magyarfutball.hu

Törekvés SE - MAC 0 : 1

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1922/1923, 21. forduló
referee : Müller Gyula
attendance:
  1. Sporthírlap: 1.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2022.04.19, 21:29 (szerk.: 2022.04.20, 10:05)
    MAC — Törekvés 1:0 (1:0)

    Halom utcai pálya, 1500 néző
    Biró: Müller

    A Törekvés, amely az UTE-nek még csütörtökön is méltó ellenfele volt, a legkomplettebb összeállításban kikapott a tartalékos MAC csapatától. És még csak mentségére sem hozhat fel semmit, hacsak azt nem, hogy nemrég jött haza svájci turájáról és hogy a Hajóst betegen állította be csapatába. Hajós ott volt ugyan a pályán, de csak lézengett, s hatalmas űr tátongott a középen, amelyet a két lassu hátvéd nem tudott betölteni. Bizonytalanság, kapkodás, nem kis mértékben az elbizakodottság jellemezte ma a Törekvés játékát és csak akkor feküdtek bele igazán a játékba, mikor már későn volt s ekkor már a szerencse is teljesen elpártolt tőlük. A bizonytalan és lassu közvetlen védelem mellett a halfsor is teljesen csődöt mondott. Pruhának és Bartosnak Hajóst kellett segíteniök s igy a csatársort nem tudták kellőképen labdákkal ellátni, ugyhogy a csatársornak kellett hátrahuzódni labdákért.

    A csatársor legjobb embere Szántó volt, a többi csak árnyéka a nagy Törekvés-csatársornak. Uriknak egy kapuralövésén kívül semmi sem sikerült. Kautzky a mezőnyben jól mozgott, a kapu előtt csődöt mondott, de a legnagyobb csalódást a Hirzer— Weisz-szárny keltette. Még az első félidő elején tetszetős összjátékkal közelítették meg Fehér kapuját, később azonban nem voltak láthatók. Teljes elismeréssel kell adóznunk a mérkőzés hősének, a MAC csapatának. A mérkőzés elején némi elfogultsággal indult a küzdelembe, de mikor észrevette, hogy Lantos kapuja sem bevehetetlen vár, határtalan önbizalommal feküdt a játékba és méltó ellenfele tudott lenni a vasutascsapatnak. Fehérnek komoly munkát csak közelharcban kellett kifejtenie, amelyben mindig győztes maradt. A Szaffka- Omelka hátvédpár megbízhatónak bizonyult, bár a szerencse is sokban kedvezett nekik. A halfsor nyerte meg a mérkőzést a szigeti csapatnak. Imrédy centerhalf személyében nagyklasszisu centerhalfot ismertünk meg, aki a mezőny legjobb embere volt. Tempóbírása és fejjátéka egyaránt kifogástalan,, a passzain azonban sokszor gyengéknek bizonyultak. Kitűnő segítőtársai voltak Lenz és a fiatal Wranovics, aki egy délelőtti mérkőzéssel lábában, kitűnően fogta a Törekvés jobbszárnyát. A csatársorban Boldog, de különösen Barabás gyors lefutásaikkal, kitűnő beadásaikkal nagyszerűt nyujtottak. A 8. percben történik az első komoly támadás Szántó részéről, akinek beadását Kautzky mellé lövi. A MAC erélyes támadással felel, Levente késik. Változó támadások után a 21. percben Hirzer Weisz labdájával kiugrik, kapufáról visszapattanó lövéseit Szántó ofszeid helyzetben belövi, de közben a bíró lefütyüli. Kirugás után a labdával Barabás megszökik, Pruhától kisérve Lantos kapuja elé fut és éles szög alatt a jobb felső sarokba lövi a labdát. Törekvés most fölénybe kerül, Weisz—Hirzer akciójából Urik bombaszerű lövése kapufáról pattan vissza, majd Hirzer ugrik meg Omelka mellett, de beadását Szaffka fogja.

    A második félidőben mindenki a fiatal csapat, illetőleg halfsor összeroppanását várja, ahelyett az ellenkezője történik. A lelkesen játszó MAC halfsor lehetetlenné teszi a Törekvés támadások kibontakozását, a játékidő végének közeledése idegessé is teszi a csatárokat, s bár Hirzert tömik a labdával, de azokkal mit sem tud kezdeni, mire hátravonul. A MAC is próbálkozik, Barabás majd Boldog vezetnek támadást, de kellő erély híjján azok is eredménytelenek maradtak.

    MAC: Fehér— Omelka, Szaffka— Lenz, Imrédy, Wranovics— Barabás, Boros II, Seregély, Levente I, Boldog.
    Törekvés: Lantos—Horváth, Siegl— Bartos, Hajós, Pruha— Szántó, Urik, Kautzky, Hirzer, Weisz.

    Sporthirlap, 1923. június 4.