magyarfutball.hu

SK Slavia Praha - Újpest FC 4 : 0

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: fgymat
    2021.11.08, 12:28
    Slavía—Újpest 4:0 (2:0)
    Újpest adós maradt a tőle várt formával, csak védelmeállta meg helyét —A Slaviának minden sikerült — Fabris nyomta Újpestet

    Prága. Bíró: Fabris (Zágráb)
    15.000 néző
    Slavia: Planicka — Seiffert, Kummermann — Cipera, Pléticha, Cernicky — Bobor, Soltys, Beibl Swoboda, Kratochwill
    Újpest: Beneda — Fogl II., Fogl III. — Wilhelm I., Lutz III., Lutz II.— Ströck, Wilhelm II., Jakube, Schaller, P. Szabó.
    A Slavia múlt heti gyenge eredmé­nyeit — úgy látszik— tényleg a belső zavarok okozták; aminek viszont az erőskezű vezetőség hamarosan vé­get vetett. A Slavia minden egyes já­tékosa nagyszerű formában játszott és a csapatot egyébként is kegyébe vette Fortuna. Minden sikerült nekik. Ezzel szemben Újpestben csak a vé­delem állott feladata magaslatán. A Beneda, Fogl II., Fogl III. triónak köszönhető, hogy négy góllal meg­úszta Újpest ezt a meccset.
    Újpest halfsora nem állta a sarat és alulmaradt a Slavia csatársorával vívott küzdelemben. Csak Lutz III. mutatott klasszis játékot a centerhalfposztján. Nemvált be a csatársor sem, amely csak az első félidőben mu­tatott valamit. Szerencséjük sem volt a lila-fehér csatároknak, mert némi szerencsével a négy-öt gólhelyzet mel­lett valami eredményt kellett volna elérniük.
    A Slaviában ezzel szemben legelsőklasszisú játékot produkált Planicka, Seiffert és különösen Bobor, de a többiek is mind kitettek magukért.
    Az I. félidő még nyílt küzdelmet hozott, bár már akkor látni lehetett,hogy Újpestnek nincs jó napja. Szü­net után a Slavia fölénye mind inkább kidomborodott, időnkint nyomasztó­vá vált.
    A 17. percben Soltys juttatja veze­téshez a Slaviát, majd a 33. percben Kratochwill 25 méteres szabadrúgása csúszik be Beneda hálójába.
    Szünet után a 16. percben Fogl II. ártatlan hendszéért túl szigorú 11-est ítél a bíró. Ebből esik Swoboda ré­vén a Slavia harmadik gólja. Most Újpest erősen belefekszik; a Slavia mégis állandóan frontban van. Új­pest védelme jól működik és csak a 40. percben sikerül a Slaviának Beibl révén még egy gólt elérnie.
    Fabris kétes esetékben mindig Új­pest terhére ítélt és minden baj mel­lett az ő kezét is éreznie kellett a csapatnak.
    A meccs után a közönség együttmaradt a pályán és addig nem ment el, amíg meg nem tudta a bécsi ered­ményt, hogy tudniillik a Sparta ki­kapott az Admirától.
    Újpest csapata vasárnap este vo­natra ült és ma délelőtt 9 után ér­kezik a Keleti pályaudvarra.

    Nemzeti Sport
    1927.08.22
     
  2. avatar: heimo
    2017.01.07, 21:06
    Slavia (Prága)—Újpest 4:0 (2:0)

    A két csapat első meccse a Középeurópai Kupáért vasárnap Prágában 15.000 főnyi közönség előtt folyt le. A csapatok az előre jelzett összeállításban szelepeltek és a mérkőzést a Slavia váratlanul könnyen nyerte, sőt Újpest csak védelme nagyszerű játékának köszönheti, hogy nem szenvedett súlyosabb vereséget. A csapat halfsora mérsékelt teljesítményt nyújtott, csatársora pedig egészen gyengén játszott. Ezzel szemben a Slaviának nagyszerű napja volt és a játékosoknak úgyszólván minden akciója sikerült.

    Az első félidő 17. percében Soltys szerzi meg a vezetést, majd a 33-ik percben Kratochwill lövi a Slavia második gólját. Ebben a félidőben a csapatok meglehetősen egyenrangú küzdelmét folytatnak, azonban Újpest csatársorának a kísérletei erélytelenek és nem hoznak sikert.

    A második félidőben a Slavia felülkerekedik, de gólt csak a 16-ik percben a Fogl II. hendsze miatt megítélt 11-esből ér el Swoboda révén. A 40. percben Reibl lövése beállítja az eredményt.

    Fabris (Zágráb) bíró elnyomta Újpestet, amelynek súlyos vereségéből következtetve, alig remélhető, hogy a csapat vasárnap Budapesten a tegnapi gólaránynál nagyobb győzelemmel tud majd revansot venni a Slavián és így valószínű, hogy a Középeurópai Kupa további mérkőzéseiből kiesik.


    Sporthírlap, 1927. augusztus 22.
     
  3. avatar: heimo
    2016.07.21, 18:08 (szerk.: 2016.07.21, 18:10)
    Újpest súlyos vereséget szenvedett Prágában

    (Saját tudósítónktól.) A szombat—vasárnapi nemzetközi futballprogramm legjelentősebb eseménye, az Újpest—Slavia-mérkőzés a magyar csapat 4:0 arányú katasztrofális vereségével végződött. Újpest csapata a prágai mérkőzésen meg sem közelítette azt a formát, amit legutóbbi mérkőzésein nyújtott. A Slavia már az első félidőben két gólt lőtt az újpesti hálóba, a második félidőben még nagyobb fölénybe került, ekkor szerzett újabb két góljával 4:0-ra állította be a mérkőzés végeredményét. Újpest már csak akkor vehet részt, a Középeurópai Kupa további küzdelmeiben, hogyha jövő vasárnapi budapesti mérkőzésén öt gólkülönbséggel veri a Slaviát. Erre pedig igen kevés kilátás van.


    Pesti Napló, 1927. augusztus 23.


    Prágában összeomlott a világhírű Fogl-gát, ez okozta Újpest katasztrofális vereségét

    Nagyon kevés külföldi csapat vendégszereplését harangozták be olyan jól Prágában, mint az Újpest vasárnapi látogatását, kevés vendégcsapatot vártak olyan érdeklődéssel, mint Újpestet. A Slavia kevéssel vasárnapi mérkőzése előtt Bécsben és Szombathelyt súlyos vereséget szenvedett, míg a magyar csapat legutóbbi eredményei még fokozták azt a várakozást, amelynek alapjait Újpest legutóbbi prágai látogatása teremtette meg. De a futballhoz egy csomó szerencse is kell. A magyar vendégcsapatot Prágában elhagyta a szerencséje. Az első negyedórában a magyar csapat igen nagy elánnal támadott, nagyon sokszor veszélyeztette a Slavia-kaput, de ezután felülkerekedett a Slavia. Ha egy csapat külföldön vereséget szenved, akkor igen szívesen beszélnek arról, hogy rossz volt a bíró. Újpest nem panaszkodhat a bíróra. Igaz, hogy a csapatot súlyosan érintette a bíró által meg nem adott tizenegyes büntetőrúgás, melyet az újpestiek a mérkőzés 2:0-ás állásánál követeltek, de erre a tizenegyesre kevés alap volt. Ekkor látta a szakértő Újpest egyetlen komoly gólhelyzetét. Az újpesti támadás egészen beteg volt. Különösen a belső trió munkája hatott kínosan. Jakube középcsatár képtelen volt megbirkózni a vállaira ruházott feladattal, Schaller balösszekötő is nagy feladattal birkózott. P. Szabó, a balszélső volt a csatársor egyetlen jó játékosa, de ő is csak az első félidőben. A védelemben Lutz III. középfedezet volt a legjobb, bár igen nehéz feladata volt a széteső újpesti csatársor mögött mely képtelen volt labdát magánál tartani. A szélső halfok közül Lutz II. képtelen volt megbirkózni Boborral, a Slavia jobbszélsőjével.
    A Fogl-testvérpár okozta a legnagyobb csalódást. A Foglok meg sem közelítették azt az átlagteljesítményt sem, amit nemzetközi mérkőzéseken szoktak mutatni, játékukban nyomát sem találtuk annak a magas játékkultúrának, amely híressé tette őket.
    A prágai lapok egyformán megállapítják a csalódást, amit Újpest vendégszereplése keltett.
    A Prager Tageblatt megjegyzi, hogy a Slavia olyan fölényben volt, Újpest csatársora
    annyira veszélytelennek bizonyult, hogy Planickának, a Slavia kapusának egyetlenegyszer kellett komolyan beleavatkoznia a játékba.
    A Prager Presse a játék jellemzésére azt írja, hogy a Slavianak meg sem kellett közelítenie a legjobb formáját, a játékosok átlagteljesítményével könnyen verte Újpestet.
    A Pondeli a cseh futballszövetség hivatalos lapja a következőket írja: »A Fogl-testvérpár teljesen összeomlott s nagyságának romjai alá temette az egész vendégcsapatot. Fabris gentleman bíró volt. a játék egész menete alatt pártatlanul ítélt«. A kritika befejezésében azt írja a Pondeli, hogy Újpest legközelebbi mérkőzéseire a katasztrofális vereség ellenére is nagyon komolyan kell készülni a cseh csapatoknak.
    A Pravo Lidu is a Foglok összeomlásán kesereg. Azt írja, hogy a vendégcsapat eddig ismert erényeiből- vasárnap csak a kemény játékmodort és itt-ott, a gyorsaságot csillogtatta. "A Foglok minden munkája kimerült abban, hogy szabadrúgásaikkal az úristen ablakait bombázták!"...


    Pesti Napló, 1927. augusztus 24.
     
  4. avatar: heimo
    2016.07.21, 17:53 (szerk.: 2016.07.21, 17:54)
    Az Újpest Prágában

    Az Újpest a Sláviával játszik a Középeurópai Kupáért

    ... Ellenben annál nagyobb feladat előtt áll Újpest csapata, amelynek vasárnap tudása javát kell nyújtani, ha otthonában akarja legyőzni a prágai Sláviát. Megokolttá teszi az aggodalmakat a mérkőzés jelentősége, mert míg a Hungária—Hakoah-meccs barátságos jellegű, addig az Újpest-—Slávia mérkőzésen már a Középeurópai Kupáért küzdenek a csapatok. Az újpesti csapatban azért mégis bízik a magyar közönség, mert ismeri küzdőképességét.


    Budapesti Hírlap, 1927. augusztus 20.


    Újpest súlyos prágai vereségéért sovány vigasz a Hungária bécsi és a Ferencváros belgrádi győzelme.

    A Slávia 4:0 arányban verte meg Újpestet a Középeurópai Kupa-mérkőzésben.

    ... A Ferencváros és a Hungária még csak megmentették nevük presztízsét, de nem úgy az Újpest, amelynek a Slaviától szenvedett 4:0-ás gólarányú veresége árnyékot vet az egész magyar sportra is. A prágai kudarc annál fájdalmasabb, mert a Középeurópai Kupáért vívott küzdelemben érte az Újpestet. Ha Újpest a jövő vasárnapi revansnmérkőzésen nem győz hasonló arányban, kiesik a további küzdelemből, akárcsak a spalatói Hajdúk és a bécsi Admira és akkor a Hungária magára marad a cseh és az osztrák labdarugás Góliátjai ellen vívandó harcaiban.
    Vajon mi okozta Újpest súlyos vereségét? Talán a játékosok bizakodtak el, mert a Slavia legutóbb kissé gyengébben szerepelt? Vagy az Újpestiek tartalékos halfsora mondott csődöt? Várjuk be a közeljövő eseményeit, amelyek meg fogják mutatni, hogy pillanatnyi indiszpozició, vagy pedig a magyar és a cseh bajnokság második helyezettjei között levő klassziskülönbség döntötte el a mérkőzés sorsát. Az Újpest példája is azt mutatja , hogy a csalódás elkerülhetetlen lesz, ha kitartó és szorgalmas munka helyett egy szerencsés vasárnap kedvező eredményeinek hatása alatt csak illúzióink kártyavárainak -— könnyebb, de végzetes — felépítését választjuk.


    Slavia—Újpest 4:0 (2:0).

    A prágai mérkőzésen Újpest csapata meglepően gyengén játszott. A csapat leggyengébb része a fedezetsor volt, amely nem tudta feltartani a nagyszerűen támadó Slávia csatázókat. Az első gólt Soltys rúgta a 17. percben, míg a másodikat a 33. percben szabadrúgásból Kratochvill lőtte. A második félidőben Svoboda tizenegyesből rúgta a harmadik gólt, a 40. percben pedig Beibl révén sikerült a Sláviának még egy gólt elérni. A Slávia legjobb játékosa Bobor jobbszélső volt. A második mérkőzést a jövő vasárnapon játsszák le Budapesten.


    Budapesti Hírlap, 1927. augusztus 23.
     
  5. avatar: heimo
    2016.07.21, 17:31
    A középeurópai profi kupamérkőzések során Újpest csapata Prágában játszott Slavia ellen és 4:0 arányú vereséget kapott.


    Még egy kupapech.

    Újpest, a Délvidék után,
    Prágában lőn sújtva kupán.
    Hja, veszélyesb a Slavia,
    Mint egész Jugoszlávia.


    Pesti Hírlap, 1927. augusztus 23.
     
  6. avatar: heimo
    2016.07.21, 17:23
    Az Újpest veresége Prágában.

    A Középeurópai Kupa vasárnapi fordulóján az Újpest Prágában játszott az ottani Slavia ellen és 4:0 arányban vereséget szenvedett.


    Népszava, 1927. augusztus 23.
     
  7. avatar: NNS
    2010.02.24, 07:45
    Lehetne keresni egy csehül beszélő embert, aki utánajárna nekünk hogy csak elírás az egyik verzió vagy akár más a jelentése, vagy az egyik régi csehszlovák írásmód vagy...

    Igen, a Sparta Praha mai "Toyota Arena" korábbi neve "Stadion Letná".
    www.sparta.cz/cs/o-klubu/toyota-arena/#a1
     
  8. avatar: fgymat
    2010.02.23, 18:19
    Az én tudomásom szerint Prágában nem csak hegyet hívnak Letnának, hanem a körülötte levő mezőt is. (Egyes feltételezések szerint Leteň (nyári mező) volt a Letna eredeti alakja). Számomra a "Slavia na Letne(é)" akár azt is jelentheti, hogy a Slávia pályája a Letna nevű mezőn. Azt sem tartom lehetetlennek, hogy mint sok más nyelvben a mező szó (itt nyári mező) magát a pályát jelöli, vagyis magyarul a helyszín a Slavia pályája.
    Az az igazán zavaró, hogy van (volt, most már nem úgy hívják) a Sparta Prahanak is egy Letná nevű stadionja. Semmi sem bizonyítja, hogy ugyanaz lenne a két stadion. Ellenben a Közép-európai kupás könyvemben több ez időben játszott Slavia meccshez a "Slavia na Letná" írnak. Ezért, amíg ezzel ellentétes adat nem merül fel szerintem hagyjuk így.

    Az ékezettel kapcsolatban:
    Ha néhányszor ékezettel írják, néhányszor meg nem, akkor szerinted mi alapján lehetne eldönteni az írásmódot?
     
  9. avatar: NNS
    2010.02.23, 16:07
    Azon az oldalon is néhányszor ékezettel együtt írják!
    A "Slavia na Letne(é)" ami a belinkelt oldalon is előfordul néhányszor az én szerény Lengyel ismeretem alapján az jelzi hogy éppen a Slavia játszott a pályán, nem a pályát hívták így. Ezzel meg lenne fejtve az alábbi "vitánk" is.
     
  10. avatar: fgymat
    2010.02.23, 15:47 (szerk.: 2010.02.23, 15:49)
    Innen van a név:
    http://letenskaplan.webgarden.cz/slavia-na-letne
    Lehetséges, hogy ékezettel kell írni (nem így van az oldalon, például a képaláírásokon), elég csehül állok a cseh nyelvvel...
     
  11. avatar: NNS
    2010.02.23, 14:46 (szerk.: 2010.02.23, 14:48)
    A teljes név honnan származik?
    Bocs hogy mindig belepofázok, de tényleg érdekel. smiley

    szerk: aztán még utólag a mai rejtvény: "na Letne" vagy "na Letné" ? smiley
     
  12. avatar: NNS
    2010.02.21, 15:43
    Én csak a stadion szó hiánya miatt voltam morcos.
     
  13. avatar: fgymat
    2010.02.21, 15:17
    A könyvben és neten általában így szerepel (gondolom úgy, mint sokszor mi is csak Üllői utat mondunk az Üllői úti stadion helyett). A teljes neve Stadion Slavie Praha na Letne volt, javítottam.
     
  14. avatar: NNS
    2010.02.21, 14:58 (szerk.: 2010.02.21, 14:59)
    Nem, szerintem még hiányzik egy "stadion" vagy "hrziste" szó. A na letna annyit jelent kb. hogy "a Letna-n" (Letna a hegy neve amin van a stadion) ezért szerintem úgy lenne helyes hogy "Stadion Slavia na Letná", vagy csak simán "na Letná" Slavia nélkül, de majd keresek egy csehül beszélô emberkét.
     
  15. avatar: fgymat
    2010.02.21, 13:36
    A Közép-európa kupás könyvemből. Gondolom a Letna miatt kérdezted. A "Slavia na Letná" a Slavia 1950 előtti régi stadionja.
     
  16. avatar: NNS
    2010.02.21, 11:20
    A stadion neve honnan van?