magyarfutball.hu

Fonyód, József utcai Atlétikai Pálya

 1. photo: Fonyód, József utcai Atlétikai Pálya (2010)
 2. photo: Fonyód, József utcai Atlétikai Pálya (2010)
 3. photo: Fonyód, József utcai Atlétikai Pálya (2010)
 4. photo: Fonyód, József utcai Atlétikai Pálya (2010)
 5. photo: Fonyód, József utcai Atlétikai Pálya (2010)
 6. photo: Fonyód, József utcai Atlétikai Pálya (2010)
 7. photo: Fonyód, József utcai Atlétikai Pálya (2010)
 8. photo: Fonyód, József utcai Atlétikai Pálya (2010)
 9. photo: Fonyód, József utcai Atlétikai Pálya (2010)
 10. photo: Fonyód, József utcai Atlétikai Pálya (2010)
 11. photo: Fonyód, József utcai Atlétikai Pálya (2010)
 12. photo: Fonyód, József utcai Atlétikai Pálya (2010)
 13. photo: Fonyód, József utcai Atlétikai Pálya (2010)
 14. photo: Fonyód, József utcai Atlétikai Pálya (2010)
 15. photo: Fonyód, József utcai Atlétikai Pálya (2010)
 16. photo: Fonyód, József utcai Atlétikai Pálya (2010)
 17. photo: Fonyód, József utcai Atlétikai Pálya (2010)
 18. photo: Fonyód, József utcai Atlétikai Pálya (2010)
 19. photo: Fonyód, József utcai Atlétikai Pálya (2010)
 20. photo: Fonyód, József utcai Atlétikai Pálya (2010)
 21. photo: Fonyód, József utcai Atlétikai Pálya (2010)
 22.  
6 corrections / data submitted by users 0 unfinished
 1. 10 users were here.
 2. alias
  1. Fonyódi Focipálya
 3. address
 4. map, route
 5. capacity
  altogether : 2.000
  seats: 1.000
  stands: 1.000
 6. population
  Fonyód: 4.728 (2012)
 7. home club
 8. attendance record
  700
  Magyarország - Ausztria 6:0
  női barátságos válogatott mérkőzés
  1987.06.28.
 9. pitch size
 10. pitch type
  natural grass
 11. score board
  n/a
 12. floodlight
  yes
 13. running track
  cinder track
 14. year of surrender
 15. first match
 16. help
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

 1. avatar: magyarfutball.hu
   
 2. avatar: Ailton
  2010.07.05, 00:05
  Balaton Stadion?

  (Népsport, 1956. júl. 30. 2. p.)

  A fonyódi "sportkombinát"...

  Éppen tíz éve, 1946 nyarán égett olyan lázban a fonyódi sporttábor, mint napjainkban. Akkoriban futótűzként került szárnyra a hír a faluban, hogy a község pompás új sporttelepet kap. "Fonyódi munkásaréna" - így hirdette az a sokezer példányban készült képeslap a készülő új sporttelepet, amelynek képét a fonyódiak büszkén küldték el ismerőseiknek, barátaiknak. Sokan még ma is őrzik a színesnyomású lapokat, amelyek Dióshegyi Ernő építészmérnök terveit mutatják be. A munkálatok meg is kezdődtek. A labdarúgó-pálya, s a betonlelátó egy része elkészült a hegyoldalban. Aztán kiderült, hogy a tervezés túlságosan merész volt, s hogy a tervezők tovább nyújtózkodtak, mint ameddig a takaró ért. A labdarúgó-pálya elkészült, de a munka abbamaradt, s lassan-lassan szertefoszlottak a fonyódi munkásarénához szőtt szép álmok.

  A fonyódiak persze örültek új labdarúgó-pályájuknak, hiszen ez is segítette előbbrevinni a sport ügyét. Amikor azonban a falusi spartakiád-versenyeket rendezték meg Fonyódon, kitűnt, hogy ez a pálya csak a labdarúgóknak nyújt otthont. Pedig kezdték bontogatni szárnyaikat a röplabdázók s az atléták is, akik közül néhányan eljutottak az országos szpartakiádra is. Sőt, a súlydobó Sinkovics egy alkalommal győztesként is tért vissza Budapestről.

  Az idei spartakiád-versenyek járási döntőjét a járási székhely, Fonyód nem tudta megrendezni, mert nincsen megfelelő atlétikai pályája. Szégyellték is magukat a Fonyódi SK vezetői, akik ez év június 5-én egy vezetőségi ülés keretében tárgyalták és latolgatták a sportpálya ügyét, Máté Sándor dr. orvos javaslatot tett: Bővítsük ki magunk a sporttelepet, s lássunk haladéktalanul munkához - mondotta többek között. Borbély György, a sportkör gazdasági felelőse, a helybeli Tőzegüzem dolgozója, úgy hirtelenében ki is számította, hogy hatezer köbméter földnek a megmozgatásával megoldható lenne a futópálya kérdése, s akadna hely a röplabdázóknak, meg a kosarasoknak is. - Fogjunk mi magunk munkához - vette át a szót ismét a sportbarát Máté dr., aki a vezetőség néhány tagjával, Borbély Györggyel, Bogdán Jánossal, Hasenbauer Józseffel, valamint Hajba József és Oláh János sportolókkal másnap, június 6-án már munkához is láttak. Lefektették a Tőzegüzemtől kapott keskeny nyomtávú síneket. Helyszínre szállították a csilléket, s Máté Sándor dr. első lapát földje elindította a munkát is. Még ezen az estén tíz köbméternyi földet vágtak le a partból, amellyel egyúttal fel is töltötték a kapu mögötti területet.

  Azok az üdülők, akik esti sétájukat a fonyódi hegyoldalban végzik, megszokták már, hogy a labdarúgó-pálya környéke mozgalmas képet mutat. Igaz, nem a labda pattog ott mostanában, hanem a csákányok, fejszék csattogása, a csillekerekek zörgése veri fel a csendet. A fonyódi úttörő-fiatalok: Vass Jancsi, Huszti Béla, Máté Csaba, Siess János, ifj. Hasenbauer József brigádjai versenyeznek egymással, hogy ki tud több földet a völgybe szállítani. A fonyódi pajtások sikereit "megirigyelték" a kaposvári úttörők is, akik ott üdülnek a Balatonparton, ők azt vállalták, hogy 300 köbméter földet faragnak le a hegy oldalából. A pécsi úttörők két délután dolgoztak, s kezük nyomán 12 köbméter föld mozdult meg. Máté Sándor dr. és Bogdán János manapság szinte mindennap ott vannak a fonyódi pályán. Segítik, irányítják a lelkes társadalmi munkások munkálatait. A sportszerető orvos, a pályaépítkezés titkára boldogan mutatja vezetőtársainak a naponta érkező újabb leveleket, amelyek rendre újabb munkafelajánlásokról adnak hírt. Annak örülnek a legjobban a fonyódiak, hogy pályaépítésük ügye ma már túlnőtt nemcsak a község, hanem a megye határain is. Az Egyesült Izzó, a Mosonmagyaróvári MOFÉM, legújabban pedig a II. Rákóczi Ferenc katonai iskola jelentette be, hogy részt kér a pályaépítésből. Azok a fonyódi dolgozók, akik valami oknál fogva nem tudnak részt venni tevőlegesen a pályaépítési munkákban, köbméterenkint 15 forinttal váltják meg hozzájárulásukat. Így gyűlt össze már vagy 1500 forint. A megyei TSB, látva a szorgos munkát, máris tízezer forintos anyagi támogatást nyújtott a fonyódi pályaépítőknek, s ez csak megkönnyíti a fonyódiak munkáját.

  Fonyódon tehát a szó szoros értelmében "megmozdult a föld". Ez ideig 600 köbméter földet vágtak le a hegyoldalból. Két méterrel máris szélesebb a fonyódi sporttelep, s ma már olyan nagyarányú társadalmi megmozdulás van kibontakozóban a pályaépítésnél, amilyen 1946-ban még elképzelhetetlen volt. A "Fonyódi munkásaréna" tervei tíz évvel ezelőtt nem valósultak meg. A jelenlegi fonyódi tervek, a Balatoni Stadion építésének tervei azonban megvalósulhatnak, ha a fonyódiak kezdeti lendülete nem törik meg. Erre azért van remény, mert a fonyódi sportemberek most erősen összefogtak. Többszázan vannak a pályaépítők, s ezek áldozatos munkája minden bizonnyal meghozza majd a maga gyümölcsét.

  http://mek.oszk.hu/02100/02137/02137.htm