magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre FC - Pécsi MSC-Fordan 1 : 1 15:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2021.12.18, 21:34 (szerk.: 2021.12.18, 21:35)
    „Utólag örüljünk az egy pontnak”
    Békéscsabai Előre FC - Pécs-Fordan 1-1 (0-1)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 4 ezer néző
    V.: Stamler (Márton, Herbály)
    Békéscsaba: Horváth 4 — Szenti 5, Usmajev 5, Fabulya 5 — Mracskó 6, Csató 5, Vancea 5, Kasik 6 — Fodor 5, Váczi 5, Kulcsár 6. Edző: Pásztor .József
    Pécs: Csaban 6 — Dienes 5—2=3, Braun 5, Palaczky 5—2=3, Vókó 5 — Ulveczky 5, Túri 6, Medgyes 7, Kocsis 4 — Barborik 4, Azoitei 5. Edző: Koller Nándor
    Csere: Váczi helyett Szarvas (7) a szünetben, Barborik h. Lengyel (-) a 61., Fodor h. Gricajuk (-) a 76. percben
    Gólszerző: Medgyes a 45., Kulcsár a 80. percben.
    Sárga lap: Palaczky (Váczi gáncsolásáért) a 6., Dienes (Vancea buktatásáért) a 23. percben.
    Kiállítva: Palaczky a 74., Dienes a 92. percben.
    Szögletarány: 21:3 (5:2) a Békéscsaba javára.

    Egyperces gyászszünet előzte meg a találkozót dr. Farkas András nyugalmazott belgyógyász főorvos emlékére, aki a napokban hunyt el. Mint ismert, 40 éven át volt a labdarúgó és kézilabdacsapatok sportorvosa.

    A 2. percben Csató elől Csaban szedte fel a labdát, miután a középpályás kissé elmélázott. Három perccel később a vezetést is megszerezhette volna a vendégcsapat, amikor Csató rossz passzát a békéscsabai térfél közepén Azoitei csípte el, kicselezte a ráfutó Usmajevet, majd átemelt Horváthon, a labda lágyan a kapu felé hullott, de a visszafutó Kasik egy lépéssel a gólvonal előtt az égbe emelte a pettyest.
    A 21. percben Kasik két csel után balról beadásszerű lövést zúdított a kapura, de Csaban vetődve hárított.
    Nyolc perccel később Palaczky felvágta Váczit 18 méterre a saját kapujától. Fabulya óriási erejű szabadrúgását Csaban ujjheggyel a jobb kapufára tolta, a labda onnan vágódott vissza a mezőnybe.
    A 43. percben egy összecsapás után a pécsi térfél jobb oldalán Váczi rosszul esett, ápolásra szorult, majd letámogatták a pályáról, és kórházba vitték.
    Medgyes a 16-os előtt egy lépéssel ártalmatlannak tűnő helyzetben csinált egy cselt, Fabulya bedőlt ennek, ellépett, Medgyes pedig megtalálva a rést, a balösszekötő helyéről nagy erővel, laposan kilőtte a jobb alsó sarkot a későn vetődő Horváth mellett, 0-1.
    A szünet után Szarvas került kétszer is kecsegtető helyzetbe, de először a kapusba lőtt, másodszor Csaban vetődve hárított.
    A folytatásban Kulcsár fejesét pattintotta maga elé Csaban.
    Az 58. percben Fabulya „pakkjának” eredménye: Barborik is a partvonalon kívülre, majd a kórházba került.
    (Dr. Dányi József, a békéscsabai kórház adjunktusa: — Váczi jobb vállszalagsérülést szenvedett, ami ficammal együtt jár, csütörtök reggel megműtöm.
    Barborik a külboka táján sérült meg, vélhetően egy stoplitól, sebét bevarrták, s haza is utazott a pécsi játékos.)
    A 60. percben Fodor fejesét hárította a pécsi kapus, a túloldalon pedig Azoitei távoli lövését Horváth.
    A 70. percben a kitörő Azoitei elől szedte föl a békéscsabai kapus a labdát.
    A 74. percben a megiramodó Kulcsárt Palaczky elgáncsolta, a játékvezető felmutatta a sárga lapot, s mivel ilyen színű kártyája már volt a pécsi védőnek, rögtön utána a pirosat is elővette zsebéből.
    A 80. percben egy kipattanó labdából Szarvas 12 méterről estében megcélozta a kaput, Csaban jó felé, a jobb alsó felé indult, de a kaputól hat méterre álló Kulcsár jó ütemben beleszúrt a labdába, amely laposan a kapu közepébe vágódott, hiába indult vissza Csaban, ezt már nem érhette el, 1-1.
    A 92. percben Szarvas a bal szélen elhúzott, Dienes hátulról elkaszálta. Ugyanaz a helyzet állt elő, mint Palaczky kiállításánál: Dienesnek is volt már egy sárgája, így most dukált neki a piros is. kép
    A 29. percben akár megszerezhette volna a Békéscsaba a vezetést, amikor Fabulya óriási szabadrúgását Csaban éppen hogy a kapufára tolta ujjheggyel. (Fotó: Fazekas Ferenc)

    Tartott egymástól a két csapat, amit alátámasztott, hogy a Pécs alaposan megszervezte a védelmét, a Békéscsaba pedig a középpályán igyekezett fölénybe kerülni.
    Egy idő után uralta is a pályát a lila-fehér gárda, mind többet támadtak, de nem tudták áttörni a sűrű pécsi védővonalat. Senki sem szólhatott volna egy szót sem, ha a vendégek az 5. percben megszerzik a vezetést, ám Kasik Horváth helyett is bravúros teljesítményt nyújtott: megóvta a kaput a góltól.
    A vendégek egyébként életveszélyes kontrákra építettek, mégsem így szerezték a gólt, ám lélektanilag egy nagyon fontos pillanatban.
    A fordulás után nekirontott ellenfelének a Békéscsaba, a Pécs viszont igyekezett okosan széttördelni a játékot, akár „fűre fekvés” árán is. A sok apróbb adok-kapok között bizony akadt komolyabb is, Váczi után Barborik is kórházba került.
    Nyomott a békéscsaba, szívósan védekezett a Pécs, már-már meglepetés lógott a levegőben, amikor Palaczky kiállításával 10 főre olvadt a vendégcsapat, s ami számukra a nagyobb hátrány: megbomlott a jól felépített védelmük.
    Ezt használták ki a békéscsabaiak, s mentették meg az egyik pontot az izgalmas, iramos, de nem túl magas színvonalú mérkőzésen, amelyen igazságos a pontosztozkodás.

    Nyilatkozatok
    Pásztor József:
    — Már az első félidőben is adódtak lehetőségeink, de ahhoz jobb teljesítményre lett volna szükség. Váczi sérülése megzavarta a csapatot, s utána kaptuk a gólt is. Medgyesre külön készültünk, felhívtam a figyelmet arra, hogy jól lő távolról is, s akkor tessék...!
    — Miért erőltették a belőtt labdákat, mikor láthatóan rendre kifejelték azokat a védők?
    — Abban bíztam, hogy a kipattanót majd csak rálövi valaki. De ezenkívül több átlövést vártam Csatótól és Mracskótól.
    — Elégedett az eredménnyel?
    — A mérkőzés előtt győzelmet vártam, de a látottak és történtek után meg kell elégednünk az egy ponttal.
    Koller Nándor:
    — Ez egy olyan mérkőzés volt, amelyen minden megtörtént: nagy csata, sérülések, kiállítások, de végül kedvezően alakult az eredmény számunkra. Persze ha szerencsésebbek vagyunk, győzhettünk volna akár kilenc emberrel is.
    — Jogosnak tartja a kiállításokat?
    — Ha azt nézzük, hogy a sárga lapos szabálytalankodás után egy újabb sárga lapos büntetést érdemel a játékos, akkor igen. Azonban az első lapokat túl szigorúnak ítélem.

    8. Pécs 19 8 3 8 23-22 19
    9. Békéscsaba 18 5 8 5 22-21 18

    Békés Megyei Hírlap, 1993. március 25.