magyarfutball.hu

Budapest, XIV. ker., Mogyoródi út

 1. fénykép: Budapest, XIV. ker., Mogyoródi út (2008)
 2. fénykép: Budapest, XIV. ker., Mogyoródi út (2008)
 3. fénykép: Budapest, XIV. ker., Mogyoródi út (2008)
 4. fénykép: Budapest, XIV. ker., Mogyoródi út (2008)
 5. fénykép: Budapest, XIV. ker., Mogyoródi út (2008)
 6. fénykép: Budapest, XIV. ker., Mogyoródi út (2008)
 7. fénykép: Budapest, XIV. ker., Mogyoródi út (2008)
 8. fénykép: Budapest, XIV. ker., Mogyoródi út (2008)
 9. fénykép: Budapest, XIV. ker., Mogyoródi út (2008)
 10.  
 1. 5 felhasználó járt itt.
 2. alias
  1. Telefongyár-pálya
  2. Siemens pálya
  3. Siemens Sporttelep
  4. Zuglói Vagyonkezelő Zrt. által üzemeltetett sportpálya
 3. cím
 4. térkép, megközelítés
 5. befogadóképesség
  összesen : ?
  ülőhely: ?
  állóhely: ?
 6. lakosság
  Budapest, XIV. ker.: 123.786 (2012)
 7. tulajdonos
  Budapest Főváros XIV. kerület
 8. hazai csapat
   megszűnt / már más pályán játszó
   1. Siemens Telefongyár SE (? - ?)
  1. nézőcsúcs
  2. pálya mérete
  3. talaj típusa
   természetes füves
  4. eredményjelző tábla
   nincs
  5. világítás
   nincs
  6. futópálya
   salakos
  7. átadás éve
  8. nyitómérkőzés
  9. kapcsolódó mérkőzések
  10. segítség
   
   

  új hozzászólás

  Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  hozzászólások

  1. avatar: magyarfutball.hu
   2015.12.16, 21:37
   Új pálya a sportolni vágyóknak - a Mogyoródi úti telep
   kép
   Adott volt egy erősen alulhasznált, ám kedvező környezeti adottságokkal rendelkező sportpálya a XIV. kerületben, ahol komoly hagyománya van a sportnak. A Tér_Köz pályázatnak köszönhetően, a civilek bevonásával megújították, kibővítették a funkcióit a Mogyoródi úti telepnek. Bemutatjuk az R-124 STUDIO terveit.

   Mogyoródi úti sportpálya fejlesztése

   A XIV. kerület mindig előkelő helyet foglalt el a magyar sportéletben, a helyi egyesületekben készülő sportolók rendre kimagasló eredményeket értek el a legkülönfélébb versenyeken. A professzionális sport sikereinek alapja az utánpótlás-nevelés, amely nem választható el a tömegsporttól. Ez utóbbi ösztönzésében szántak fontos szerepet a Mogyoródi úti telepnek, annak rendezésével, felújításával és meglévő funkcióinak kibővítésével.

   A környezet

   A Mogyoródi úti sportpálya Zugló legnagyobb kiterjedésű területén, a meglehetősen vegyes beépítésű, így társadalmi szerkezetét illetően is sokfélének tekinthető Alsórákoson található. A sportpálya szűkebb környezetében, a Rákos-patak mentén részben családi házak, illetve a Mogyoródi úton ipari létesítmények állnak.

   A környéken számos más sporttelep is volt korábban, amelyek többsége ma már nem működik. Jó ideje, az üzemek megszűnésével együtt bezárt a porcelángyár és a telefongyár sportpályája, de a Zuglói Szabadidő és Sport Centrum sem működik már. Így mindössze két helyen, a Lantos Mihály Sportközpontban és a Mogyoródi úti közösségi sportpályán mozoghatnak a környékbeliek.

   Zugló komoly hagyományokkal, sőt eredményekkel rendelkezik a magyar sport történetében. Olyan jelentős intézmények találhatók itt, mint a Millenáris Sportpálya, amely eredetileg nem csak kerékpárversenyek, hanem futballmérkőzések és atlétikai viadalok rendezésére is alkalmas volt; az 1953-ban Népstadion néven átadott Puskás Ferenc Stadion; a Nemzeti Sportcsarnok; a BVSC sportlétesítményei. A sport a kerület iskoláiban is elsődleges jelentőségű, hiszen itt van a Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület (KSI SE) vagy a Hajós Alfréd Két Tanítási Nyelvű Sportiskola.

   A Mogyoródi úti sportpálya a revitalizációt és funkcióbővítést megelőzően is népszerű volt, s komoly igény mutatkozott a terület továbbfejlesztésére, a meglévő sportolási lehetőségek kibővítésére. A helyszín közvetlenül kapcsolódik és illeszkedik a Rákos-patak mentén már meglévő, valamint további tervezett rekreációs funkciókhoz.

   A Tér_Köz pályázat

   A közösségi sportpálya igen kedvező környezeti adottságokkal rendelkezik. A felújítást és a szabadidős kínálat bővítését elsősorban a meglévő műszaki adottságokra építve, és a helyi igényeket szem előtt tartva tervezték meg, ugyanakkor lényeges szempont volt, hogy egy hosszú távon is fenntartható és működtethető, de továbbra is ingyenesen használható “intézmény” legyen.
   A Mogyoródi út – Miskolci utca – Fischer István utca találkozásában fekvő 2524 m2 területű önkormányzati ingatlan korábban alulhasznált sportpályaként üzemelt, ahol egy nagyméretű futballpálya, körülötte salakos futópálya, egy beton és bitumenes burkolatú kosárlabda-, valamint kézilabdapálya állt, amelyeket két, öltözőként és mosdóként használt konténerépület szolgált ki. Az önkormányzat 2012-ben akkori lehetőségeihez képest igyekezett javítani a meglévő állapoton, és a tereprendezésen felül kialakították a jelenlegi bitumenes kézilabdapályát, kijavították a salakos futópályát, újrafüvesítették a nagy futballpályát, illetve építettek egy pihenőt, amely alkalmi védelmet nyújt az eső ellen.

   A jelenlegi, sokkal átfogóbb fejlesztés során azonban nemcsak a meglévő létesítményeket újították fel, de új sporteszközöket is kiépítettek. Ez lehetőséget adott arra, hogy ne csak a hagyományos sportágak kedvelői térjenek ide vissza, de más csoportok számára is vonzóvá váljon a hely, és egy többcélú sporttelep jöhessen létre. Az elmúlt évtizedekben jelentősen bővült a szabadidősportágak köre, s olyan formái is megjelentek, amelyek közül néhány azóta olimpiai versenyszámmá is vált. A gördeszka, a mountain bike vagy éppen a BMX kedvelői ezidáig igencsak mellőzve érezhették magukat. Részben ezt kívánta orvosolni a projekt, amely a nagy műfüves futballpálya helyett kisebb grassrootspályák – mint strandröplabdapálya, teniszpálya, streetballpálya –, valamint kültéri fitneszpark kialakítása mellett görkorcsolyapálya, gördeszka- és BMX-pálya építését is tartalmazta.

   A sportolási lehetőségek szélesítésével és az új sporteszközökkel korszerű, a fiatalok és az idősebbek számára is megfelelő kereteket biztosíthattak, egy új jellegű közösségi teret teremtve a környéken minden korosztálynak. Az infrastrukturális fejlesztések között kiemelten kezelt a gördeszkások és a görkorcsolyások új extrémsport-pályája, valamint a mountain bike pálya, amelyek új élményekkel gazdagítják a sporttevékenységeket. Emellett azonban nem elhanyagolható a közösségteremtő, csapatformáló szerepük sem, mely fontos része volt a projekt fő célkitűzésének, a helyben megvalósuló közösségfejlesztésnek.
   A sportpálya jelenlegi helyzete, a projekt várható eredményei


   Mivel a kerület komoly sportéleti múltra tekint vissza, a helyi Önkormányzat továbbra is fontosnak tartja az utánpótlás-nevelés és a tömegsport támogatását, ösztönzését.

   Ez utóbbi területen szántak fontos szerepet a Mogyoródi úti telepnek, annak rendezésével, felújításával és meglévő funkcióinak kibővítésével. Kiemelt szándék volt a civilek aktív bevonása a sportrekreációs tevékenységbe azzal, hogy egy jól felszerelt, biztonságos helyet bocsátanak rendelkezésükre. Az itt megvalósítható programok a szociálisan hátrányos helyzetben lévő gyermekek sportolási lehetőségeinek javítását is elősegítik, miközben a közeli iskoláknak is segítséget jelent a testnevelés órák lebonyolításában, az idősebb gyerekek pedig tanítás után tölthetik itt az idejüket.

   A helyi nyugdíjas szervezetek korábban is rendszeresen érintették a sportpályát túraútvonalaik részeként (nordic walking), mások pedig inkább futni jártak ide. Így a felnőtt és idősebb lakosság sportolási igényeire is választ jelenthet a megújított környezet.

   A kerület különféle szervezetei egyre gyakrabban szerveznek egészségnapokat, sportversenyeket, sportvetélkedőket és egyéb szabadtéri mozgásra ösztönző rendezvényeket. Emiatt a kerület sportcélú létesítményei rendszeresen túlzsúfoltak. A sportpálya és közvetlen környezete viszont a felújítást követően újabb teret biztosít egyéb olyan, a közösségformálásban fontos szerepet játszó programokhoz, amelyeknél lényeges, hogy biztonságos és a szükséges infrastruktúrával ellátott helyen kerülhessen rá a sor.


   Adatlap

   A projekt címe: Mogyoródi úti sportpálya funkcióbővítő fejlesztése
   Projektgazda: Budapest XIV. kerület Zugló Önkormányzata
   Projektmenedzser: Papp-Németh Lilla
   Támogató: Budapest Főváros Önkormányzata
   Projektkoordinátor: Főpolgármesteri Hivatal, Városépítési Főosztály, Városmegújító Csoport
   Tervezők: R-124 STUDIO Kft. – László Tamás, Havadi Erik okl. építészmérnök
   Partnerek: Zuglói Sport- és Rendezvényszervező Nonprofit Kft., Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt.

   Elnyert fővárosi támogatás: 76,12 M Ft
   A támogatás intenzitása: 80%
   Teljes projektköltség: 95, 15 M Ft


   A projekt tartalma:
   A pályázat célja a Mogyoródi út 130. szám alatti, meglévő sportpálya felújítása és a sportolási lehetőségek bővítése a területen. A terület a Rákos-patak mentén, rekreációs övezetben, kertvárosi lakókörnyezetben található. A lakosság főleg futásra és nordic walking-ra használta a sporttelepet, továbbá céges- és önkormányzati rendezvények helyszíneként szolgált. A sportpálya eredetileg is intenzív használatban volt, és valós igény mutatkozott a terület továbbfejlesztésére, a meglévő sportolási lehetőségek bővítésére.

   Projektelemek:
   Sportpályák felújítása és új sportpályák létesítése: meglévő futballpálya, futópálya felújítás, új streetball/kosárlabda pályák, új mountainbike pálya, új kültéri fitneszpark, új burkolt rendezvénytér
   Kiszolgáló épületek: meglévő konténerépületek lecserélése (öltöző, szaniter és porta funkciók)
   Infrastruktúra: közvilágítás, csatornahálózat bővítése
   Eszközbeszerzés: térbútorok (padok, ivókutak), mobil kiskapuk (nagy futballpálya felosztásához)
   Szolgáltatások: térfigyelő kamerák, WIFI hotspot, rendezvények, tájékoztatás

   http://epiteszforum.hu/uj-palya-a-sportolni-vagyoknak-a-mogyorodi-uti-telep
    
  2. avatar: NNS
   2013.03.26, 18:39
   Játszik is itt valaki, vagy csak úgy rendberakták?
    
  3. avatar: magyarfutball.hu
   2011.06.13, 11:52
   Jó híreket kaptunk, a pályán már a füvet is rendszeresen nyírják.
    
  4. avatar: Ailton
   2010.07.16, 19:23
    
  5. avatar: Ailton
   2010.07.16, 19:14
   lett valami a pálya rendbehozatalából?
    
  6. avatar: magyarfutball.hu
   2010.07.16, 17:19
   Kedves Zuglóiak!
   A Siemens Pálya név egy megtévesztő dolog. Semmi köze a Siemens nevezetű multihoz. Ha lenne akkor nyugodtak lehetnénk, mert nem így nézne ki,. A Telefongyár nevű szocialista nagyvállalatot annak idején a Siemens privatizálta. Ezzel hozományként járt a sporttelep is, amelyet a zuglói önkormányzat lassan több mint tí z éve visszavásárolt és azóta a tulajdonából ezt tudta produkálni. Fenn áll a veszély, hogy az önkormányzat bármikor eladhatja a területet emeletes lakóházak épíésére. Ezt tette a Fővárosi Önkormányzat a szomszédos telekkel is, amelyen jelenleg Futó Péter úr (Gyáriparosok Országos Szövetsége elnöke) vállalkozása éppen jó magas házakat épít zöldövezeti területen. A jelenlegi szabályozás megengedi. Ezért csak zuglóiak társadalmi összefogása mentheti meg a sporttelepet a magasházas beépítéstől. Változtassuk meg a nevet és adjunk funkciót ennek a jelenlegi "lepratelepnek". Legyen mondjuk Zuglói Central Park vagy például Zuglói Szabadidő Park, vagy bármi csak ne Siemens pálya lés lakótelepi épíkezési hely.

   forrás:
   Lokálpatrióta - http://zek.org.hu/page/hozzuk_rendbe_a_siemens-palyat
    
  7. avatar: magyarfutball.hu
   2010.07.16, 17:16
   2009-05-29
   A Zuglóiak Érdekképviseleti Egyesülete kezdeményezi a Mogyoródi úti Siemens-pálya rendbe hozatalát, megtisztítását és sportcélú tevékenységre történő átadását!

   A Siemens-pályaként ismert Mogyoródi úti területen jelenleg áldatlan állapotok uralkodnak. A sportolási célokra egyébként kiválóan alkalmas ingatlant benőtte a gaz, a kerítések düledeznek, sok helyen hiányoznak is. A telket ráadásul egyesek szemétlerakónak használják, nem véletlen, hogy a területen már a patkányok is megjelentek.

   Pedig nem kellene ennek így lennie. Talán Nekünk, zuglóiaknak is meglepő, de igaz: Zugló Magyarország sportéletének első számú fellegvára. A mi kerületünkben található a Puskás Ferenc stadion, a vadonatúj Papp László Sportaréna, a SYMA-csarnok, a Sportmúzeum, a Műjégpálya, a Millenáris pálya. Zuglóban van a legtöbb magyar sportszövetség központja, itt működik a nagy múltú vasutas klub, a BVSC.

   Mi, zuglóiak ellenben azt tapasztaljuk, hogy lakókörnyezetünkben nincs elég sportolásra alkalmas hely. Mind a Csömöri úti sportpályán, mind a Mogyoródi úti Siemens-pályán áldatlan állapotok uralkodnak. A Csömöri úti, korábban jól működő, fontos sportközpont helyén ma egy földkupacokkal teli, gazzal benőtt építési terület van. Egyedül a futópálya használható – mindez a helyzet a Bosnyák téri új városközpont évek óta húzódó vitájának köszönhető, s még megjósolni is nehéz, mikor épül fel a régóta ígérgetett Zuglói Sport- és Szabadidőcentrum.

   Addig is, amíg a döntéshozók dűlőre jutnak, mi, a Zuglóiak Érdekképviseleti Egyesülete, szorgalmazzuk a Mogyoródi úti, jelenleg igen elhanyagolt állapotban lévő Siemens-pálya sportcélú tevékenységre történő hasznosítását!

   Ennek érdekében – első lépésként – néhány hete levélben fordultunk a Zuglói Vagyonkezelő Zrt.-hez, jelezve, hogy a terület rendezetlen, szemetes, ráadásul már a patkányok is megjelentek a környéken. Felajánlottuk továbbá, hogy a ZÉK önkéntes tereprendezési akciót szervez: a hulladékot társadalmi munkában gyűjtjük össze, gyomirtást és általános „nagytakarítást” végzünk. A Vagyonkezelőnél meghallgatásra került indítványunk: pozitív, segítő, együttműködő szándékáról biztosítottak bennünket az összes fenti cél eléréséhez.

   Reméljük, kezdeményezésünket siker kíséri, és hamarosan lehetőség nyílik rá, hogy a Siemens-pálya alkalmassá váljon a zuglóiak számára a legkülönfélébb sport- és szabadidős tevékenységek végzésére, illetve közösségi rendezvények helyszínének biztosítására is.

   Amennyiben a Siemens-pálya rendbetételéhez szeretne önkéntesnek jelentkezni, kérjük, hogy azt e-mailben (zuglo@zek.org.hu), e-mail címe megadásával szíveskedjen jelezni. A beérkezett jelentkezések összegyűjtése után, július 1-től kezdődően mindenkivel személyesen vesszük fel a kapcsolatot.

   Lénárt István, ZÉK

   forrás:
   http://zek.org.hu/page/hozzuk_rendbe_a_siemens-palyat
    
  8. avatar: Girgily
   2009.10.19, 16:22
   Jártam a környéken: a pályát megvette az önkormányzat és sportcélra kívánja hasznosítani! Dzsungel megszüntetve, omladozó épületek elbontva. Még a futópálya is előkerült. A nagypályán most kispályák vannak keresztbe, hamarosan lehet menni focizni! Az még kérdéses, hogy a nagypálya megmarad-e.
    
  9. avatar: Girgily
   2008.06.28, 22:53 (szerk.: 2010.07.16, 17:07)
   Erre a pályára még nem építettek semmit, már több mint 10 éve fenyegetőznek lakóparkkal és hasonlókkal, azóta a pálya elhagyatva vár sorsára. Egy gaztenger, kiégett összedőlni készülő épületekkel.

   Kategória helyesen 2008.06.28-án: ehanyagolt