magyarfutball.hu

Budapest, XIV. ker., Mogyoródi út

 1. photo: Budapest, XIV. ker., Mogyoródi út (2008)
 2. photo: Budapest, XIV. ker., Mogyoródi út (2008)
 3. photo: Budapest, XIV. ker., Mogyoródi út (2008)
 4. photo: Budapest, XIV. ker., Mogyoródi út (2008)
 5. photo: Budapest, XIV. ker., Mogyoródi út (2008)
 6. photo: Budapest, XIV. ker., Mogyoródi út (2008)
 7. photo: Budapest, XIV. ker., Mogyoródi út (2008)
 8. photo: Budapest, XIV. ker., Mogyoródi út (2008)
 9. photo: Budapest, XIV. ker., Mogyoródi út (2008)
 10.  
 1. 5 users were here.
 2. alias
  1. Telefongyár-pálya
  2. Siemens pálya
  3. Siemens Sporttelep
  4. Zuglói Vagyonkezelő Zrt. által üzemeltetett sportpálya
 3. address
 4. map, route
 5. capacity
  altogether : ?
  seats: ?
  stands: ?
 6. population
  Budapest, XIV. ker.: 123.786 (2012)
 7. owner
  Budapest Főváros XIV. kerület
 8. home club
   dissolved / recently playing elsewhere
   1. Siemens Telefongyár SE (? - ?)
  1. attendance record
  2. pitch size
  3. pitch type
   natural grass
  4. score board
   n/a
  5. floodlight
   n/a
  6. running track
   cinder track
  7. year of surrender
  8. first match
  9. related matches
  10. help
   
   

  új hozzászólás

  Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  comments

  1. avatar: magyarfutball.hu
   2015.12.16, 21:37
   Új pálya a sportolni vágyóknak - a Mogyoródi úti telep
   kép
   Adott volt egy erősen alulhasznált, ám kedvező környezeti adottságokkal rendelkező sportpálya a XIV. kerületben, ahol komoly hagyománya van a sportnak. A Tér_Köz pályázatnak köszönhetően, a civilek bevonásával megújították, kibővítették a funkcióit a Mogyoródi úti telepnek. Bemutatjuk az R-124 STUDIO terveit.

   Mogyoródi úti sportpálya fejlesztése

   A XIV. kerület mindig előkelő helyet foglalt el a magyar sportéletben, a helyi egyesületekben készülő sportolók rendre kimagasló eredményeket értek el a legkülönfélébb versenyeken. A professzionális sport sikereinek alapja az utánpótlás-nevelés, amely nem választható el a tömegsporttól. Ez utóbbi ösztönzésében szántak fontos szerepet a Mogyoródi úti telepnek, annak rendezésével, felújításával és meglévő funkcióinak kibővítésével.

   A környezet

   A Mogyoródi úti sportpálya Zugló legnagyobb kiterjedésű területén, a meglehetősen vegyes beépítésű, így társadalmi szerkezetét illetően is sokfélének tekinthető Alsórákoson található. A sportpálya szűkebb környezetében, a Rákos-patak mentén részben családi házak, illetve a Mogyoródi úton ipari létesítmények állnak.

   A környéken számos más sporttelep is volt korábban, amelyek többsége ma már nem működik. Jó ideje, az üzemek megszűnésével együtt bezárt a porcelángyár és a telefongyár sportpályája, de a Zuglói Szabadidő és Sport Centrum sem működik már. Így mindössze két helyen, a Lantos Mihály Sportközpontban és a Mogyoródi úti közösségi sportpályán mozoghatnak a környékbeliek.

   Zugló komoly hagyományokkal, sőt eredményekkel rendelkezik a magyar sport történetében. Olyan jelentős intézmények találhatók itt, mint a Millenáris Sportpálya, amely eredetileg nem csak kerékpárversenyek, hanem futballmérkőzések és atlétikai viadalok rendezésére is alkalmas volt; az 1953-ban Népstadion néven átadott Puskás Ferenc Stadion; a Nemzeti Sportcsarnok; a BVSC sportlétesítményei. A sport a kerület iskoláiban is elsődleges jelentőségű, hiszen itt van a Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület (KSI SE) vagy a Hajós Alfréd Két Tanítási Nyelvű Sportiskola.

   A Mogyoródi úti sportpálya a revitalizációt és funkcióbővítést megelőzően is népszerű volt, s komoly igény mutatkozott a terület továbbfejlesztésére, a meglévő sportolási lehetőségek kibővítésére. A helyszín közvetlenül kapcsolódik és illeszkedik a Rákos-patak mentén már meglévő, valamint további tervezett rekreációs funkciókhoz.

   A Tér_Köz pályázat

   A közösségi sportpálya igen kedvező környezeti adottságokkal rendelkezik. A felújítást és a szabadidős kínálat bővítését elsősorban a meglévő műszaki adottságokra építve, és a helyi igényeket szem előtt tartva tervezték meg, ugyanakkor lényeges szempont volt, hogy egy hosszú távon is fenntartható és működtethető, de továbbra is ingyenesen használható “intézmény” legyen.
   A Mogyoródi út – Miskolci utca – Fischer István utca találkozásában fekvő 2524 m2 területű önkormányzati ingatlan korábban alulhasznált sportpályaként üzemelt, ahol egy nagyméretű futballpálya, körülötte salakos futópálya, egy beton és bitumenes burkolatú kosárlabda-, valamint kézilabdapálya állt, amelyeket két, öltözőként és mosdóként használt konténerépület szolgált ki. Az önkormányzat 2012-ben akkori lehetőségeihez képest igyekezett javítani a meglévő állapoton, és a tereprendezésen felül kialakították a jelenlegi bitumenes kézilabdapályát, kijavították a salakos futópályát, újrafüvesítették a nagy futballpályát, illetve építettek egy pihenőt, amely alkalmi védelmet nyújt az eső ellen.

   A jelenlegi, sokkal átfogóbb fejlesztés során azonban nemcsak a meglévő létesítményeket újították fel, de új sporteszközöket is kiépítettek. Ez lehetőséget adott arra, hogy ne csak a hagyományos sportágak kedvelői térjenek ide vissza, de más csoportok számára is vonzóvá váljon a hely, és egy többcélú sporttelep jöhessen létre. Az elmúlt évtizedekben jelentősen bővült a szabadidősportágak köre, s olyan formái is megjelentek, amelyek közül néhány azóta olimpiai versenyszámmá is vált. A gördeszka, a mountain bike vagy éppen a BMX kedvelői ezidáig igencsak mellőzve érezhették magukat. Részben ezt kívánta orvosolni a projekt, amely a nagy műfüves futballpálya helyett kisebb grassrootspályák – mint strandröplabdapálya, teniszpálya, streetballpálya –, valamint kültéri fitneszpark kialakítása mellett görkorcsolyapálya, gördeszka- és BMX-pálya építését is tartalmazta.

   A sportolási lehetőségek szélesítésével és az új sporteszközökkel korszerű, a fiatalok és az idősebbek számára is megfelelő kereteket biztosíthattak, egy új jellegű közösségi teret teremtve a környéken minden korosztálynak. Az infrastrukturális fejlesztések között kiemelten kezelt a gördeszkások és a görkorcsolyások új extrémsport-pályája, valamint a mountain bike pálya, amelyek új élményekkel gazdagítják a sporttevékenységeket. Emellett azonban nem elhanyagolható a közösségteremtő, csapatformáló szerepük sem, mely fontos része volt a projekt fő célkitűzésének, a helyben megvalósuló közösségfejlesztésnek.
   A sportpálya jelenlegi helyzete, a projekt várható eredményei


   Mivel a kerület komoly sportéleti múltra tekint vissza, a helyi Önkormányzat továbbra is fontosnak tartja az utánpótlás-nevelés és a tömegsport támogatását, ösztönzését.

   Ez utóbbi területen szántak fontos szerepet a Mogyoródi úti telepnek, annak rendezésével, felújításával és meglévő funkcióinak kibővítésével. Kiemelt szándék volt a civilek aktív bevonása a sportrekreációs tevékenységbe azzal, hogy egy jól felszerelt, biztonságos helyet bocsátanak rendelkezésükre. Az itt megvalósítható programok a szociálisan hátrányos helyzetben lévő gyermekek sportolási lehetőségeinek javítását is elősegítik, miközben a közeli iskoláknak is segítséget jelent a testnevelés órák lebonyolításában, az idősebb gyerekek pedig tanítás után tölthetik itt az idejüket.

   A helyi nyugdíjas szervezetek korábban is rendszeresen érintették a sportpályát túraútvonalaik részeként (nordic walking), mások pedig inkább futni jártak ide. Így a felnőtt és idősebb lakosság sportolási igényeire is választ jelenthet a megújított környezet.

   A kerület különféle szervezetei egyre gyakrabban szerveznek egészségnapokat, sportversenyeket, sportvetélkedőket és egyéb szabadtéri mozgásra ösztönző rendezvényeket. Emiatt a kerület sportcélú létesítményei rendszeresen túlzsúfoltak. A sportpálya és közvetlen környezete viszont a felújítást követően újabb teret biztosít egyéb olyan, a közösségformálásban fontos szerepet játszó programokhoz, amelyeknél lényeges, hogy biztonságos és a szükséges infrastruktúrával ellátott helyen kerülhessen rá a sor.


   Adatlap

   A projekt címe: Mogyoródi úti sportpálya funkcióbővítő fejlesztése
   Projektgazda: Budapest XIV. kerület Zugló Önkormányzata
   Projektmenedzser: Papp-Németh Lilla
   Támogató: Budapest Főváros Önkormányzata
   Projektkoordinátor: Főpolgármesteri Hivatal, Városépítési Főosztály, Városmegújító Csoport
   Tervezők: R-124 STUDIO Kft. – László Tamás, Havadi Erik okl. építészmérnök
   Partnerek: Zuglói Sport- és Rendezvényszervező Nonprofit Kft., Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt.

   Elnyert fővárosi támogatás: 76,12 M Ft
   A támogatás intenzitása: 80%
   Teljes projektköltség: 95, 15 M Ft


   A projekt tartalma:
   A pályázat célja a Mogyoródi út 130. szám alatti, meglévő sportpálya felújítása és a sportolási lehetőségek bővítése a területen. A terület a Rákos-patak mentén, rekreációs övezetben, kertvárosi lakókörnyezetben található. A lakosság főleg futásra és nordic walking-ra használta a sporttelepet, továbbá céges- és önkormányzati rendezvények helyszíneként szolgált. A sportpálya eredetileg is intenzív használatban volt, és valós igény mutatkozott a terület továbbfejlesztésére, a meglévő sportolási lehetőségek bővítésére.

   Projektelemek:
   Sportpályák felújítása és új sportpályák létesítése: meglévő futballpálya, futópálya felújítás, új streetball/kosárlabda pályák, új mountainbike pálya, új kültéri fitneszpark, új burkolt rendezvénytér
   Kiszolgáló épületek: meglévő konténerépületek lecserélése (öltöző, szaniter és porta funkciók)
   Infrastruktúra: közvilágítás, csatornahálózat bővítése
   Eszközbeszerzés: térbútorok (padok, ivókutak), mobil kiskapuk (nagy futballpálya felosztásához)
   Szolgáltatások: térfigyelő kamerák, WIFI hotspot, rendezvények, tájékoztatás

   http://epiteszforum.hu/uj-palya-a-sportolni-vagyoknak-a-mogyorodi-uti-telep
    
  2. avatar: NNS
   2013.03.26, 18:39
   Játszik is itt valaki, vagy csak úgy rendberakták?
    
  3. avatar: magyarfutball.hu
   2011.06.13, 11:52
   Jó híreket kaptunk, a pályán már a füvet is rendszeresen nyírják.
    
  4. avatar: Ailton
   2010.07.16, 19:23
    
  5. avatar: Ailton
   2010.07.16, 19:14
   lett valami a pálya rendbehozatalából?
    
  6. avatar: magyarfutball.hu
   2010.07.16, 17:19
   Kedves Zuglóiak!
   A Siemens Pálya név egy megtévesztő dolog. Semmi köze a Siemens nevezetű multihoz. Ha lenne akkor nyugodtak lehetnénk, mert nem így nézne ki,. A Telefongyár nevű szocialista nagyvállalatot annak idején a Siemens privatizálta. Ezzel hozományként járt a sporttelep is, amelyet a zuglói önkormányzat lassan több mint tí z éve visszavásárolt és azóta a tulajdonából ezt tudta produkálni. Fenn áll a veszély, hogy az önkormányzat bármikor eladhatja a területet emeletes lakóházak épíésére. Ezt tette a Fővárosi Önkormányzat a szomszédos telekkel is, amelyen jelenleg Futó Péter úr (Gyáriparosok Országos Szövetsége elnöke) vállalkozása éppen jó magas házakat épít zöldövezeti területen. A jelenlegi szabályozás megengedi. Ezért csak zuglóiak társadalmi összefogása mentheti meg a sporttelepet a magasházas beépítéstől. Változtassuk meg a nevet és adjunk funkciót ennek a jelenlegi "lepratelepnek". Legyen mondjuk Zuglói Central Park vagy például Zuglói Szabadidő Park, vagy bármi csak ne Siemens pálya lés lakótelepi épíkezési hely.

   forrás:
   Lokálpatrióta - http://zek.org.hu/page/hozzuk_rendbe_a_siemens-palyat
    
  7. avatar: magyarfutball.hu
   2010.07.16, 17:16
   2009-05-29
   A Zuglóiak Érdekképviseleti Egyesülete kezdeményezi a Mogyoródi úti Siemens-pálya rendbe hozatalát, megtisztítását és sportcélú tevékenységre történő átadását!

   A Siemens-pályaként ismert Mogyoródi úti területen jelenleg áldatlan állapotok uralkodnak. A sportolási célokra egyébként kiválóan alkalmas ingatlant benőtte a gaz, a kerítések düledeznek, sok helyen hiányoznak is. A telket ráadásul egyesek szemétlerakónak használják, nem véletlen, hogy a területen már a patkányok is megjelentek.

   Pedig nem kellene ennek így lennie. Talán Nekünk, zuglóiaknak is meglepő, de igaz: Zugló Magyarország sportéletének első számú fellegvára. A mi kerületünkben található a Puskás Ferenc stadion, a vadonatúj Papp László Sportaréna, a SYMA-csarnok, a Sportmúzeum, a Műjégpálya, a Millenáris pálya. Zuglóban van a legtöbb magyar sportszövetség központja, itt működik a nagy múltú vasutas klub, a BVSC.

   Mi, zuglóiak ellenben azt tapasztaljuk, hogy lakókörnyezetünkben nincs elég sportolásra alkalmas hely. Mind a Csömöri úti sportpályán, mind a Mogyoródi úti Siemens-pályán áldatlan állapotok uralkodnak. A Csömöri úti, korábban jól működő, fontos sportközpont helyén ma egy földkupacokkal teli, gazzal benőtt építési terület van. Egyedül a futópálya használható – mindez a helyzet a Bosnyák téri új városközpont évek óta húzódó vitájának köszönhető, s még megjósolni is nehéz, mikor épül fel a régóta ígérgetett Zuglói Sport- és Szabadidőcentrum.

   Addig is, amíg a döntéshozók dűlőre jutnak, mi, a Zuglóiak Érdekképviseleti Egyesülete, szorgalmazzuk a Mogyoródi úti, jelenleg igen elhanyagolt állapotban lévő Siemens-pálya sportcélú tevékenységre történő hasznosítását!

   Ennek érdekében – első lépésként – néhány hete levélben fordultunk a Zuglói Vagyonkezelő Zrt.-hez, jelezve, hogy a terület rendezetlen, szemetes, ráadásul már a patkányok is megjelentek a környéken. Felajánlottuk továbbá, hogy a ZÉK önkéntes tereprendezési akciót szervez: a hulladékot társadalmi munkában gyűjtjük össze, gyomirtást és általános „nagytakarítást” végzünk. A Vagyonkezelőnél meghallgatásra került indítványunk: pozitív, segítő, együttműködő szándékáról biztosítottak bennünket az összes fenti cél eléréséhez.

   Reméljük, kezdeményezésünket siker kíséri, és hamarosan lehetőség nyílik rá, hogy a Siemens-pálya alkalmassá váljon a zuglóiak számára a legkülönfélébb sport- és szabadidős tevékenységek végzésére, illetve közösségi rendezvények helyszínének biztosítására is.

   Amennyiben a Siemens-pálya rendbetételéhez szeretne önkéntesnek jelentkezni, kérjük, hogy azt e-mailben (zuglo@zek.org.hu), e-mail címe megadásával szíveskedjen jelezni. A beérkezett jelentkezések összegyűjtése után, július 1-től kezdődően mindenkivel személyesen vesszük fel a kapcsolatot.

   Lénárt István, ZÉK

   forrás:
   http://zek.org.hu/page/hozzuk_rendbe_a_siemens-palyat
    
  8. avatar: Girgily
   2009.10.19, 16:22
   Jártam a környéken: a pályát megvette az önkormányzat és sportcélra kívánja hasznosítani! Dzsungel megszüntetve, omladozó épületek elbontva. Még a futópálya is előkerült. A nagypályán most kispályák vannak keresztbe, hamarosan lehet menni focizni! Az még kérdéses, hogy a nagypálya megmarad-e.
    
  9. avatar: Girgily
   2008.06.28, 22:53 (szerk.: 2010.07.16, 17:07)
   Erre a pályára még nem építettek semmit, már több mint 10 éve fenyegetőznek lakóparkkal és hasonlókkal, azóta a pálya elhagyatva vár sorsára. Egy gaztenger, kiégett összedőlni készülő épületekkel.

   Kategória helyesen 2008.06.28-án: ehanyagolt