magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre FC - Kispest-Honvéd FC 1 : 0 17:00

   
   
Upload your own photos! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2017.01.01, 22:20 (szerk.: 2021.09.10, 22:12)
    Az első tavaszi győzelem
    Békéscsabai Előre FC - Kispest-Honvéd FC 1-0 (0-0)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 3500 néző
    V.: Varga S. (Márton, Koch)
    Békéscsaba: Babócsy 6 — Szenti 6, Csató 6, Kovács T. 5 — Mracskó 6, Fodor 5, Balogh 6, Major 6, Puskás 6 — Kulcsár 5, Vlaicu 8. Edző: Pásztor József
    Kispest-Honvéd: Vezér 6 — Hahn 6 — Plókai 6, Mátyus 6 — Árgyelán 4, Kovács B. 5, Gabala 4, Warzycha 6, Piroska 6 — Tóth 5, Jovánovics 5. Edző: Török Péter
    Csere: Árgyelán helyett Bárányos (5) az 51., Fodor h. Nagy L. (-) a 79., Kulcsár h. Filipovics (-) a 82., Vlaicu h. Balázs (-) a 88. percben.
    Gólszerző: Puskás a 77. percben.
    Sárga lap: Major (Piroska felvágásáért) a 35., Piroska (Kulcsárt hátulról elkaszálta) a 42. percben.
    Szögletarány: 8:6 (3:4)

    A békéscsabai stadion sajtótribünjét a napokban feltörték, csövesek költöztek be, és a terepet alaposan „átrendezték”. Nemcsak kitépték a telefonvezetéket a falból, hanem el is vitték az ott lévő három készüléket. A házigazdák technikai vezetője, Zahorán György gyors intézkedésére új vonalat építettek ki.

    2. perc: Jovánovics középerős, pattogós lövése suhant el a jobb kapufa mellett.
    10. perc: Balogh hatalmas partdobását Fodor csúsztatta fejjel mellé.
    22. perc: Major fejesét rúgta ki egy védő a gólvonal előtt.
    24. perc: Vlaicu remek labdáját Kulcsár 8 méterről jobbra kisodródva, óriási helyzetben mellé küldte.
    25. perc: Major fejesét húzta le Vezér.
    29. perc: Fodor-Mracskó kényszerítő végén az utóbbi beadásszerű lövése a háló tetejére hullott.
    30. perc: Kulcsár a 11-es pont tájékáról ollózó mozdulattal lőtt, a kispesti kapus szögletre tolta a labdát.
    50. perc: Mracskó az elfekvő kapusba lőtt, a visszapattanó labdát Fodor az üres kapu fölé emelte.
    57. perc: Vlaicu három védő között átviharzott, visszagurítá- sát Puskás 14 méterről a kapusba lőtte.
    60. perc: Warzycha fejesét fogta Babócsy.
    64. perc: egy jobb oldali szögletét követően Kulcsár 11 méterről, a bal összekötő helyéről a felső kapufát találta telibe.
    65. perc: újabb szöglet után Major fejesét hárította Vezér.
    70. perc: Tóth előtt adódott nagy lehetőség, de Babócsy remekül hárította a közeli fejest.
    74. perc: Vlaicu látványos kapáslövését fogta Vezér.
    77. perc: Fodor óriási lendülettel iramodott meg a labdával, eljutott a kispesti 16-os jobb oldaláig, ahonnan remekül Vlaicuhoz passzolt. A csabaiak román légiósa Hahnnal szemben állt, a kispesti védő nem lépett ki rá, így Vlaicunak volt ideje kivárni, amíg a mögüle berobbanó Puskás mellé ért, és odagurított elé. Drágán Puskás ugyan balra erőteljesen kisodródott, szinte nullszögből lőtt, mégis remekül eltalálta a labdát, hiszen az a földre huppanó Vezér lába között talált utat, és begurult a hálóba, 1-0.kép
    Sorin Vlaicu (fehér mezben) ezúttal is a Békéscsaba motorja volt - itt Warzycha kíséri. (Fotó: Lehoczky Péter)

    A Békéscsaba érdekes hadrendet választott: az előretolt Kulcsár mellé második támadónak felváltva hárman is felzárkóztak, így hol Fodor, hol Puskás, hol pedig Vlaicu érkezett Kulcsár mellé. A kezdeti, rövid ideig tartó tapogatózó játék után ezzel a kísérlettel a Békéscsaba hamar jelentős fölénybe került. Sokat futottak a középpályásai, jól „szedegették össze” a labdát, és a bizonyos támadó-cserékkel gyakran zavarba hozták a kispesti védelmet, amely negyedóra játék után be is szorult a saját kapuja elé. A hazaiak számos helyzetet dolgoztak ki, szép kombinációk után, ám a befejezésekkel mindig gond volt. Így nemcsak a tribünön alakult ki kétszer is nagy tűzijáték, hanem Vezér kapujának előterében is, de a lehetőségeket mindig túlkombinálták a támadók.
    A 35. perc után merészkedett át újra a felezővonalon a Kispest, és támadói szintén megkísérelték a kapura lövéseket, de ők sem boldogultak. Csak körbelövöldözték a csabai kaput.
    A második játékrészben minden ott folytatódott, ahol az első 45 perc végződött. Megint a Kispest kezdett jobban, de 10 perc után újra csak a Békéscsaba került fölénybe.
    Annyi különbséget azonban tapasztalhattunk, hogy ezután a vendégek néhány tetszetős kontrát is bemutattak. Tehették, mert egy-két csabain kiütköztek a fáradtság jelei. Ettől függetlenül a lila-fehérek játszottak, a Kispest inkább asszisztált. A Békéscsaba annyival nyújtott többet az első játékrészben látottaknál, hogy most már a kapufát is eltalálták.
    Aztán következett a finis, amelyben minden maradék erejét mozgósította a hazai csapat. A végig nagy kedvvel játszó Vlaicu - Fodor nagy vágtáját követően - remekül vette észre a mögüle előrobbanó Puskást, aki megszerezte a mérkőzés egyetlen gólját. Ez egyben azt is jelentette, hogy megszületett a Békéscsaba első tavaszi győzelme.
    A Kispestnek ettől kezdve minden sürgőssé vált, játékosai az utolsó 10 percben fölébredtek, támadtak, ám ez az idő rövid volt ahhoz, hogy valami tetszetősebb dolgot is produkáljanak.
    A Békéscsaba sokkal jobban játszott ellenfelénél, és bizony a kidolgozott helyzetek alapján a nagyobb gólkülönbségű győzelem sem lett volna meglepő.

    Edzői nyilatkozatok
    Pásztor József, a Békéscsaba edzője:
    — Nagyon vártuk, hogy végre megszerezzük tavaszi első győzelmünket. A második félidőben ugyan figyelnünk kellett a jó kispesti kontrákra, de mivel több helyzetet dolgoztunk ki, mint ellenfelünk, megérdemeltük a győzelmet. Remélem, ezzel megindulunk fölfelé, és a hátralévő mérkőzéseken legalább hat pontot szerzünk, s akkor odaérhetünk az osztályozós helyre.
    — A számtalan helyzet közül éppen a gólt megelőző pillanatok voltak a legszebbek.
    — Sokat gyakoroltuk az ilyen szituációkat, amikor hátulról beindul valaki, és az kap labdát.
    — Nagyobb gólkülönbséggel is győzhetett volna a csapat.
    — Valóban, hiszen Kulcsár és Fodor előtt is adódott számtalan gólszerzési lehetőség, amit viszont kihagytak. De szerencsére a szenzációsan futballozó Vlaicu helyzetfelismeréséből Puskás a hálóba talált. Most pedig kihúztuk a hátralévő időt.
    — Végre ünnepelhetett a Kórház utcai publikum.
    — Nagyon örülök ennek, hiszen a békéscsabai közönség megérdemli, hogy NB I-es csapata legyen a városnak.
    — Úgy tűnik, lassan összeáll a gárda.
    — Tény, valami megmozdult az elmúlt hetekben, és ha nem lett volna ilyen pechszériánk, ez a csapat most sokkal előrébb tarthatna.
    Török Péter, a Kispest edzője:
    — A Békéscsaba korábbi önmagát győzte le ezen a mérkőzésen. Igaz, mi sok hibával játszottunk ebben a nagy melegben, és csak az utolsó tizenkét percben, a gól után kezdtünk el futballozni. Addig viszont sok volt a pontatlan átadás, és nemcsak technikai hibákat vétettünk, hanem kiütközött a csapaton az idegi fáradtság is.

    7. Kispest-Honvéd 9 10 7 37-30 37
    ...
    14. Békéscsaba 26 4 11 11 25-38 23

    Békés Megyei Hírlap, 1996. május 28.