magyarfutball.hu

Budapesti TC - MAC 5 : 0

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1903, 8. forduló
referee : Malaky Mihály
attendance:
  1. Magyarország: nagyszámú közönség
  2. Sport-Világ: -

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2021.09.09, 19:39 (szerk.: 2021.09.09, 19:55)
    Budapesti Torna-Club I. 5:0 győz a Magyar Athletikai Club ellen.

    Október 18.

    A Budapesti Torna Clubnak idei első mérkő­zése a tavaszi fordulóban a Magyar Athletikai Club újdonsült I. osztályú csapatával óriási meg­lepetésképpen 0:0 eredménynyel végződött. A B. T. C. mizerábilisen rossz kondiczióját s a M. A. C. ambiczionált csapatának aránylag jó játékát szem előtt tartva sem remélte volna senki, az említett eredményt, legkevésbbé azon körül­mények mellett, melylyel a B. T. C. kedvező poziczióval, erős hátszél által segítve kezdte játékát. A M. A. C.-ot ezen eredmény kvali­fikálta tulajdonképpen az I. osztályba való fel­vételre s habár a bajnoki küzdelmekben elért eredményei nem tartoznak éppen a legkiválóbbak közé, többé-kevésbbé elismerésre méltó szerep­lésével az I. osztályú bajnokságban csúfot nem vallott. Ez év őszén először a Postásokkal mér­kőzött, de ezekkel szemben kudarczczal végződött küzdelmük. A nagy vereséget leginkább a kapuvéd vétkesen indolens játékának tulajdonították s a csapat hírnevén ejtett csorbát csakis a mittweidaiak és bécsi Cricketerek elleni győzelmük tudta némileg helyreigazítani. Tény az, hogy a M. A. C. az utóbbi időben egyrészt csapata reorganizálása, másrészt szorgalmas trainingje folytán oly kondiczióba jutott, hogy a B. T. C. sokkal komolyabb ellenfelének tartotta ezt a csapatot a tavaszinál. A M. A. C. jelenlegi csa­patának játékát feltétlen dicséret illeti. Csatár­sorának működése mintaszerű, védelme intenzív és határozott és az egész csapatot a fegyelem s az együvétartozás tudata jellemzi. Hibája a csa­patnak, hogy nem eléggé szívós és kitartó, a mi főleg annak tulajdonítandó, hogy a margitszigeti sporttelep gyepes, kisebb dimenziójú pályájához vannak szokva.

    A Budapesti Torna-Club múlt vasárnapi fényes győzelme azon időkre emlékeztetett, midőn régi nagynevű csapatával aratta sorra legszebb dia­dalait a magyar csapatok felett. Abból a csapat­ból kilépések s néhány egyesület részéről történt áthúzások folytán a jelenlegi csapatban bizony nagyon kevés ember szerepel, de a támadt hézagok ma már sikeresen kipótoltattak, úgy hogy a B. T. C. mostani csapata egységes szellem és játék dolgában a régivel vetekedik, tu­dásban pedig amazt messze túlszárnyalja. Ezt a tényt konstatálhattuk a múlt vasárnapi matchen s ennek tudandó be a B. T. C. fényes győzelme oly respektábilis ellenféllel szemben, mint a Magyar Athletikai Club jelenlegi csapata.

    A múlt vasárnapi matchről szólva, örvendete­sen regisztrálhatjuk annak minden tekintetben korrekt és fair lefolyását. Az elkerülhetetlen összeütközéseken kívül, az utóbbi időben lábra kapott durvaságok legkisebb jelét sem láthattuk, a mi nemcsak a mérkőző ellenfelek korrekt gondolkodásának, hanem a biró pártatlan, s minden elfogultságtól ment bíráskodásának volt tulajdonítható, melylyel egyszer sem adott alkal­mat a játékosok és a publikum rendszerint kínos következményekkel járó felizgatására. Az első félidő elején a M. A. C. erélyesen támadta a B. T. C. poziczióját, s talán e korai erőpocsékolás következménye lett a csapat gyors kimerü­lése.

    A M. A. C.-nál — mint már említettük —- a csatársor nagyon jól működött. Vince, Medgyessy, Kraft egyénileg első klasszist képvisel­nek ; összjátékuk czéltudatos és precziz; kapu előtt azonban fejeveszetten játszanak. A fedezet­sor Sissovich, Bayer és Mészárossal képezi a csapat tulajdonképpeni erejét, mely úgy a véde­lem, mint a támadás hathatós támogatója. A hát­védek és a kapuvéd elég jól illeszkednek a csapat keretébe.

    A B. T. C. a csatársorában ezúttal új center­játékos szerepelt. Manno Miltiades örökét eddig már sokan próbálták ki, s habár utódjai több tudással játszottak, a támadásban azt az erélyt és tempót, melyet Manno játéka képviselt, senki sem tudta a csatársorba behozni. Pákay, az új ember, még kiforratlan tehetség, de energikus és merész játékával leginkább megközelítette elődjei közül Manno stílusát. A csatársor lanyhaságának nyomát sem láthattuk a múlt vasárnapi matchben s egytől-egyig lelkesen, kedvvel és tűzzel játszottak. A védelem a szokott jó volt; Sipos gyönyörű védelme ezúttal is őszinte el­ismerést aratott.

    A match lefolyását a követ­kezőkben adjuk :
    A piros fehérek kezdik a játékot s azonnal kornert rúgnak, de a következő perczben már a M. A. C.-é a labda, Vincze goalra lő, de a szépen irányított labda közvetetlenül a B. T. C. kapuja felett sivít el. A B. T. C. viszonozza a támadást s a két csapat meglehetős erélylyel dolgozik, melynek következményeképpen erős összeütkö­zések történnek. Hajóst térden rúgják, minek folytán jó ideig képtelen rendesen játszani.

    Csakhamar azonban fair jelleget ölt a küzdelem s az Athleták szép összjátékkal folytatják táma­dásukat, úgy hogy Sipos két éles lövést kény­telen kivédeni. A M. A. C. hatalmas és lelkes iramot diktálva, jó ideig védelemre kényszeríti a Torna-Clubot. Az Athleták azonban a félidő második felében önmaguk esnek áldozatul tempó­juknak, mert a margitszigetinél nagyobb arányú pálya kifárasztotta őket, lassan-lassan vissza­szorulnak s a B. T. C. lesz a támadó fél. A piros-fehérek második kornerük után két büntető- rúgáshoz jutnak, de eredményt csak félóra múlva érnek el. Blazsek középre rúgja a labdát s Róka ügyesen a jobb sarokba lövi a B. T. C. első goalját. A 37-ik perczben esik a Torna-Club második goalja, a mely főleg Blazsek érdeme. A kitűnő oldalcsatár az ellenfél kapuja felé rohan a labdával, a két szembejövő hátvédtől fejpasszszal cselezi el a labdát, mely gyenge rúgással kivédhetetlenül jut a goalba. A B. T. C. har­madik kornere után 2 :0 eredménynyel a piros­fehérek javára véget ér a félidő.

    A második félidőt ismét a M. A. C. támadása vezeti be : Lerohanásukat csak az utolsó pillanat­ban teszi ártalmatlanná a B. T. C. védelme, míg Kraft brilliáns lövését Sipos védi ki. Végül a B. T. C. határozott fölénybe kerül s a kifáradt M. A. C. nem akadályozhatja meg ellenfele ostromát Tizennégy percz után Buda a kapura lő ; a kapuvéd lábával kivédi a rúgást, de a goal előtt álló Oláh hirtelenében becsúsztatja a har­madik goalt. Az Athleták nekibuzdulva, offenzivába igyekeznek, de csak kornerhez jutnak, melyet a B. T. C. két kornerrel viszonoz. 34 percz után Blazsek remekül a kapu elé centerez, mire Oláh könnyű szerrel lövi be a negyedik goalt. A következő lerohanás eredményezi az ötödik, utolsó goalt, mely szintén Blazseknek az érdeme, kitől Róka kapja a labdát, majd utóbbi­tól Oláh, ki az üres goalba lő.
    A játék további folyamát is a B. T. C. állandó támadása jellemezte, mely azonban már újabb eredménynyel nem járt.

    Versenybíró Malaky Mihály (F. T. C.) volt.

    Sport-Világ, 1903. október 25.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.09.09, 19:27 (szerk.: 2021.09.09, 19:56)
    Budapesti Torna Club 5:0 győz a Magyar Athletikai Club ellen.

    Nagyszámú és díszes közönség gyűlt össze a csömöri-uti millenáris pályán, hogy ezen érdekesnek ígérkező mérkőzésben gyönyörködjék. És nem is csalódott várakozásában a közönség, mert a tegnapi mérkőzés minden tekintetben kifogástalan és fair jellege, az erős tempó, mindkét csapat szép játéka tényleg élvezetet nyújtott. A M. A. C. kezdi a já­tékot, azonban rögtön a B. T. C.-hoz kerül a labda és már az első perczben cornert rúg Blazsek, ame­lyet gyönyörűen kivéd a M. A. C. kapusa; és utána a M. A. C. egy remekül keresztül vitt támadással a B. T. C. kapuja előtt terem, eredményt azonban nem tud elérni. Ezután erős tempóban, hol az egyik, hol a másik fél támad, amely támadásokban külö­nösen a M. A. C. csatársora tűnik ki gyorsaságával. A B. T. C. az első goalt a 30-ik perczben éri el Róka révén, a másodikat Blazsek klasszikus játéka folytán a 36. perczben,

    Félidő 2:0 a B. T. C. javára.

    A második félidőben ismét remekel támadásaival a M. A. C., azonban a kapu előtt nagyon sokat passzolnak és gyenge sbootjaikat Siposs nyugodt könnyűséggel védi ki. A 15. perczben egy cornerből kifolyólag megcsinálja a B. T. C. az első goalt. Majd a M. A. C. támad és két cornerrugást érnek el, azonban goallá nem tudják érvényesíteni. A 36. és 37. perezben Hajós kitűnő lerohanásai folytán még egy-egv goalt ér et a B. T. C. Második félidő 3:0 a B. T. C. javára.

    A játék menete, mint már emlitettük, teljesen fair jellegű volt. A B. T. C. ma teljes erőpompájában ragyogott, minden egves játékosa megállotta helyét és külön említést talán csak Blazsek érdemel. A M. A. C.o-t is már régen láttuk ily szépen játszani, ugy hogy mai játéka folytán nem lett volna szabad ily nagy goalkülönbségnek lenni. Az okot abban találjuk, hogy nincsenek szokva a millenáris pályához és hogy néhány lövésük vagy a kapuoszlopról pattant vissza, vagy hajszálnyira ment a kapu mellé vagy fölé.

    Ugyancsak minden egyes játékosuk a lehető leg­jobbat nyújtotta és talán az csak az egy hibájuk volt, hogy mind Vinczére játszott, de az ősszjátékuk és gyorsaságuk kifogástalan.
    Végeredmény 5 : 0 a B. T. C. javára.

    Biró: Malaky (F. T. C.).

    Magyarország, 1903. október 20.