magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Ferencvárosi TC 1 : 0 16:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2022.09.18, 21:00 (szerk.: 2022.09.18, 22:09)
    Csatát és védőt is vesztett a Fradi
    Békéscsaba - Ferencváros 1-0 (0-0)


    Békéscsaba, 18 000 néző
    Vezette: Kovács I L. (****), (Makó, Varga)
    Békéscsaba: Leboniczky 0 — Szenti 5, Megyesi 5, Ottlakán 6, Fabulya 5 — Belvon 6, Csató 6, Pásztor 6, Csanálosi 5 — Steigerwald 6, Szekeres 6. Edző: Csank János.
    FTC: Zsiborás 6 — Hámori 5, Pintér 6—2=4, Strausz 5, Keller 5 — Bánki 5, Szántó 5, Takács 6 — Fischer 5, Dzurják 4, Dukon 4. Edző: Dalnoki Jenő.
    Csere: Dzurják helyett Kvaszta (—) az 58., Dukon helyett Pölöskei (—) a 74., Belvon helyett Adorján (—) a 75., Steigerwald helyett Tamás (—) a 88. percben.
    Gólszerző: Csató a 71. percben.
    Sárga lap: Fabulya a 40., Hámori az 55., Dukon a 67., Zsiborás a 73. percben.
    Kiállítva: Pintér a 81. percben.
    Szögletarány: 6:2 (4:2) a Békéscsaba javára.

    (Igazolta a várakozást az érdeklődés. Hosszú-hosszú ideje nem övezte ennyi néző a Kórház utcai játékteret.
    Néhány villámvélemény a kezdés előtti percekben.
    Pásztor: — Győzelmet várok! Csak legyen, aki gólt rúg, mert az hiánycikk nálunk.
    Csank János: — Megpróbáljuk, amit meglehet.
    Havasi Mihály technikai vezető: — Keller és Dukon sérülése rendbejött, így pillanatnyilag ez a legjobb csapatunk. Egy pontra mindenképpen számítunk, de inkább kettőre.)
    Bevezetőül Steigerwald nyolcméteres, meglehetősen közeli lövése szállt mellé, ezzel együtt mégis inkább a Ferencváros mondhatta magáénak az első húsz percet.
    Strausz távoli erőteljes bombája halt el Leboniczky kezében, majd Megyesi hempergette meg Dukont egy veszélyes Fradi-akció végén.
    A 18. percben ferencvárosi gólhelyzetet tisztázott a jobb kapufa tövénél Steigerwald, amikor Dukon jobb oldali szöglete után Dzurják mesterien csúsztatta a labdát a jobb alsó sarokra.
    (Igaza volt a hazaiak vezetőedzőjének, amikor hétközben azt fejtegette: „A világért sem akarom azt mondani, hogy nem örülünk a várható telt háznak, de biztos, hogy a Ferencváros számára lesz majd plusz a nagy közönség.”)
    A folytatás meglepően szerényebbre sikerült a küzdőfelek részéről.
    Esemény alig akadt, legfeljebb kettőt emelhetünk ki: a 40. percben Fabulya Szántót csak sárga lap árán tudta szerelni, három perccel később pedig Steigerwald beemelése után Pintér mintha kézzel ért volna a labdához, a közönség azonban hiába kiáltott egy emberként kezezést, Kovács játékvezető határozottan továbbot intett.
    (A közönség közel egy félidőn át a várható nagy produkció alázatával figyelte az eseményeket. Türelme pontosan 44 percen át tartott, majd füttyel adott hangot nemtetszésének, minősítette a találkozó színvonalát.)
    SZÜNET UTÁN ott folytatták a csapatok, ahol előzőleg abbahagyták. Kevés esemény történt. Előbb Csanálosi a labdával fejbe találta Pintért, majd Hámori Szekerest szerelte túl keményen.
    Végül egy remek békéscsabai akciót Szekeres mintaszerű fejessel úgy fejezett be, hogy a bal alsó saroknál óriási bravúrral mentő Zsiborás közben szemmel láthatóan megsérült a vállán.
    A 67. percben Dukonte feliratkozott a sárga laposok listájára, egy felettébb kemény belépő miatt.
    (Az 56. percben Megyesi a félpálya közelében „kapta el” a labdát fejjel továbbító Fischert. Az érthetetlen, minden logikát nélkülöző megmozdulás még a taktikai szabálytalanságok kategóriájába sem sorolható, mert a középhátvéd mögött négy társa is helyezkedett, arról nem is beszélve, hogy a ferencvárosi jobbszélső átadása hazai játékoshoz szállt. A labdarúgás lényegével ellenkező megmozdulásra sárga lapos figyelmeztetéssel kellett volna reagálnia a játékvezetőnek.)
    A 71. percben megszerezte a vezetést a Békéscsaba. Mint annyiszor, most is Pásztor jeleskedett: jobb oldalról kanyarodó éles beadását Csató az ötösről egyből a kapu baloldalába továbbította. 1-0.
    Két perc múlva villámgyors adogatások végén az újonc Belvon ugrott ki a jobbösszekötő helyén, kicselezte Pintért, egyedül tört kapura, de a messzire kifutó Zsiborás elkaszálta! A ferencvárosi kapus sárga lapot kapott, Pintér pedig reklamált.
    A hajrában fokozódott az izgalom. A 81. percben csak annyit lehetett látni, hogy Makó partjelző felemeli a zászlaját, magához kéreti a játékvezetőt, aki a méltatlankodó Pintérnek felmutatta a piros lapot.
    (A mérkőzés után Makó partjelző ezt nyilatkozta a kiállításról: — A játékvezető egyik ítélete után a ferencvárosi hátvéd odajött hozzám és azt mondta: „Ti ketten elcsaljátok a meccset.”)

    ★ ★ ★

    A kései utódok hálát adhatnak az elődöknek, a Schlosser, Lázár, Sárosi dr. Albert és Nyilasi formátumú labdaművészeknek, és a Toldi, Kispéter, Lakat dr., Rákosi típusú elnyűhetetlen szívembereknek, akik társaikkal együtt megalapozták, öregbítették a Ferencváros hírnevét. Hálásak lehetnek, mert ez a mérkőzés is bizonyította: a maiak iránt megnyilvánuló rokonszenv forrása mindenekelőtt a nosztalgia, hiszen túl sok biztatót nem fedeztünk fel az FTC játékában.
    A zöld-fehérek elsősorban a védekezésre összpontosítottak, s örültek, hogy sikerült megakadályozniuk a hazaiakat a góllövésben. Ebből következtetni lehet az első 45 perc arculatára, melynek uralkodó színe a lila-fehér volt.
    A békéscsabaiak birtokolták többet a labdát, tettek jelentősebb erőfeszítést a kapu bevételére. Könnyen kiismerhető, egysíkú támadójátékuk azonban Pintérék malmára hajtotta a vizet.
    A színvonal jó ideig a pihenő után sem változott, mert a csapatok unalmas mezőnyjátékkal múlatták a perceket.
    Az utolsó félórában viszont alaposan rácáfoltak a „szalonremit” emlegetőkre. A találkozó befejező harmadában mindenki mozgósította energiatartalékát, ennek eredményeként egycsapásra emelkedett a színvonal.
    Összességében a szinte végig fölényben lévő viharsarkiak rászolgáltak a győzelemre, amit hívei hatalmas üdvrivalgással fogadtak.

    Csank János: — A talaj és szervezetten játszó ellenfelünk alaposan megnehezítette a dolgunkat. Győzelmünk jogosságához, úgy érzem, nem férhet kétség.
    Dalnoki Jenő ezúttal sem nyilatkozott.
    (Thékes István, Fábián István)

    6. Ferencváros 21 7 9 5 18-13 23
    ...
    10. Békéscsaba 21 6 8 7 20-25 20

    Népsport, 1987. április 5. (Arcanum DT)
    A totóban 1-es, a táblázaton két pont
    Békéscsabai Előre Spartacus - Ferencváros 1-0 (0-0)


    ...

    Steigerwald riogatta Zsiborást a 2. percben, de a labda a jobb kapufa tövénél mellé szállt.
    A túloldalon Strausz távoli erőteljes bombáját ölelte magához Leboniczky, majd Megyesi hempergette meg Dukont egy veszélyes Fradi-akció végén.
    Nagy lehetőséget szalasztottak el a fővárosiak, amikor Dukon szöglete után Dzurják csúsztatott a kapura, de a gólvonalon álló Steigerwald lábbal hárított.
    Ezt követően nem sok eseményt jegyezhettünk föl: a 40. percben Fabulya Szántót csak sárga lap árán tudta szerelni.
    Alig valamivel később Steigerwald beemelése után Pintér mintha kézzel ért volna a labdához, a közönség azonban hiába kiáltott egy emberként kezezést, a játékvezető határozottan továbbot intett.
    A fordulás után Szekeres szép fejesének tapsolhattak, ám Zsiborás óriási bravúrral mentett.
    A 71. percben született meg a mérkőzés egyetlen gólja. Mint annyiszor, most is Pásztor jeleskedett: jobb oldalról kanyarodó éles beadását Csató az ötösről egyből a kapu bal oldalába továbbította, 1-0.
    Két perc múlva Belvon ugrott ki, kicselezte Pintért, de a kifutó Zsiborás elkaszálta - ez is sárga lapot érdemelt.
    A 81. percben Makó partjelző felemelte zászlaját, konzultált Kovács I. L.-lel, aki a méltatlankodó Pintérnek felmutatta a piros lapot.
    kép
    A fehér mezes Ottlakán három ferencvárosi társaságában, balról Szántó, Dzurják és Keller.

    Nagy elánnal vetették küzdelembe magukat a csapatok, de több volt az adok-kapok, mint amennyit veszélyeztetni tudták a kapukat. Sőt, a 20 perces nagy „futkosás” után mintha lanyhult volna a tempó is. Zsiborásnak még úgy-ahogy, de Leboniczkynak kevésbé akadt dolga.
    A fordulás után ismét tüzesebb lett a játék, sőt, olyannyira fokozódott, hogy a 71. percben góllá érlelődött a mind jobban kibontakozó békéscsabai fölény. Addig a ferencvárosiak főleg kontrákra építettek, ettől kezdve viszont foggal- körömmel harcoltak az egyenlítésért - kevés sikerrel, annál is inkább, mivel Pintér jelentős hátrányba hozta csapatát fegyelmezetlenségével.
    Ha nem is láttunk igazi nagy labdarúgást, küzdelmet, keménységet, taktikai kísérleteket annál többet.

    Békés Megyei Népújság, 1987. április 6.