magyarfutball.hu

Fertőd, Fertődi Sportpálya

 1. 3 felhasználó járt itt.
 2. cím
  9431 Fertőd Joseph Haydn utca 3. Győr-Moson-Sopron megye
   
 3. térkép, megközelítés
 4. befogadóképesség
  összesen : ?
  ülőhely: ?
  állóhely: ?
 5. lakosság
  Fertőd: 3.461 (2012)
 6. hazai csapat
 7. nézőcsúcs
 8. pálya mérete
  105m x 64m
 9. talaj típusa
  természetes füves
 10. eredményjelző tábla
  nincs
 11. világítás
  nincs
 12. futópálya
  salakos
 13. átadás éve
 14. nyitómérkőzés
 15. segítség
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: fgymat
  2015.12.05, 22:55
   
 2. avatar: magyarfutball.hu
  2009.06.09, 19:49
  A mostani sporttelep olyan részen épült meg az 50-es években, ahol korábban - az 18. század második felében - angol kert volt. A kastély rehabilitáció 2. ütemében szeretnék ezt a részt az eredeti tervek alapján helyre állítani.

  A turizmus generálása mind Fertőd, mind a kastély érdeke. Varga Kálmán a kastély kifejezésen ebben az esetben a kastélyt környezetével együtt érti. Egy úgynevezett „magyar Versailles” kialakítása a cél, példaként említi még meg a Schönbrunni kastélyt és parkját.
  Itt jön képbe az 50-es években épített sporttelep, mely pont a létrehozandó Eszterháza-együttes parkosítandó részén fekszik.

  Kérdésemre elmondta, hogy tavaly felajánlotta egy másik állami területet adnának Fertődnek a sportpályáért cserébe jelképes bérleti díjért, de még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a település tulajdonjogába kerüljön a kijelölt terület.
  Ebben a kérdésben a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. dönthet majd.
  Mivel a jelenlegi bérlő - a Fertődi Sportegyesület - a sporttelepen lévő büfé működtetőjének lényegesen magasabb áron adja bérbe a büfét, mint amennyiért az egész területet tulajdonostól bérli - ez pedig törvénybe ütköző - a tulajdonosnak - jelenleg MNG - meg kellett változtatni a Sportteleppel kötött bérleti szerződését.
  Ily módon a büfé működtetője közvetlenül az MNG-nek fizet majd bérleti díjat, a Sportegyesület pedig mentesül a bérleti díj fizetés alól. Ez a rendszer 2009. júniusától lép életbe.

  Az Önkományzat felállított egy bizottságot, melynek feladata megkeresni és kijelölni az új sporttelep helyét.


  forrás:
  http://www.fertopart.hu/rovataink/sport,_egeszseg/742-vilagorokseg___turizmus___sportelet_=_fertod!.html
   
 3. avatar: magyarfutball.hu
  2009.06.09, 19:42
  2009-05-30
  Fertőd - Lehet, hogy rövid időn belül elveszítheti Fertőd a Sporttelepet azért, hogy ’Eszterháza’ fogadó épülete megépülhessen a kastély szomszédságában. Sokan kötődnek érzelmileg az 50-es években – társadalmi munkával – megépült sportpályához, mely a mai napig is otthont ad fertődi fiatalok sport- és klubéletének.

  a fertődiek érzelmi kötődése nem véletlen, hisz a telep az 50-es évek vége felé közösségi összefogással épült meg. Abban az időben ez a pálya a megye egyik legszebb sportpályájának számított. A patrónusok az évek során egymást váltották: a Fertődi Konzervgyárat váltotta a Fertődi Építők Rt., majd a Tanács után az Állami Gazdaság lett a terület tulajdonosa egészen a rendszerváltásig.
  A rendszerváltás után a tulajdonjog átkerült a Műemlékek Állami Gondnoksága (ma MNG) tulajdonába.

  A problémák akkor kezdődtek - kb. 5-6 éve - , amikor a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, mely ma a terület jogos tulajdonosa, - újabb fejlesztési tervekkel állt elő az Esterházy-kastély és uradalom területére vonatkozólag. Mivel a Sporttelep közel esik a kastélyhoz, sehogyan sem sikerült beleilleszteni a rehabilitációs és fejlesztési tervekbe, melyekkel az MNG Fertőd Világörökségi területeit kívánja intenzívebben bevonni a nemzetközi turisztikai célpontok világába. Úgy tervezik, hogy a Sporttelepet lebontják, helyére fogadó épületet emelnek, egy modern üvegépület személyében, melyben liftek röpítik majd magasba a turistákat, akik madártávlatból nézhetik majd meg az Eszterházy-Kastélyt és parkját.
  Az elképzelés nem rossz, és a megfelelő együttműködés keretei között valószínű, hogy olyan megoldást is lehetne találni, mely mind az MNG-nek, mind a fertődieknek megfelelne.
  Azok az emberek, akik annak idején megépítették a sporttelepet, ma 70-es éveikben járnak és nehéz szívvel látnák, hogy minden, amit létrehoztak semmivé foszlik, még ha oly nemes cél érdekében is.
  4 évvel ezelőtt még bizakodóbb volt Köő Tibor is, aki azt mondja az akkori kastélyvezetés – Dobó Ágota és Szédelyi Judit személyében - pozitívan álltak a Fertődi Sport Egyesület (a sporttelep mai elnevezése) jelenéhez, és támogatták jövőbeni működését is.
  Ám idővel, Varga Kálmán az Esterházy-kastély jelenlegi igazgatója, érezhetően megnehezítette létezésüket.
  2005-ben szintén társadalmi munka keretében modernizálták a sporttelepet: felújították a büfét és a klubhelyiséget, új járólapokat tettek le, és felszerelték a klubot minden szükséges kényelemmel: számítógépek, internet elérhetőség, videó lejátszó, színes tv és bográcsozó szolgálja a fiatalok kikapcsolódását.
  Tehát a fertődiek szeretik és élik a helyet, nagy veszteség lenne számukra, ha egyszerűen megszűnne. Eredetileg május 30-án be kellett volna fejezni a Sport Egyesület tevékenységét, de sikerült megegyezni Varga Kálmánnal, így szóbeli megállapodás született, hogy az Esterházy-Kastély második fejlesztési ütemtervének meg kezdéséig - mely 2-3 év múlva lesz – maradhatnak.

  Létüket már így is heroikusnak érzik a fertődi sportvezetők, hisz a viszonylag alacsony, évi szinten 2,5 millió Ft-os önkormányzati támogatásból és a büfé bérleti díjából fedezik éves tevékenységüket.
  Köő Tibor azt is elmondta, hajlanak a párbeszédre, és megértik a MNG szempontjait, egyszerűen csak azt szeretnék, hogyha Fertőd nem maradna sporttelep nélkül. Mivel a város területe közel 70%-ban műemlékvédelem alatt áll, nehéz találni olyan területet, ahol felépíthetnék a jövőben az új sporttelepet. Ennek ellenére, már javaslatot is tettek: megfelelőnek találnák a Fertődi Lovaspálya területét, ahol szerintük kényelmesen elférne egy futballpálya.


  forrás:
  http://www.fertopart.hu/rovataink/kozelet/738-helyi_sporteletet_aldozhat_fertod_%E2%80%9Evilagoroksegert%E2%80%9D_cserebe.html