magyarfutball.hu

Budapesti TC - Törekvés SE 2 : 1 14:15

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2021.08.25, 22:57 (szerk.: 2021.08.26, 14:38)
    B. T. C.—Törekvés 2:1

    Mi mással is, mint botránynyal végződhetett az 1909-iki football-esztendő? Az év utolsó bajnoki mér­kőzésén kivételesen a matchet vezető bíró provokált olyan szégyenletes, súlyos botrányt, a mely rossz világot vet éppen úgy football-birói karunkra, mint football- sportunkra általában. Arról van szó, hogy a B. T. C.— Törekvés mérkőzést vezető biró, bizonyos Horváth János nevezetű, szabálytalan goalt ítélt meg a B. T. C. javára, vagyis helyesebben a Törekvés Sport-Egylet terhére. Ezrek és ezrek szemeláttára követte el ezt a párját ritkító szabálytalanságot, a mely olyan szembetűnő volt, hogy a laikus is menten konstatálta. Felháborító, hogy ilyesmi egyáltalában előfordulhat és valóban szégyene a labdarugó­szövetség birák-bizottságának, hogy a bíráskodási minő­sítést olyan könnyelműen osztogatja. Mert nem arról van szó, hogy az egyik csapat esetleg jogtalanul jutott a győzelemhez, hanem az a tény itt a leszögezendő, hogy az a szabálytalanul megítélt goal esetleg a Törekvés csa­patának egész sportmüködését akaszthatja meg. Mert mi történhetik ? A Törekvésnek ez a goal az elsőosztályu csapatok sorában való megmaradását veszélyezteti és jól tudjuk, milyen demoralizáló az egy csapat szellemére, ha másnak a súlyos hibájából veszít előkelő pozicziójából ?

    Mindenkor a legsúlyosabban elitéltük, a mikor egy csapat — egy vélt birói tévedés miatt — annyira meg­feledkezett magáról, hogy a pályáról levonult, azonban ezúttal szinte veleéreztünk és veleérzett az egész közön­ség a Törekvéssel, a mikor az ellene megítélt goal után ellenfelét faképnél akarta hagyni. A birák bizottságának meg kell semmisítenie azt a goalt, a fentnevezett birót — példát statuálva — meg kell fosztania a bíráskodástól, mert elvégre még sem tűrhető, hogy hozzá nem értő, fiatal footbal-birák döntsék el a bajnokságot. Tanuul szólítjuk a mérkőzésen jelenvolt Kárpáti Bélát, a M. L. Sz. tiszteletreméltó elnökét, Iszer Károlyt, a Labdarugó- Szövetség tiszteletbeli tagját és Minder Frigyest, a szö­vetség kapitányát, döntsenek ők is : szabályos vagy sza­bálytalan volt-e a B. T. C. győzelmet jelentő goalja ?

    A mérkőzés egyébként elég szép volt. Az első fél­időben a B. T. C. teljes fölényben volt, mig a második félidőben már teljesen egyenrangú volt a két csapat. A B. T. C. nem birta első félidőbeli fölényét goalokban is érvényre juttatni, a mennyiben egy tizenegyesből jutott goalon kívül eredményt nem ért el. A csatársor szépen kombinál, de kapu előtt határozatlan. A legjobb és a legagilisabb munkát a fedezetsor végezte.

    A Törekvés csak a második félidőben produkált valamit. Csatárai agilisak, a goal előtt azonban minden támadást agyonkombinálnak. Áll ez főleg Takátsra, a ki nem egy eredményesnek látszó támadást rontott el. A fedezetsor és a védelem kitűnő.

    Az első félidőben a B. T. C. a helyzet ura, de csa­társora képtelen eredményhez jutni. Ä 34-ik perczben Horváth Rákóczyt a büntetőterületen belül elgáncsolja, a miért a biró tizenegyest ítél, miből Kézsmárky goalt rúg.

    Félidő 1:0.

    A második félidőben már a Törekvés is komolyan támad és Bőti két lefutása kornert eredményez, majd Uitz jobbszélső süvitő czenterét Bihary a kapuba ejti (23. p.). A következő perczben a biró Mészárost (B. T. C.) és Horváthot (Törekvés) durva játék miatt kiállítja. A B. T. C. azontúl vehemensebben dolgozik a győztes goalért, a Törekvés-védelem azonban résen van. Rákóczy támadását Kaufman akasztja meg, de közben keze a labdát érinti, a miért a biró tizenegyest ítél, Kézsmárky labdáját azonban a kapus védi (32. p.). Két perczczel későbben esik Simon révén a B. T. C. lesből rúgott goalja, a mely perczekre akasztja meg a játékot. A Törekvés a hátralévő időben erőteljesen támad, azonban kiegyen­lítenie már nem sikerül.

    Biró: Horváth János (N. S. C.).

    Az Újság, 1909. december 12.