magyarfutball.hu

Fertőd, Fertődi Sportpálya

 1. 3 users were here.
 2. address
  9431 Fertőd Joseph Haydn utca 3. Győr-Moson-Sopron megye
   
 3. map, route
 4. capacity
  altogether : ?
  seats: ?
  stands: ?
 5. population
  Fertőd: 3.461 (2012)
 6. home club
 7. attendance record
 8. pitch size
 9. pitch type
  natural grass
 10. score board
  n/a
 11. floodlight
  n/a
 12. running track
  cinder track
 13. year of surrender
 14. first match
 15. help
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

 1. avatar: fgymat
  2015.12.05, 22:55
   
 2. avatar: magyarfutball.hu
  2009.06.09, 19:49
  A mostani sporttelep olyan részen épült meg az 50-es években, ahol korábban - az 18. század második felében - angol kert volt. A kastély rehabilitáció 2. ütemében szeretnék ezt a részt az eredeti tervek alapján helyre állítani.

  A turizmus generálása mind Fertőd, mind a kastély érdeke. Varga Kálmán a kastély kifejezésen ebben az esetben a kastélyt környezetével együtt érti. Egy úgynevezett „magyar Versailles” kialakítása a cél, példaként említi még meg a Schönbrunni kastélyt és parkját.
  Itt jön képbe az 50-es években épített sporttelep, mely pont a létrehozandó Eszterháza-együttes parkosítandó részén fekszik.

  Kérdésemre elmondta, hogy tavaly felajánlotta egy másik állami területet adnának Fertődnek a sportpályáért cserébe jelképes bérleti díjért, de még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a település tulajdonjogába kerüljön a kijelölt terület.
  Ebben a kérdésben a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. dönthet majd.
  Mivel a jelenlegi bérlő - a Fertődi Sportegyesület - a sporttelepen lévő büfé működtetőjének lényegesen magasabb áron adja bérbe a büfét, mint amennyiért az egész területet tulajdonostól bérli - ez pedig törvénybe ütköző - a tulajdonosnak - jelenleg MNG - meg kellett változtatni a Sportteleppel kötött bérleti szerződését.
  Ily módon a büfé működtetője közvetlenül az MNG-nek fizet majd bérleti díjat, a Sportegyesület pedig mentesül a bérleti díj fizetés alól. Ez a rendszer 2009. júniusától lép életbe.

  Az Önkományzat felállított egy bizottságot, melynek feladata megkeresni és kijelölni az új sporttelep helyét.


  forrás:
  http://www.fertopart.hu/rovataink/sport,_egeszseg/742-vilagorokseg___turizmus___sportelet_=_fertod!.html
   
 3. avatar: magyarfutball.hu
  2009.06.09, 19:42
  2009-05-30
  Fertőd - Lehet, hogy rövid időn belül elveszítheti Fertőd a Sporttelepet azért, hogy ’Eszterháza’ fogadó épülete megépülhessen a kastély szomszédságában. Sokan kötődnek érzelmileg az 50-es években – társadalmi munkával – megépült sportpályához, mely a mai napig is otthont ad fertődi fiatalok sport- és klubéletének.

  a fertődiek érzelmi kötődése nem véletlen, hisz a telep az 50-es évek vége felé közösségi összefogással épült meg. Abban az időben ez a pálya a megye egyik legszebb sportpályájának számított. A patrónusok az évek során egymást váltották: a Fertődi Konzervgyárat váltotta a Fertődi Építők Rt., majd a Tanács után az Állami Gazdaság lett a terület tulajdonosa egészen a rendszerváltásig.
  A rendszerváltás után a tulajdonjog átkerült a Műemlékek Állami Gondnoksága (ma MNG) tulajdonába.

  A problémák akkor kezdődtek - kb. 5-6 éve - , amikor a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, mely ma a terület jogos tulajdonosa, - újabb fejlesztési tervekkel állt elő az Esterházy-kastély és uradalom területére vonatkozólag. Mivel a Sporttelep közel esik a kastélyhoz, sehogyan sem sikerült beleilleszteni a rehabilitációs és fejlesztési tervekbe, melyekkel az MNG Fertőd Világörökségi területeit kívánja intenzívebben bevonni a nemzetközi turisztikai célpontok világába. Úgy tervezik, hogy a Sporttelepet lebontják, helyére fogadó épületet emelnek, egy modern üvegépület személyében, melyben liftek röpítik majd magasba a turistákat, akik madártávlatból nézhetik majd meg az Eszterházy-Kastélyt és parkját.
  Az elképzelés nem rossz, és a megfelelő együttműködés keretei között valószínű, hogy olyan megoldást is lehetne találni, mely mind az MNG-nek, mind a fertődieknek megfelelne.
  Azok az emberek, akik annak idején megépítették a sporttelepet, ma 70-es éveikben járnak és nehéz szívvel látnák, hogy minden, amit létrehoztak semmivé foszlik, még ha oly nemes cél érdekében is.
  4 évvel ezelőtt még bizakodóbb volt Köő Tibor is, aki azt mondja az akkori kastélyvezetés – Dobó Ágota és Szédelyi Judit személyében - pozitívan álltak a Fertődi Sport Egyesület (a sporttelep mai elnevezése) jelenéhez, és támogatták jövőbeni működését is.
  Ám idővel, Varga Kálmán az Esterházy-kastély jelenlegi igazgatója, érezhetően megnehezítette létezésüket.
  2005-ben szintén társadalmi munka keretében modernizálták a sporttelepet: felújították a büfét és a klubhelyiséget, új járólapokat tettek le, és felszerelték a klubot minden szükséges kényelemmel: számítógépek, internet elérhetőség, videó lejátszó, színes tv és bográcsozó szolgálja a fiatalok kikapcsolódását.
  Tehát a fertődiek szeretik és élik a helyet, nagy veszteség lenne számukra, ha egyszerűen megszűnne. Eredetileg május 30-án be kellett volna fejezni a Sport Egyesület tevékenységét, de sikerült megegyezni Varga Kálmánnal, így szóbeli megállapodás született, hogy az Esterházy-Kastély második fejlesztési ütemtervének meg kezdéséig - mely 2-3 év múlva lesz – maradhatnak.

  Létüket már így is heroikusnak érzik a fertődi sportvezetők, hisz a viszonylag alacsony, évi szinten 2,5 millió Ft-os önkormányzati támogatásból és a büfé bérleti díjából fedezik éves tevékenységüket.
  Köő Tibor azt is elmondta, hajlanak a párbeszédre, és megértik a MNG szempontjait, egyszerűen csak azt szeretnék, hogyha Fertőd nem maradna sporttelep nélkül. Mivel a város területe közel 70%-ban műemlékvédelem alatt áll, nehéz találni olyan területet, ahol felépíthetnék a jövőben az új sporttelepet. Ennek ellenére, már javaslatot is tettek: megfelelőnek találnák a Fertődi Lovaspálya területét, ahol szerintük kényelmesen elférne egy futballpálya.


  forrás:
  http://www.fertopart.hu/rovataink/kozelet/738-helyi_sporteletet_aldozhat_fertod_%E2%80%9Evilagoroksegert%E2%80%9D_cserebe.html