magyarfutball.hu

Postás - Budapesti TC 0 : 1

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1903, 9. forduló
referee : Ullerich Ferenc
attendance:
  1. Sport-Világ: nagyszámú közönség

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2021.09.08, 21:24 (szerk.: 2021.09.09, 14:40)
    Budapesti Torna-Club I. győz a Posta- és Távirda-Tisztviselők Sport-Egyesülete I. csapata ellen.

    A magyar bajnokság két legkomolyabb aspi­ránsának találkozása hétköznap daczára rendkívül nagyszámú közönséget vonzott a millenáris pályára. A Postásoknak a Magyar Athletikai Club csapata felett múlt vasárnapon aratott fölényes diadala után mindenki élénk érdeklő­déssel nézett a szerdai mérkőzése elé, melyen a B. T. C. csapatával, mely egy esztendő alatt rendkívüli változáson ment keresztül, mérte össze erejét. A szerdai match megérdemelte azt a nagy érdeklődést, mely iránta mutatkozott. Régen nem volt alkalmunk ily fair jellegű mérkőzést végigszemlélni, mint a nevezett két csapaté volt s tekintve azt, hogy a Postások matcheiről eddigelé csak erőszakos jelenetekkel kapcsolatban referálhattunk, melyek úgy a nagy fizikai erővel biró Postások, mint ellenfelük részéről követtettek el. Leggyakrabban ez utóbbi esettel találkoztunk, mert a mi a Postásoknál a fizikai túlsúly és erély kifejtésénél erőszakosságszámba ment, azt az ellenfél durvasággal, faultokkal igyekezett viszonozni. A múlt vasárnapi M. A. C. elleni és szerdai B. T. C. elleni matchen ezt már nem tapasztaltuk. Mintha új szellem köl­tözött volna a Postás csapatba, mert inkább az ügyesség és összjáték, mint az erő kifejtésére fektette a fősúlyt, melynek következménye lett, hogy a Postások egyrészt a tőlük meg nem szokott szép összjátékot produkáltak, másrészt az ellenfél is, menten minden erőszakosságtól, igyekezett ellenfelét legyőzni. Mi a Postás­csapat szellemében előidézett változás okát az egyesület vezetőségének eljárásában és a játé­kosokra való befolyásában véljük feltalálni. A Postás-csapat eddig — valljuk meg őszintén — a legnépszerűtlenebb volt Budapesten s az ellene nyilvánult antipathiát még fokozta az a körül­mény, hogy győzelmeinek nagy részét erőszakos­nak látszó játékával érte el. Pedig — egyénileg tehetséges játékosokkal rendelkezvén — nem szorult arra, hogy erejével domináljon. Ez a tudat indíthatta a Postások vezetőségét, hogy egy új szellemet hozzon a csapat modorába, mert más okát e változásnak nem tudjuk meg­állapítani, hiszen a csapat tagjai csaknem egytől egyig a tavaszszal szerepelt csapat játékosai.

    A szerdai mérkőzésen ismét a Postásoknak erős védelme dominált első sorban. A védelem hatalmas ellenállásának s különösen az új kapu­védnek : Gibának volt tulajdonítható, hogy a B. T. C. erős ostroma nem járt a kellő sikerrel. A fedezetek közül Bodor vált ki, míg a forwards-sorban Minder és Svarcz funkczionáltak leg­jobban. Előbbi gyors és veszélyes lerohanásaival és finom passzjátékával, utóbbi éles lövéseivel.

    A Budapesti Torna-Club régi csatársorában Alpár ezúttal először szerepelt centerben ; habár ezúttal még nem érvényesült a kívánt módon, a játék egyes mozzanatában több ízben volt alkalma jeles képességeit bemutatni, melylyel a jövőben csapatának sok szolgálatot tehet. Gyö­nyörűen játszott a jobbszélső Blazsek, ki nagy ügyességgel ellensúlyozván testi gyöngéjét, labda­technikában és gyorsaságban oly klasszist kép­visel, hogy jelenleg Magyarország legkiválóbb jobbszélső forwardsának tartjuk. Az egyetlen goalt ő lőtte. A fedezetsorban két új ember szerepelt. Schaschek centerfedezet kiváló játékos, remekül helyezkedik, biztosan adogat s a csapat­ban a iegjobb labdatechnikával bir. Méltó társa Helmich Pál, a baloldali íedezet, biztos és nyugodt játékával dicséretet érdemel. A hátvédek közül Skrobák első klasszisú játékos s erős oszlopát képezi a kapuban védő Sípossal együtt a B. T. C. védelmének.

    Az első félidőben nagyrészt a B. T. C. táma­dott. A Postások nappal szemben játszva, hatal­mas ellenállást fejtenek ki s bár a B. T. C.-nak több nagyon kedvező alkalma volt goalhoz jutni, a kedvező alkalmakat csatárainak elhamar­kodottságával nagyon rosszul használta ki. A második félidő erősebb tempóban indult s elején erős ostrom alatt áll a B. T. C. kapuja. Csakamar átterelődik a küzdelem színhelye a Postás-kapu közelébe s ettől kezdve felváltva folynak mindkét részről a támadások. A match már-már eldöntetlennek látszik, midőn a 44. perczben sikerül Blazseknek a győzelmet jelentő goalt csapatának megszereznie.

    A birói szerepet Ullerich, a B. E. A. C. tagja igazságosan és sok körül­tekintéssel látta el.

    Sport-Világ, 1903. szeptember 27.