magyarfutball.hu

MAC - Törekvés SE 2 : 1 15:15

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2021.11.18, 21:25
    MAC.—Törekvés SE,MAC.—Törekvés SE 2 : 1

    (Margitsziget.) Viharszerü időben, kevés számu közönség je­lenlétében tartotta meg a két csapat bajnoki mérkőzését. A Törekvésnek az ősz folyamán a hölgy-utcai pályán a MAC.-al elért eldöntetlen eredmé­nye után, a sportkörök nagy kíváncsisággal tekintettek a mérkőzés kimenetele elé, annyival inkább, mert a bajnok­ságban a sárga-kékek csupán egy ponttal vannak a vezető ferencvárosiak mögött. Az érdeklődés teljesen indokolt volt, az őszi eldöntetlen eredmény pedig majdnem meg­ismétlődött. Az atléták csupán nagy szerencséjüknek kö­szönhetik nem csak azt, hogy az eredmény eldöntetlen nem lett, hanem még azt is, hogy a Törekvés a győzelmet meg nem szerezte. Az első félidőben a MAC. kapja a szelet hátba, azonban ennek dacára a Törekvés nem egy alkalom­mal szorongatja. Általában ugyan a MAC. a támadó fél a mérkőzés első felében, de a Törekvés, jól dolgozó védelme elég sikerrel áll ellen offenzivájának, mert a MAC. két góljához meglehetős szerencsével jutott. Viszont a Törek­vés egyetlen gólja félig öngólnak veendő. A második fél­időben a Törekvés az atlétákat valósággal ostromzár alatt tartja, ugy, hogy a MAC. csatársora alig-alig tud néha-néha támadáshoz jutni. A Törekvés azonban óriási fölé­nyét nem képes gólokba beváltani s igy az első félidő 2:1-es eredménye után biztosra vett Törekvés-győzelem nem következett be. A Törekvés csapata tavaly óta is na­gyot haladt. A csatársor szép összjátékot produkált, a halfsor azonban még most is magas labdákkal dolgozik. A két hátvéd erélyes és biztos rugó. A csatársorban Nyilas, Kis és Takács vonták magukra az érdeklődést, előbbi kettő jó, utóbbi pedig amellett durva játékával is. A halfsorban az egykori reprezentatív Szednicsek és Pejtsik voltak igen jók. Dür nem volt elég biztos, a MAC. első gólját pld. a kezeiből ejtette a gólba. A MAC.-ban a védelemnek kel­lett feladata magaslatán állni, hogy azokat a támadásokat, melyeket a Törekvés a második félidőben intézett, meg­tudja hiusítani. Különösen Major és Oláh voltak azok, akik a Törekvés csatárait gólra való törekvéseikben meg­gátolták. A halfsorban a középfedezet tűnt ismét ki, de Boronkay is biztató formát mutatott. A csatársor gyenge volt. Krempels a második félidőben nem volt a helyén, ugy. hogy egyrészt a jobbszárnyat teljesen kikapcsolta a támadásból, másrészt Vangel munkáját tette tönkre. Duda II. gyors lövéseivel tűnt. ki.
    Széltől segitve MAC. kezd, a Törekvést kapujához szo­rítja, de játéka jő ideig eredménytelen, mert a kombinációit a szél nagyban zavarja. A Törekvés erősen védekezik, mígnem Duda II. 25 méterről lőtt váratlan csavart lövése Dürr kezeiből a gólba jut. (16. p.) A Törekvésnek Nyilas, Takáts és Kiss által vezetett középtámadása a MAC. védelem erélyes közbelépése foly­tán hiusul meg. Fekete II. támadása után Borbás dr. magas lövése hoz veszélyt a Törekvésre, amennyiben ez a gólfa felső sarkáról jut vissza a mezőnybe. A MAC. állandó ostromának Vangel saroklövéséből eredő gól lesz eredménye. A Törekvés fo­kozott erélylyel fekszik bele a mérkőzésbe, Abaffy kifut hálójából, Major már csak a kapuvonalon tul jutott labdát tudja visszautasitani. Félidő 2 : 1! A második félidő a Törekvés támadásai­ban telik el, amelynek egyhanguságát csak két eset teszi válto­zatossá. A Törekvés ugyanis Nyilas révén gólt lő, amit a biró — Takáts offsideje miatt, (aki közvetlenül a védeni akaró kapus előtt állva, azt védésében megakadályozta) — nem ítéli meg. A másik, hogy a biró a 16-oson belül Majornál hanzet vél látni, amit lefütyült, de miután egyrészt önmaga előtt meggyőződött, hogy az említett játékos -mellével lökte tovább a labdát, másrészt határbiró is megerősítette ezen hitében: ennek jelzése alapján kornert ítélt. A játék különben meglehetősen elfajul, ugy hogy a messziről szemlélő közönség néha fel-felzudul a biró ítéletei miatt, mert a titkos faultokat, — melyeket a biró közelről jól lát -— nem mindig veszi észre. A MAC. a félidőt erélyes véde­kezéssel gól nélkül huzza ki. Csapatok: MAC.: Budai—Major, Oláh—Boronkay, Focy, Medgyessy—Fekete II., Krempels, Van­gel, Duda II., Borbás dr. Törekvés: Dürr—Kaufmann, Hausvald -—Pejtsik, Szednicsek, Csonka—László, Nyilas, Takáts, Kiss, Renner. Biró: Zoltán (NSC.).

    Nemzeti Sport 1909 február 27.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.11.18, 21:10
    Magyar Athletikai Tlub—Törekvés S. E. 2 : 1.

    (Margitszigeti pálya.) Kisszámu, de annál zajosabb közönség előtt folyt le ez a küzdelem, a melyből a saját pályáján játszó és szerencsésebb M. A. C. került ki győz­tesen. Az óriási szél miatt, a mely vasárnap minden mér­kőzés realitását befolyásolta, ugyan itt sem várhattunk szép és rendszeres játékot, mindamellett a M. A. C. ismét feltűnő gyengén szerepelt. A Törekvés ezzel szemben lelkes és egyöntetű szép játékával tűnt ki és hogy győzni nem tudott, ennek okát a már fentebb emlitett körül­ményekben kell keresnünk.
    A M. A. C.-ban Major, Oláh és Onody kivételével senkisem elégített ki. Sok jót mondhatunk a Törekvés­ről. Hátvédjei elsőranguak, fedezetsora kitartó, jó labda­szedő, de rossz labdaosztó. Csatársora nagyon szépen,kombinál; Takács durva, mind a mellett-jó játékával is kitűnik.
    M. A. C. kezd kedvező széllel, s ellenfelét kapujá­hoz szögezi, de rendszertelen játéka miatt eredményt csak a 16-ik perczben sikerül elérnie Onody révén 20 méteres lövéssel, a melyet a kapus kezéből kiejtett. Ezutána Törekvés is felnyomul és Takács—Kiss szép összjáték­kal több veszélyes helyzetet teremt a kék-sárgák kapuja előtt. Majd egymaga Feketeházy rohan le, de magas czenterét elrontják. A M. A. C. azután állandóan ellen­fele kapuja előtt tanyázik. Borbás szép shotja után, amely a kapuléczről pattant vissza, Vangel a hátvédek között kiszökik és helyezett lapos lövéssel a második goalt rugja. A Törekvés nem csügged, tovább támadés az utolsó perczekben egy kapu előtti kavarodásból öngoal révén szintén goalhoz jut.
    Félidő 2:1 a M. A. C. javára.
    A második félidőt erősen hullámzó játék jellemzi,mégis a Törekvés sokkal veszélyesebben támad, azonban részint balszerencse, részint a biró elnézései folytán to­vábbi eredményhez nem jut. Biró : Zoltán Béla-(Nemzetil Sport-Club).

    Az Újság 1909 február 23.