magyarfutball.hu

Belgium - Hungary 1 : 1 21:00

   
   
Upload your own photos! »
videók
mérkőzés értékelése

mérkőzés: 4 (2 szavazat)

játékvezető: 2 (2 szavazat)

hangulat: 4 (2 szavazat)

1...5
Világbajnokság 1982, Spanyolország, csoportmérkőzés
568. official national team match
ground : Elche, Estadio Manuel Martínez Valero
referee : White Clive (Anglia)
attendance:
  1. Népsport: 25.000
  2. fifa.com: 37.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: Longinus
    2018.06.03, 05:47
    képképVarga József szerezte meg a vezető gólt. Forrás: Képes Sport
     
  2. avatar: Zsorzsinju
    2017.12.11, 13:23
    Belgium 1 Hungary 1
    Nuevo Estadio, Elche (37,000)
    22 June 1982

    Thanks to their ten goals against El Salvador, Hungary would have qualified on goal difference had they won this match. Varga put them ahead in the first half but a goal 15 minutes from the end by Czerniatynski ensured that Belgium would go through.

    (Franc Forjan)

    http://www.historicalkits.co.uk/international/tournaments/fifa-world-cup/1982/1982-group-3.html
     
  3. avatar: magyarfutball.hu
    2016.06.23, 11:47
    A belgák ellen van adósságunk, a 82-es VB-n pont a mai meccsnapon 1982. június 22-én 21:00- kor nyernünk kellett volna a csoportból a továbbjutáshoz, vezettünk is Varga Józsi góljával a szünetben, de a végén a 76.percben Czerniatynski egyenlített, ezzel ők mentek tovább a Maradonával felálló Argentínával. Sírtunk a szomorúságtól..


    Azutan a meccs utan 1980-ban , na ott es akkor felnottem .. Nagyon fajt , most is eletem legdramaibb futball elmenye . Ha , BUBU kiutti ,mint mindig ,semmi gond . De , o megakarta fogni a lovest . Faj ,es hiszem , hogy most jott el az ido a valaszra ! Errol, a ki aszott mecsrol ugy beszeltem Kiss Lacival, mint Ocsibaval 54-rol . .

    http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9018138
     
  4. avatar: heimo
    2015.10.10, 19:18 (szerk.: 2016.06.23, 11:47)
    Búcsú a VB-től 76 perc remény után

    A szokásos volt a program: séta, könnyű mozgás, jóízű ebéd, pihenés, taktikai értekezlet, tévénézés, azután korán indulás a Nuevo Alitaibix stadionba. Az angol White sípjelére így kezdett a két csapat:

    MAGYARORSZÁG: Mészáros — Martos, Kerekes, Garaba, Varga — Müller, Nyilasi, Pölöskei — Fazekas, Törőcsik, Kiss.

    BELGIUM: Pfaff — Gerets, Meeuws, L. Millecamps, Baecke — Vandersmissen, Coeck, Ceulemans, Vercaute- ren — Vandenbergh, Czerniatynski.

    Tóthról, a magyar válogatott stabil balhátvédjéről, nem sokkal a mérkőzés előtt derült ki: változatlanul gondjai vannak a fogával, erős fájdalomról panaszkodott, ezért a magyar együttes szakvezetői — helyesen — úgy döntöttek: helyén, a balhátvéd posztján Varga játszik.

    Eléggé foghíjasak voltak a lelátók széksorai (30 ezer néző), amikor megkezdődött a játék. Meglehetősen komótos tempóban... A belgák nem nagyon ambicionálták a támadásokat, átengedték a pálya közepét a magyaroknak. Ennek megfelelően némi mezőny fölényünk jegyében telt el az első negyedóra, de ez csak szögletekben jutott kifejezésre, gólhelyzet egyáltalán nem alakult ki Pfaff kapuja előtt.

    Élénkült az iram, a belgák is egyre inkább belelendültek. Mégis a 17. percben Varga 25 méteres nagy lövése okozott komoly gondot Pfaffnak, szögletre hárított. Nem sokkal később, a másik oldalon Vandenbergh 17 méteres bombáját Mészáros vetődve védte. A 24. percben előbb Fazekas ügyetlenkedett el jó helyzetet, majd Czerniatynski fejese alig szállt mellé.

    A magyar fölényt jelezte, hogy a 25. percben Kiss, egy jobb oldali beadás után, az ötösről, teljesen tiszta helyzetben fölé fejelt. Három perc múlva megszületett a vezető magyar gól. Bal oldali akció közben Varga (!) kitűnően lépett ki három belga védő közül, faképnél hagyta őket, és 12 méterről biztosan lőtt félmagasan a kapu bal oldalába (1—0 Magyarország javára).

    A gól után — rákényszerültek! — kitámadtak a belgák, de nem tudtak igazán veszélyes helyzetet teremteni a magyar kapu előtt. Jellemző, hogy az egyetlen, igazán gólt ígérő helyzetük, egy szabadrúgást követően volt: a 34. percben Coeck 20 méteres bombája a bal kapufáról vágódott ki. Kiegyenlített volt a küzdelem, de inkább a magyar akciók jelentettek az első játékrész hajrájában is gólveszélyt, azonban csatáraink a döntő pillanatokban kissé ügyetlenkedtek. Az utolsó lehetőség mégis a belgák előtt adódott: Vandenbergh közeli fejese épphogy fölé szállt. Mégis — és ez a legfontosabb —, a félidő egygólos magyar előnnyel ért véget.

    Vandersmissen helyett Van Moer állt be a belgáiknál a második félidőre. Sajnálatos sérüléssel kezdődött ez a játékrész: egy előrevágott labdára egyszerre ugrott fel Pfaff és Gerets, a kapus valósággal letaglózta játékostársát, aki — a lelátóról legalábbis így látszott — néhány pillanatnyi ájulás, majd hosszas ápolás után csak hosszú percek múlva tért vissza.

    Az 53. percben gólszerzési lehetőség adódott a magyarok előtt: Kiss baloldali beadását követően Nyilasi pontosan fejelt az érkező Törőcsik elé, aki azonban 17 méterről fölé lőtt. Nem sokkal később újra Nyilasi került helyzetbe, de gyámoltalanul fejelt a kapu mellé.

    A két 16-os között folyt a játék. A 63. pereiben a még gyengélkedő Gerets helyére Plessers állt be. Rögtön utána Czerniatynski éles szögből lőtt, Mészárosról kivágódott a labda. A 67. percben előbb Vandenbergh lábáról szedte le a labdát Mészáros, az ellentámadásnál viszont Fazekas tisztán ugrott ki, de a kapujából kifutó Pfaff a 16-os előtt „elgázolta”. A szabadrúgásból semmi sem lett. Müller helyére Sallai, nem sókkal később Kiss helyére Csongrádi állt be, jelezve: egyre inkább a védekezést tartotta fontosnak Mészöly Kálmán.

    Balszerencsénkre... A 75. percben Czerniatynski fejese még ugyan mellé szállt, de egy perc múlva már sikerült az egyenlítés a belgáknak. Ceulemans végigverekedte magáig az egész bal oldali magyar védelmen, bár elesett, felpattant a 16-osunkon belül, jól adott középre, és a menetrendszerűen érkező Czerniatynski 10 méterről, nem túl erősen a jobb alsó sarokba gurított (1—1).

    Amint az várható volt, a hátralevő percekben a belgák „eldugták” a labdát. A 80. percben a kitörő Töröcsiket Meews gáncsolta, 25 méterre a belga kaputól (sárga lapos figyelmeztetést kapott a belga hátvéd), a szabadrúgásból azonban Nyilasi Pfaff kezébe ívelt. A befejezés előtt még Vandenbergh számára adódott gólszerzési lehetőség, de ívelését Mészáros ujjheggyel fölé tolta. Maradt tehát az 1—1 és ez egyet jelentett azzal, hogy a belgák csoportelsőként jutottak a legjobb 12 közé, a magyar válogatott pedig elbúcsúzott a Mundialtól.

    Népszava 1982. június 23.
    hmgy
     
  5. avatar: ingersheim
    2012.02.11, 17:25
    A 3. csoport végeredménye:
    1. Belgium 3 2 1 - 3:1 5 pont
    2. Argentína 3 2 - 1 6:2 4
    3. Magyarország 3 1 1 1 12:6 3
    4. Salvador 3 - - 3 1:13 0
     
  6. avatar: magyarfutball.hu
    2011.02.08, 11:25 (szerk.: 2018.01.14, 15:57)
    Az 1982-es VB labdája:
    kép
    forrás:
    http://www.theworldcupballs.com/baelle.html#
     
  7. avatar: magyarfutball.hu
    2010.10.06, 23:07 (szerk.: 2016.06.23, 11:49)
    Tényleg nagyon nagy kár volt azért a Cziernatinsky-gólért.
    Ha Bubu megfogja, csoportelsők vagyunk az argentínok és a belgák előtt, ami azért világszenzáció lett volna.
    A belgák meg mehettek volna repülőjegyet foglalnismiley))
    Ha mi nyerjük a csoportot, akkor a középdöntő csoportba a lengyeleket és a szovjeteket kapjuk. Akár még esélyünk is lett volna.
    Habár abban az időben állítólag még ki volt adva a válogatottaknak, hogy a nagy testvér ruszkikat nem illik megverni....


    A lebonyolítási rend sem kedvezett nekünk, ugyanis, ha úgy bonyolítják le a spanyolországi VB-t, mint az utána következő 3-at, tudniillik, hogy a csoportokból a négy legjobb harmadik is továbbmegy, akkor lazán nyolcaddöntősök vagyunk.
    Izgalmas kérdés, hogy kit kaptunk volna az egyenes kieséses szakaszba?
    Szerintem jónéhány továbbjutó gáérda ellen komoly esélyünk lett volna.
    Pl. Észak-Írország, Ausztria vagy éppen a házigazda spanyolok ellen.


    Szerintem is nagyon jó karakán kis gárda volt a Mészöly keze alatt a 82-es csapat, de azért az túlzás, hogy jobb volt a 86-osnál. Egyszerűen jobban kijött nekik a lépés, meg talán könyebb ellenfeleket is kaptak.
    Tényleg, ha a csoportmeccsek után egyenes kiesés van, akkor szerintem bejuthattunk volna a legjobb 8-ba. A négybe má nem hiszem, azért sok tőlünk jobb csapat is volt a VB-n.

    Ha olyan a lebonyolítási rend, mint 1986-1994 között, akkor csoportharmadikként valamelyik csoportelsőt kaptuk volna a legjobb nyolc közé jutásért.

    Nézzük sorba:
    A1: Lengyelország
    A lengyel aranycsapatot (Lato, Boniek stb.) aligha tudtuk volna kiütni.

    B1: NSZK
    Dőre feltételezés, hogy a VB-ezüstérmes nyugatnémet gárdát megverjük.

    D1: Anglia
    Trevor Francisékkel a selejtezőcsoportban sem bírtunk (1:3 a Népstadionban, 0:1 a Wembleyben)

    E1: Észak-Írország
    Úgy érzem, itt lett volna esélyünk, bár C3-ként inkább az A, B vagy D csoport győztesét kaptuk volna.

    F1: Brazília
    Van egy olyan gyanúm, hogy a labdazsonglőrökkel (Zico, Falcao, Socrates, Junior, Edinho stb.) fölálló brazíloktól igen nagy zakót kaptunk volna.

    Én úgy tudom, hogy összesítésben a 13. vagy a 14. helyen végzett a VB-n a magyar válogatott, ami a magyar labdarúgás akkori helyzetét tekintve reális eredmény volt.
    Milyen kibaszottul tudnánk örülni mostanság egy VB 13. helyezésnek.
    Bár szerintem még a kijutásnak issmiley)))


    A 14. helyen végeztünk az összesítésben, elnézést mindenkitől.
    Az első körben kiesett csapatok közül Algéria megelőzött minket, ők két győzelemmel estek ki, négy ponttal, mi hárommal.
    Ugye az az emlékezetes NSZK - Ausztria 1:0-ás bundameccs!
    Kibaszott rafkós sógoroksmiley))


    A 82-es csapatnak az volt a baja, hogy Mészöly volt az első olyan edző aki telerakta volt játékosaival (Vasas) a válogatottat.
    pl .a leáldozóban lévő öreg Müller helyett a bajnokcsapat jobboldali középpályását Hannichot kellett volna kivinnie. A selejtezőben többször játszatta a kibaszott gyenge Komjátit is. Egyedül Kiss Laci helye volt jogos a Vasaból. Mészöly "szerelmes" volt a zsokétermetű Sallaiba is, neki sem lett volna helye a válogatottban, nem hogy Maradonát rábízni. A kutyaütő Rab Tibi is mit keresett a válogatottban ? soha nem ütötte meg a szintet.


    Néhány anekdota és mendemonda a Mészöly-válogatottról:

    1) Volt egyfajta ellentét a 78-as "öregek" (Martos, Bálint, Müller, Tóth Jóska, Nyíl, törő) és a csapatba frissen bekerült fiatalok között. A pesti klubok játékosai pedig lenézték a vidékieket. A legbunkóbb valamennyi között az a Bálint László volt, aki annyira nagyképű volt, hogy a vidéki válogatott játékosoknak állítólag még a köszönését sem fogadta.

    2) A Szőke Szikláról köztudott, hogy mind a meccseken, mind az edzéseken kurvaanyázta a játékosokat, hogy nagyobb hajtásra biztassa őket. Sok játékosnak ez nem tetszett, de nem mertek szólni a Szőke Sziklának. Aztán az egyik játékos egy edzésen kiszólt a kapitánynak: "Ha még egyszer szádra veszed az anyámat, megöllek, te geci...". Hogy valójában így volt-e, ki tudja...

    3)A Mészöly-kedvencekről:
    Sallai tényleg nem ütötte meg a VB-n elvárható szintet. Bár kitette a tüdejét a pályán a magyar nemzeti színekért, de nála sokkal jobb fizikumú, keményebb védőket lehetett volna beválogatni.
    Rab Tibiről fogalmam sincs, hogy kerülhetett be a VB-keretbe, előtte talán egy vagy két meccset játszott a nemzeti csapatban.
    Hannich Petit, Póczikot és Burcsát tényleg ki kellett volna vinni mondjuk Rab, Sallai és Csuhai vagy Bodonyi helyett, de szerintem az Esterházy Marcinak is lett volna helye a keretbe.
    Kiss Laci viszont egyértelműen jobb volt abban az időben, mint a Törő.
    Szóval van mit kritizálni a Szőke Szikla válogatási elvein, de a fő baj szerintem az volt, hogy az argentínok elleni meccsre fölforgatta a Salvador ellen győztes csapatot.

    "Győztes csapaton ne változtass!" - szól a foci egyik örök igazsága.

    forrás:
    http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=0&na_step=30&t=9129668&na_order=
     
  8. avatar: magyarfutball.hu
     
  9. avatar: pirospont
     
  10. avatar: magyarfutball.hu
    2010.04.09, 17:42 (szerk.: 2018.01.14, 15:37)
    kép

    forrás:
    1982-es VB-re kiadott Panini album
     
  11. avatar: magyarfutball.hu
     
  12. avatar: magyarfutball.hu
    2009.11.06, 12:23 (szerk.: 2018.01.14, 15:28)
    kép
     
  13. avatar: fgymat
    2009.05.23, 20:09
    A csoportból három ponttal biztosan nem lehetett továbbjutni, tehát nekünk mindenképpen győzelemre volt szükségünk. A belgáknak viszont egy pont, azaz egy döntetlen már elegendő volt a csoportelsőséghez.

    A szövetségi kapitány kicsit alakított a csapaton. Bekerült a csatársorba Töröcsik András.

    A találkozón mi játszottunk jobban. Többet támadtunk és több gólhelyzetünk is volt, de a befejezés közel félórán keresztül nem akart sikerülni.

    28. perc: Törőcsik addig cselezgetett, amíg húsz méterre a belga kaputól szerelték. Az elpattanó labdára azonban a felfutó Varga lecsapott. Észrevette, hogy az ellenfél kapuja felé szabad az út. Nagy lendülettel indult meg és 12 méterről hatalmas erejű ballábas lövést küldött a kapu közepén a léc alá. 1-0

    Továbbra is mi játszottunk fölényben.

    64.perc: Mészáros rúgta ki a labdát a középen egyedül kiugró Fazekashoz. A teljesen tiszta helyzetben kapura törő (éppen Belgiumban játszó) csatárt a kifutó Pfaff nemes egyszerűséggel "elgázolta". Ezért a szabálytalanságért a belga kapust azonnal ki kellett volna állítani, de a játékvezető csupán sárga lapot adott.

    76.perc: Az eddigi selejtezőkön szinte csak hibákat vétő Ceulemans most a jobb oldalon megiramodott. Átjátszotta magát Kerekesen, megbotlott, elesett, de felállt és középre gurított a 11-es ponthoz. A labdát az ott egyedül álló Czerniatynski kapta és jobb belsővel nyugodtan csúsztatott a vetődő Mészáros mellett a kapu jobb sarkába. 1-1

    A 76. percig, sőt tulajdonképpen az egész mérkőzésen jobbak voltunk, továbbjutásra álltunk. Sőt! Amennyiben 1-0-as vezetésünknél Pfaff kapust kiállítja a játékvezető bizonyára másként alakul a találkozó. A sípmester azonban - nem először a VB-k történetében - nem velünk volt. Ezzel kiestünk és a mérsékelt teljesítményt nyújtó belga csapat jutott tovább. (Később csoportjukban az utolsók lettek.)

    Természetesen nem csak másban kell keresni a hibát, hiszen mi is tehettünk volna azért, hogy az eredmény másként alakuljon. Például, ha a sok gólhelyzetünkből, csak eggyel többet berúgunk.


    forrás:
    mafoci
     
  14. avatar: magyarfutball.hu
    2009.01.31, 15:24 (szerk.: 2017.01.11, 22:00)
    Az 1982-es VB-re kijutott Magyar Válogatott kerete:
    kép