magyarfutball.hu

Hungary - England 1 : 1 20:15

   
   
Upload your own photos! »
 1. Magyarország - Anglia 1999
videók
mérkőzés értékelése

mérkőzés: 4 (1 szavazat)

játékvezető: 4 (1 szavazat)

hangulat: 4 (1 szavazat)

1...5

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

 1. avatar: magyarfutball.hu
  2021.07.19, 15:09
  kép
   
 2. avatar: magyarfutball.hu
  2017.09.20, 16:32 (szerk.: 2021.07.25, 11:36)
  Budapest, 1999. április 22., csütörtök (MTI) - Bicskei Bertalan, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya csütörtökön kihírdette az április 28-i, Anglia elleni budapesti barátságos mérkőzésre készülő keretét.

  kapusok:
  Király Gábor (Hertha BSC), Babos Gábor (MTK Hungária FC)

  védők:
  Sebők Vilmos (Bristol City), Korsós György (Győri ETO FC), Hrutka János (1. FC Kaiserslautern), Mátyus János (Ferencváros), Szekeres Tamás (Újpest), Dragóner Attila (Fortuna Köln)

  középpályások:
  Somogyi József (Győri ETO FC), Dárdai Pál (Hertha BSC), Halmai Gábor, Illés Béla (mindkettő MTK Hungária FC), Pisont István (Eintracht Frankfurt)

  csatárok:
  Tóth Norbert, Korsós Attila, Herczeg Miklós (mindhárom Újpest), Dombi Tibor (DVSC-Epona), Egressy Gábor (Diósgyőr)

  Budapest, 1999. április 25., vasárnap (MTI) - Bicskei Bertalan szövetségi kapitány Fehér Csabát és Preisinger Sándort is behívta a magyar labdarúgó-válogatott keretébe, amelynek tagjai vasárnap találkoztak az FTC népligeti sportcentrumában, hogy megkezdjék a felkészülést az április 28-ai Anglia elleni budapesti barátságos mérkőzésre.

  A szakvezető, aki két helyet fenntartott a keretben, az MTI-nek elmondta, hogy a zalaegerszegi Sebők József sérülése kiújult, Fehér Csaba viszont rendbe jött, így ő és Preisinger csatlakozott a válogatotthoz.

  Budapest, 1999. április 19. hétfő (MTI) - Jó erőfelmérés lesz az angolok elleni mérkőzés - mondta Bicskei Bertalan szövetségi kapitánya hétfőn délelőtt, amikor a labdarúgó válogatott keret tagjai megérkeztek kétnapos edzőtáborozásukra a Ferencváros népligeti sportcentrumába.

  A meghívott játékosok közül a sérült Szekeres Zsolt (Lombard FC Tatabánya), Pető Tamás (Újpest) és Dombi Tibor (DVSC Epona) az orvosi vizsgálat után hazament. Csak hétfőn este csatlakozik a kerethez Egressy Gábor (Diósgyőri FC) és Sebők József (Zalahús ZTE FC), mivel ők délután még bajnoki mérkőzésen lépnek pályára.

  London, 1999. április 26., hétfő (MTI) - Francis Jefferst, az Everton 18 éves csatárát hívta meg - két másik, szintén utánpótlás válogatott társával együtt - az angol labdarúgó válogatottba Kevin Keegan szövetségi kapitány a hétfői budapesti elutazás előestéjén.

  A hétvégi bajnoki mérkőzéseken az angol válogatott hat játékosa sérült meg, köztük a két kezdőjátékos, Andy Cole és Paul Scoles, valamint Sol Campbell, Graeme Le Saux, Gareth Southgate és Jonathan Woodgate.

  Miután Kevin Keegan az érintett klubcsapatok edzőinek kérésére már korábban belegyezett abban, hogy a Budapestre utazó keretből kihagyja David Beckhamet, Gery Neville-t, Tony Adams-et és Ray Parlourt, a szövetségi kapitány úgy döntött, hogy az Everton fiatal csatárát (aki már 16 évesen bekerült a merseyside-i felnőtt csapatba) meghívja a válogatottba.

  Jeffers csapattársa, Michael Ball és a Liverpol ifjú titánja, Jamie Carragher is ott van a magyarok elleni nagyválogatottban.

  A szerdai magyar-angol mérkőzést egyfajta "átok kíséri". A klubok edzői - különösen az európai kupákban szereplő Manchester United és a múlt héten búcsúzó Chelsea, valamint az Arsenal részéről - nem fogadták egyöntetű lelkesedéssel Keegan-tervét a budapesti mérkőzés beiktatására a bajnokság és az FA Kupa hajrájában, ráadásul a Manchester United európai kupadöntőre is készül.

  A nagycsapatok kulcsjátékosai ugyanis augusztus óta heti átlagban négy és fél órát játszanak mérkőzésen. Volt olyan hét, hogy háromszor léptek pályára. Ebben a felfokozott tempóban a tavasz végére mindig is nő a sérülések veszélye, és az edzők szerették volna kímélni a játékosokat. A koszovói válsággal kapcsolatos légicsapások is kérdésessé tették a mérkőzést, mivel számos szakvezető nem tartotta biztonságosnak Budapestet a határon túli bombázások miatt.

  A kényszerű változások következtében az új szövetségi kapitány tervei a válogatott öszekovácsolására a következő Európa-bajnoki selejtező előtt - teljes kudarcra vannak ítélve. Számos kommentátor már hétfőn fanyalogva emlegette: minek kell egy gyenge csapattal kiállni, még akkor is, ha barátságos mérkőzésről van szó.
   
 3. avatar: ingersheim
   
 4. avatar: magyarfutball.hu
   
 5. avatar: fgymat
  2013.05.20, 06:42 (szerk.: 2017.09.14, 19:14)
  Budapest, 1999. április 28. szerda (MTI) - Idei második barátságos mérkőzésén Anglia ellen lépett pályára a magyar labdarúgó-válogatott a Népstadionban. A két ország legjobbjai először 1908-ban játszották egymás ellen, az akkor is, most is vendég angolok 7-0-ra nyerték a premiert. Összesen 20 magyar-angolra került sor, a mérleg magyar szempontból: 5 győzelem, 1 döntetlen, 14 vereség. A magyar csapat utoljára 1962-ben a chilei vb-n nyert (2-1).

  Szerdán este a német Lutz-Michael Fröhlich játékvezető sípjelére, ideális körülmények között 40 ezer néző előtt az alábbi összeállításban kezdtek a csapatok:

  Magyarország:
  Király Gábor - Sebők Vilmos - Korsós György, Hrutka János, Mátyus János - Dárdai Pál, Halmai Gábor, Pisont István - Dombi Tibor, Illés Béla, Korsós Attila

  Anglia:
  David Seaman - Wes Brown, Martin Keown, Rio Ferdinand, Philip Neville - Micky Butt, David Batty, Tim Sherwood - Alan Shearer, Steve McManaman, Kevin Phillips

  A kezdés előtt a közönség egyperces felállással emlékezett Fodor Imrére, a nemrégiben tragikus körülmények között elhunyt egykori válogatott labdarúgóra.

  15. perc: Nagy helyzetet hagyott ki Illés Béla: Pisonttól kapott labdát az angol kaputól mintegy 13 m-re kissé jobbra, egyedül állt Seamannel szemben, ám lövését a kapus bravúrral hárította.
  22. perc: 11-esből megszerezte a vezetést az angol válogatott: a 16-os vonalán Sebők és Shearer harcolt a labdáért, amikor az angol csatár elesett. Fröhlich bíró büntetőt ítélt, amit a sértett magabiztosan értékesített (0-1).
  27. perc: Kevin Phillips ugrott ki a jobb oldalon, egyedül vezette a labdát a magyar kapura, Király azonban lábbal hárította lövését.
  31. perc: Egy angol előreívelés után Mátyus lába alatt elcsúszott a labda, Shearer lecsapott rá, majd 15 m-ről kissé jobbról lőtt, Király azonban ezúttal is szépen védett.
  45. perc: Pisont ugratta ki Illést a bal összekötő helyén, a csatár elől Seaman épphogy menteni tudott.

  Az angol válogatott kezdte magabiztosabban a találkozót, a magyar csapat az első 10 percben szinte csak a védekezéssel törődött. Ezután azonban felvette a ritmust, az első negyedóra végén pedig már nagy gólszerzési lehetőséget szalasztott el. A vendégek vezető gólja után még több lehetőség adódott az angolok előtt, ám Király Gábor mindannyiszor a helyén volt.

  Magyarország - Anglia 0-1 (félidőben)

  Bicskei Bertalan: - Kicsit mintha meg lennénk illetődve, a második félidőben nagyobb erőket fektetünk a támadásokba.

  Kevin Keegan: - Eddig minden rendben, nem fogok cserélni a félidőben.

  Alan Shearer: - Tizenegyes volt, meg lehetett adni.

  52. perc: Sebők a félpályáról indította Dombit, aki szorongatott helyzetből, 17 m-ről fordulásból lőtt, Seaman védett.
  53. perc: Ismét Dombi próbálkozott, ezúttal bal oldalról. Illéstől kapott labdát, egy kicsit középre húzott vele, majd 22 m-ről az angol kapu bal felső sarkát célozta meg. Seaman kitenyerelte a labdát.
  77. perc: Egyenlített a magyar válogatott. Dárdait buktatták az angol kaputól 22 m-re a jobbösszekötő helyén. A szabadrúgást Hrutka végezte el, aki szépen csavart a bal felső sarokba. A hátvéd révén a magyar válogatott 18 év, 7 magyar szempontból eredménytelen mérkőzés után először lőtt gólt az angoloknak (1-1).
  82. perc: Somogyi próbálkozott 23 m-ről a balösszekötő helyéről. Lövése alig szállt fölé.
  86. perc: A bal oldalon előrehúzódó Neville középre lőtt, a labda a lábak között az üresen álló Shearerhez pattant, de az angol csatár két lépésről a vetődő Királyba lőtt.

  Harcosan kezdte a második félidőt a magyar csapat, amit Dombi két helyzete jelzett. Az első negyedóra után azonban kiegyenlítetté vált a játék, ebben a szakaszban kevés lehetőség adódott a csapatok előtt. A magyar együttes a második félidőben többet támadott, így a mérkőzés egészét tekintve megérdemelt a döntetlen.

  A végeredmény:

  Magyarország - Anglia 1-1 (0-1)
  Népstadion, 40 000 néző, V: Lutz-Michael Fröhlich
  gólszerző: Hrutka János (77.), illetve Alan Shearer (22. - 11-esből)
  cserék: Pisont István helyett Somogyi József (a szünetben), Korsós Attila helyett Tóth Norbert (65.), Tóth Norbert helyett Herczeg Miklós (90.), illetve Rio Ferdinand helyett Jamie Carragher (63.), Wes Brown helyett Michael Gray (74.), Kevin Phillips helyett Emile Heskey (83.), Steve McManaman helyett Jamie Redknapp (85.)

  Hrutka János (akit a mérkőzés legjobbjának választottak): - Ketten voltunk kijelölve a szabadrúgások elvégzésére, Somogyi Józsi és én. Nem tudtuk eldönteni, melyikünk végezze el, arról az oldalról inkább ballábas játékos szokott próbálkozni. Én azonban gyorsabb voltam, nekifutottam és lőttem. Sajnos a gólt nem láttam, mert egy kicsit megcsúsztam. Csak a hatalmas kiabálásból tudtam, hogy sikerült. Összehasonlítva a Románia ellen lőtt gólommal, annyit mondhatok, hogy az fontosabb, ez viszont szebb volt.

  Bicskei Bertalan, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: - A találkozó első negyedórájában a két csapat közel egyenlő játékerőt képviselt, de a 11-es után az angolok átvették az irányítást. Ekkor lehetett igazán jól látni, milyen biztonsággal kezelik a labdát, miként támadnak felállt védelem ellen. Sajnos csapatunk ebben az időszakban alig tudott az előre megbeszélt taktikának eleget tenni. A második játékrészben a védelmünk és támadásaink is sokat javultak, s ez biztató a jövőre nézve.

  A szövetségi kapitány megjegyezte még, hogy úgy érezte, minden játékos szívét lelkét kitette, hogy sikerüljön a győzelem. Bicskei szerint a Népstadionban pályára lépett angol válogatott alig-alig gyengébb, mint a sztárokkal felálló.

  A szövetségi kapitány kitért arra is, hogy a csereként beállt Tóth Norbertet azért cserélte le a hajrában, mert mást nem szeretett volna lehozni, ugyanakkor Herczeg Miklós beállítása taktikailag nélkülözhetetlen volt, nehogy az utolsó percben hatalmas helyzetet kihagyó angol válogatott előtt még egy ziccer adódjon.

  Kevin Keegan, az angol válogatott szövetségi kapitánya: - Az első félidőben nagyon jól játszottunk és ahhoz képest, hogy idegenben szerepeltünk, sok helyzetet alakítottunk ki. A második félidőben a magyarok fantasztikus teljesítményt nyújtottak. A találkozó jó gyakorlási lehetőség volt számunkra, öt új játékost küldtem pályára, kettőt kezdőként, hármat pedig csereként. Phillipsszel és Wes Brownnal, valamint az idősebbek közül Shearerrel, Battyvel és Seamannel voltam különösen elégedett. A második félidő megmutatta, hogy a magyaroknak összeszokott csapatuk van.

  Kevin Keegan bejelentette: megérett benne az elhatározás, hogy elfogadja az angol szövetség ajánlatát és véglegesen ő töltse be a szövetségi kapitányi posztot, ne pedig csupán megbízottként irányítsa a szigetországi csapatot.

  - Nagyon boldog vagyok, hogy ezekkel a játékosokkal dolgozhatok. Egyre jobb a viszonyom velük, és kezd összeérni a gárda. Ez az, ami miatt úgy érzem: véglegesítem posztomat. Az még nem dőlt el, hogy teljes, vagy részmunkaidőben, de szeretném állandósítani a munkámat - mondta Kevin Keegan.

  Egy füstbomba okozott zavart a magyar-angol mérkőzés után, amelyet valaki a metró Népstadion állomásának Dózsa György úti feljárójába dobott - jelentette az MTI tudósítója.

  A barátságos labdarúgó mérkőzés után közel háromszáz magyar és angol szurkoló próbált eljutni a metróhoz, ám a tömeg megrekedt, így a továbbhaladás lehetetlenné vált. Ekkor mindkét tábor éltetni kezdte saját csapatát, majd valaki füstbombát dobott a metrófeljáróba.

  A kiérkező rohamrendőrök elől mindenki menekült, ám végül nem volt szükség rendőri beavatkozásra.

  forrás:
  MTI
   
 6. avatar: magyarfutball.hu
   
 7. avatar: magyarfutball.hu
  2011.01.10, 15:38 (szerk.: 2017.09.14, 19:06)
   
 8. avatar: magyarfutball.hu
  2010.12.16, 17:29 (szerk.: 2021.07.24, 15:27)
  Nekem erről a 11-es rugásról hogy nézzük a sarkot meg stb. az jut eszembe mikor a Magyar-Angol meccsen Shearer rugta a 11-est. Király csak a lábát nézte mint ahogy mi is. Shearer úgy tartotta a lábát hogy balra rugja úgy is állt a bokája hogy arra rugja. Király repült is míg Shearer az utolsó utáni pillanatban visszafordította a bokáját és a másik sarokba berakta. Hogy hogy csinálta azóta sem tudom pedig vagy százszor megnéztem. Fantasztikus.

  forrás:
  http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=20332743&t=9018131
   
 9. avatar: magyarfutball.hu
  2010.01.10, 18:37
  A MÉRKŐZÉS

  A mérkőzés gyászszünetettel kezdődött, a közelmúltban tragikus hirtelenséggel elhunyt Fodor Imre emlékének adóztak a jelenlévők, majd negyvenezer torokból harsant fel az ütemes ,,Fodor Imi" kiáltás - megható nyitány volt.

  5. perc: Phillips lőtt a jobbösszekötő helyéről, 22 méterről jobbal a kapu bal oldala irányába, Király biztosan védte a félmagasan érkező labdát.

  7. perc: Dárdai futott el lendületesen a jobb szélen, az oldalvonal mellett, majd a szögletzászló közeléből jobbal középre adott, de az ötös vonalánál érkező Korsós Attila elől a kapujából kimozduló Seaman mentett.

  14. perc: Pisont ugratta ki remek ütemben a jobbösszekötő helyén mélységből induló Illést, aki maga elé engedte a labdát, majd jobbról, tíz méterről jobbal, nagy helyzetből lőtt - Seaman bravúrral tolta a bal felső sarok elől az alapvonalon túlra a labdát.

  17. perc: Dárdai lőtt jobbal, 25 méterről, kissé jobbról kevéssel a bal kapufa mellé.

  21. perc: Shearer cselezgetett a jobbösszekötő helyén, majd, mikor a tizanhatoson belülre lépett volna, a vonalon Halmai - látványos mozdulattal, a lábát térdmagasságban tartva - buktatta. Az angol támadó nagyot esett, a játékvezető pedig sípolt, és a tizenegyespontra mutatott. A büntetőből Shearer a jobbra vetődő Király mellett félmagasan a kapu bal oldalába helyezett.

  0-1

  27. perc: McManaman ívelt a jobb oldalról, az oldalvonal mellől a tizenhatos előterébe Shearerhez, aki Sebők és Mátyus között jó ütemben szöktette a kilépő Phillipst. A csatár bevezette a labdát a tizenhatoson belülre, majd jobbról, az ötös sarkának közeléből, nyolc méterről jobbal laposan lőtt, Király bravúrral, jobb lábbal védett a kapu bal oldalánál.

  31. perc: McManaman a felező vonaltól indította a magyar tizenhatos előterében, a jobb oldalon helyezkedő Shearert. A Newcastle támadója Mátyus kíséretében betört a büntetőterületen belülre, majd, mielőtt Mátyus becsúszva odaért volna, 11 méterről jobbal, laposan Király lábai között próbált a kapuba találni. A labda elakadt a magyar kapus lábában, majd továbbcsorogva néhány centimétert ugyan még gurult, Király lecsapott rá, és mellre ölelte azt.

  42. perc: Illés szerezte meg a labdát Neville-től az angol tizenhatoson belül, a jobb oldalon, majd balra, Korsós Attilához játszott. A Újpest csatára mellel maga elé tette a labdát, majd középre ívelt, de Rio Ferdinand az utolsó pillanatban fejjel mentett a középen érkező Dárdai és Pisont elől.

  45. perc: Mátyus passzolt laposan remekül a tizenhatoson belül őrzőjétől leváló, és balra induló Dombihoz. A támadó az ötös magasságában lövés helyett megpróbálta ballal visszavenni a labdát, ám az a jobb sarkára, majd onnan az alapvonalon túlra pattant.

  52. perc: Sebők ívelt a kezdőkörből magasan a középen, Rio Ferdinand mellett megiramodó Dombihoz. A csatár a tizenhatos vonalától kapásból, estében jobbal megcélozta a kapu jobb alsó sarkát, Seaman azonban vetődve megkaparintotta a labdát.

  54. perc: Dombi ezúttal balról, a tizenhatos sarkától próbálkozott lövéssel. Jobbal remekül csavart a bal felső sarok irányába, Seaman nagyot nyújtózva, ujjheggyel tolta a labdát a léc fölé.

  56. perc: Jobb oldali beívelést követően Hrutka fejelte vissza a kapu elé a labdát a bal oldalról. A kapu torkában érkezett Dombi, ám a labda a csatár mögé érkezett, és Rio Ferdinand az ötös vonalánál üggyel-bajjal felszabadított.

  60. perc: Dárdai indította pontos labdával az angol tizenhatos előterében kapura törő Illést, aki Keowntól szorongatva 15 méterről, középről erőtlenül gurított a kapu jobb oldala felé. Seamannek így könnyu zsákmányt jelentett a labda.

  67. perc: Hrutka vette célba az angol kaput balról, 28 méterről. Jobblábas, lapos lövése nyomán a labda két méterrel kerülte el a jobb alsó sarkot.

  72. perc: Dárdai indította remek ütemben a büntetőterület előtt középről jobbra mozgó Illést, aki a jobbösszekötő helyén betört a tizenhatoson belülre, majd Keown mellett nagyot esett. Az angol védő testi erejét ugyan kihasználta az esetnél, ám a játékvezető nem látott okot a közbeavatkozásra.

  76. perc: Szabadrúgáshoz jutott a magyar válogatott a jobbösszekötő helyéről, 22 méterről. A labdának Hrutka futott neki, és jobbal védhetetlenül nyesett a bal felső sarokba. Seaman repült a levegőben, de csak ujjheggyel tudott beleérni a remekül helyezett labdába. A magyar válogatott 18 év után szerzett gólt Anglia ellen.

  1-1

  80. perc: Somogyi lőtt bődületes erővel balról bal lábbal, a tizenhatos sarkának közeléből, 22 méterről centiméterekkel a keresztléc fölé.

  86. perc: Gray ívelt a bal oldalról a magyar kapu előterébe, Shearer az ötös vonalánál egyedül érkezett, és becsúszva, estében kapura talpalta a labdát. Király a gólvonal előtt jó érzékkel vetődött el balra, a labda elakadt benne, majd sikerült másodszorra mellre ölelnie. Nagy bravúr volt!

  90. perc: Dárdai vágta hosszan előre a labdát a felezővonaltól, Dombi rajtolt rá, ám Seaman a kapujából messze kifutva az oldalvonalon túlra mentett a magyar támadó elől.


  KAPITÁNYI NYILATKOZATOK

  BICSKEI BERTALAN: - Az első félidő nem volt az igazi. Noha jól kezdtünk, a tizenegyesből kapott gól megfogta a társaságot. Úgy érzem, a szünet után nagyon jól játszó magyar csapatot láthatott a közönség, voltak helyzeteink, de azokat sajnos nem tudtuk kihasználni.

  KEVIN KEEGAN: - Nagyon jó mérkőzést játszottunk a magyarokkal, ezért érdemes volt Budapestre utazni. Az eredmények ismeretében tudtam, hogy a magyar csapat jó együttes, de meglepett, hogy a második félidőben milyen lendületesen futballozott. A döntetlent igazságos eredménynek tartom.


  ÍGY JÁTSZOTT AZ ELLENFÉL

  Seaman alapembernek számít az angol válogatottban, és hogy miért, azt láthattuk a találkozón. Az Arsenal kapusa nagy bravúrral hárította a találkozó elején Illés Béla lövését, majd később is határtalan magabiztossággal látta el feladatát. Hrutka szabadrúgását nem védhette.

  Brown újoncként lépett pályára, egyszerre játszott jobb oldali védőt és középpályást. Cseréje, Gray a második vonalból debütált.

  Keown az idősebb korosztályt képviselte a vendégeknél, és védekező feladatát megfelelően látta el. Földön a lehető legegyszerubb megoldásokat választotta, a levegőben pedig szinte verhetetlen volt.

  R. Ferdinand megbízható középső védőpárost alkotott Keownnal. Ritkán lépett fel a középpályára, védekező munkáját azonban nem sok kritika érhette. Az őt váltó fiatal Carragher immár felnőttválogatottnak vallhatja magát.

  P. Neville nem számít állandó kezdőjátékosnak a MU-ban, de ezúttal bal oldali védőként levegőhöz sem engedte jutni Dombi Tibort az első félidőben. A folytatásban aztán már akadt gondja a magyar támadóval.

  Sherwood sok futással vétette észre magát elsősorban, bár ez aligha meglepetés egy angol középpályástól. A vendég akcióknál bátran felzárkózott a támadásokhoz, de a kapunkra veszélyt nem jelentett.

  Batty nem sok váratlan dolgot csinált, de az egyik legmegbízhatóbbnak bizonyult az angol együttesben. Az a futballista, akinek a játéka nem látványos, de nélkülözhetetlen a kezdő tizenegyből.

  Butt nem ,,zongorázott" a két alapvonal között a bal oldalon, semmi emlékezeteset nem produkált.

  McManaman kötetlen szerepkörben futballozott, a jobb oldali középpályától a bal szélső posztjáig szinte mindenhol megtalálható volt. Rendkívül sokat volt játékban, az egyik legjobb angol labdarúgónak bizonyult. Redknapp csak néhány percet töltött pályán.

  Shearer rutinos profiként ,,csinált" tizenegyest, amit klasszishoz méltóan értékesített is. Szinte mindig megtartotta a rápasszolt labdákat, de fejjátéka és kombinációs készsége is jóval átlag feletti.

  Phillips a második vonalból került az angolok kezdőcsapatába, és rögtön góllal debütálhatott volna, ha az első félidő közepén nem rontja el Shearer álompasszát. Sokat változtatta a helyét és bizonyította, hogy játékában ,,benne van" a gól. A helyére beállt Heskey immár angol válogatott.

  ÍGY JÁTSZOTTAK A MIEINK

  KIRÁLY GÁBOR az ötödik percben egy kemény Phillips-lövéssel melegített, aztán egy negyedórán át csak szemmel kellett követnie a játékot, ugyanis az angolok a kezdeti nekibuzdulás után visszavettek a tempóból. Shearer tizenegyesénél esélye sem volt a beavatkozásra, amikor viszont meg kellett mutatnia, hogy miért is figyelteti őt az Arsenal, akkor azt hibátlanul megtette - a végén bravúrral. 7

  SEBőK VILMOS majdnem négy hónapja testközelből tapasztalhatja, hogy milyen is az angol csatárok ellen játszani. Nem könnyu... Bizonyság volt erre néhány olyan szituáció a kapunk előtt, amelybe bizony a máskor oly határozott exújpesti védő is bele-belebonyolódott, egészen pontosan a kiszámíthatatlan angol támadók bizonytalanították el egyszer-kétszer. Aztán megnyugodott, és a játéka is letisztult. 6

  KORSÓS GYÖRGY hol a szerdai angol válogatott legnagyobb sztárjával, Alan Shearerrel, hol pedig az újonc Phillipsszel találkozott - a két ék ugyanis gyakran cserélt helyet -, és bizony ezekből a randevúkból többször jöttek ki győztesen a vendégcsatárok. A második félidőben már közel sem volt ennyire nehéz dolga védekezésben, így alkalma nyílt az ETO-beli, a támadásokat segítő játékát nyújtani. 5

  HRUTKA JÁNOS védőtársaihoz hasonlóan - főként az első félidőben - kissé visszafogottabban játszott, a váltások nem igazán sikerültek, és az angolok játéka nem engedte meg számára, hogy mint máskor, most is előre kalandozzon. A második félidőben az angolok már nem késztették őt hasonló koncentrációra, s miután ,,felengedett", közelített a Bundesliga-formájához. Szabadrúgásgólja igazi mestermunka volt. 7

  MÁTYUS JÁNOS többször is felfutott, és ezt általában lelkiismeret-furdalás nélkül megtehette, ugyanis az angolok inkább a bal oldali támadásaikkal okoztak riadalmat. Rengeteget liftezett a szélen, sőt, olykor egy-két cselre is futotta az erejéből. A párharcokat általában megnyerte, a védőink közül ő nyújtotta - talán az őt figyelő menedzserek számára is - a legmeggyőzőbb teljesítményt. 7

  DÁRDAI PÁL jól kezdett, többször megjátszható volt, a labdái is rendszerint társat találtak, aztán az első negyedóra után kevesebbet vállalt. A második félidőben már egyenletesen jó teljesítményt nyújtott, a védekező feladatát megoldotta, hiszen alig-alig játszották át, és a támadásokat is jól segítette. Az egyenlítő gólunk előtti szabadrúgáshoz, az ő ,,tarthatatlansága" (is) kellett. 6

  HALMAI GÁBOR feladata a szokásos volt: az ellenfél középpályás játékát kellett lassítania, és labdaszerzés után indítani a támadásba lendülő társait. Az MTK Hungária játékosa ezt a feladatot most a tőle megszokottnál nagyobb hibaszázalékkal teljesítette, ráadásul az ő szabálytalansága előzte meg az angolok vezető gólját. A szünet után az ő produkciója is feljavult, ekkor már sokkal pontosabban futballozott. 5

  PISONT ISTVÁN kapta azt a feladatot, hogy szervezze, irányítsa a magyar válogatott támadójátékát. Az Eintracht Frankfurt légiósa ugyan szinte valamennyi akciónkban benne volt, ám közel sem olyan hatékonysággal osztogatott, mint ahogyan azt várni lehetett tőle. Somogyi József (6) váltotta őt a szünetben, és a győri futballista beállásával acélosabb lett a bal oldalunk. 5

  DOMBI TIBOR az utóbbi néhány válogatott meccsen csereként remek teljesítményt nyújtott, s most megkapta a lehetőséget arra, hogy ugyanezt megtegye kezdőjátékosként is. A mozgékonyságával nem volt gond, s bár a levegőben esélye sem volt párharcot nyerni, azért jó néhányszor megfuttatta a szálfa termetu angol védőket. Támadóink közül ő futballozott a legagilisabban, a helyzeteit azonban elrontotta. 6

  ILLÉS BÉLA a ,,krónikus" középcsatárhiány miatt a két szélsőnk között és a középpályás sor előtt futballozott. A szerepkörben már a tizennegyedik percben góllal mutatkozhatott volna be, ám - hasonlóan a korábbi két válogatott meccshez - most is ziccert hibázott. A kihagyott helyzet nem szegte kedvét, sokat vállalt, ütközött, és a második félidőben egy-két igazi center-megmozdulása is volt. 6

  KORSÓS ATTILA a bajnokságban nyújtott jó teljesítményének köszönhetően visszakerült a válogatottba. Általában Brownnal találkozott a bal oldalon, és bár a meccs elején többször lefutotta az angol válogatott másik újoncát, később már ,,pariba" került vele, sőt a manchesteri védő fokozatosan ,,eltüntette" a pályáról. 5.Tóth Norbert (-) váltotta őt, majd a csere cseréje Herczeg Miklós (-) kapott két másodpercet.


  A MÉRKŐZÉS KRÓNIKÁJA

  Az első félidő...

  ...első pillanataiban bebizonyosodott: fantasztikus hangulatban euforikus meccset vívhat egymással a két csapat. S hogy ennek a meccsnek végül is nem volt különösebb tétje, azt bizonyította, hogy sem Bicskei Bertalan, sem Kevin Keegan nem változtatott az előre megadott összeállításon. Mondhatnánk tehát: mind a magyarok, mind pedig az angolok a saját stílusukban futballoztak szerda este, ám Bicskei - ahogyan azt úgyszintén ígérte - annyiban változtatott az alaphadrenden, hogy Illés Bélát játszatta centerként. Hátrébb kellett viszont lépnie Dombinak és Korsós Attilának, hogy mélységben stabilabb legyen a védekezés. A középpályások közül Halmainak volt kötettebb feladata, az MTK játékosa Sherwoodot követte, ha az angol a támadások során átlépte a felezővonalat, Dárdai Butt-tal futott versenyt, Pisontnak jutott a hálátlanabb feladat, mert ő a fel-fellépő Wes Brown, illetve Batty között ,,ingázott". A magyar hátvédsor a már az egy esztendeje szokásos, úgynevezett tolódásos védekezést alkalmazta, Shearert és Philipset - ha azok keresztbe mozogtak - Mátyus, Hrutka és Korsós György vette át és őrizte.

  Az angolok afféle vegyes védekezést alkalmaztak - a konzervatívabb négyhátvédes felállást választva ezúttal -, ám a középpályán mindig váltottak attól függően, hogy a magyarok labdakihozatallal, vagy gyors, rövid passzokkal építteték a támadásokat. Az igazán speciális feladatot McManaman kapta, mert ő középpálya és a támadók között szabadabb lehetőséget kapva, hol a jobb, hol a bal oldalon tunt fel. Ami a két csapatban közös volt, hogy a kapitányok taktikája az erő- és támadófutballra épült, így már az első perctől pergő és élvezetes volt a játék. Dombi gyors elfutásai, illetve McManaman cselei egyértelmuvé tették: jó meccsre váltottak jegyet a nézők.

  Aztán majd negyedóra elteltével Illés Béla ajtó-ablak helyzete pedig sejtette: a megalkuvás nélküli futballal a hazai közönség előtt játszó magyarok csapatnak (is) lehet sansza. Az angolok a darálós, ívelésekre épülő játékukat erőltették, de Kevin Keegan csapata a meccs első felében nem volt elég pontos.

  Aztán elég volt Halmai szabálytalankodása - lám, egyetlen momentum mit számít egy ,,acélosabb" iramú meccsen -, és Shearer büntetőből vezetést szerzett Angliának. Aztán következett egy Király-bravúr Phillips lövésénél, majd pedig Shearer lapos suhintásánál, s ezzel egyszersmind bebizonyosodott: a védelemnek az olyan kiélezett tempójú játéknál, mint amilyet az angolok elleni meccselés jelent, nem lehet hibáznia. Harminc perc elteltével elsősorban az erőnlétbeli különbségek mutatkoztak meg (itt ,,nyertek" a vendégek), Illésnek is egyre gyakrabban kellett hátralépnie a labdákért, mert az ,,előrejáték" egyre inkább döcögött... Az első félidőben tehát a vendégek produkálták a markánsabb futballt.

  A második félidő...

  ...a frissítés jegyében kezdődött: az alaposan megizzasztott Pisont helyére Somogyi futott ki a pályára. A győri középpályás beállításával valamelyest magasodott a magyar csapat védekezésben, ám a kapitány a váltással mégis inkább a hatékonyabb labdatartást célozhatta meg. Más jellegu módosulás is volt a magyar csapat játékában: Illés visszalépett a középpályára, és Korsós Attila maradt a középső támadó posztján. A magas Mátyust és Hrutkát pedig arra ösztönözte Bicskei Bertalan, hogy bátrabban lépjenek fel a támadásokhoz. Ez a húzás ,,pörgősebb" játékot eredményezett, viszont magában hordozta annak a veszélyét, hogy az angolok lekontrázzák a magyar csapatot. A félidő első tíz perce - sőt, szinte a teljes játékrész - mégis egyértelmuen a magyaroké volt. Dombi két megvillanása, majd pedig Korsós Attila szabadrúgása jelezte: a megalkuvást nem ismerő magyar csapat becsülettel küzd az egyenlítésért.

  Változatos, jó iramú volt a mérkőzés, s bizony az erőteljesebb játékhoz szokott angoloknak kellett inkább stabilabbá tenniük a futballjukat. Persze, a vendégek még így is keveset hibáztak, bár a támadásbefejezésük szinte csak a régi sablonokra (középre ívelés, fejes, visszapassz) korlátozódott, s Királynak jóval kevesebb dolga akadt, mint Seamannek. A nagy rohanásban aztán megsérült Rio Ferdinand, védőt kellett hát cserélnie Kevin Keegannek, érkezett az ugyancsak fiatal Carragher, s ezzel - valamint a későbbi cseréivel - az angol kapitány betartotta az ígéretét: több újoncot avatott a budapesti fellépésen.

  Egy óra elteltével sem fáradt el a magyar csapat (s ez nem volt kis szó egy olyan ellenféllel szemben, mint az angol), s ezzel továbbra is hajtós, élvezetes maradt a mérkőzés. A lüktető játék elsősorban azzal magyarázható, hogy a két gárda a középpályát igyekezett gyorsan átjátszani. Bár az angolok néha próbálták altatni a magyarokat, sok passzal ,,dédelgették" a labdát a felezővonal környékén, majd pedig éles indítással próbálkoztak, ám Sebőkék figyeltek, s jól alkalmazták a lesre állítást is.

  A meccs egyik csúcspontja Hrutka egyenlítő gólja volt, hiszen a védő mesteri módon szinte lemásolta a románoknak lőtt szabadrúgás-találatát. Azon túl, hogy a döntetlen felettébb dicséretes, jóval többet mond az, hogy a magyar csapat mindvédig egyenlő ellenfele volt Európa egyik legjobb válogatottjának. És ez a tény a nemzeti tizenegyünk jövője szempontjából immár több, mint biztató. Jó taktikával, jó csapatmunkával, kiváló egyéni teljesítményekkel szerzett a válogatott egy szép estét ötvenezer magyar futballfanatikusnak.

  A német Fröhlich játékvezető profi teljesítményt nyújtott: jól ítélt az angolok büntetőjénél (ám nem ,,dőlt be" a mueséseknek), a mezőnyben pedig engedte a kémény, de nem durva játékot.


  forrás:
  http://web.archive.org/web/20020624012637/www.borsodiliga.hu/valogatott/hun_eng.htm
   
 10. avatar: fgymat
  2009.05.25, 20:45 (szerk.: 2017.09.14, 18:52)
  Régi nagy ellenfél az angol válogatott. Volt olyan idő is, amikor minimum azonos erőt képviseltünk. De ma már...
  Még gólt is tizennyolc éve sikerült utoljára elérnünk ellenük, győzelmet pedig 1962-ben. Legutóbb három éve mi jártunk Angliában és háromgólos vereséget szenvedtünk. Most ők jöttek el hozzánk.

  Meglepően összeszedetten játszott a magyar válogatott. Minden szempontból egyenrangú ellenfelei voltunk a vendégeknek. Időszakonként határozott fölényben játszottunk és ígéretes helyzeteket is teremtettünk. Az bosszantó volt, hogy míg a mi helyzeteink csupán ígéretek maradtak, addig az angolok néhány szórványos támadásuk után az egyik eredményeként 11-eshez, majd vezetéshez jutottak.
  Csapatunk tovább harcolt és támadott. Mindent megtett, hogy elkerülje a vereséget. Meglepődve láttuk, hogy még a második félidő közepén is mennyi energia volt játékosainkban. Úgy tűnt azonban, hogy Seaman bravúrjai megmentik a vendégek kapuját a góltól. Végre azután egy szabadrúgást sikerült olyan nagyszerűen meglőni, hogy az védhetetlenül vágódott az angol kapu bal felső sarkában. (Tizennyolc év után újra magyar lövés eredményeként került a labda az angol kapuba!)

  Értékes és bíztató döntetlen született a kitűnő angol válogatott ellen. Sajnos ez a győzelem sem tétmérkőzésen született, mint mostanában a legtöbb jó eredmény.

  forrás:
  mafoci
   
 11. avatar: magyarfutball.hu
  2009.03.08, 18:54 (szerk.: 2017.09.14, 17:57)
   
 12. avatar: magyarfutball.hu
  2008.11.19, 00:13 (szerk.: 2021.07.24, 19:44)
  England didn't manage to win in the famous Nep Stadium but that was unlikely to affect the team's morale going into the two qualifiers in June. Essentially this was an experimental England side that included no fewer than five players making their full debut: Brown, Carragher, Gray, Heskey and Phillips.

  England were full of running at the start. McManaman, in more of a free role this time, had the Hungarian defence in knots with his teasing dribbles and Shearer was looking particularly mean and predatory. The combative trio of Sherwood, Butt and Batty were keeping things tight in midfield. But it was the home side who could have taken the lead against the run of play on 14 minutes. Seaman had to be at his brilliant best to push Illes' blast over the bar after he had beaten the offside trap to run onto Pisont's clever pass.

  On 22 minutes the ball ran away from McManaman on a sortie down the right and Shearer collected it before advancing at speed into the box. Halmai's lunge brought the England captain down and he scored emphatically from the penalty mark. Phillips, brought into the team with a reputation as the Nationwide League's most clinical finisher, could have made it 2-0 five minutes later. His shot was too quick and hit the 'keeper's legs

  There were other near misses from Shearer and Sherwood and, thankful to be just a goal behind at the break, Hungary, were revitalised in the second half. Seaman was equal to two notable efforts from Dombi, a volley over the shoulder and a right-footer from distance, but the England goal was finally breached with 13 minutes to go, Hrutka's free-kick eluding everyone.

  forrás:
  The Official F.A. and England Yearbook 1999-2000