magyarfutball.hu

Ferencvárosi TC - Újpesti Dózsa SC 7 : 1 19:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: fgymat
    2021.03.20, 10:27
    Ferencváros—Ú. Dózsa 7-1 (4-1)
    Népstadion, 40 000 néző. Vezette: Kuti (*••*), (Pálvölgyi, Huták).
    FTC: Zsiborás 6 — Tepszics 7, Jucdik 6, Vépi 5, Jancsika 6 — Nyilasi 8, Ebedli 8, Takács 7 — Pusztai 5, Mészöly 9, Pogány 7. Edző: Friedmanszky Zoltán.
    Ú. Dózsa: Rothermel 4 — Jurácsik 4, Dunai 4, Sarlós 4, Tóth é — Kardos 3, Nagy 4. Tóth A. 5 — Bodnár 5, Fazekas G, Fekete 7. Edző: Várhidi Pál.
    Csere: Bodnár helyett Kiss f—). Sarlós helyett Kolár (—), mindkettő a 62. percben, Ebedli helyett Szokolai (—) a 75. percben.
    Gólszerző: Pogány a 19. percben. Takács a 24. percben. Nyilasi a 26. percben, Mészöly a 38. percben. Fazekas (11-esből) a 43. percben, Ebedli (ll-esböl) a 73. percben, Mészöly a 75. percben, Pogány a 88. percben.
    Sárga lap: Rothermel a 72. percben, Tóth A. a 74. percben, Fekete a 85. percben.
    Szögletarány: 10:6 (5:5) az FTC javára.

    A mérkőzés előtt sokan cselt sejtettek a Várhidi adta összeállításban. A győztes csapaton általában nem szoktak változtatni, s különösen nem hagynak ki rangadón olyan játékost, mint Kiss, akinek leigazolásáért annyit harcolt az idén nyáron az egyesület, valamint Kolár akit most már az egyik fő játékszervezőként tartanak számon. Várhidi mégsem visszakozott, s amikor Nagy és Bodnár feltűnt az alagút előtt, nemcsak nekik szólt a taps, hanem az edző kezdeményezőkészségét, s — bátorságát is jutalmazták a lila-fehér szurkolók... A
    , Fradisták a szokottnál is elszántabban készülődtek. „Azt a verést, amilyenben Szófiában részünk volt, csak egészen kivételes teljesítménnyel lehetne feledtetni!” — mondta nagyon elszántan Vépi.
    Mielőtt a labda elindult volna 90 perces útjára, szomorú kötelezettségüknek tettek eleget a jelenlévők: dr. Farkas Endrének, az FTC orvosának elhunyta alkalmából tartottak gyászszünetet.
    A Népstadion kettős rangadóinak második mérkőzésein évek óta tart a divat: az FTC elsöprő erejű támadásokkal, amolyan teljes offenzívával igyekszik lerohanni ellenfelét. Ezúttal is remek Nyilasi-fejes vezette be a találkozót, a 10. percben azonban már Tóth A. szólójának szólt a taps... Az újpesti középpályás nagy lendülettel iramodott meg a bal oldalon. Nyilasi megpróbálkozott a lerántásával. de Tóth A. roppant energikusan tovább vezette a labdát, közeli, bal lábas lövését Zsiborás csak nagy üggyel-bajjal hárította.
    A 19. percben szereztek vezetést a zöld-fehérek. Mészöly kapott átadást az Ú. Dózsa térfelén, a jobb oldalon. Erőteljes mozdulattal szinte kiszakította magát Sarlós kezei közül, az alapvonalig futott, remekül csavarta középre a labdát. Pogány nagyszerű ütemben érkezett és felugorva, 6 m-ről a jobb sarokba fejelte a labdát,
    1-0
    Rothermel: „Ki kellett volna futnom? — ezt most már közhelyszerűen állapitgatják meg... A rövid-sarokra jött Pogány, a másikra két ferencvárosi támadó. Ha kilépek és átemelik a labdát, végem és ki is nevetnek. Igaz: Így se volt sok esélyem, de ez már Pogányán is múlt. Nagyon jól eltette a labdát!"
    A kezdés után Fekete nagyszerű közeli bombáját ütötte ki Zsiborás.
    A 24. percben tovább növelték előnyüket a zöld-fehérek. Ebedli a balösszekötő helyén vezette rá nagy lendülettel a labdát az újpestiek már felállt védőfalára. Sarlós, a falból kilépve, buktatta a középpályást. Kuti játékvezető azonban előnyszabályt alkalmazott, mivel a labda a hátulról, érkező és kapura törő Takács elé pattant. Az aprótermetű játékos tett vele néhány lépést, majd 14 méterről óriási erejű lövést zúdított a léc alá.
    2-0
    Aki nem hitte el Petri Sándornak, a JB vezetőjének, hogy a magyar játékvezetők világviszonylatban kiválóan alkalmazzák az előnyszabályt. az most a saját szemével láthatta! A kapu felé törő Ebedlit buktatták. Olyan egyértelműen, hogy az újpestiek is megálltak és várták a sípszót. Csak Takács „bízott” Kutiban: villámgyorsan ugrott ki a labdával a védők közül, és még akkor sem volt mellette senki amikor a hálóba bombázott!
    És még közel nem volt vége...
    Két perc múlva bal oldali szögletrúgáshoz jutott a Ferencváros. Pusztai ívelte középre a labdát Mészöly fejjel továbbcsúsztatta, pontosan Nyilasi elé, aki 6 m-ről. jobbal, habozás nélkül a jobb alsó sarokba lőtt.
    3-0
    A 38. percben Nyilasi a jobb oldalról keresztbe ivelt, a labda átszállt Jurácsik felett. Ebedli a balösszekötő helyén, a kaputól mintegy 12 m-nyire lekezelte, a kifutó Rothermel fölött parádés mozdulattal átpörgette a labdát, amely gólba hullott volna, ám Mészöly — biztos, ami biztos — a gólvonalról fejjel még beljebb segítette.
    4-0
    A 43. percben Nyilasi buktatta a bal oldalon már jóval a büntetőterületen belül járó Fazekast. Kuti azonnal a 11-es pontra mutatott. A büntetőnek Fazekas futott neki és laposan a jobb alsó sarokba lőtte a labdát.
    4- 1
    A félidő befejezése előtt másodpercekkel Kardos 12 m-es, fordulásból leadott lövése a felső lécet súrolva hagyta el a játékteret.
    SZÜNET UTÁN
    A 70. percben Pusztai legalább ötméteres lesen kapta a labdát, az, újpestiek 16-osán belül. a játékvezető intett, miszerint mehet tovább a játék. A ferencvárosi jobbszélsőt Tóth J. az utolsó pillanatban szerelte szögletre. A jobbról elvégzett sarokrúgást követően kavarodás támadt a lilák 16-osán belül, Rothermel kifutott a kapujából és két kézzel ellökte a labdától Pusztait, aki a földre került. Kuti játékvezető 11-est ítélt a Ferencváros javára. Rothermelnek pedig sárga lapot mutatott fel. A büntetőhöz leállított labdának Ebedli futott neki és jobbal, nagy erővel a jobb sarokba lőtt.
    5- 1
    Ha már dicsértük Kutit, most kötelességszerűen le kell szögezni: itt nagy hibát követett el. partjelzőjével Hutákkal együtt. Nem kis lest, egyvonalat, hanem óriásit engedtek el! Olyan nagyot, hogy Pusztai el se hitte nekik, belevezette a kapusba a labdát, lövés helyett.
    Ebből lett a szöglet, Rothermel csípődobása, a 11-es, aztán a sárga lap és a gól...
    A magáról megfeledkezett kapus hibáját semmi sem menti, de gondoljuk csak el milyen nagyszerű lett volna minden, ha Kuti felülbírálja a társát!
    A 74. percben Tóth A. szabálytalankodott Takáccsal, ő is sárga lapot kapott.
    A 75. percben Takács nagyszerűen hozta helyzetbe a jobbösszekötő helyén Pusztait, a szélső befelé cselezett lövése a védőkről Mészöly elé került, aki jobbról 10 méterről laposan, keresztbe, a jobb sarokba lőtt.
    6-1
    A 85. percben Fekete tette ugyanezt Takáccsal, amit néhány perccel korábban Tóth A., ő sem úszta meg sárga lap nélkül. A 88. percben — talán azért, hogy ez a gólparádé, méltóképpen, góllal is záruljon ismét a lilák hálójába került a labda. Nyilasi és Szokolai játszott látványos kényszerítőt. Szokolai a visszakapott labdával a teljes újpesti védelmet kicselezte, egészen a jobb kapufáig vezette a labdát, begurított és Pogány közvetlen közelről a hálóba lőtt.
    7-1
    ★ ★ ★ ★ ★
    Presztizsmérkőzéshez illő eltökéltséggel kezdett a két csapat, és nem az edzői tervek. a taktikai elképzelések rovására írható, hogy hosszú percekig nem bírtak egymással. Jobbára csak távoli lövésekkel veszélyeztettek. A szoros emberfogás mindkét félnél okozott nehézségeket Nyilasi ügyelt Tóth Andrásra, s emiatt lényegében középpályás feladatkör ellátására kényszerült. Vépit, az FTC állandó balhálvédjét Fazekas „bevitte” középre, beállósnak. Nagy László Ebedlit követte árnyékszerűen, de emiatt gyakran került játékon kívülre, mert a válogatott középpályás kihúzódott az oldalvonal mellé, s szabadon hagyott helyén Jancsika meg Vépi tört rendre előre!
    Az ilyen „kicentizett” játékban döntő lehet minden egyes játékos fegyelmezettsége, s az hogy — képes-e egyáltalán kikapcsolni a játékból az emberét. Az Újpesti Dózsából ilyen szempontból többen is könnyűnek találtattak! Először Ebedli kezdett „üresben” futballozni, s nyomban élt is a lehetőséggel: jobbnál jobb labdákkal indította Pogányékat. Aztán Nyilasi nézhetett nem is egyszer senkitől sem zavartatva szembe Rothermellel. Rendkívül aktív volt Mészöly is, Pogány is, és a jobb szélen ügyesen kamatoztatta átlagon felüli gyorsaságát Pusztai... Az állandó váltási kényszer kapkodást szült a lila-fehér védelemben. Felbomlott a hátsó sorok szerkezeti egysége, kezdetleges hibákat követtek el és ez együtt eredményezte, hogy egy félidő alatt több gólt kaptak, mint tavaly egy-egy hónapban.
    Nem sokat változott a játék képe a szünet után sem. A zöld-fehérek tetszés szerint szőtték akcióikat és amikor megérezték, hogy a lilák küzdőkedve is megcsappant és elvesztették az uralmat idegeik felett — amit a sárga lapok száma is bizonyít — megsemmisítő vereséget mértek ellenfelükre. A hajrában klasszis különbség volt a két csapat között: az FTC ilyen arányban is megérdemelten nyert!
    A Ferencváros kapujában Zsiborás magabiztosan, megbízhatóan védett, bár igazán nagy bravúrra ezúttal nem volt szüksége. A védelemben Tepszics nyújtotta a legjobb teljesítményt, védőfeladatát megfelelően látta el, időnként középpályás-szerűen rohamozott, a támadások befejezéséhez is megpróbált segítséget nyújtani. Vépi nagy harcot vívott Fazekassal, de ezt a csatát összességében elvesztette ... A középpályán Nyilasi kitűnően játszott, nagy lelkesedéssel futballozott, igyekezett mozgatni csapatát és a védekezésből is feltűnően nagy részt vállalt. Ebedli időnként egészen parádés dolgokat produkált, labdái csekély kivétellel jó helyre szálltak, a negyedik gól előtt pedig egészen bravúros megoldást láttunk tőle. Takács nagyon hasznos, szorgos, rá tökéletesen jellemző mezőnymunkát végzett, s ezzel biztosította másik két társa számára az irányítás. az esetenkénti szabad játék lehetőségét. A csatársorban Pusztainak ezúttal kevésbé ment a játék, ezzel szemben társai remekeltek. A középcsatár Mészöly személyében találjuk a mezőny legjobbját, korlátlan úr volt a pályán, olyan mérkőzést hagyott maga mögött, amely ritka: nem tudott hibázni... Fejjel, lábbal egyaránt sokat veszélyeztetett, eredményes volt és seregnyi alkalommal a saját kapuja torkából fejelte ki a labdát. Pogány gyors volt, lendületes, jól adott be és két gólt is szerzett.
    Az Ú. Dózsa
    kapuját Rothermel feltűnően idegesen, bizonytalanul védte. Ebedli 11-es gólja előtt például teljesen elvesztette az uralmát idegei felett. A négy védő egyszerűen képtelen volt ellenállni a ferencvárosi rohamoknak, emberfogásban és területvédelemben sem tudtak még csak elfogadható teljesítményt sem nyújtani, összeroppantak . . . A középpályán Kardos kritikán alul látszott. Nagyot sem sokszor lehetett észrevenni, míg Tóth A. a jó első 20 nerc után szürkült hozzá társaihoz. Elöl csak Fekete volt az, aki elvállalta a harcot, a küzdelmet a ferencvárosi védőkkel, de ezúttal ő sem tudott gólt szerezni, ennek ellenére dicséretes bátorsággal. lelkesedéssel küzdött. Fazekas csak esetenként veszélyeztetett.
    Kuti játékvezető egyetlen hibáját akkor követte el. amikor Pusztai lesállásánál tovább engedte a játékot.
    Friedmanszky Zoltán: — Nagyon lelkesen készültek a fiúk erre a mérkőzésre és mindannyiunk érdekében kívánom: ez a javuló egyéni és összteljesítmény adjon bizalmat a gárdának a kupavisszavágóra.
    Várhidi Pál: — Most aztán igazán nem mondhatok mást, mint hogy gratulálok a Ferencvárosnak.

    Borbély Pál Lakat Károly

    Népsport
    1979.09.23