magyarfutball.hu

MTK - Budapesti TC 3 : 1

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2021.09.06, 19:15
    Sikereinek legszebbikét múlt vasár­napon érte el, mikor a Budapesti Torna-Clubot le tudta győzni. A Magyar Testgyakorlók Köre egy csapással az elsők közé emelkedett s az a játék, melylyel győzelmét magának biztosította, a jövő csapatját engedi benne sejtetni. Játéka magas nívón áll ; tagjainak egyéni tudása vete­kedik bármely magyar csapatéval s a klasszisát emeli ama körülmény, hogy az egyéni tudás az összjátékkal teljesen harmóniába olvad. A Buda­pesti Torna-Club vereségét menti az a körül­mény, hogy három legjobb játékosa : Fey, Siposs és Buda, hiányzott. Előbbi kettőnek, mint a védelem legerősebb támogatóinak távollétét na­gyon megérezte a csapat, mely biztos védelmű játékosokban tudta letéve a végső pillanatok sorsát.
    A támadás nyugalma és biztossága is szenve­dett legjobb csatárjának, Budának hiányzása által. Hozzájárult még ehhez a csapatban ural­kodott kedvetlenség, mely csak a második fél­időben tünt el, midőn energikusabb támadást produkált s be akarta hozni az ellenfél előnyét.
    A M. T. K. különösen az első félidőben oly összjátékot provokált, milyent magyar csapatrészéről eddig bajnoki matchen nem láttunk. Csatárláncza — mely nagy technikai tudással rendelkező tagokkal bir — valósággal remekelt. Főszerepet Károly játszotta, ki a legjobb magyar csatárok egyikévé küzdötte fel magát. Hoffer, Herquett méltó pártnerek voltak, míg a szélsők gyors lerohanásaikkal hozták lendületbe a táma­dást. A védelemben Pozsonyi lelke volt a csapat­nak. Körültekintő játéka és utasításai — melyek ugyan némelykor fölöslegesen lármásak voltak —nagy hasznára váltak a csapatnak. A másik két fedezet hathatósan támogatta munkájában.
    Kitűnő volt a két hátvéd : Steiner és Nagy s nélkülök bizony nem végződött volna ily szép eredménynyel a mérkőzés. A kapuban szerepelt Ugró — ki valamikor Újpestnél játszott — elég higgadtan és jól védett.
    A B. T. C. forwards sorában nem volt élet. Balázst kivéve, ki mint mindenkor, úgy ezúttal is kivált gyors és szép játékával, minden csatár lanyhán és kedvetlenül játszott. Helmich inkább való fedezetnek ; nyugodt és hidegvérű játéka a védelemnek sokkal többet használ, mint a támadásnak, melyben az erélynek, lelkesedésnek kell túlnyomónak lenni.
    A fedezetsor működött aránylag a legjobban.Lucius gyorsasága, Skrobák egyéni tudása és Kisfaludy lelkes játéka sok tekintetben hasznára vált a csapatnak. Nyilassy hátvéd szerepében tel­jes tudása és erélyének kifejtése mellett dolgo­zott. Partnere Pákay azonban nagyon bizonyta­lan volt. Alpárt a kapuban már jobban is láttuk védeni.
    Ezúttal némi indiszpoziczióval is küzdött.
    A mérkőzést Gillemot vezette a tőle megszo­kott pártatlansággal és körültekintéssel. Műkö­désének elismeréseképen nemcsak a két csapat, hanem a publikum i« —- ritka eset — meg­éljenezte.
    A játék lefolyását a következőkben adjuk:
    A M. T. K. mindjárt a játék elején erősen támad és finom passzokkal viszik előre a labdát. Körülbelül 10 perczczel a játék kezdete után Károly éles lövéssel az első goalt szerzi meg csapatjának. Felállás után ismét a kék-fehérek lépnek offenzivába és egész angolosan, lapos passzokkal adogatják előre a labdát. A csatár­sor ügyesen keresztülvitt kombinácziókkal át­cselezi a labdát a B. T. C. védelmén és 10 percz múlva Hoffer a második goalt röpíti be a piros-fehérek kapujába. A kapuvéd ugyan utána nyúlt a labdának, de nem tartván veszé­lyesnek, nem tett komoly erőfeszítést a labda elhárítására. A helyzet továbbra is ugyanaz ma­rad, a M. T. K. támad és a B. T. C. véd.Tizenöt perczczel a félidő vége előtt, Frank a labdát magas ívben rúgja és ez egyenesen a B. T. C. kapujába röpül. Ezután a B. T. C. megembereli magát s gyakrabban lép fél táma­dólag, de törekvései meghiúsulnak a védelem kitűnő játékán. Half time 3:0 a Testgyakorlók javára.
    Felállás után a B. T. C. erős tempót diktál.A játék vagy 30 perczig javarészt a M. T. K. térfelében mozog. A kék-fehérek azonban ügye­sen védekeznek. A M. T. K. több kornert vét,azonban a B. T. C goalt elérni nem tud.
    Egy ízben, közvetlen a kapu előtt, Oláhhoz kerül a labda, ki a lövést elhibázza. A 18-ik perczben a piros-fehérek egy jól keresztülvitt támadása eredményre vezet s Oláh védhetlenül lövi a labdát a M. T. K. kapujába. Majd vál­tozatosan folyik tovább a játék s a B. T. C.kapuja csak ritkán van ostrom alatt. A M. T. K.kapusa sok szerencsével véd s elhárítja a kapu­tól a veszélyes labdákat. A B. T. C. fonvardsai többször jutnak oly helyzetbe, hogy goalt érje­nek el, de az utolsó pillanatban részint fejetlen­ségük, részint pedig a két hátvéd energikus ellen­állása meghiúsította minden törekvésöket. Az utolsó perczekben ismét a M. T. K. uralja a helyzetet, azonban az arányban már változás nem történik s a match 3:1 eredménynyel zárul a M. T. K. javára.
    Bár a B. T. C. ez idő szerint a bajnokságban vezető szerepet játszik, a tavaszi forduló végén aligha tartja ezt meg, mivel a Ferenczvárosi Torna Club azon esetben, ha a Törekvést legyőzi,— a mi szinte bizonyos — egy ponttal az élre került.

    Spot-Világ 1903 május 17.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.09.06, 18:54
    A Magyar Testgyakorlók Köre 3 : 1 győz a Budapesti Torna Club fölött. Az eredményt óriási meglepetéssel fogadta a közönség, amely a match hatása alatt teljesen a testgyakorlókhoz pártolt és óriási örömrivalgással fogadott minden goalt. A test­gyakorlók a játék elején elkezdett tempóban foly­tatják állandóan a játékot és gyönyörűen passzolva viszik a labdát, amivel az ellenfél védelmét teljesen kifárasztják és igy aztán gyors egymás utánban csi­nálják a tehetetlenül álló B. T. C.-nak a goalokat.A testgyakorlók ez alkalommal még magyar csapat­tól nem látott magas nívójú játékot mutattak.
    A játék kezdetével a B. T. C. lép föl támadólag és mintegy 10 percig ostromolják a M. T. K.-kaput, azonban minden igyekezetük dacára csak egy cornert érnek el, miből azonban goal nem lesz. Ezután a játékba belemelegedő M. T. K. kezdi szoron­gatni a B. T. C. kapuját és pedig nem eredményte­lenül, mert 15 perc alatt Hoffer utján jutnak egy élesen lőtt goalhoz, mit 10 perccel rá szép kombi­náció után Károly még egygyel megtold. Az első félidő a M. T. K. szakadatlan támadásával már a vége felé jár, midőn Franknak egy szépen beadott labdája a B. T. C. goaljába repül, anélkül azonban, hogy a kapus csak utána is nyult volna. Első félidő
    2 : 0 a M. T. K. javára végződött.
    A második félidőben a B. T. C. vissza akarja adni a kapott goalokat és erélyesen támad, minek eredménye a 14-ik percben egy Oláh által a M. T. K.-kapuba belőtt goal lett. A játék ezután változato­san hol egyik, hol a másik mezőnyben folyik, mindkét részről vannak veszélyes támadások, azonban goal egyik részről sem esik. A második félidő ered­ménye 1 : 0 a B. T. C. javára.
    A B. T. C.-nak ez a második esete, hogy magyar csapat megverte és ezen vereségével a foot-ball-bajnokságnak a harmadik helyére esett vissza.
    A B. T. C.-nak mentségére szolgál, hogy két igen jó játékosa, Ordódy és Manno, nem játszhatott a csapatban, csakhogy a M. T. K. sem játszathatta Felhősit, ki a legjobb magyar kapusok egyike, leg­utóbb is a magyar válogatott csapatban játszott.
    A M. T. K. csapatának lelke Pozsonyi volt, a csapat kapitánya, aki bámulatos hidegvérrel és körültekintéssel vezette a játékot, igen jók voltak a csatárok, de különösen Károly, ki jó helyezkedésé­vel és biztos lövéseivel tűnt ki. Steiner, a bal-back, nagy biztonsággal és odaadással játszott; back-társátóL Nagytól, többet vártunk, mint amennyit mutatot.
    A B. T. C. csapatában csak a half-sor játszottjól, a csatárok közül csak Blazsek mutatott némi jó formát.

    Pesti Hírlap 1903 május 11.
     
  3. avatar: seamandarin
    2021.09.06, 18:44
    Ezután bajnoki mérkőzés következett, melyben a Budapesti Torna-Klub és a Magyar Testgyakorlók Köre voltak az ellenfelek. Ez a mérkőzés, mely a Testgyakorlók győzelmével végződött, sportszempontból igen érdekes volt. De az eredmény értékét csökken­tette, hogy a Torna-Klub három tartalék játékossal játszott. Az első félidőben a testgyakorlók igen erős tempóban kezdtek játszani, a mi meg is hozta az ered­ményt, mert háromszor rúgták be a labdát a Torna- Klub kapujába. Az utóbbi azonban a kapott gólok kö­zül egyet sem tudott visszaadni. így az eredmény az első félidőben három gól ellen zérus a 'Testgyakorlókjavára. A második félidőben a testgyakorlók már el­fáradták. A Torna-Klub pedig erős tempóval játszott s a játék közepén megszerezte az első gólt. De ezt több egyik részről sem követté. így a második félidő eredménye egy gól ellen zérus a Torna-Klub javára. A végső eredmény /tárom gól ellen egy a Magyar Testgyakorlók Köre javára.

    Budapesti Hírlap 1903 május 11.
     
  4. avatar: seamandarin
    2021.09.06, 18:40
    A Buda­pesti Torna Club veresége. A vasárnap délutáni labdarugó mérkőzés a csömöri-uti pályán az avatat­lanoknak meglepetést hozott, amennyiben a bajnoki B. T. C. csapatát fényesen verte a M. T. K. ifjú csapata; azonban aki a B. T. C. és M. T, K. leg­utóbbi mérkőzéseit figyelemmel kisérte azt nem lepte meg a mai eredmény. Igaz ugyan, hogy a B. T. C. csapatjából hiányzott a föerősség, Siposs a kapus, továbbá Bulcsu és Buda; azonban ma az M. T. K. oly gyönyörű összjátékot produkált, hogy bármely angol csapattal szemben dicsőséggel állotta volna meg a helyét. És amit nem győzünk eléggé hangsúlyozni, játékuk ment volt minden durvaságtól. Különösen az első félidőben folyton-folyvást táma­dott a M. T. K. és háromszor vitte a labdát a B. T. C. kapujába. A második félidőben már mintha kissé kime­rültek lettek volna a M. T. K. játékosai, úgy hogy csak a védelemre szorítkoztak, és megmutatták, hogy nem csak támadni, de védeni is tudnak és igy a máso­dik félidőben a nagy igyekezet daczára csak egy goalt tud elérni a B. T. C. még pedig 5 corner rúgás után ; néhányszor ugyan berohantak a M. T. K. az ellenfél kapuja elé, de goalhoz már nem ju­tottak. A M. T. K -nél mind jól játszottak, különö­sen a csatársor remekelt összjátékával, kitűnő volt Pozsonyi, nagyon jó volt azonban a fedezet sor és a hátvédek is. A B. T. C.-nél jól játszottak Balázs és Skrobák, Luczius, a hátvédek azonban a véde­lem könnyebb részét választották, amennyiben a labdát mindig oldalt rúgták ki.
    Végeredmény: 3 : J. a M. T. K. javára. Biró : Gillemot.

    Magyarország 1903 május 12.