magyarfutball.hu

Soviet Union - Hungary 6 : 0 20:00

   
   
Upload your own photos! »
  1. Szovjetunió - Magyarország 1986
videók
mérkőzés értékelése

mérkőzés: 2.33 (3 szavazat)

játékvezető: 2.67 (3 szavazat)

hangulat: 2.33 (3 szavazat)

1...5
Világbajnokság 1986, Mexikó, csoportmérkőzés
604. official national team match
ground : Irapuato, Estadio Sergio León Chávez
referee : Agnolin Luigi (Olaszország)
attendance:
  1. Népsport: 15.000
  2. fifa.com: 16.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: wmisharin
    2023.08.06, 20:55
    kép
     
  2. avatar: Zsorzsinju
    2017.12.11, 13:24
    Soviet Union 6 Hungary 0
    Estadio Sergio León Chavez, Irapuato (16,500)
    2 June 1986

    Two goals in the opening four minutes put the Soviets in the driving seat. Belanov added a penalty in the 24th minute. Three more were scored in the second period to complete a miserable afternoon for Hungary.

    Andre Silva

    http://www.historicalkits.co.uk/international/tournaments/fifa-world-cup/1986/1986-group-c.html
     
  3. avatar: Longinus
    2017.12.10, 08:42
    képA két kezdőcsapat a mérkőzés előtt. (Akkor azt hittük, hogy ennél lejjebb már nincs...) Kép: fanpictures.ru
     
  4. avatar: magyarfutball.hu
    2017.06.21, 21:09
    – Mi történt Mexikóban, miért égtünk le ilyen csúnyán a vb-n?
    Varga József: Ennek több oka is volt. Félresikerült a felkészülésünk. Lefogyasztva mentünk ki a világbajnokságra, csak vizet ihattunk, és míg mások este tízkor edzettek, addig mi délben, a legnagyobb hőségben. Azt mondták, azért kell ez, hogy szokjuk a klímát. De azt nem lehetett megszokni. Aztán az is hiba volt, hogy Szepesi György és Buda István is beleszólt az összeállításba.

    – És Mezey kapitány ezt engedte?
    – Úgy látszik, igen. A szovjetek elleni meccs előtti estén még úgy volt, hogy én kezdek balhátvédként, ám másnap mégis Péter Zolit játszatták. Három hónapja operálták porcleválással a térdét, tehát szerintem még nem volt tökéletes állapotban. Egyértelmű, a vezetők beleszóltak abba, hogy ki kezdjen. Mezey is alig-alig tette Zolit be a válogatottba korábban. Míg én több tucat nemzetközi meccset játszottam egy évben a Honvédban, addig Zoli jó, ha egyet-kettőt a Zalaegerszeggel. Ezt a kapitány is jól tudta, ezért engem favorizált. Hogy végül milyen összeállításban kezdtünk, az nem a mester hibája volt, hanem a vezetőké. A tésztamesét felejtsék el, nem az volt a ludas.

    – Mi a helyzet a doppinggal?
    – Tudom, de el nem mondom, van elég ellenségem.

    – Tehát akkor volt?
    – Maradjunk annyiban, valaminek kellett lennie. De én nem szedtem be semmit. A gyúrónk, Tubi bejött a szobánkba, gyógyszereket hozott, és azt mondta, be kell vennem. Mondtam neki, vidd innen, vagy kidobom az ablakon, de csak erősködött. Fogtam, és kihajítottam. Replikázott, hogy ezek nagyon drága gyógyszerek voltak. És kérdőre is vont, hogyan merészeltem. Mire én csak azt mondtam neki, ha elvitte volna, akkor nem dobom ki.

    Magyar Hírlap
     
  5. avatar: heimo
    2015.10.10, 19:30 (szerk.: 2016.07.19, 22:07)
    Az irapuatoi összeomlás

    Relampagos. így nevezik a mexikóiak a mennydörgéssel, villámlással járó, általában este érkező, felüdítő vihart, amely a hétfőre virradó éjszaka még tűzijátékkal is párosult Leónban. Reggel 7 órakor azonban, amikor Comanillában a magyar csapat ébresztője volt, már nyomát sem látták az esőnek. Az ég kéken, békésen mosolygott, madarak csiripeltek, és tűzött a nap. Nyolc óra körül könnyű reggeli, majd egy óra múlva autóbuszba szálltak a játékosok: irány Irapuató. A Szovjetunió elleni, első világbajnoki mérkőzés.

    Platini szavai jártak az eszemben, amelyeket a Kanada elleni keserves, egygólos győzelem után mondott:

    — Mindegy, hogy milyen játékkal, de megnyertük első mérkőzésünket. S erre a világbajnokságok történetében 28 év óta nem volt példa!

    A C-csoport nyitómérkőzéséről, és az azt megelőző brazil—spanyol találkozó visszhangjáról, természetesen beszélnünk kell, de előbb jöjjön a magyar csapat bemutatkozása.

    A szövetségi kapitány, akárcsak szovjet kollégája, az utolsó pillanatig „titokban” tartotta összeállítását.

    Ez a hagyományos taktikázás még fokozottabban érvényesül Mexikóban, ahol bárki váratlanul elcsaphatja a gyomrát, és máris hasznavehetetlenné válik. Nos, ami minket illet, a balhátvéd szerepköre Péternek jutott, miután operált térde már tökéletesen meggyógyult. A csapat többi tagja adott volt, így az olasz Agnolin sípjelére ezzel a 11-gyel kezdtünk:

    Disztl P. — Sallai, Róth, Kardos, Péter — Nagy, Détári, Garaba — Kiprich, Bognár, Esterházy.

    A szovjet válogatott ösz- szetétele az elképzelthez képest sok helyen eltért a várakozástól, a sztárok közül nemcsak Csivadze és Protaszov, hanem Blohin is hiányzott. Lobanovszkij a következő gárdát küldte pályára 15 ezer néző előtt az Estadio lrapuatóban, ahol déli 12 órakor 40 fokot mutatott a hőmérő:

    Daszajev — Larionov, Kuznyecov, Besszonov, Gyemjanyenko — Jaremcsuk, Zavarov, Jakovenko, Rác — Belanov, Alejnyikov.

    3. perc: Rác a jobb oldali szögletzászló közeléből végzett el egy szabadrúgást, a védők között pattogó labdára Jakovenko szemfülesen rácsapott, és az 5-ös sarkáról élesen a bal alsó sarokba lőtt.

    1—0 a Szovjetunió javára.

    4. p.: Egy hosszan előrevágott labdát Gyemjanyenko tálalt a felfutó Alejnyikov elé, aki védőink díszkíséretében, mintegy 30 méterről óriási bombagólt küldőt a magyar kapu bal felső sarkába. 2—0 a Szovjetunió javára.

    13. p.: Róth helyett Burcsa állt be.

    16 p.: A cserejátékos és Kiprich összjátékána'k végén utóbbi előtt alakult ki első helyzetünk, de csak szöglet lett a dologból.

    (Kommentár nincs! Az, hogy a szovjet válogatott tökéletesen meglepte, lerohanta csapatunkat — enyhe kifejezés ... Mindenre számítottunk, de erre nem ...)

    22. p.: Détári 22 méteres szabadrúgása fölé szállt.

    24. p.: Belanov kapott hajszálpontos indítást a jobb oldalon, befelé húzódott, s már a I6-oson belül járt, amikor Kardos buktatta. Vitathatatlan 11-es. A büntetőt Belanov elementáris erővel lőtte a léc alá. 3—0 a Szovjetunió javára.

    (A 20. perc táján már-már azt hittük, hogy a kezdeti sokk után feltámad csapatunk, kezdett kiegyenlítetté válni a játék, bár meglehetősen átlátszóak, fantázia nélküliek voltak akcióink. Ekkor következett a 11-es ...)

    31 p.: Belanovot sokadszor lesen engedte el a bíró, újra gólhelyzetbe került, de ezúttal fölé lőtt.

    36. p.: Jobb oldali szöglet után Kardos közeli, jól helyezett fejesét Daszajev reflexmozdulattal hárította.

    37. p.: Bognár 22 méteres lövését védte a szovjet kapus.

    (Az eredmény önmagáért beszél... Az első félidő egyértelmű és időnként nyomasztó szovjet fölényt hozott, s ez nemcsak a háromgólos különbségben, hanem a játék képében és a játékfelfogásban is megmutatkozott. Mintha nem lett volna azonos súlycsoportban a két együttes játékosgárdája. Lehet, sőt biztos, hogy másképp alakulnak a dolgok, ha nincs a két gyors gól, de ezen — kár meditálni...)

    50. p.: Zaharov kezezése után Péter 22 méterről végezhetett el szabadrúgást, de lövése nem okozott semmi gondot.

    57. p.: egy előreívelés után Kiprich került jó helyzetbe, de meglepődött, és odalett a helyzet.

    58. p.: Rác 15 méterről alig lőtt a bal kapufa mellé.

    (A második játékrész első negyedórájának viszonylag kevés eseményéből is kiderül: időben többet birtokolta a labdát a magyar csapat, de változatlanul hiányzott a legcsekélyebb átütő erő is játékából.)

    62. p.: Pétert Dajka váltotta fel.

    66. p.: Jakovenko a félpályáról futballprofesszorokat megszégyenítő technikai trükkökkel hozta fel a labdát, átadásából Jarencsuk a 11-es pontról a magyar kapuba talált. 4—0.

    69. p.: Belanov—Rogyionov csere.

    72. p.: Jevtusenko jött be Jakovenko helyére.

    75. p.: Jarencsuk csatázott a magyar védőkkel 16-osunk- nál, lövése — Dajka közbejöttével — a jobb kapufa tövéről becsurgott Disztl hálójába. öngól. 5—0.

    (Totális kiütés .. . Időnként klasszisfutballt produkált az ellenfél, és ehhez megfelelő partner volt a padlón levő magyar csapat.)

    77. p.: Rogyionov szerelése után ajándék 11-est kapott a szovjet csapat, Jevtusenko azonban messze fölé lőtt a büntetőből.

    80. p.: egy hajszálpontos indítás után már Alejnyikov is újabb gólt lőhetett volna, de a kifutó Disztl előle még mentett, röviden, mert az érkező Rogyionov betalált. 6— 0.

    82. p.: Disztl hárított egy újabb szovjet gólhelyzetben.

    (Sok magyarázat, elemzés követi majd ezt a mérkőzést, pedig nincs többről szó, mint: az ellenfélnek minden, a magyaroknak semmi sem sikerült. Repülőrajtot vett a szovjet válogatott, ezzel mintegy bizonyította, hogy jobb csapat, és ezt, sajnos, a magyarok könnyen és gyorsan el is hitték. Magyarán: feltett kézzel megadták magukat. Egy-egy nagyon halvány villanástól eltekintve az égvilágon semmit sem sikerült felfedeznünk együttesünk játékában mind-abból a sok pozitívumból, ami jellemezte korábban, főleg a selejtezők idején. Ez a magyar válogatott nem ugyanaz volt, mint amelyik kiharcolta, hogy egyáltalán pályára léphet itt a vb 24-es döntőjében . . . Egyszerűnek látszik a képlet, villámgyorsan túl kell jutni a krízisen, lelket kell verni a társaságba, s Kanada ellen lehet javítani. Aztán a franciákkal szemben ki kéne harcolni az első két hely egyikét, mert a legjobb harmadikok közé már aligha kerülhetünk...)

    Népszava 1986. június 3.

    hmgy
     
  6. avatar: ingersheim
     
  7. avatar: wmisharin
    2014.04.19, 15:12 (szerk.: 2014.04.21, 17:10)
    kép
     
  8. avatar: magyarfutball.hu
    2014.02.19, 20:08
    Mezey György: Sok éve azt várják el, hogy valami olyan háttérben lévő gazemberségről beszéljek, ami valójában nem is volt. Kitaláltak marhaságokat, pedig volt próbálkozás arra, hogy szakmailag is kivesézzük azt a vereséget, de ez senkit nem érdekelt, mindenáron valami titkot akartak. Először is az a szovjet csapat semmivel nem volt gyengébb csapat, mint a magyar, Lobanovszkij ráadásul elég jól is informált volt rólunk. Egyébként Lobanovszkijtól kezdve Wengerig, Fergusonon át nincs olyan edző, aki 25-30 évet benne volt az élfutballban, hogy ne kapott volna 6, 7 vagy akár 8 gólt is a csapatával, mint ahogy rúgott is ugyanennyit. A tragédia azon a meccsen az volt, hogy két perc alatt kaptunk két gólt. Ugye, előtte három évig arra én azt kértem a csapattól, hogy előremozogva próbáljanak labdát szerezni, viszont itt kétgólos hátrányban arra kellett volna átállni, hogy teljesen álljunk vissza, hogy ne kapjunk több gólt, de abban a miliőben én ezt nem tudtam megcsinálni. Mostanában egyébként volt időm visszanézni a mexikói meccset, már nagyobb türelmem van hozzá, és azt láttam, hogy kilencszer futottak lesre a szovjetek csak az első félidő során, ami azt mutatja, hogy végig előremozgó védőkkel álltak szemben. Ez abszolút szakmai hiba volt, ha úgy tetszik, csak azt nem tudom, hogy hogyan lehetett volna mindezt megelőzni a kispadról, amikor 4 perc után 2-0 volt oda az állás, a pálya mellől ilyen utasítást már nem lehetett adni. Mexikóban kaptam ezt a marha nagy pofont, amitől én se bírok azóta talpra állni. Azóta néhányan utálnak, elég sokan vannak, de Baróti Lajos szakmai tanácsát követve nem állok le futballról vitatkozni csak olyannal, akiknek játékosként vagy edzőként van szakmai múltja.

    http://www.csakfoci.hu/node/157266
     
  9. avatar: magyarfutball.hu
    2013.09.25, 12:38 (szerk.: 2013.09.25, 13:02)
    G. László: Személyesen ismertem a válogatott főszakácsát, a Mátyás Rudit. Miskolc-Tapolcán dolgozott a Hotel Juno konyháján. Mi ott léptünk fel egy hónapig. Összetettük a két kezünket, amikor elvitte őt a Mezei! A VB után minden felelősséget elhárított, de pár éve a Sallai Sanyi sem akart róla beszélni. Szerintem, ha csak egy sima mérgezés lett volna, azt nem titkolták volna ennyire.

    dmeter: Détári hazudik, mint a kutya! Egészen elképesztő, hogy negyedszázad év elteltével is megy a hazudozás, a ködösítés, a hülyeségek terítése, csak nehogy egyértelműen kiderüljön az igazság. És ez a lényeg, az egyértelműen kifejezés. Mert hiába került már a köztudatba régen a vérdopping csütörtököt mondása, annyiféle idiótaságot tálaltak mellé, hogy zavarossá vált ennek egyertelműsége. Ezt Détári halálpontosan tudta, tudja, abban az időben a vérdopping bevett szokás volt, ez hozta a ragyogó kondíciót. Abban viszont igaza volt, hogy a meccs után nem lett kitárgyalva a bukás oka. Több, mint 20 év után beszéltem a vérdoppingot készítő - Mexikóba nem utazó - orvossal, aki szerint Mezeiék ott kinn elszúrtak valamit, ezért vált méreggé a dopping. Egy évvel előtte pedig Mezei mondta, hogy ez az orvos szúrt el valamit, az okozta a felsülést. Azaz, még húsz év után is képtelenek voltak ezt megbeszélni. Ezek a tények, ami alapján fel lehet vetni egy elméletet: Ha mindkét oldalon biztosak voltak benne, hogy a másik a hibás, akkor talán mégis a nagy testvér keze van a dologban, végül is a titkosszolgálatuk mindenről tudott, és találhattak lehetőséget a vérdopping elrontására. Ha nem mindig a vérlázító hazudozás folyna mindenütt, az is kiderülhetne, ki volt az, aki a mérgezést konkrétan elvégezte. Ez a vérdoppingolás ezzel az esettel megszünt, ez a magyarázat az ezt követő visszaesésre - nyilván nem találtunk ehhez hasonló, kimutathatatlan doppingszert - ellentétben más országokkal.

    tavaszi12: Emlékszem!!!! Csodálatos volt!!! Már mint a kijutás!!! A sors fintora, hogy ha a félidőben beállunk védekezni és nem 6- ot kapunk csak 5- öt, akkor csoport harmadikként továbbjutunk mert egy másik csoportban 6-1- el jutott tovább a vesztes. (Sajnos nem volt Mezeynek és stábjának tapasztalat ilyen forró körülmények között mit is kellene csinálni.)

    forrás:
    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=523182741093998&id=252453588166916
    http://www.origo.hu/sport/magyarfoci/20130924-megfejtjuk-e-valaha-a-mexikoi-futballtragediat.html?sec-6
     
  10. avatar: ingersheim
    2013.07.13, 13:00
    kép
    kép
    FourFourTwo 2010. július
     
  11. avatar: magyarfutball.hu
     
  12. avatar: ingersheim
    2011.06.05, 13:24
    A meccs időpontjában, a tótvázsonyi orosz laktanyában voltam,mint kiképezendő vegyi- és sugárfelderítő rajparancsnok. Az orosz tisztek minden egyes gólnál hatalmas díszsortűzzel ünnepelték csapatukat és persze üzentek nekünk a sátrakba...


    Most hosszabban idéznénk Király Ferencet, a Népsport akkori főszerkesztőjét, aki Mexikóban együtt lakott a csapattal és szinte mindent tudott: „Úgy érzem, most már elmondhatom, miért is született ez a nagy kudarc. A magyar orvosok a világbajnokság előtt néhány hónappal kipróbáltak egy stimulálószert, ami feldobta a játékosokat. Ezt a brazilok ellen próbálták ki és ott bejött, csodálatosan ment a játék. A mérkőzésen akkor idehaza 16 fok volt és durván 100 méterrel voltunk a tengerszint felett. Mexikóban azonban 40 fokban és 1800 méter magasságban ugyanettől a szertől lebénultak a fiúk. Ennek a szernek volt a fedőneve a tészta. Valójában ez egy piros pirula volt, és még csak annyit, hogy a mérkőzés közben Sallait megkérdezték: te sem látod a szovjet kaput? Mire Pici azt mondta, látom, csak mozog.”


    Abban az időben még rendszeresen jártam bajnoki meccsekre. A Fradi összes hazai meccsén és a kettős rangadókon is kinn voltam. Hihetetlen volt látni, hogy a bajnokikon csak totyogó játékosok a válogatottban felszántják a pályát. Pár napos edzőtábor után mintha megsokszorozódott volna az állóképességük. Na ilyen csak doppinggal lehetséges!
    Volt egy ismerősöm, aki a Fradiban és a Honvédban is játszott, és ő mesélte, hogy utóbbi csapatnál az egyik bajnokság elején barna pirulákat szedettek velük, amitől képtelenek voltak elfáradni. Még a meccs után sem tudtak aludni. Az első hat fordulóban szétvertek mindenkit, utána a teljesen kizsigerelt szervezetük összeomlott és csak bukdácsoltak.
    A Verebes is: bárhova ment, vitte a dokiját, és napokon belül egy mindenkit szétfutó csapata volt a pályán. Na, ez sem létezik gyógyszer nélkül!
    Szóval én máig azt hiszem, hogy a Mezey érában folyamatosan doppingoltak (a selejtezőkön nem volt ellenőrzés!), a VB-n viszont már nem és ott egyszerűen azt teljesítették, amit szer nélkül tudtak, amit a honi langymeleg sörfociból hoztak.
    Ennyi... :(


    sportgeza.hu
     
  13. avatar: magyarfutball.hu
    2011.05.18, 09:07
    A mexikói összeomlásra rengeteg magyarázat született már, Esterházynak is megvan a maga verziója. "Apró mozaikokból állt össze a kép, vagyis inkább nem állt össze. 1985-ben Magyarország volt Európa legjobb válogatottja, hatalmas önbizalommal utaztunk ki a világbajnokságra. Sokan biztosak voltak benne, hogy megnyerjük, én realistább voltam, a nyolc közé jutással, maximum az elődöntővel számoltam. Aztán az ausztriai edzőtábort totálisan elbaltáztuk. A kinti negyven fokos hőségre alpesi környezetben készültünk, sosem felejtem el, a vezetőink síeltek. Az Austria Wienben játszó Nyílt bábuként rángatták, a klubja nem akarta elengedni, folyt a huzavona, hogy műtsék, ne műtsék a gerincével. Végül megoperálták, felépült időben, mégis leparancsolták az autóbuszról. Ma is vallom, Nyilasi kiesése volt a végső csapás, nélküle nem volt ugyanaz a válogatott, mint vele. Ha ő ott van Mexikóban, az összes többi hibát is talán korrigálni lehetett volna. Az edzőtáborban minden reggel kérdeztem, megjött-e már a Nyíl, de nem jött meg, sem akkor, sem később."

    Esterházy szerint nem tett jót a csapatnak az sem, hogy a vezetők totális kontrollt gyakoroltak felette. "Előzőleg Lienzben luxusbörtönben készültünk, még egy pohár sört sem ihattunk meg. Nem vagyok egy alkoholista típus, de akkor már két éve az AEK Athénban játszottam, felnőtt ember voltam, tudtam, mit teszek. Odakint ez sohasem jelentett gondot. Athénban kikérték a véleményem, itt mindent a fejünk felett döntöttek el."

    De ez csak az egyik oka volt az irapuatói leégésnek a sok közül. "Az összes válogatott úgy utazott ki, hogy volt néhány kiló a játékosokon, tudták, a mexikói hőségben úgyis leadják. Mi olyan karcsún utaztunk ki, mint az agarak, nem volt semmi tartalékunk. Meg B tervünk sem. Csak egyvalamit tudtunk, a letámadást, az meg a pokoli melegben nem működött, mert kipukkadtunk. Mindenki elhűlten nézte, hogy délben tartjuk az edzéseket, amikor az ellenfelek este, a viszonylagos hűvösben tréningeztek. Ilyen előzmények után álltunk ki az oroszok ellen, és úgy vertek meg minket 6-0-ra, hogy 10-0 is lehetett volna."

    forrás:
    http://www.origo.hu/sport/magyarfoci/20110509-interju-esterhazy-marton-volt-valogatott-labdarugoval.html
     
  14. avatar: magyarfutball.hu
    2011.02.08, 11:27 (szerk.: 2018.01.14, 12:27)
    Az 1986-os VB labdája:
    kép
    forrás:
    http://www.theworldcupballs.com/baelle.html#
     
  15. avatar: ingersheim
    2011.01.25, 14:25
    Valerij Lobanovszkij,a válogatott élére az utolsó órákban visszahívott kapitány csapatába nyolc kijevit állított,annak a Dinamónak a játékosait,amely egy hónapja Lyonban az Atletico Madrid elleni győzelmével ámulatba ejtette a világot a KEK döntő során.Most még erősebbek,hiszen a nemzetközileg is elismert klasszis,a spanyolországi Mundial egyik legjobb kapusa,Daszajev őrzi hálójukat,s a leningrádi Larionov és a minszki Alejnyikov egészíti ki soraikat.
    Félelmetesen jó játékosokból álló csapat ez,de a magyar válogatottnak is az a szokásos erénye,hogy csapat.Igaz,hiányzik Nyilasi,aki fontos szerepet játszott abban,hogy a csapat eljutott a világbajnokság döntőjébe.De ő nem szerepelt a magyar-brazilon sem.Azon a mérkőzésen,amelyről még mindig áradozik a világ és amelynek góljait újra és újra láthatták a résztvevők a Mexikóban eddig eltöltött két hét alatt,a különböző televíziós csatornákon.Az a tizenegy alig változott.Játszik a huszonhárom éves Détári Lajos,aki rövid idő alatt üstökösként emelkedett a futballvilág egére,valamint Bognár György,akinek Nyilasit kellene pótolnia.A két szövetségi kapitány egyébként már a meccs előtt találkozott.A szovjet csapat akkor kezdte meg az engedélyezett helyszíni edzést,amikor a magyarok már befejezték.Mindkét kapitány elégedetlen volt a talajjal.Túlságosan magasra hagyták a füvet,amely egészen másként nő itt,szélesebb,erősebb szálú,mint Európában.A FIFA-nak az az ellenőrző bizottsága,amely a C-csoport mérkőzéseire felügyel,már előzőleg észrevételezte,hogy igazán nagy meccsre nem megfelelő az ilyen pálya.Utcai cipővel rálépve mintha zsombékon,mocsáron téblábolt volna az ember.A szervezők azt ígérték,még az edzések előtt lenyírják.Később kiderült,hogy Irapuatóban nincs fűnyíró,át kell hozatni Leónból.Áthozatták,lenyírták,most nagyon jónak látszik a gyep.A körülményekhez hozzátartozik a merőlegesen tűző nap és a párás forróság is.Bruno Conti,az olaszok és az AS Roma sztárja,amikor egy labda után rohant,amelynek megszerzésére mintegy tíz százalékos esélye volt,hirtelen megállt,elfogyott a levegője.És utána percekig lépni is alig tudott,nem hogy futni.
    -Nem különleges találkozó ez a mostani -mondta Mezey,még a mérkőzés előtt.- Mi a legjobb 16 közé jutást tűztük ki célul,és az ahhoz szükséges pontokat három mérkőzésen kell megszereznünk!
    A magyar csapat játékosait valósággal megbénította a gyorsan kapott két gól.Nagy Antalék mintha ólomlábakon jártak volna,míg az ellenfél játékosai szinte cikáztak közöttük.Jellemző a magyarok bénultságára,hogy csaknem húsz perc kellett ahhoz,hogy Kiprich révén első támadásunkat lássuk.Majd amikor a 23.percben Kardos a 16-oson belül akasztotta Belanovot,s az olasz játékvezető,Luigi Agnolin tizenegyest ítélt,amelyet a sértett maga értékesített,már véglegesen eldőlt a mérkőzés.Pusztán a gólkülönbség volt kérdéses.
    Az a néhány magyar,akik a Magyar Ifjúság Kupa révén kijutottak ide Mexikóba,bizony szomorúan csomagolták el az NB I-es csapatok baráti körének közös,minden magyar szurkoló összefogását jelképező zászlaját,amit sajnos hiába lengettek a meccs alatt.Pénteken,itt Irapuatóban,a Kanada elleni mérkőzésen újra kibontják majd a lobogót,és jövő hétfőn is ott leng majd ez a zászló a leóni stadionban,amikor a franciák ellen játszik majd a válogatott.


    Képes Sport,1986.06.04.
     
  16. avatar: ingersheim
    2011.01.17, 22:16
    Nagy Antal,a Budapesti Honvéd és a válogatott csapatkapitánya,a vb után a Nancy játékosa:
    -Nem kaphatunk ki a Szovjetuniótól és Franciaországtól,Kanadát pedig le kell győznünk -ez nem tipp,hanem a várakozás... A folytatás függ a sorsolástól,s persze a szerencsétől is,szerintem a következő körből sem maradunk ki.Nem kizárt a négybe jutás,de ahhoz már óriási bravúrsorozatra van szükség! A magaslaton minden európai szenvedni fog,főleg azok,akiknek ráadásul délben kell majd játszani.Szerintem Brazília-Franciaország összecsapás dönti el az első hely sorsát.


    Labdarúgás 1986.május
     
  17. avatar: ingersheim
    2011.01.17, 21:31
    Vélemények a Mundial küszöbén

    Henri Michel: -A francia labdarúgás fénykorát éli.Nagy előny,hogy a világ legjobbja,Platini a karmesterünk.Csoportunkban a Szovjetunió tűnik a legerősebb ellenfélnek.A legjobb négyig illene eljutnunk.

    Eduard Malofejev: -A legnehezebb selejtezőcsoportból kerültünk a 24 közé.Állítom,hogy a Mexikóba jutás nehezebb volt,mint az ottani várható helytállás.A világ egyetlen ellenfelétől sem félünk.

    Mezey György: -Válogatottunk eljutott arra a szintre,hogy bízzon önmagában,ne ijedjen meg ellenféltől,szokatlan környezettől.Sikereink egyik rugója az adott mérkőzésekre a lehető legjobb felkészülés,az adott ellenfélhez való tökéletes alkalmazkodás,a sebezhető pontok kitapintása.A továbbjutás feltétlenül benne van a gárdában,de kevés,ha megállunk a legjobb 16 között.

    Tony Waiters: -Annyi esélyünk van a magyarok és a franciák ellen,mint nekik lenne ellenünk,ha jégkorongban kellene kiállniuk.Ennek ellenére nem leszünk "pofozógépek" ...


    Labdarúgás 1986.május
     
  18. avatar: chinaglia
    2010.10.30, 20:18
    A találkozó orosz nyelvű összefoglalója:

    http://www.youtube.com/watch?v=H47nSdYrgFg
     
  19. avatar: magyarfutball.hu
    2010.01.17, 17:51 (szerk.: 2018.01.14, 11:47)
    86-os vb-re kiadott panini albumból szovjet címer:

    kép
    most bent lévőt kell csak kicsit átalakítani
     
  20. avatar: magyarfutball.hu
    2010.01.17, 12:33 (szerk.: 2018.01.14, 11:45)
    A szovjet csapat egyrésze:
    képkép
    kép
    kép
    kép

    forrás:
    PANINI album 1986 Mexico
     
  21. avatar: magyarfutball.hu
    2010.01.17, 12:01 (szerk.: 2018.01.14, 11:37)
    A stadion:
    kép
     
  22. avatar: fgymat
    2009.05.24, 06:26
    Az első csoportmérkőzésünk.

    A Szovjetunió válogatottja rendszeresen okozott gondokat nekünk. De a szép felkészülési sorozat után jogosan bizakodtak a magyar szurkolók. Nagyon sokan voltak, nem csak Magyarországon, akik ezt a találkozót a csoport döntőjének tekintették.

    Azután elkezdődött a mérkőzés:

    A szovjet csapat hatalmas lendülettel kezdte a mérkőzést.

    3. perc: Belanov a jobbszélen száguldott előre szinte megállíthatatlanul. Péter csak szabálytalanul tudta útját állni a 16-ossal egyvonalban. A szabadrúgást szintén Belanov ívelte a kapu elé Zavarovhoz. Ő az ötös sarkánál álló Jakovenkóhóz továbbított, aki két magyar védő között kapásból lőtt a bal alsó sarokba. 1-0

    4. perc: Éppen csak elvégeztük a középkezdést. A gól okozta bénultságból azonban még nem tértünk magunkhoz, amikor máris Rácz (Szovjetunió) kapott egy előre vágott labdát a 16-osunknál. Hátragurított a középen érkező Alejnyikov elé, aki futtából, huszonhat méterről hatalmas bombát küldött a bal felső sarokba. 2-0

    A még az első góltól kábult magyar csapatott szinte sokkolta az újabb találat. Csak nagyon-nagyon lassan kezdtek magukhoz térni a játékosok és akkor...

    24. perc: Belanov a jobboldalon kapta a labdát. Betört a 16-oson belülre, és becsapta a rátámadó Kardos-t is. Ekkor, a játékvezető megítélése szerint, a magyar játékos buktatta és ezért nagyon határozottan büntetőt ítélt. (Utólag azt kell mondanunk, valószínűleg jogos volt az ítélet, de akkor nem így gondoltuk!) A földről felkelt szovjet játékos vállalta az ítéletvégrehajtó szerepét és nem is hibázott. 3-0

    Ettől kezdve a találkozó végéig csapatunk csak statisztaként vett részt a mérkőzésen. Szinte semmi közünk nem volt a további történésekhez.

    66.perc: Jakovenko a saját 16-osától indulva az egész pályán végig cselezte magát és még jobboldalra, a kiugró Jaremcsuk elé is pontosan továbbított. Ő egy csel után középre húzott, még becsapott egy érkező magyar játékost és hét méterről a bal sarokba gurított. 4-0

    74.perc: Zavarov ívelt a kapuhoz közel álló Jaremcsuk felé. Dajka próbálta ezt megakadályozni és sikerrel is járt. Ennek következtében azonban a labda a kapufára és onnan a kapunkba pattant. 5-0

    78.perc: Larinov a jobb oldalon betört a 16-oson belülre és Kardos nem látott más lehetőséget, buktatta. A 11-est Jevtusenko lőtte nagy erővel a kapu bal felső sarka mellé.

    80.perc: Alejnyikov egyedül vitte a labdát a magyar kapu felé. Egy gyenge, helyezett gurítással próbálkozott, de Disztl beleért a lövésbe és a labda kipattant róla. Garaba igyekezett megszerezni, de Alejnyikov feltartotta és így az érkező Rodjionov tíz méterről guríthatott az üres kapuba.

    A magyar válogatott most szenvedte el világbajnoki szerepléseinek legnagyobb vereségét.

    A találkozó szinte értékelhetetlen. A szovjet csapat úgy játszott, mintha az " életéért küzdött" volna. Még az utolsó percekben is teljes elszántsággal rohantak előre. Még azt sem mondhatjuk, hogy fáradhatatlanul, hiszen szemmel láthatóan a legtöbben mindent kiadtak magukból, de mégis hajtottak és hajtottak... Csapatunk pedig csak késve, mindenről lemaradva, kábultan próbált magához térni, de nem sikerült. Az első percek sokkja kilencven percen keresztül kitartott. A nagyarányú vereség csak akkor lett volna elkerülhető, ha a harmadik szovjet gól után a szövetségi kapitány " bedobja a törülközőt" .


    forrás:
    mafoci
     
  23. avatar: magyarfutball.hu
    2009.03.11, 12:10 (szerk.: 2017.06.06, 16:09)
     
  24. avatar: magyarfutball.hu
    2009.01.11, 22:45 (szerk.: 2018.01.14, 11:37)
    a mérkőzésen a magyarok által viselt mez:
    kép

    a mérkőzésen a szovjetek által viselt mez:
    kép

    forrás:
    http://www.switchimageproject.com/2007/09/soviet-union-world-cup-1986.html
    http://www.switchimageproject.com/2007/10/hungary-world-cup-1986-shirtkits.html