magyarfutball.hu

Hungary - Norway 0 : 0

   
   
Upload your own photos! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: ingersheim
     
  2. avatar: fgymat
    2013.05.05, 20:05 (szerk.: 2019.01.02, 18:11)
    Bucsu az Eb-sorozattól

    Szombathely, 1991. október 30. szerda (MTI) - Szerdán este Szombathelyen a Haladás VSE stadionjában fejezte be Európa-bajnoki selejtező sorozatát a magyar labdarugó válogatott, amely a norvég nemzeti együttes ellen lépett pályára. A mérkőzés előtt a helyiek nagy előszeretettel emlegették a 16 évvel ezelőtti első szombathelyi válogatott találkozót, amelyen Magyarország parádés játékkal, elsősorban Nyilasi Tibor eredményességének köszönhetően 8:1-re legyőzte Luxemburgot.

    Arra persze talán senki sem számitott, hogy a magyarok most is hasonló gólparádét rendeznek, de abban azért nagyon sokan biztak: nem marad el a hazai siker. Glázer Róbert megbizott szövetségi kapitány például igy fogalmazott:

    - Szerintem nem maradnak érintetlenek a hálók, s nagyon reménykedem abban, hogy legalább eggyel több gólt rugunk, mint a vendégek.

    A két válogatott az előre megadott összeállitásban kezdett, amikor a francia Biguet játékvezető sipjelére mintegy 10 000 néző előtt utjára inditották a labdát:

    Magyarország:
    Petry Zsolt - Pintér Attila - Urbán Flórián, Lőrincz Emil - Nagy Tibor, Pisont István, Lipcsei Péter, Duró József - Détári Lajos - Fischer Pál, Kovács Kálmán

    Norvégia:
    Frode Grodas - Tore Pedersen, Rune Bratseth, Per Egil Ahlsen, Stig Inge Björnebye - Karl Petter Löken, Lars Bohinen, Kjetil Rekdal, Öyvind Leonhardsen, Jahn Ivar Jakobsen - Göran Sörloth

    A norvégok a kapus Grodas személyében ujoncot avattak, mig a magyaroknál Pisont először kapott helyet a nagyválogatott kezdő tizenegyében.

    Estére igencsak lehült a levegő, a hőmérő higanyszála nem is emelkedett a nulla fok fölé. A kellemetlen hideg ellen a mérkőzés résztvevői is igyekeztek védekezni, igy aztán ezuttal nemcsak a kapusok huztak kesztyüt, hanem a partjelzők és több norvég futballista is.

    Negyed óra is eltelt a játékidőből, de igazán veszélyes helyzetet egyik oldalon sem tudtak összehozni, igy az is bekerülhetett a krónikákba, hogy Löken messziről kapu mellé bombázott. Aztán a 19. percben ismét Löken jeleskedett, a jobb oldalról jó labdával szöktette Sörlothot, de a ,,magányos csatár,, a 16-os vonalánál kapásból nem találta el a labdát. Az ellentámadásnál Björnebye és Kovács Kálmán a 16-oson belül összefejelt, ám a játékvezető nem 11-est itélt, ahogy a hazaiak szerették volna, hanem szabadrugást kifelé. A magyaroknál az elszánt, sokat mozgó Détári szedte össze a labdát, s próbálta támadásba küldeni a társakat, ám ezek a kisérletek nem jártak sikerrel. A 25. percben egy kipattanó labdát Lipcsei távolról bombázott kapura, az irányzékkal ugyan baj
    volt, a közönség mégis nagy tapssal jutalmazta. Néhány perccel később megint felcsillant a remény: Pisont középről remek labdával futtatta a balszélen Durót, ám mindenki nagy meglepetésére a partjelző lest intett, s erre a játékvezető megállitotta az igéretesen induló akciót. Egyre többet pattogott a labda a vendégek térfelén, de a gólra még mindig várni kellett. A másik kapu előtt is adódott lehetőség, Lőrincz hibáját kihasználva Sörloth került helyzetbe, közeli lövése az ötösön belül tartózkodó Pintér lábáról vágódott szögletre. A 34. percben ujból korán örültek a magyar szurkolók: Nagy a jobb oldalról mintaszerüen ivelt középre, Lőrincz jókor érkezett, de az előtte háttal álló Détári elfejelte előle a labdát. A félidő hajrájában előbb Leonhardsen küldött előre hosszu labdát, Jakobsen faképnél hagyta Nagyot, de mégsem tudta jól
    befejezni a támadást, mert Petry jó ütemben eléje vetődött, majd Fischer beivelését Détári fejelte kapura, de az alsó sarok felé tartó labdát Grodas mentette.


    félidőben:
    Magyarország - Norvégia 0:0

    A szünetben cseréltek a norvégok: Jan Egil Olsen szövetségi kapitány Jan Age Fjörtoftot küldte be Sörloth helyett. Pintér előtt még csak lehetőség kinálkozott, aztán Lipcsei lövése már meg is dolgoztatta Grodast, majd Kovács Kálmán éles szögből a kapufát találta telibe. A másik oldalon Fjörtoft iveléssel próbálkozott - eredménytelenül. Pergőbb lett a játék: Fischer a jobbszélről szépen adott be, Kovács Kálmán laposan lőtt, de a norvég kapus jól helyezkedett, s ha nehezen is, de mentett. Válaszképpen a vendégek is vezettek egy szép támadást, ám Fjörtoft labdáját addig-addig tologatták, mig odalett a helyzet. A nézőtéren többször is petárdát robbantottak, s hiába figyelmeztetett a helyi müsorközlő, a kérésnek nem volt eredménye. Aztán a szurkolók váltottak: Béla, Béla, kiabálták kórusban, igy próbálták rávenni Glázer Róbertet, hogy adjon alkalmat a hazai sztárnak, Illésnek is, aki még soha nem játszott a válogatottban. A 64. percben Fjörtoft szöktette Lökent, a középpályás kisodródott, igy meg kellett elégednie egy szöglet kiharcolásával. Meleg helyzet volt, s azt is ujból meg lehetett állapitani, hogy a csere után veszélyesebbekké váltak a norvég ellentámadások. Akadt dolga bőven Petrynek, előbb a 16-oson kivül lábbal kellett mentenie, majd nagy bravurra volt szüksége, hogy mentse Rekdal egészen közeli bombáját. Talán a legnagyobb taps akkor csattant fel, amikor a 71. percben Lipcsei helyét Illés Béla, a házigazda Haladás VSE középpályása foglalta el. A 23 éves játékos a 740. magyar válogatottként kerül be az évkönyvekbe. Hét perccel később ujabb norvég játékos jutott szóhoz, Leonhardsen helyére Kare Ingebrigtsen állt be. A 83. percben Pisont jött le a pályáról, helyette Eszenyi Dénes kapott lehetőséget. Aztán Bohinen is lőtt egy nagy kapufát, de az eredmény nem változott.

    Folytatódott a sorozat, akárcsak a két válogatott legutóbbi három összecsapásán, most sem született gól. Az eredmény igazságos, egyik csapat sem érdemelt győzelmet, hiszen helyzetek itt is, ott is akadtak. A magyarok valamivel többet birtokolták a labdát, de a norvégok ellentámadásai gyakorta jóval veszélyebbnek bizonyultak.

    végeredmény:

    Magyarország - Norvégia 0:0

    Szombathely, 10 000 néző, v: Biguet (francia)
    cserék: Lipcsei helyett Illés Béla (71.), Pisont helyett Eszenyi Dénes (83.), ill. Sörloth helyett Jan Age Fjörtoft (a szünetben), Leonhardsen helyett Kare Ingebrigtsen (78.)
    jók: Petry, Pintér, Détári, ill. Bratseth, Löken, Fjörtoft

    A 3. Eb-selejtező csoport állása:

    1. Szovjetunió 7 4 3 - 10- 2 11 pont
    2. Norvégia 7 3 2 2 8- 4 8
    3. Magyarország 8 2 4 2 10- 9 8
    4. Olaszország 6 2 3 1 9- 4 7
    5. Ciprus 6 - - 6 2-20 0

    Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

    Glázer Róbert megbizott szövetségi kapitány:
    - Küzdelmes mérkőzést vivtunk, a játékosok akaratával nem volt semmi gond. Egyetlen gól is döntött volna, s érzésem szerint mi álltunk közelebb a sikerhez. A játékosok teljesitményét nem kivánom egyenként értékelni, hiszen az egész csapat érte el a döntetlent. Annyit azonban feltétlenül meg kivánok jegyezni, hogy Illés Béla bemutatkozása nagyszerüen sikerült.

    dr. Laczkó Mihály, a szövetség elnöke:
    - Igazságos eredmény született, a norvégok ismét bizonyitották, hogy jó kis csapatot alkotnak.

    Berzi Sándor főtitkár:
    - Szerintem mindkét csapat nyerhetett volna, a pontosztozkodás reális.

    Czékus Lajos főtitkár-helyettes:
    - Az első félidőben még lendületesebbek voltunk, akkor még biztam abban, hogy nyerhetünk, fordulás után viszont annak is örülnünk kellett, hogy nem kaptunk ki. Ez szerintem elsősorban a kapus Petry Zsolt érdeme.

    Pisont István:
    - Nagyon örülök, hogy itthon is bemutatkozhattam, nehéz meccs volt, s szerintem nem érdemeltünk győzelmet.

    Pintér Attila:
    - A 90 percből hetvenet mi játszottunk, de sajnos nem tudtunk gólt rugni, igy aztán nem is nyerhettünk.

    Illés Béla:
    - Örülök, hogy hazai közönség előtt mutatkozhattam be a nemzeti együttesben. Hajtós összecsapás volt, nehéz volt átvenni a játék ritmusát.

    Kiprich József, aki sérülése miatt nem szerepelhetett:
    - Peches mérkőzést játszottunk, a norvégok igen zártan védekeztek, s ellenük nagyon nehéz volt eredményesen támadni. Szerintem ha Kovács Kálmán kapufája nem kifelé, hanem befelé pattan, akkor másképp alakult volna a mérkőzés.

    Jan Egil Olsen, a norvégok szövetségi kapitánya:
    - Tartalékos összeállitásban voltunk kénytelenek szerepelni, s ezért ez az eredmény is sikerként könyvelhető el. Talán nem tulzok, a második félidőben helyzeteink alapján akár a győzelmet is kiharcolhattuk volna.

    forrás:
    MTI
     
  3. avatar: Giovanni
    2011.08.23, 17:11 (szerk.: 2019.01.02, 18:07)
    A norvég A-válogatott kerete:

    kapusok:
    Frode Grodas, Einar Rossbach

    mezőnyjátékosok:
    Per Egil Ahlsen, Ulf Karlsen, Rune Bratseth, Stig Inge Björnebye, Tore Pedersen, Kave Inge Brigtsen, Öyvind Leonhardsen, Dag Risnaes, Jahn Ivar Jakobsen, Lars Bohinen, Kjetil Löken, Kjetil Rekdal, Jan Age Fjörtoft, Göran Sörloth

    A magyar csapat:
    Petry (14) - Pintér (19) - Urbán (1), Lőrincz (11) - Nagy Tibor (4), Pisont (1) vagy Kovács Ervin (17) - Lipcsei (3), Duró (8) - Détári (46) - Fischer (16), Kovács Kálmán (40).

    MTI 1991. október 28.
     
  4. avatar: fgymat
    2009.05.24, 11:34
    Ezt az Európa-bajnoki selejtező sorozatot Norvégiában kezdtük és akkor jó kezdésnek is tekinthettük az elért gól nélküli döntetlent. Most itthon fogadtuk az északi válogatottat és akár barátságos találkozónak is tekinthettük a mérkőzést, hiszen a továbbjutásunk lehetősége már régen " elúszott" .

    Jó iramú, küzdelmes mérkőzés volt. A magyar válogatott akarásával nem volt hiba, de a játék tele volt hibákkal és pontatlanságokkal. A szervezettség, átgondoltság, a folyamatos támadás vezetések, az ötletes megoldások helyett csak küzdelmet, izzadást láthattunk, de ezt legalább láthattunk. A vendégek sokkal pontosabban hajtották végre az elképzeléseiket. A pálya közepén letámadtak és igyekeztek megszerezni a labdát. Többnyire sikerült is nekik. Ekkor gyors és pontos labdákkal indítottak támadásokat. Örülhettünk, hogy az eredményességgel nekik is voltak gondjaik.

    Már a negyedik 0-0-ás döntetlennel végződő mérkőzést játszotta a két válogatott.

    Ezzel csak a negyedik lett a magyar csapat a selejtező csoportban a szovjetek, olaszok és norvégok mögött.


    forrás:
    mafoci