magyarfutball.hu

Hungary - Australia 0 : 3 20:15

   
   
  • Hungary - Australia 2000.02.23.
  • Hungary - Australia 2000.02.23.
Upload your own photos! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: magyarfutball.hu
    2018.06.07, 15:33
    The friendly between Hungary and Australia was played in Budapest on Wednesday evening.

    Authorities had been concerned that Hungarian fans would disrupt the match in protest at the role of an Australian mining company in polluting Hungarian rivers.

    Three weeks ago 100-thousand tons of cyanide-laced waters spilled from a reservoir in Baia Mare in neighbouring Romania operated by the Aurul gold mine.

    An Australian company - Esmeralda Exploration Ltd. - owns the Aurul mine along with the Romanian government.

    The poisoned water entered a nearby creek and spread into the Tisza and Danube rivers.

    The cyanide-infested waters then flowed into the central European river system, killing tonnes of fish.

    A U-N team arrived in Bucharest, Romania earlier on Wednesday to inspect the reservoir from which

    Riot police were on hand in case fans tried to disrupt the game by tossing dead fish onto the pitch.

    No serious incidents marred the football but a few dead fish were reported to have been tossed at the Australian bench.

    Australia won the game 3-0 before 10-thousand fans braving freezing temperatures in the Uelloei Street stadium in Budapest.

    https://www.youtube.com/watch?v=7zVXceCMsEk
     
  2. avatar: magyarfutball.hu
    2016.03.18, 12:57 (szerk.: 2018.03.22, 18:52)
    Ja, ja, mai napig emlékszem a 2000-es meccsre. Annyi halat dobáltak be (ausztrál tulajdonú román bánya tiszai ciánszennyezése miatt), hogy szegény Juhos ingajáratban közlekedett a pálya és az oldalvonal között...Na, és a dumák...Az ausztrál cég neve sem volt semmi: Esmeralda, ami egy akkor futó szappanopera címe is volt egyben.Egy poén máig megmaradt bennem: Egy kapatos figura, miután vagy 6-7 db halat bedobott: "Eldobáltam a vacsorámat". Nem egy nagy poén, de akkor sikítva röhögött az egész szektor.

    Na meg az is, hogy Kewell úgy szívatta Mátyust, hogy a második gól után kapott is rendesen a nézőtérről: pl. meghintáztattak rendesen, Jani, stb. Amúgy szerintem azért volt az átlagnál több részeg, mert március eleje volt, s valami iszonyatosan hideg...

    En speciel alkalmi ausztral/angol ismerosokkel voltam es elore dorzsoltem a kezem hogy most majd foci suli... aztan sok sort meg kellet innom hogy kompenzaljak smiley

    Nekem az a meccs úgy maradt meg, h. mindenki be van rúgva. Rengeteg hazai (pesti) meccsen kinnt vagyok, de én olyan kis területen, annyi részeget azóta sem láttam! smiley Persze mi is ittunk előtte, de voltak ott olyan srácok, akik szó szerint négykézláb közlekedtek! smiley

    na ugy tunik az Ausztralon meg mindenki ott volt smiley en is...
    talan a diak ingyenes miatt ? smileyDD

    Babos akkor jatszotta ki magat a csapatbol elottem - 5 vedo kozott sikerult Viduka ele oklozni egy szogletet...

    Nem messze tolem valaki beb88ta a kezet egy diszpaholy uvegebe izgalmban egy "golunknal". Na persze csak kapufa volt de ahol mi alltunk bent volt smileyDD

    http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=313900&na_step=30&t=9018358&na_order=
     
  3. avatar: ingersheim
    2015.02.17, 21:27
    ez nem anekdota. sokan érkeztek hallal, és nem csak a kapu mögöttiek dobáltak, hanem az oldallelátó is. sőt. én fenn ültem a kispadok felett, és ott kifejezetten sokan kedveskedtek ilyen ajándékkal az ausztráloknak. én mondjuk ennyit még nem röhögtem meccsen mint akkor. egyáltalán nem szervezett volt a műsor, simán előfordult, hogy lementek páran a harmadik perc környékén, beszórtak egy-két cafatot, aztán a 20. perc táján valaki lemászott egy fél tonhallal. tényleg kibaszott jó volt az egész (mondjuk az tény, hogy nagyon zabosak voltak az emberek, igazából én is kibaszott mérges voltam az egész sztori miatt, úgyhogy alapvetően szerintem nem vicc volt az egész, nem pusztán heccből érkeztek meg az emberek halakkal).
    elefánt11

    forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=200&na_step=100&t=9018131&na_order=
     
  4. avatar: magyarfutball.hu
    2014.03.20, 11:26
    Bicskei Bertalan, a magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kijelölte a szerdai, Ausztrália elleni barátságos mérkőzésre készülő 22 tagú keretét, amelyben 8 újonc és 11 idegenlégiós található. Az ausztrálok 18 tagú keretében 17 idegenlégiós szerepel.
    Hosszú idő után kapott újra meghívást a Mannheim csatára, Klausz László. A német másodosztályú klubból három játékos - Klausz mellett Vincze Ottó és Sebők Vilmos - is ott van a keretben. A Bundesligából összesen nyolc játékos érkezik. Szűcs Lajos, Bódog Tamás, Szatmári Csaba, Bagoly Gábor, Rósa Henrik, Bukrán Gábor, Zavadszky Gábor és Ferenczi István még nem játszott a válogatottban.

    A csapat vasárnap 11 órakor találkozik a Népstadion toronyépületében, előtte 10.30 órakor lesz sajtótájékoztató. A válogatott a mérkőzésig Dunavarsányban edzőtáborozik, ahol hétfőn nyílt napot tartanak.

    A keret:
    kapusok: Babos Gábor (MTK), Szűcs Lajos (FTC)

    védők: Dragóner Attila (Fortuna Köln), Sebők Vilmos (Mannheim), Bódog Tamás (Ulm), Molnár Zoltán (Dunaferr), Hrutka János (Kaiserslautern), Lakos Pál (FTC), Mátyus János (Cottbus), Szatmári Csaba (Debrecen)

    középpályások: Lendvai Miklós (Geel), Bagoly Gábor (Debrecen), Vincze Ottó (Mannheim), Rósa Henrik (Dunaferr), Bukrán Gábor (Walsall), Pisont István (Hapoel Tel-Aviv)

    csatárok: Zavadszky Gábor (Dunaferr), Dombi Tibor (Eintracht Frankfurt), Klausz László (Mannheim), Ferenczi István (Győr), Nagy Tamás (Dunaferr) Egressy Gábor (MTK)

    MTI
     
  5. avatar: magyarfutball.hu
    2014.03.20, 11:25
    2000-02-21
    A szakvezető szakmai indokokkal magyarázta kerete összetételét. Elmondta: több jelöltje - például a dunaújvárosi Salamon és Tököli, valamint a bajnokcsapat, az MTK játékmestere, Illés Béla - azért nem kapott most meghívást, mert a téli alapozást követően még nem elég friss. Ezt tapasztalta egyébként már az edzőtáborban a két debreceni labdarúgó, Bagoly és Szatmári esetében is, ezért elképzelhető, hogy ők nem lesznek kezdők az ausztrálok ellen.

    - Hajtós, küzdelmes mérkőzés vár ránk az ausztrálok ellen, akikre a hihetetlen elszántság, az agresszívitás a jellemző - jegyezte meg a szövetségi kapitány, aki várhatóan a keddi edzést követően nevezi meg az Üllői úti kezdő tizenegyét.

    A jó hangulatú hétfő délelőtti foglalkozáson a német másodosztályú Mannheim magyar triója jeleskedett. A 28 éves Klausz László, aki három év után térhet vissza a válogatott csatársorába, bízik gólerősségében, veszélyes fejjátékában, amivel a német bajnokságban is jeleskedik: az eddigi 7 találata közül ötöt fejjel szerzett. Vincze Ottó végre kedvelt posztján, a két csatár mögött, támadó középpályásként játszik klubcsapatában. A középhátvéd Sebők Vilmosra is kedvezően hatott a mannheimi "levegőváltozás".

    Az MLSZ-től kapott tájékoztatás szerint 1200 forintos egységáron kaphatók a belépők az Üllői úti stadionban szerdán 20.15 órakor kezdődő mérkőzésre. A jegyek megvásárolhatók a Ferencváros Üllői úti pénztárában 10 és 17, a Ticket Expressz VI., Jókai utca 40. alatti irodájában naponta 9.30 és 21.30 óra között. Diákok és nyugdíjasok igazolványuk felmutatásával ingyen tekinthetik meg a találkozót.

    http://www.origo.hu/archivum/20000221titkolozo.html
     
  6. avatar: magyarfutball.hu
    2014.03.20, 11:23
    2000-02-22
    Az előre tervezettnél eggyel kevesebb játékossal, 17 tagú kerettel készülnek az ausztrálok a szerdai barátságos mérkőzésre. Az előre megadott névsorból egyedül az angol Watford csapatában szereplő Richard Johnson nem érkezett meg Budapestre. Bosnich kedd délelőtt csatlakozott társaihoz.
    Az ausztrál keret: Mark Bosnich (Manchester United), Kevin Muscat (Wolverhampton), Craig Moore (Glasgow Rangers), Josip Skoko (Genk), Stan Lazaridis (Birmingham), Mark Viduka (Celtic), Harry Kewell (Leeds), Paul Agostino (1860 München), Stephen Laybutt (Parramatta Power Sydney), Steve Corica (Wolverhampton), Shaun Murphy (Sheffield United), Danny Tiatto (Manchester City), Lucas Neill (Milwall), Zeljko Kalac (Roda)

    MTI
     
  7. avatar: magyarfutball.hu
    2014.02.26, 12:03
    A magyar labdarúgó-válogatott sima vereséget szenvedett Ausztrália ellen az idei első mérkőzésén, szerdán este a Ferencváros pályáján. A találkozót megelőzően több szó esett a gyepre zúduló döglött halakról, mint magáról a futballról, ám a botrány elmaradt, maradt a meccs, amit a vendégek nyertek 0-3-ra.
    Magyarország-Ausztrália 0-3 (0-1)
    Üllői út, 18 000 néző, vezette: Dietmar Drabek (osztrák)
    Magyarország: Babos Gábor - Sebők Vilmos - Bódog Tamás, Hrutka János, Mátyus János - Lendvai Miklós, Vincze Ottó, Bukrán Gábor - Zavadszky Gábor, Klausz László, Nagy Tamás
    Ausztrália: Mark Bosnich - Kevin Muscat, Craig Moore, Stephen Laybutt - Tony Vidmar, Steve Corica, Josip Skoko, Paul Okon, Danny Tiatto - Mark Viduka, Harry Kewell
    gólszerzők: Stephen Laybutt (12.), Josip Skoko (72.), Craig Moore (90.)
    sárga lapok: Paul Agostino (67.), Mark Viduka (68.)
    cserék: Zavadszky Gábor helyett Dombi Tibor (58.), Sebők Vilmos helyett Dragóner Attila (71.), illetve Harry Kewell helyett Paul Agostino (a szünetben), Steve Corica helyett Craig Foster (64.), Danny Tiatto helyett Stan Lazaridis (78.)
    http://www.origo.hu/archivum/20000223sima.html
     
  8. avatar: fgymat
    2013.05.20, 21:25 (szerk.: 2018.02.23, 10:23)
    Budapest, 2000. február 23., szerda (MTI) - Szerdán játszotta idei első mérkőzését az ősszel kezdődő világbajnoki selejtezőre készülő magyar labdarúgó-válogatott. Bicskei Bertalan szövetségi kapitány csapata Ausztráliával találkozott.

    Az Üllői úti stadion kapuit másfél órával a kezdés előtt 18.45 órakor nyitották ki.

    - Semmi rendkívülit nem tapasztaltunk az első percekben, habár minden eshetőségre felkészültünk - nyilatkozott Lasz György, az In-Kal biztonsági cég vezetője.

    Elmondta: semmiféle információt, hírt nem hallottak arról, hogy valakik provokációra készülnének az elhíresült "halas-ügyben". Ismert, a tömeges halpusztulást okozó tiszai ciánszennyezéssel az egyik romániai ausztrál céget vádolják.

    A létesítmény előtt nyugodt volt a hangulat, lassan gyülekezett a szurkolósereg.

    Sajnos nem minden kapunál történt megfelelően a bebocsátás az Üllői úti pályán. Tumultuózus jelenetek zajlottak le ott, ahol a jegynélküli diákok várakoztak.
    Érthetetlen módon a mérkőzés kezdete előtt 20 perccel még nem engedték be az érkező szurkolókat, emiatt hatalmas tömeg, több száz emberből álló csoport tömörült fel a zárt kapuk előtt, a közönség hangosan követelte beengedésüket.

    Hamarosan megérkezett a rohamrendőrség is.

    Lasz György, az In-Kal biztonsági cég vezetője az MTI-nek úgy nyilatkozott: a szurkolók beengedése a stadionba különösebb problémák nélkül, zökkenőmentesen zajlott le.
    - Halat senki sem vitt be a stadionba, csupán néhány a vendégcsapatot provokáló transzparenst vettünk el a bejáratoknál. - Mindent elkövettünk azért, hogy a mérkőzést jó hangulatban, békés körülmények között lehessen megrendezni.

    A vártnál lényegesen több, mintegy 10 ezer szurkoló előtt az osztrák Dietmar Drabek sípjelére így kezdtek a csapatok:

    MAGYARORSZÁG:
    Babos Gábor - Sebők Vilmos - Bódog Tamás, Hrutka János, Mátyus János - Lendvai Miklós, Vincze Ottó, Bukrán Gábor - Zavadszky Gábor, Klausz László, Nagy Tamás

    AUSZTRÁLIA:
    Mark Bosnich - Kevin Muscat, Craig Moore, Stephen Laybutt - Tony Vidmar, Steve Corica, Josip Skoko, Paul Okon, Danny Tiatto - Mark Viduka, Harry Kewell

    12. perc: Vendégszöglet után Babos és a védők bizonytalankodtak, Laybutt pedig 6 méterről kilőtte a bal alsó sarkot (0-1). A gól után a nézők 4-5 halat és halkonzervet dobtak az ausztrál kispad elé.
    28. perc: Viduka 20 méteres szabadrúgását védte Babos.
    34. perc: Zavadszky lefejelt labdáját Klausz estében, 7 méterről a felső lécre lőtte.

    A sok hibával tarkított játék során a kevés helyzet közül egyet kihasználó vendégek megérdemelten szereztek vezetést. A magyar csapat egyenlíthetett volna, de nem volt szerencséje. Kemény, mozgalmas, de nem túl szinvonalas volt az első 45 perc.

    Nyilatkozatok a szünetben:

    Zavadszky Gábor, a válogatott újonca:
    - Nagyon nehéz első félidő volt, az ausztrálok roppant kemények, szinte lehetetlen elmenni mellettük. Ennek ellenére voltak helyzeteink, remélem sikerül egyenlítenünk.

    Bukrán Gábor, a válogatott újonca:
    - Fantasztikus érzés a válogatottban játszani, de nagyon nehéz dolgunk van. Angliában hozzászoktam a keménységhez, de természetesen az ausztrálok játéktudásban sokkal magasabb színvonalat képviselnek mint mi, szinte minden párharcot ők nyernek. A második félidőben is óriási csatára számítok, s természetesen bízom benne, hogy nekünk is sikerül gólt szerezni.

    Bicskei Bertalan, szövetségi kapitány:
    - Hajtanak, akarnak a fiúk, ezzel nincs probléma, de az ellenfél vezet, így nem lehetek elégedett az eddig látottakkal.

    Végeredmény:

    Magyarország-Ausztrália 0-3 (0-1)
    Üllői út, 15 000 néző (javított nézőszám), Vezette: Dietmar Drabek (osztrák)

    gólszerzők: Stephen Laybutt (12.), Josip Skoko (72.), Craig Moore (90.)
    sárga lapok: Paul Agostino (67.), Mark Viduka (68.)
    cserék: Zavadszky Gábor helyett Dombi Tibor (58.), Sebők Vilmos helyett Dragóner Attila (71.), illetve Harry Kewell helyett Paul Agostino (a szünetben), Steve Corica helyett Craig Foster (64.), Danny Tiatto helyett Stan Lazaridis (78.)

    48. perc: Lendvai 30 méteres lövését védte vetődve Bosnich.
    57. perc: Agostino kapott labdát 16 méterre a magyar kaputól, egyből lőtt, de Babos bravúrral mentett.
    72. perc: Viduka a jobb oldalon megforgatta a csereként egy perccel korábban beállt Dragónert, középre adott, a labda Hrutkáról a középen érkező Skoko elé pattant, aki 7 méterről nem hibázott (0-2).
    89. perc: Négy ausztrál vezethette a labdát Babos kapujára, végül Foster lőtt 6 méterről mellé.
    90. perc: Lazaridis ívelt a védők mögé a 16-osra, az elalvó magyar játékosok közül kilépő Moore 10 m-ről a jobb alsó sarokba továbbította a labdát (0-3).

    A jobb játékerőt képviselő ausztrálok ilyen különbséggel is megérdemelten nyertek a tanácstalanul futballozó magyarok ellen. Különösen a hajrában nőttek ellenfelük fölé a vendégek.

    Nyilatkozatok:

    Bicskei Bertalan, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:
    - Az első 20 percben, illetve az utolsó 20 percben vesztettük el a találkozót. Az elején a rutintalanságunkat és a megilletődöttségünket használták ki a vendégek, a végére pedig elfáradtunk és Sebők Vilmos kényszerű kiválása után szétesett a védelmünk.

    Frank Farina, az ausztrál válogatott szövetségi kapitánya:
    - Az első félidő kiegyenlített játékot hozott, de szerencsére előnnyel vonulhattunk az öltőzőbe. A második 45 percben fokozatosan felőröltük a magyar csapat ellenállását, s mezőnyfölényünk gólokban is megmutatkozott. Természetesen maximálisan elégedett vagyok játékosaim teljesítményével, azt nyújtották, amit vártam tőlük.

    forrás:
    MTI
     
  9. avatar: magyarfutball.hu
    2010.01.22, 20:20 (szerk.: 2018.01.13, 13:52)
    2000-es programfüzet:
    kép
     
  10. avatar: magyarfutball.hu
    2010.01.10, 17:49
    A MÉRKŐZÉS

    A mérkőzés kezdőrúgását dr. Kalocsay Géza, napjaink legidosebb egykori válogatott futballistája végezte el.

    6. perc: Vincze indult meg balról középre, két remek csellel átjutott két ausztrál védon, de a 16-os vonala elol leadott lövése nem volt veszélyes, a labda jóval a keresztléc felett hagyta el a pályáját.

    12. perc: Tiatto ívelt be szögletrúgást a jobb oldalról. Moore négy lépésre a jobb kapufától, a rossz ütemben kimozduló Babost megelozve, Klausz, Bódog és Hrutka között felugorva belefejelt a labdába, amely az ötös jobb sarkára hullott vissza. Éppen oda, ahol Laybutt ácsorgott, s a védo jobbal, Babos mellett a kapu jobb oldalába lott. A labda éppen csak befért Babos és a kapufa között.

    0-1

    28. perc: Viduka végzett el szabadrúgást a balösszeköto helyérol, 22 méterre a magyar kaputól. A csatár jobbal megcélozta a kapu jobb oldalát, de Babos a levegoben úszva, a gólvonal elott elcsípte a labdát.

    34. perc: Klausz egyenlíthetett volna... Vincze játszott balról a vendégek kapuja elé, Zavadszky lefejelte a labdát, amely Moore hátáról éppen Klausz elé perdült. A csatár hat méterrol, középrol estében ballal lott, de a labda a lécet találta telibe.

    48. perc: Lendvai vezette a labdát középen, majd úgy 25 méterrol, jobbal laposan a jobb sarokra lott, ám Bosnich vetodve védett.

    54. perc: Viduka forgatta meg Mátyust a jobb oldalon, majd a kapu elé emelt. Agostino érkezett a beadásra, négy méterrol fejelt, de a labda a háló tetejére hullt.

    57. perc: Tiatto a bal oldalól remekül adott a védok közül középen kilépo Agostino elé. A csatár 15 méterrol jobbal egybol lott, de a szöget jól záró Babos vetodve bravúrral védett.

    61. perc: Muscat ívelte hosszan elore a labdát, amelyre Viduka startolt. A csatár jobbról, 10 méterrol éppen meglotte volna az elotte pattanó labdát, de Babos ott termett, és vetodve mentett.

    70. perc: Tiatto balról hosszan ívelt a jobb oldalon megiramodó Foster elé. A középpályás nagy helyzetbe került, a 16-oson belül visszavette a labdát Hrutka mellett, majd 12 méterrol ballal gyengén a letérdelo Babos kezébe gurított.

    72. perc: Növelte elonyét az ausztrál válogatott. Viduka a jobb oldalon kétszer megforgatta Dragónert, majd laposan középre lott. Hrutka az ötösön még el tudta rúgni a labdát Agostino elol, de Bukránnak már nem sikerült megelozni Skokót, aki hét méterrol, középrol, jobbal a kapu jobb alsó sarkába lott.

    0-2

    89. perc: Lazaridis iramodott meg a bal oldalon, laposan középre lott, ám a kapu elott félelmetesen berobbanó Viduka lemaradt a beadásról, a jobb oldalon érkezo Agostino lábáról pedig a bal kapufa mellé pattant a labda.

    90. perc: Lazaridis jobbról emelt Babos kapuja elé, a labdára Moore érkezett, s Dragóner mellol, középrol, hat méterrol jobbal a kapu jobb alsó sarkába helyezett.

    0-3


    KAPITÁNYI NYILATKOZATOK

    BICSKEI BERTALAN: - A mérkőzés első és utolsó húsz percében jobban játszottak az ausztrálok. Úgy érzem, hogy a köztes időszakban egyenrangú ellenfelek voltunk. Azonban hiába jutottunk el ebben az időszakban az ausztrálok kapujáig, nem tudtunk gólt rúgni.

    FRANK FARINA: - A játékosaim sokkal többet birtokolták a labdát, mint a magyarok. Mi irányítottuk a meccset, és végül az döntött, hogy a kínálkozó helyzeteket rendkívüli magabiztossággal értékesítették a játékosaim. Kétség sem férhet ahhoz, hogy ilyen különbséggel is megérdemelten nyertük meg a meccset.


    ÍGY JÁTSZOTTAK A MIEINK

    BABOS GÁBOR a ,,Király-korszakban" jobbára a kispadon üldögélt, ám a Hertha magyar légiósának a sérülése után előléphetett első számú kapusnak. Az MTK-ban nyújtott teljesítménye alapján megkérdőjelezhetetlen volt a beválogatása, ám - különösen a meccs elején, az ausztrálok vezetőgólja előtt - a bizonytalanság, a határozatlanság jellemezte a játékát.

    SEBŐK VILMOS számára ünnepnek indult az a meccs, hiszen harmincadszor szerepelt a magyar válogatottban, ráadásul a csapatkapitányi karszalagot is megkapta. Sajnos, az ausztrál csatárok többször a levegőben verték meg, és ez az ő esetében bizony kemény kritika.

    BÓDOG TAMÁS ulmi karrierje válogatottságot ért. A hat esztendeje Németországban futballozó védő bemutatkozása nem jelentett maradandó élményt, mert bár bírta a nem túl nagy iramot, Tiatto jó néhányszor könnyedén ívelt mellőle középre.

    HRUTKA JÁNOS ezúttal kevesebbszer tudta végigkísérni a magyar támadásokat, és ez tulajdonképpen a teljes magyar védelem kritikája. A nem túl acélos ausztrál támadások hárításába ugyanis sokszor belebonyolódott a hátsó sorunk, és ez a tanácstalanság, ütemvesztés a Lautern játékosára is átragadt.

    MÁTYUS JÁNOS három hónappal ezelott még Fradi-mezben próbálta megakadályozni az ellenfél jobb oldali támadásait, most ugyanezt kellett tennie az Ülloi úton válogatottként - Vidukával szemben. Nagy küzdelmet vívott az auszik csatárával, kettejük meccse sokáig döntetlenre állt, a meccs végére azonban elfáradt, és ekkor már alulmaradt a párharcokban.

    LENDVAI MIKLÓS a középpálya jobb oldalán próbálta útját állni az ellenfél akcióinak, illetve innen kellett volna indítania, kiugratnia, helyzetbe hoznia a magyar támadókat, vagy éppen befejeznie az akciókat. Az agilitása ezúttal is észrevehető volt, ám mint szinte valamennyi csapattársának a játékát, az övét is a pontatlanság jellemezte.

    VINCZE OTTÓ az ötödik percben a balösszekötő helyén egy cselsorozattal emelte az amúgy is jó alaphangulatot a nézőtéren, és bár ezután is részt vett szinte valamennyi magyar akcióban, a játéka kissé körülményes volt, hiányzott belőle a kreativitás.

    BUKRÁN GÁBOR személyében olyan futballista került a válogatottba, aki már ifikora óta a valódi profivilágban edződik - és játszik. Így aztán látatlanban is tudta róla mindenki, hogy jó erőnléttel rendelkezik. És mivel ehhez általában pontos játék, olykor kreativitás is párosult, egyedül az őteljesítménye érte el a válogatott szintűt.

    ZAVADSZKY GÁBOR újjászületett Dunaújvárosban, lendületes, gólerős játékát a szövetségi kapitány válogatottsággal honorálta. Az újoncokra általában jellemző megilletődöttség hamar hatalmába kerítette, keveset futott, keveset vállalt, hosszú percekig kivonta magát a játékból.

    KLAUSZ LÁSZLÓ emlékeiben élénken élhetett az ausztrálokkal való legutóbbi találkozó, hiszen a három évvel ezelőtti meccsen nemcsak játszott, hanem a gólunkat is őlotte. Most - szintén 0-1-nél - ugyanezt megtehette volna, ám a Mannheimben futballozó center a 34. percben a lécet találta el. Ezzel aztán ki is lőtte magát...

    NAGY TAMÁS négy év után ismét ,,előkerült", a Dunaferrben nyújtott jó teljesítményének köszönhetően és annak, hogy hiányposzton, balszélsőként játszik. A küzdeni akarásával nem is volt gond, ám a futógyorsasága nem érte el a kívánt szintet, és a beadásai is pontatlanok voltak.

    A cserék közül Dombi Tibor kapta a legtöbb lehetőséget, ám csak annyit tett hozzá a játékhoz, amennyi tőle az elvárható minimum - futott...


    A MÉRKŐZÉS KRÓNIKÁJA

    Öt percnek kellett eltelnie a kezdés után ahhoz, hogy a magyar válogatott lélegzethez jusson, addig ugyanis az ausztrálok Babos kapuja előtt elszántan és módszeresen ,,fojtogatták" a védőinket. Ezzel igazolódott Bicskei Bertalan szövetségi kapitány találkozó előtti várakozása, hogy a vendégek taktikája egyrészt az agresszivitásra, másrészt pedig a letámadásra épül. Tény, Frank Farina nem színezte túl a csapata játékát, hiszen védekezésben a stabilitásra törekedett, míg a támadásvezetéseknél jól észrevehetően a két vonal mellett játszó futballista, Muscat és Vidmar a tempós felzárkózást kapta feladatul.

    Az ausztrálok sok mozgásos, a felezovonalról induló játéka hatásos volt, ez a stílus alaposan megzavarta a három középpályással felálló, szellősebb futballt választó válogatottunkat. Ám végül is nem annyira az ausztrálok (le)támadásaival akadt elsősorban gond, hanem a szögleteikkel, ugyanis a beíveléseknél roppant tanácstalanok voltak a hórihorgas védőink, s eleinte Babos kapus is. Ennek a bizonytalanságnak lett aztán a következménye Laybutt gólja is.

    Eztán majd' félóra kellett ahhoz, hogy legalább a közepesnél kicsivel jobb iramú mérkőzés ritmusát elkapja a válogatottunk, ám azzal, hogy a támadásvezetések során az összjátékba hibák csúsztak, elveszett az energia is - mondani sem kell tán, hogy feleslegesen. S bár támadgatott a csapatunk, meghatározó helyzet csak egy akadt, az, amikor a labdát Klausz félfordulatból a lécre küldte.

    A pontatlan játék azonban meghatározta a stílust is: az első félidőben mindvégig az ausztrálok az előnyük tudatában nyugodtan játszottak és gyors megindulásokkal kísérleteztek, a mieink pedig - szó szerint - rohantak az eredmény után.

    Azért a nagy hajtás közepette - sovány vigasz - feltűnt, hogy akarnak a fiúk. Lassan már ezt is unalmas emlegetni, hiszen a futball lényege éppen a küzdeni tudás. Ismét beigazolódott - s ez nemcsak a válogatottra, de az egész magyar futballra igaz - hogy nincsenek igazi csatáregyéniségeink. S ahogyan a korábbi mérkőzéseken, úgy most, a kétezres évek első - fogalmazzunk így - összeszoktató mérkozésén is a statisztikák bizonyították, hogy a mieink játékából hiányzik a lövés, a pontos beadás, a valóban lendületes előretörés. A mai lüktető futballban pedig meglehetősen lehangoló arra alapoznia egy edzőnek, hogy a csapata jól védekezik...

    S bár óra elteltével az ausztrálok elleni meccsen Bicskei Bertalan is észrevette, hogy frissíteni, acélosabbá kell tenni a támadójátékot - az ausztrálok ugyanis feladták a letámadást -, s Zavadszky helyett a gyors Dombit küldte pályára, ettől a minőség nem változott.

    Szóval, nincsenek igazán jó csatáraink, és az eredmény ismeretében még ráadásként ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy nincsenek igazán jó védőink, a csapat egészét illető kritikai minősítés - a gyenge. Úgy tűnik, hiába minden erőlködés, minden jószándék, a nézők részéről megnyilvánuló akarat, mindaddig vereségre ítéltetünk, amíg a teljes magyar futballban nem lesz mérce a valódi igényesség. Egyébként az ausztrálok ,,csak" azzal győztek le bennünket (három év után újra három gólt rúgva a válogatottunknak), hogy egész egyszerűen értékesítették a helyzeteiket.

    Igaz, nekik volt - a mieinknek alig...

    Dietmar Drabek játékvezető határozottan, jól bíráskodott, engedte a sportszerűség határain belül zajló kemény, férfias küzdelmet.


    Profimunka - ausztrál kivitelben

    Az ausztrál csapat kapujában Bosnichnak szinte semmi védenivalója nem volt, igaz, Klausz kapufája előtt a gólvonalon ragadt. A védelem jobb oldalán Muscat rendre megnyerte a Nagy Tamással szembeni párharcot, a megszerzett labdát pedig pontosan játszotta meg. A két középső védő közül Moore elsősorban a fejjátékával és a góljával emelkedett ki - az ausztrálok vezető találatát is az ő fejese előzte meg -, míg Laybutt amellett, hogy szintén eredményes volt, többször jó ütemű megelőző szereléssel mentett. Vidmar bal oldali emberfogóként szinte észrevétlenül, de megbízhatóan futballozott, jobb lábbal is bátran vállalkozott, akár negyven méteres indításra is. A középpálya jobb szélén Corica nem alkotott maradandót, a mellette játszó Okon viszont mindig megjátszhatónak bizonyult, egyérintős, rövidpasszos játéka szemre is tetszetősnek bizonyult. Skoko sokat futott, fontos találatot szerzett, Tiatto bejátszotta az egész bal oldalt, olykor egészen kiváló passzokkal szolgálta ki a csapattársait. A támadósorban Viduka remek fizikai adottságaival, labdamegtartó tudásával, a játék ,,folytatásának" a meglátásával tűnt ki, Kewell pedig minden megmozdulásával igazolta, hogy jelen pillanatban ő az ausztrálok legjobb labdarúgója. A cserék közül Agostino és Foster is sokat volt játékban, de mindketten nagy helyzetben hibáztak, Lazaridis viszont adott egy ziccerpasszt...

    A szurkolók bizalmat szavaztak

    Fél hétkor a legteljesebb magányt érezhette az, aki az Ülloi út felé járt. A világon semmi jel sem utalt arra, hogy a Ferencváros stadionjában szerda este válogatott mérkőzést (egyáltalán: mérkőzést) rendeznek. A pályát körülölelő utcákon alig volt ember, ám ami még furcsább, a Fradi Söröző is szinte üresen állt, noha korábban, két órával egy futballmeccs elott, oda már nem lehetett bepréselődni. Már-már azt hittük, hogy a magyar nemzeti tizenegy idei (egyben pedig a kétezres évek) első eropróbája teljes érdektelenségbe fullad...

    S erre talán lehetett volna találni logikus magyarázatot. Hiszen lássuk be, a magyar csapat előző éve nem volt túl sikeres. Ráadásul február 23-án este különösen hideg volt, s a televíziós közvetítés még inkább elriaszthatta a szurkolókat.

    Fél nyolckor azonban már akár attól is megijedhetett, aki a meccsre indult, hogy nem jut be a stadionba. Az egyébként ezúttal nem muködő eredményjelző tábla alatti szektorok ugyanis szinte teljesen megteltek, s a bejáratnál óriási tömeg verődött össze. Fennállt a veszélye annak, hogy a drukkerek betörik a stadion kapuját, ám a biztonságért felelő In-Kal munkatársai feltartóztatták a tömeget, s egyesével megmotozták az érkezőket.

    Merthogy mindent meg akartak tenni - a provokációt kivédendő...

    Halat azonban nem találtak a biztonsági emberek, noha még az Interneten is olvasható volt, hogy aki a meccsre megy, vigyen magával keszeget, pontyot, harcsát, s tiltakozásul hajítsa be a pályára. Mint ismert, az AURUL nevu román-ausztrál cég nagybányai üzeméből cián ömlött a Szamosba, és a méreg a Szamos és a Tisza szinte teljes élővilágát elpusztította. Egyesek úgy gondolták: a mérkőzés kiváló alkalom a környezeti katasztrófa miatti tüntetésre...

    Az alapos motozás ellenére, a találékony szurkolók egy halcsontot ábrázoló lepedot kifeszítettek a kerítésre, ám jöttek a biztonságiak, és eltávolították a ,,posztert" (mondani sem kell, a szurkolók hatalmas füttykoncerttel fejezték ki a nemtetszésüket). Egy másik szektorban pedig az AURUL (magyarul ,,Az arany"smiley nevét írták ki - az A betu helyére egy halálfejet rajzolva. A hírek szerint néhány halat is sikerült bevinni a stadionba, igaz, ha ,,használták" őket, feltűnés nélkül tették...

    Nyolc órára a Nagyvárad tér felőli kapu mögött teljesen megteltek a szektorok - erre az Üllői úti stadionban legutóbb talán a Ferencváros Bajnokok Ligája menetelésének idején volt példa. Lám, jó szervezéssel, megfelelő reklámmal még a hideg is legyőzhető. A nézőszámból egyértelműen kitűnt, hogy a közönség kitart Bicskei Bertalan csapata mellett és bizalmat szavazott a nemzeti tizenegynek.

    Amíg a szurkolók a lelátókon gyülekeztek, az öltözofolyosó az ilyenkor szokásos arcát mutatta. Látszólag unottan sétálgattak a játékosok, ám egy-egy elejtett félmondatból ,,kihallatszott": a magyar játékosok nagy izgalommal készültek 2000 első mérkőzésére. Az ausztráloknál csak az okozott gondot, hogy a masszőr, aki jeget szeretett volna szerezni, sehogyan sem tudta elmagyarázni az öltöző előtt álló öltönyös úrnak, hogy mire is lenne szüksége. Hiába mondta, hogy ,,Ice, please, ice!", csak riadt fejrázás volt a válasz. Amikor azonban a vendégek gyúrója színpadias mozdulatokkal didergést imitált, egyből kiderült, mire is van szüksége.

    A legkomótosabban Sebők Vilmos készülődött, igaz, a magyar csapat középhátvédje és csapatkapitánya szerda este harmincadszor volt válogatott, így joggal gondolta, hogy különösebb meglepetés nem érheti. A Waldhof Mannheim védője címeres mezben eddig hét gólt szerzett, ám azt ő sem tudta, hogy ezzel a teljesítménnyel milyen előkelő társaságba kerül. Hét gólt szerzett ugyanis korábban a válogatottban az újpesti Nagy László, a Bp. Honvéd egykori kedvence, Kocsis Lajos, vagy az MTK jelenlegi szakmai igazgatója, Bognár György. S amikor a csapat valamivel negyed kilenc előtt, a szurkolók hangorkánja közepette elindult a pályára, Sebők fejében ott motoszkálhatott a gondolat, hogy ezen a meccsen befoghatja a Fradi korábbi legendás balszélsőjét, a nyolcgólos dr. Fenyvesi Mátét.

    Nos, az ,,előzés" ezúttal elmaradt, de a védőt minden bizonnyal ez bántotta a legkevésbé.

    A szurkolók viszont nem dideregtek, s még az is hidegen hagyta őket, hogy a meccset végül az ausztrálok nyerték.

    Bizalmat szavaztak az újjáalakuló magyar válogatottnak.

    A Middlesbrough másodedzője a magyarokat figyelte

    Az Ülloi úti stadion VIP-páholyában ott ült Viv Anderson, a Middlesbrough másodedzője is. A harmincszoros angol válogatott, kétszeres BEK-győztes védő nem titkoltan a magyar játékosok miatt utazott Budapestre, ugyanis ,,főnöke", az egykori manchesteri csapattárs, Brian Robson szívesen igazolna fiatal, tehetséges magyarokat a Premier Ligában szereplő csapatába. Információnk szerint Anderson elsősorban a Kaiserslautern védőjére, Hrutka Jánosra volt kíváncsi, de a szakember ezt nem volt hajlandó megerősíteni.

    - Korai lenne még elárulni, hogy kik a kiszemeltjeink, csak annyit mondhatok, hogy az ausztrálokat már ismerjük, mivel zömük nálunk, Angliában játszik, így most magyarokat figyeltünk - nyilatkozta Viv Anderson. - Látszik, hogy még nem összeszokott a csapatuk, de a labdarúgók tehetségesek, és ami legalább ilyen fontos, motiváltnak is tűntek. Úgy szervezzük, hogy a magyar válogatott mérkőzéseit a jövőben többször megnézzük, mert az a benyomásunk, hogy a magyarok technikailag még mindig nagyon jók, csak erősebb iramú bajnokságban kellene edződniük ahhoz, hogy valódi profivá váljanak.

    Hosszas faggatózás után az egykori kitűnő labdarúgó annyit azért elárult, hogy az ausztrálok elleni barátságos mérkőzésen Hrutka János védekezése, Bukrán Gábor szervezőmunkája és Lendvai Miklós erőfutballja nyerte el leginkább a tetszését.


    forrás:
    http://web.archive.org/web/20020624013543/www.borsodiliga.hu/valogatott/hun_aus.htm
     
  11. avatar: bd10
    2009.11.29, 13:33
    Gólösszesítés: Magyarország 1-6 Ausztrália
     
  12. avatar: fgymat
    2009.05.25, 21:20
    Ez a találkozó egy új évszázad nyitó mérkőzése volt. A magyar válogatott XXI. századi első megmérettetése.

    Újra az ausztrál csapatot fogadtuk. Három éve először jártak Magyarországon és alaposan megleptek bennünket. 3-1 arányban legyőzték válogatottunkat. Akkor azt hittük könnyen győzünk, most óvatosabbak voltunk a várakozások megfogalmazásával: Csak legalább a játék legyen jó!

    A kezdőrúgást dr. Kalocsay Géza végezte el. Az egykori válogatott játékos 60 éve játszott a nemzeti tizenegyben.

    A vendégek azonnal rendkívül agresszív lerohanással kezdtek. Bár erre számítani lehetett mégis tehetetlennek tűntek játékosaink. A hatodik percben végre helyzetnek nevezhető akciónk is volt. Nem is sejtettük akkor, hogy a következő ilyenre félórát kell várnunk. Közben pedig a vendégek sokmozgásos támadásait, szöglet utáni gólját és a magyar válogatott teljes zavarát láthattuk. Szóval a harmincnegyedik perc hozta el a második helyzetünket, ami egy Klausz kapufával végződött.

    A második játékrészt egy távoli Lendvai lövés vezette be. Igazi veszélyt nem jelentett, de adott némi reményt, hogy most már láthatunk magyar akciókat is. Később kiderült, hogy tévedtünk, mert ez gyakorlatilag az utolsó magyar próbálkozás volt. A vendégek a továbbiakban is uralták a játékteret. Nem mutattak magas színvonalú játékot, de jobbak voltak, mint a mieink és ráadásul jobban is bírták. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a mérkőzés utolsó negyedében kapott újabb két gól.

    Nagyon hasonló volt a mérkőzés, mint az első alkalommal. A vendégek most is egy gólt rúgtak a találkozó elején és kettőt a végén. Annyi azért változott, hogy akkor egyszer mi is betaláltunk, most pedig: semmi. Voltak helyzeteink, bár nem sok, de gólunk még annyi sem.

    A kapitány szerint a vendégek a találkozó első és utolsó húsz percében jobban játszottak, mint mi, de a köztes időszakban egyenrangú ellenfelek voltunk. Nagyszerű! Az eredmény éppen ezt tükrözi!


    forrás:
    mafoci
     
  13. avatar: AMiUtunk
    2009.02.19, 19:55 (szerk.: 2009.02.19, 19:56)
    A meccs pikantériája, hogy csupán néhány nappal korábban zúdult le a Tiszán egy ausztrál-román érdekeltségü, Aurul nevü cég aranybányájából óriási mennyiségü ciántartalmú szennyvíz, amely a Tisza teljes élövilágát elpusztította.

    A meccs elején a kanyarban néhány kivágott halcsontvázzal és többször megfelelö rigmusokkal illették a vendégeket. Persze nem a focisták tehetnek az ökológiai katasztrófáról, de jellemzö módon az azóta eltelt 9 évben nem következett be számottevö technikai fejlödés és nem készült megfelelö terv hasonló esetek elhárítására, mitöbb jellemzö módon a vízügyi együttmüködés és külpolitikai diplomácia is hagy némi kívánnivalót, ha a MI JÖVÖNK megmentéséröl van szó.

    Így nem csoda, hogy Keleteurópában hasonló és azonos tevékenységet folytató, elavult vagy tiltott technikával dolgozó cégek továbbra is szabadon garázdálkodhatnak. Gondoljunk csak a nygati határvégen épülö és müködö osztrák börgyárakra és szemétégetökre stb., melyek Magyarországot szennyezik.

    Egy jó összefoglaló írás a Lápos, a Szamos, a Tisza és a Duna élõvilágát tönkretevö, mintegy 100.000 köbméternyi ciánt és nehézfém-ionokat tartalmazó szennyvízröl, mely a 2000. január 31-i gátszakadás következtében zúdult le ezen az 5 folyón, itt található: http://www.balkon.hu/balkon_2000_05/szipocs_k.pdf
     
  14. avatar: NNS
    2009.02.19, 17:22
    Senkit se tévesszen meg az első kép, nincsen háló az eredményjelzőn, csak ilyen a fénykép... smiley