magyarfutball.hu

Budapesti AK - Ferenczvárosi TC 0 : 7 15:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2021.07.20, 19:27
    FTC—BAK 7 : 0.

    ( Üllői-uti pálya.) A Budapesti-csepeli AK csapata, a mióta a jól ismert okokból a csepeli melléknevet nyerte, ha nem is felelt meg teljesen azoknak a várakozásoknak, a melylyel a szereplése elé néztek, mind a mellett méltó ellenfele lett a legjobb magyar csapatoknak. A BAK játékosainak jeles kvalitásai éppen azokon a mérkőzése­ken tűntek ki, a mikor az erős csapatokkal került szembe, és különösen a Ferenczvárosi Torna-Club és a Magyar Testgyakorlók Köre elleni matchei mentek szenzáczíószámba. Játékstílusuk, mint az eredményei mutatják, az MTK elleni mérkőzéseken nagyon jól bevált, mig az FTC ellen csodálatosképpen sohasem tudtak eredmé­nyesen, helyesebben szólva győzelmesen szerepelni. A játék színvonala tekintetében az FTC—BAK-matchek mindig felülmúlták a kék-feketéknek az MTK elleni mérkőzéseit. Erőteljes, elszánt küzdelem, a végsőkig megfeszített erőkifejtés, gyors és a védőjátékosok fizi­kumát nagy mértékben igénybe vevő változatos támadá­sok jellemezték mindenkoron az FTC—BAK-mérkő- zéseket. S volt ezeknek a matcheknek még egy kirívó és szinte mérkőzésről-mérkőzésre jelentkező specziális sajátosságuk; a gyors tempóban meginduló játék elején ugyanis a BAK mindig szerzett egy-két goal előnyt és az FTC többnyire csak a második félidőben tudta nagyobb klasszisát érvényre juttatni.
    Az előjelek az idén nem kedveztek a BAK-nak. Egyetlen jelentős eredménynyel sem dicsekedhetnek s a legjobb akarattal sem állítható róluk, hogy az FTC teljes csapata ellen győzelmi esélyekkel bírtak volna. Hogy még is nagy érdeklődéssel vártuk a mérkőzést, annak kizárólagosan a BAK nagy készültsége volt az oka. A kék-feketék mog akarták mutatni, hogy mivel sem roszszabbak, mint az előző években, a mely törekvésüket legjobban igazolja, hogy komplett legénységet szerepel­tettek. Törekvésük nagyjában eredménynyel is járt, mert a csapat a mérkőzés legnagyobb részében méltó ellen­fele volt az FTC-nék és bizonyosra veszszük, hogy a zöld­fehérek Pataki és Tóth nélkül a BAK-ot sem tudták volna legyőzni.
    Mi lehetett s mi volt tehát a BAK súlyos, szinte megsemmisítő vereségének az oka? Mi két momentumot ragadtunk ki a mérkőzésből s erre alapítjuk a match kimenetelét. Az egyik az FTC komplett csatársorának szokatlanul nagy goalképessége, a másik pedig a kék­feketék második félidőbeli durva játéka. A ferenezvárosiak csatársora jelen összeállításban, mint már többször megírtuk, kiváló erőt képvisel. Vasárnap Borbás helyett Szeitler játszott, a ki pontos beadásaival pótolta elődjé­nek nagy gyorsaságát.
    A mérkőzést a súlyos vereség megítélése szempontjából két részre oszthatjuk. Az első félidőben, igaz hogy a széltől is támogatva, a BAK egyenrangú ellenfél volt, majdnem annyit és épp olyan veszélyesen támadott, mint az FTC és a 2 : 0 arányú félidő után még ko­rántsem lehetett sejteni a bekövetkezendőket. A mikor azonban a BAK a zöld-fehérek szünet utáni fölényét erőszakos játékkal akarta egyensúlyozni és az FTC csa­társorának az eredményességét durva játékmodorral megakadályozni, vége volt a játéknak s a higgadt FTC csatárok könnyű szerrel jutatták rövid időközökben a labdát a BAK kapujába.
    A győztes csapatban a briliáns csatársoron kívül a fedezetsorban a Gállost nagyszerűen parírozó Weinber és az egész közvetlen védelem játszott fényesen; külö­nösen a kis Ungár jeleskedettt.
    A BAK-ban György igen jól védett, azonban egy-két goalt még is menthetett volna. Kitűnő, de életveszé­lyesen erélyes Ludwig, jó a sokat protestáló Szury, a kit a biró feleselés miatt ki is állitott. A csatársor leg­jobb embere Cseh jobbszélső volt, hasznos erőnek ígérke­zik a fiatal jobbösszekötő, Okos.
    Az első félidő goaljait a nagyszerű formában játszó Pataki rúgta; mind a kettő mesteri volt. Ebben a fél­időben Schlosser mindent elhibázott.
    Félidő 2:0.
    Szünet után a Schlosser-goalok sorozata az ötödik perezben indul meg egy süvítő lövéssel. A BAK ellentámadása is eredményesnek látszik, de Ungár remekül véd. A Tóth elgáncsolása miatt megítélt tizenegyesből Schlosser a negyedik, majd ismét ő az ötödik goalt rúgja. A hatodik goalt Pataki rúgja, a hetedik pedig ismét egy Schlosser által rúgott tizenegyesből származik. A negye­dik goal után Weinber gáncsa miatt a BAK is büntető, rúgáshoz jut, de Sohaffer gyenge lövését Ungár elfogja Biró; Herczeg Ede,

    Az Újság 1913 március 11.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.06.12, 00:40 (szerk.: 2021.06.12, 19:07)
    A BAK-ból ta­lán egyedül Csehnek a játékát illeti elismerés.Tűrhető volt Koós jobbösszekötő is, a kiből hasznos embere lesz a csapatnak.
    Schaffer végleg beigazolta, hogy nem az a rettegett center, Késmárky és Gállos mi sze­repet sem vitt az egész küzdelemben. A half­sor kapkodón dolgozott, György sokat védett,dő még többet is védhetett volna. A FTC erős szél ellen játszva a 21. és 26-dik p.-ben goalt csinál Pataki gyönyörű lövése révén.
    A második félidő goaljainak sorát Schlosser hosszú lövése nyitotta meg. Későbben Szury fejesét Ungár a kapuban fogta el, de a bírónem Ítélt goalt. Il-e3böl lőtté Schlosser a 4-dik goalt. Ezt a Weinber fouljáért megítélt és az Ungár által kivédett BAK 11-es követte. Schlosser és Pa­taki szép lövése az 5-dik, és 6-dik goalt jelen­tette. 11-esből Schlosser lőtte az utolsó goalt. A feleselő Szury kiállításával zárult a match.

    Sporthírlap, 1913. marcius 10.