. A másik pedig, javasoltam, szerződtessenek egy szakmai igazgatót, aki az egész szakosztály munkájáért felel, és aki a teljes szakmát összefogja.
  – Szeptember 1-jén múlt hatvanegy éves. Mi az, amit szeretne megélni, elérni?
  – Azt szeretném, ha a családban egészség, békesség és harmónia maradna. A lányom Londonban él, jó lenne minél többször látni. Ami meg a futballt, a Honvédot illeti, itt lenne az ideje egy újabb bajnoki címnek. Más kérdés, hogy ebben a csapatban nem érzem a győzelmet. Szeretném, ha a válogatott végre kijutna egy nagy tornára, például világbajnokságra. Sajnos a szurkolók több generációja már nem tudja, milyen fantasztikus érzés egy Eb-n, vébén a magyaroknak szurkolni. Ugye nem teljesíthetetlen vágyak ezek?

  Pályakép

  Kozma Mihály Született: 1949. szeptember 1., Tápé

  Egyesületei: Szegedi AC (1967–1968), Bp. Honvéd (1969-1981), Waterschei (1981–1982), Bp. Honvéd (1982–1984). 384 bajnoki mérkőzésen 234 gólt szerzett. 1969 és 1975 között 17-szer játszott a válogatottban (3 gól). Magyar bajnokcsapat tagja: 1980, 1984. Magyar gólkirály: 1971, 1974, 1975. Belga kupagyőztes: 1982.Sportvezetőként 1986-tól a Honvéd labdarúgó-szakosztályának vezetője, 1991-től a Kispest FC igazgatója.

  http://archivum.magyarhirlap.hu

  hmgy
   
 5. avatar: ingersheim
  2014.02.01, 19:29
  kép
   
 6. avatar: fgymat
  2013.03.22, 09:53 (szerk.: 2017.11.01, 10:38)
  KOZMA I MIHÁLY (1949), a Bp. Honvéd csatára, 1969-ben 1 mérkőzésen (szerk.: 17) öltötte magára a címeres mezt.
  Kozma Mihály mérkőzései a Magyar Válogatottban
  – A szegedi származású játékos robbanékony, gólveszélyes csatár. A legjobbak között a balszélen mutatkozott be, de belül hasznosabb, eredményesebb. A válogatott labdarúgók táborának jelenleg – Dunai III Edével együtt – a legfiatalabb tagja.

  forrás:
  Antal Zoltán és Hoffer József - Alberttől-Zsákig