magyarfutball.hu

MAC - Budapesti TC 4 : 3 16:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2021.10.09, 20:11
    MAC.—BTC.
    4 : 3

    Óriási érdeklődés közepette állt ki a múlt vasárnap a Budapesti Torna Club több évi szünet után a magyar labdarugó bajnokságért a Margitszigeten a MAC. ellen. Es bár vereséget szenvedett — még pedig reálisan — kitűnő ellenfelétől, azért az első mérkőzése teljes sportsikerrel folyt le, mert az uj csapatára nézve igazán hizelgő eredmény az egy gólkülönbség. Es bár nyilvánvaló, hogy az erőviszonyokat nem fejezi ki helyesen ez a gólarány, mindazonáltal a BTC. játékosai oly nagy lelkesedéssel dolgoztak, hogy bizalommal tekinthetnek további szerepléseik elé. A MAC. ezúttal is bi­zonyságát adta annak, hogy a legiskolázottabb magyar csa­pat, bár ezúttal a csatársor Krempéls hiányát megérezte, ami a megszokott együttes munkán is meglátszott. Baj volt még az is, hogy Kelemen sokszor csak teszem-veszem módra ját­szott, amit a két szélsőnek, Niessnernek és Borbásnak pom­pás és lelkes játéka éppenséggel nem érdemelt meg. A fede­zetsor a legjobb tudását mutatta be, vaiamint a védelem is. hol külön Vörös kiváló formája érdemel említést. A BTC. játéktudásra és képzettségre jóval gyengébb volt ellenfelénél, de egyénileg kiváló néhány régi játékosa megakadályozta a súlyosabb vereséget. Egyébként ha a csapat kellő tréningen megy keresztül, még fejlődni fog és a réginél jobb klasszisu lesz. Kár, hogy az erőszakoskodásra hajló szellem most sem hiányzik belőle. Külön érdekesség volt Fehéry védése régi helyén, a kapuban. Elég jól dolgozott, bár kifutásai és gya­kori lábbal való védése a régi iskolára vallanak.
    A két csapat igy állt föl:
    MAC.: Sípos—Oláh, Veres—Meleghy, Hildebrand, Bayer— Niessner, Deschán, Kelemen, Vangel, Borbás. — BTC.: Fehéry— Sárközy, Simon—Ficzere, Izsó, Kovács—Molnár I., Levák, Szabó, Molnár II., Késmárky.
    Óriási iramban kezdi mindkét csapat a játékot. A BTC. nyomban a MAC. kapuja elé kerül s már a 2-ik percben meg­szerzi a vezetést. — 1:0. — A MAC. erre ellenállhatatlanul nyo­mul fel s a 9-ik percben már erős ostrom alatt áll a BTC. ka­puja is. Fehéry kifut, de a labdát lábbal rúgja, mely igy De­schánhoz pattan, ki a kapuba vágja. 1:1. A kiegyenlítés után mindkét csapat óvatosabban játszik. Meglehetősen változatos a játék s mindkét támadásnak a baolldala végez szép munkát. A nappal szemben játszó BTC. a 14-ik percben két eredménytelen kornert lő. Még Molnár II.-nek volt néhány kitűnő alkalma a gól lövésre, melyeket azonban nem tud kihasználni az igen jól dolgozó MAC. védelem mellettt. A balszerencse mintha lehan­golná a piros-fehéreket. Lankadnak s itt-ott kezdenek erősza­koskodni is. Vesztükre, mert az iskolázottabb és tehetségesebb kék-sárga csapat egyre nagyobb fölénybe jut velük szemben. Bor­bús gyönyörű lerohanásait csak nehezen képesek leszerelni, végül pedig az általa kidolgozott labdát Vangel szépen belövi. — 2:1.
    — A vezetés még fokozottabb munkára serkenti a MAC.-ot, mig a BTC. fejét veszti. Kornert ér el a MAC., mely végül a har­madik gólt eredményezi. —- 3:1. — A BTC. erre láthatólag föl­adja a küzdelmet s kétségbeesetten védi kapuját a MAC. két újabb kornere ellen. Félidő 3:1. A második félidőben ujult erővel lát munkához a BTC. s két korne rt is ér el. Az első nagyon ve­szélyes volt. Lassankint fölnyomul a MAC. is és Vangel-Borbáspompás támadásokat vezetnek, mig a 15-ik percben Vangel gör­csöt nem kap. Öt percig 10 emberrel játszik a MAC., mit a BTC. ügesen kihasznál s a két Molnár jól kidolgozott gólt lő. — 3:2. — A váratlan siker a kiegenlités reményével kecseg­teti a BTC.-ot s hevesen támad, de nincs sok szerencséje a kinálkozó helyzetekben. Viszont a MAC. csatársora pompás gyorsa­ságával ismét a hátvédek mögé kerül s midőn a 28-ik percben Sárközy hibásan fogja Kelement, ez kipördül s nagy erővel negyedik gólt rúgja. — 4:2. — A mérkőzés már-már végleg el­veszettnek látszik a BTC-re nézve, mikor Vangel újból harcképtelen lesz s a BTC. támadáshoz jut és Molnár II. mintegy 30 m.-es gyönyörűen helyezett lövéssel a 39-ik percben ismét csök­kenti a gólkülönbséget. — 4:3. —• A hátralevő időben változatos játék folyik, de az eredmény változatlan marad. Bíró: Herczog Ede (MTK.) volt.

    Nemzeti Sport 1907 szeptember 15.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.10.09, 19:59
    Magyar Athletikai Club—Budapesti T. C. 4: 3.

    (Margitszigeti pálya.) Zsúfolt tribün nézte a M. A. C. és a B. T. C. első őszi szereplését, a mely egyszersmind az 1907—1908. évi bajnokság első vetélkedése volt. A két csapatról egyelőre keveset és kevés jót mondhatunk. Az atléták teljes csapatukkal játszottak, csak Krempels helyén állt Deschán. Minden jel arra vall, hogy a sárga­kékek rövid időn belül elérik tavaszi remek formájukat, azonban egyelőre csak Kelemen, Veres és Borbás játéka emelkedett ki.
    A B. T. C. csapata feltűnően gyenge, de lelkes és küzdőképes játékkal sok mindent pótolni tudtak a piros­fehérek. A csapat lelke Sárközy, a kinél jobb magyar védőjátékost nem ismerünk. Jó volt a két szélső fedezet: Ficzere és Kovács, mig a csatársorban csak Molnár II. tűnt ki; a védelemből való kitörései és goalrugásai elsőrendüek, csakhogy rendkívül durva és erőszakos játékos.
    Az első félidőben a M. A. C. volt fölényben. B. T. C. játszik nap ellen; annak daczára azonnal offenzivába kerül és Kézsmárky már a 2-ik perczben megszerzi a vezető goalt. A kiegyenlítés nem sokáig késik, mert Kelemen lerohanva, goalra lő és a Fehéry által kivédett labda Deschán-ról a hálóba pattan (9. p.). Hosszú időig középen folyik a játék; közben B. T. C. a 13. é3 14-ik perczben kornert rug, mig a M. A. C. a 31-ik perczben ér el két egymásutáni eredménytelen kornert. A sárga-kékek azután erősen fölénybe kerülnek és Kelemen az ellenfél védelmén áttörve, nehezen védhető goalt lő (40. p.). A következő perczben kornert rugnak az atléták, a mely a harmadik goaljukat ereeményezi.
    Félidő 3:1 a M. A. C. javára.
    Szünet után a B. T. C. a többet támadó. A piros­fehérek két eredménytelen kornere után Molnár I. a jobbszélen lerohan, Molnár II. fejjel továbbítja a labdát, a mely azonban a goalléozről a mezőnybe, ismét a Molnár Il.-hez kerül, a ki menthetetlen goalt rug (17. p.). B. T. C. újabb kornere után a M. A. C. támadása is kornerrel végződik. Kelemen hatalmába keríti a, labdát és a piros-fehérek védelmét áttörve a negyedik goalt rúgja (28. p.). Kelemen következő veszedelmes shotját Fehéry szépen menti. B. T. C. ujból támadáshoz jut és Molnár II. har- mincz méterről remek goalt lő (38. p.). Biró Herzog Ede (M. T. K.) volt.

    Az Újság 1907 szeptember 10.