magyarfutball.hu

Northern Ireland - Hungary 1 : 2 21:00

   
   
Upload your own photos! »
videók
mérkőzés értékelése
Világbajnokság 1990, selejtező
635. official national team match
ground : Belfast, Windsor Park
referee : Fredriksson Erik (Svédország)
attendance:
  1. rsssf.com: 8.000
  2. Népsport: 15.000
  3. nso.hu: 15.000
  4. Képes Sport: 16.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: magyarfutball.hu
    2022.02.25, 14:53
    kép
     
  2. avatar: magyarfutball.hu
    2018.08.24, 19:47
    kép
    Shirt from World Cup Qualifier played 4th June 1989 Landsdowne Road. Shirt swapped with John Aldridge at end of game. I obtained from a dealer who bought set of shirts from John copy of a letter I had with shirt comes with it. Photograph attached. Adidas label in shirt made in France.

    https://www.ebay.co.uk/itm/Match-Worn-Hungary-Football-Shirt-V-Ireland-O4-09-1989-Qualifier/192633142297

    Az összeállításokban nem szerepel 15-ös számú magyar játékos és Aldridge nem lépett pályára.
     
  3. avatar: fgymat
    2014.02.24, 12:13 (szerk.: 2018.08.24, 19:48)
    Válogatott keretek
    1989. augusztus 29.

    1989. augusztus 29. kedd (MTI) - A szeptember 6-án, Belfastban Észak-Irország ellen sorra kerülő labdarúgó vb-selejtező előtt kedden keretet hirdetett Bicskei Bertalan szövetségi kapitány. A játékosok csütörtökön 11 órakor találkoznak az MLSZ-ben, majd Tatára utaznak. A légiósok közül Kovács K. és Disztl L. csütörtökön tér haza, Bognár Gy., Fischer, Kiprich és Détári jövő hétfőn - már Belfastban - csatlakozik társaihoz.

    A keret:

    Disztl P., Gulyás (kapusok) Sallai, Pintér, Disztl L., Limperger, Bognár Z., Keller, Sass, Kovács E., Bognár Gy., Duró, Fischer, Kiprich, Détári, Fodor, Petres, Kovács K., Hajszán

    (A biztonsági tartalékok: Gelei, Józsa, Szalma, Mészöly, Katzenbach, Csucsánszky, Máriási, Szekeres, Jován.)

    1989. augusztus 31. csütörtök (MTI) - Csütörtökön délben találkozott az Észak-Irország ellen jövő szerdán, Belfastban sorra kerülő világbajnoki selejtezőre készülő magyar labdarugó válogatott keret az MLSZ-ben. Ott volt a szövetségben Pintér Attila, a Ferencváros középhátvédje is, de mivel a Haladás VSE elleni szerdai bajnoki találkozón sulyos huzódást szenvedett (nem kizárt, hogy kisebb szakadása van), nem tarthatott társaival. A keret autóbusszal Tatára utazott, s az edzőtáborozás után hétfőn repül Észak-Irországba. A légiósok közül Kovács Kálmánt és Disztl Lászlót csütörtök estére várták haza, mig az is végleges: Vincze István (Lecce) nem lesz ott Belfastban.

    A terveknek megfelelően Kovács Kálmán Franciaországból, Disztl László pedig Belgiumból csütörtökön este hazaérkezett, a többi idegenlégiós, Détári Lajos, Bognár György, Fischer Pál és Kiprich József viszont csak hétfőn Belfastban csatlakozik a társakhoz.

    Újság még a válogatott háza táján, hogy Bicskei Bertalan szövetségi kapitány a sérült Pintér Attila helyett Mészöly Gézát, a Vasas hátvédjét hívta meg a keretbe.

    forrás:
    MTI
     
  4. avatar: fgymat
    2013.05.04, 10:02 (szerk.: 2022.02.24, 17:22)
    Az utolsó lehetőség (?)

    1989. szeptember 6. szerda (MTI) - A kedd esti és szerda reggeli belfasti lapok már az esemény rangjához méltó terjedelemben harangozták be a szerda esti Észak-Irország - Magyarország labdarugó világbajnoki selejtezőt, amelynek legnagyobb tétje az volt, hogy a két csapat közül melyik bucsuzik el egészen biztosan a jövő évi olaszországi döntőtől. A zöld sziget játékosai - mint kiderült - meglepő önbizalommal várták az esti kezdőrugást. A hazai futballisták legtöbbje inkább már arról nyilatkozott, hogy mit érnek majd el Dublinban, október 11-én az irek ellenében...?

    Persze akadt, aki a szerda estéről is szólt. A Queen,s Park Rangers 850 000 fontot ,,érő,, csatára, Colin Clarke kijelentette, ha nem sikerül bevennie Disztl Péter kapuját, nagyon el lesz keseredve. Hasonló magabiztosság jelzője: a magyar válogatott szálláshelyéhez közeli fogadóirodában akár háromszoros pénzt is hajlandóak lettek volna a bukmékerek fizetni vendéggyőzelem esetén, mig az északireket ,,papiresélyeseknek,, tartották.

    Bicskei Bertalan szövetségi kapitány jelöltjei szerdán délelőtt gimnasztikáztak a Hotel Conway parkjában, majd pihenő következett. A csapat nyugodtan készülhetett a szerda esti találkozóra, hiszen az esélyesség terhe a legkevésbé sem nyomasztotta a játékosokat.

    A szemekben azonban ott volt a kérdés: a szerda este az utolsó lehetőség Olaszország felé...?

    Billy Bingham, az északirek szövetségi kapitánya hü maradt önmagához, hiszen sem a hétfői, sem a keddi összeállitási előrejelzések nem voltak igazak, a szakvezető játéklehetőséget biztositott szerda estére David McCreerynek, akiről előzőleg még az északir ujságirók is ,,elfeledkeztek,,, amikor beharangozó cikkeiket irták.

    Ami a magyarokat illeti, érthető és különös izgalommal készült az öltözőben Limperger Zsolt, a Ferencváros magasra nyult beállósa, a csapat egyetlen ujonca.

    - Nem, nem tartok különösebben ettől a 90 perctől, annak ellenére, hogy társaim is sorsdöntőnek nevezik ezt az összecsapást - mondta Limperger. - Ha mégis van bennem némi drukk, annak az az oka, hogy a magas, jól fejelő Clarke, és a játékszervezésben jeleskedő Whiteside egyaránt gyakran feladhatja majd a leckét.

    A példátlan biztonsági előkészületek szerencsére ,,nem érintették,, a magyarok buszát, simán bejuthattak a Windsor Parkba, ahol a kezdés előtt negyedórával még mindössze ötezren foglaltak helyet.

    A svéd Fredriksson sipjelére a második hivatalos Észak-Irország
    - Magyarország összecsapáson a következő összetételben kezdtek a csapatok:

    Észak-Irország:
    Wright - Fleming, McDonald, Rogan, Worthington - D. Wilson, McCreery, Whiteside, Black - Quinn, Clarke

    Magyarország:
    Disztl P. - Sallai, Disztl L., Limperger, Keller - Sass, Kovács E., Détári, Bognár Gy. - Fischer, Kovács K.

    A magyar együttes az idegenben egyedül járható utat választotta az első tiz percben: megszállta 16-osa előterét, és már a középpályán igyekezett labdát szerezni. A várt heves északir rohamok csak nem jöttek, igy a magyar válogatott fokozatosan átmerészkedett a hazaiak térfelére is . A 12. percben Sass buktatta D. Wilsont, ezért sárga lapot kapott. Az esetért megitélt szabadrugást (Black célozta meg a magyar kaput) Disztl P. biztosan háritotta. Alig telt el egy perc, amikor McDonald óriási lyukat rugott, Kovács K. remekül csapott le a gazdátlan labdára, bevezette a büntetőterületen belülre, majd a kiinduló Wright mellett 11 m-ről ügyesen emelt a kapu jobb oldalába (0:1). Ez volt a magyar labdarugó válogatott 1500. gólja minden idők történetében. Jobbkor nem is jöhetett

    Az északirek szemmel láthatóan megrökönyödtek a bekapott góltól, és a fokozatosan erősödő esőben képtelenek voltak igazán átgondolt támadások vezetésére. A 26. percben Limperger is sárga lapot kapott, mert lökött. Három perc mulva Whiteside ügyesen tálalt Quinn elé, aki mellel maga elé tette a labdát, és 18 m-es lövése kevéssel zugott el a felső léc fölött. A magyar csapat a mezőnyben ügyesen adogatott, mondhatni, a hazai pálya előnye nem sokat számitott Észak-Irország együttese számára. A 36. percben Bognár Gy. éles szögből, jobbról célozta meg a bal felső sarkot, Wright azonban a helyén volt. A 44. percben Détári trükkösen megcsavart 23 m-es szabadrugását Wright óriási bravurral mentette szögletre. A szöglet után Bognár Gy. a 16-os baloldali csücskéről óriási erővel bombázott a léc alá (0:2).

    Félidei eredmény:

    Észak-Irország - Magyarország 0:2
    Belfast, Windsor Park
    vezette: Fredriksson (svéd)
    gólszerző: Kovács K. (13. p.), Bognár Gy. (44. p.)

    A 47. percben Détári inditotta Sasst, a középpályás a baloldalon a hazai védelem mögé verekedte magát, jól ivelt középre, de a labda kevéssel elkerülte az őrizetlenül hagyott Fischer fejét. A hazaiakon látszott, a védekezésre nem sok gondot kivánnak forditani, kétgólos hátrányuk lefaragására törekszenek. Ehhez jobban kellett volna játszaniuk, de nem játszottak jobban. Az 55. percben Whiteside furiaként rohant rá Disztl P.-re, a svéd biró a nyujtott lábbal való rohamozást sárga lappal ,,honorálta,,. A magyar csapat fokozatosan védekezésre kényszerült, de nem mondott le a váratlan ellenakciókról.

    Egy ilyen esetnél, a 61. percben Kovács Kálmán ugrott ki, és kevéssel perditett a bal alsó sarok mellé. Négy perc mulva Quinn helyett O,Neill lépett pályára. A 68. percben Détári lendületes vágta végén 22 m-ről a bal alsó sarkot célozta meg, lövése gólba tartott, de Wright kapus bravurosan szögletre mentett. A hajrában veszélyeztettek az északirek. A 76. percben McDonald 8 m-es fejesét Disztl P. kiütötte, majd egy perc mulva Whiteside éles szögből leadott ballábas lövése alig csuszott el a hosszu sarok mellett. Ujabb egy perc leteltével Clarke lesgólt lőtt. A 81. percben O,Neill 16 m-es erős lövését háritotta Disztl P. Három perc mulva Bognár Gy. helyett Bognár Z. lépett pályára, és amire már csak kevesen számitottak, a 90. percben Fleming jobboldali beadását Whiteside 5 m-ről látványos fejessel küldte a magyar kapuba (1:2). A középkezdés előtt Fischer helyett Hajszán állt be.

    VB-selejtező, európai 6. csoport:

    Észak-Irország - Magyarország 1:2 (0:2)
    Belfast, Windsor Park, 16 000 néző
    vezette: Fredriksson (svéd)
    gólszerzők: Kovács K. (13. p.), Bognár Gy. (44.), illetve Whiteside (90.)

    Az európai 6. csoport állása:

    1. Spanyolország 6 5 - 1 14- 1 10 pont
    2. Irország 6 3 2 1 5- 2 8
    3. Magyarország 6 2 3 1 6- 6 7
    4. Észak-Irország 7 2 1 4 6- 9 5
    5. Málta 7 - 2 5 3-16 2

    A csoport következő mérkőzései:

    Magyarország - Spanyolország, Irország - Észak-Irország, mindkettő október 11.

    A belfasti 90 perc után aligha lehet bármi rosszat irni az utóbbi időkben enyhén szólva is igen halványan szerepelt magyar csapatról. A játék - főleg az első félidőben - helyenként a három-négy évvel ezelőtti gárdát idézte, és ami kellemes meglepetésként hatott, a magyarok ügyesen alkalmazták Bicskei Bertalan szövetségi kapitány taktikáját, amivel az ellenfelet sikerült alaposan összezavarni.

    Az első játékrészben egy szerencsés pillanat adott lendületet a csapatnak, és a kezdeti, szokásos zavar másodperceken belül elillant. Az északir támadásokat sikerült már a középpályán megszürni, és a megszerzett labdákkal a földön, gyors átadásokkal kombinálni. Ebben az időszakban a zöldmezesek többször is kapkodtak, és esélyük sem volt arra, hogy elérjenek Disztl P. kapujáig. Pedig a tapasztalatok alapján az eleredt eső is a brit stilusban futballozó hazaiakat támogathatta volna, de az egyébként is csak közepes képességü északir játékosok csupán árnyékai voltak önmaguknak.

    A második játékrészben már ,,ráültek,, az eredményre a vendégek, és igy a győzelem az utolsó percekben némileg veszélyben is forgott. Ezzel együtt a két pont jogosságát aligha lehet elvitatni a csapattól. Egyénileg nehéz lenne bárkit is kiemelni a győztesek közül, hiszen valamennyi csapattag végrehajtotta a rábizott feladatot, azaz ,,profi módon,, teljesitette az elvárásokat. Végig jól játszott az ujoncként sem elfogult Limperger, pedig az ő gondjaira a legnagyobb északir csillag, Norman Whiteside őrzését bizta a szakvezetés. Détárinak két szép lövése volt, Bognár Gy. pedig második góljával alighanem a VB-szerda egyik - vagy legszebb - találatát szerezte. A két csatár, a közelmultban külföldre szerződött Kovács K. és Fischer uj környezetükben figyelemre méltóan fejlődtek. Ez főleg magabiztosságukon látszott. Az északir csapatból aligha érdemes bárkit is megemliteni, ez a gárda közelébe sem jöhet az 1982-es spanyolországi világbajnokságon látott Bingham-legénységnek.

    A Windsor Parkbeli siker aligha feledtetheti az elmult hónapok, évek csalódásait, de talán jelzi azt is, hogy annyira nem kilátástalan a magyar labdarugás helyzete, mint azt ez az időszak mutatta. A gondokat persze az egyszeri győzelem nem oldotta meg, és azt is figyelembe kell venni, hogy Détáriék egy ritka gyenge ellenféllel szemben diadalmaskodtak. Ennek ellenére az idegenben szerzett pontoknak manapság különösen nagy az értékük, és talán ezért is különösen sajnálatos, ami az elmult év decembere - az első Málta elleni pontvesztés - óta történt...

    Vélemények a mérkőzés után:

    dr. Laczkó Mihály, az MLSZ elnöke:
    - Ma este végre jó teljesitményt nyujtott a csapat, ami mindenképpen biztató a jövőre nézve. Ez egy igéretes, fiatal társaság, és reméljük, hogy hamarosan ujra ütőképes válogatottunk lesz. Jó uton haladunk afelé.

    Bicskei Bertalan szövetségi kapitány:
    - Nagyjából az történt a pályán, amire számitottam. A hazaiak nem okoztak különösebb meglepetést, és azt hiszem, senki sem vonhatja kétségbe, hogy megérdemeltük a győzelmet.

    Bognár György:
    - A mérkőzés megnyerésében nagy szerepet játszott az, hogy sikerült a földön tartanunk a labdát. Ez, mint köztudott, a brit stilusban játszó csapatok gyengéje - meg is vertük őket.

    Kovács Kálmán:
    - A 2:0 jobb eredmény lett volna, de azért igy sem lehetünk elkeseredve.

    forrás:
    MTI
     
  5. avatar: ingersheim
     
  6. avatar: Giovanni
    2011.08.22, 01:34 (szerk.: 2018.08.24, 19:47)
    a következő összetételű csapat lesz a magyar együttes ellenfele:
    Alan McKnight (West Ham) - Garry Fleming (Manchester City), Alan McDonald (Queen,s Park Rangers), Alton Rogan (Celtic), Nigel Worthington (Sheffield Wednesday) - Robert Dennison (Wolverhampton), Danny Wilson (Luton), Norman Whiteside (Everton), Kenny Wilson (Chelsea) - Colin Clarke (Queen,s Park Rangers), Michael O,Neill (Dundee)

    MTI, 1989. szeptember 4.
     
  7. avatar: fgymat
    2009.02.24, 20:11
    Egyes tudósítások szerint (cantab.net, northernirelandfootballproject.tk) Quinn Jimmy cseréje nem Wilson Kevin volt, hanem O'Neill Michael.
     
  8. avatar: magyarfutball.hu
    2008.11.18, 19:46 (szerk.: 2022.02.24, 17:09)
    Tehát még matematikailag volt továbbjutási esélye a magyar válogatottnak. Ahhoz, hogy legalább ez megmaradjon, természetesen győzelemre volt szükség.

    Esős, szeles körülmények között került sor a mérkőzésre.

    Labdarúgóink most ismét úgy játszottak, hogy igazi csapat benyomását keltették. Az első negyedóra végén elért gól megadta az alaphangot, a félidő végén rúgott hatalmas találat pedig minden kétséget eloszlatott a győzelmet illetően.

    A második játékrészben továbbra is jó teljesítményt nyújtott csapatunk. Az utolsó percekben kicsit lankadt a figyelmünk és a vendéglátóknak sikerült szépíteniük, de szerencsére ez most nem jelentett komolyabb gondot.

    A matematikai esély tehát megmaradt.

    forrás:
    mafoci